Cunoastem cu toti marfa care se vinde la Exchange. Exchange-ul ca specie de magazin este o chestie mica 1 metru pe 2 metri maxim in care sta un bijnitar sau o fosta fata la produs expirata in care “patronu” are incredere.
Marfa vanduta si cumparata este valuta, in general bani, dar aici este o problema spinoasa, numai valutele care aduc profit.
In una din zilele in care am ramas fara bani (cum este azi) motivele pentru care ramai fara bani sunt nenumarate, am zis ca daca tot mai am niste banuti din Chisinau (destul de multi) as putea sa ii convertesc in lei romanesti.
In Bucurestiul cu 1000 sau 10,000 de exchange-uri se pot schimba o multime de valute precum:
– Euro
– Dolari
– Franci Elvetieni
– Forinti unguresti
– Dolari Canadieni
– Dolari australieni
– Yeni
– Yuani
– Coroana Suedia
– Coroana Danemarca
– Coroana Cehia
– Rubla ruseasca
– Leva bulgareasca
– Zlot Polonia

Din toata aceasta panoplie de banet, insa lipseste Leul moldovenesc, desi culmea, vorbim aceiasi limba, suntem aceiasi tara, suntem vecini, sunt o multime de cetateni din republica moldova la noi aici, importam si exportam destul intre tari, in fine, sunt cel putin 100 de motive pentru care leul moldovenesc sa poata figura in portofoliul de monede care pot fi schimbate la un exchange, cu alte cuvinte, risti sa mori de foame in Romania cu lei moldovenesti in buzunar

Cu burta chitaind de foame, fara bilet de autobuz, pasesc linistit fumand din tigarile mele scumpe inspectez bancile  din centrul Bucurestiului:
“Schimbati lei moldovenesti?”
Raspunsul era diferit intodeauna, cu zambet batjocoritor, scurt, grabit, iritat, dar cu un numitor comun: NU!

Sincer sa fiu surpriza a fost asa de mare incat a depasit chitaitul matelor mele, acum am ajuns la birou si beau cafea, am pus si zahar in cafea (desi nu consum zahar) zaharul contine calorii, cancerigene cei-i drept dar sper sa supravietuiesc pana la sfarsitul programului cand imi primesc leafa in Lei romanesti.

Iata lista de banci vinovate de chinul matelor mele din dimineata aceasta: BCR Banca comerciala romana , BRD Banca Romana pentru dezvoltare, Banca Transilvania BT,  Alpha Bank, Banca di Roma, Citibank, Banca Emporiki si ceilalti bijnitari si camatari mai mari care isi iau leafa prea mare aiurea, o sa fac TOT posibilul sa evit bancile pe viitor, si asa in viata mea nu am luat credit sau nu am platit rata la ceva!

Asadar, pe aceasta cale, transmit un chitait de matze cu buzunarul plin de lei moldovenesti: exchange-urilor, bancilor, caselor de amanet si celorlalti bisnitari care de fapt nu le pasa de client ci le pasa doar de ei, le urez doar sa le stea in gat vinul de Moldova, mancarea de Moldova si sa nu li se scoale jucaria cand intalnesc o fatuca frumoasa din Republica Moldova.