Ce îmi place la vinurile Rose românești este că fiecare sticlă mă surprinde cu ceva, iar acest lucru mă face să zâmbesc sau chiar să râd cu mare poftă.

Vin-Rose-Naiada-Sec-Domeniile-Ostrov

Când eram student, aveam o prietenă (fără beneficii) care era studentă la psihologie, fată deșteaptă numai că alcoolul o cam strica, era mare drojdieră. Așa de mare drojdieră era că practic tot ce era mai ieftin și mai prost de băut la boutiq (magazinul elementar) le cunoștea la perfecțiune.
Într-o zi, în timp ce ”drojdeam” un Rom Superior, ea zâmbind metafizic îmi zice: ”Nu înțeleg de ce se numește ”Rom Superior” din moment ce nu există un rom mai inferior ca ăsta”.
În beția ei, fata avea dreptate, ce logică să aibă un asemenea demers?

La fel și eu astăzi, mă aflu în fața unei sticle de ”Cuvee Rose” care ar trebui conform definiției să ”rupă gura târgului”, pe când, mi-a rupt mie mațele :))))
Cuvéewine of a specific blend or batch. Since the usage of the term cuvée for this purpose is unregulated, and most wines will have been stored in a vat or tank at some stage of their production, the presence of the word cuvée on a label of an arbitrary producer is no guarantee of its (superior) quality. However, in the range of discerning producers who market both regular blends and blends called “cuvée…”, the cuvée-labeled wines will usually be special blends or selected vats of higher quality, at least in comparison to that producer’s regular wine(s). Particularly terms like “cuvée speciale”, or “tête de cuvée” (the latter especially in Sauternes AOC) should indicate higher quality.

Sticla vin am cumpărat-o din Lidl, cu bucurie am descoperit în fine o sticlă de vin Rose românesc în Lidl, am zis că nu o fi dracul așa de negru la 19 RON, de regulă nu cumpăr un vin rose sub 25 RON că știu că sunt bombe, dar am zis să mă risc, totuși la Lidl se vând vinuri excelente din afara României la prețuri foarte mici, pentru că Lidl a beneficiat de subvenție de 80 Milioane Euro de la Comunitatea Europeană, bani nerambursabili, pentru a invada țările Est Europene.

Să trecem la evaluarea prezentării sticlei și apoi la degustare.
Sticla de un format burgund, ușor low budget, dar cu un grip cumsecade la înfundătura din partea de jos a sticlei, care are o formă foarte interesantă, tronconic trapezoidală pe care nu am întâlnit-o până acum un pic ciudată pentru mine, dar destul de practică, mi-a plăcut această noutate de design de sticlă.

Eticheta față prezintă o formă ”prea ciudată” asupra al cărui design am o foarte mare nedumerire ce ar putea însemna

design-prost-eticheta-vin

Trecând și de acest ”derapaj” estetic, continuăm evaluarea.

Eticheta față în continuare mă nedumirește cu ce e, cu ce reprezintă, probabil zeitatea
NAIADA NAIÁDĂ s. f. (mit.) nimfă a izvoarelor și a râurilor. ◊ (fig.) femeie foarte frumoasă, grațioasă. (< fr. naïade)
Nu am înțeles autoproclamatul ”ROMANIAN QUALITY WINE” pentru că ”Lauda de sine, nu miroase a bine” (totuși, nasul / mirosul vinului este BUN, este un rose autentic)

Naiada-Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov

Eticheta principală, lipită PROST, cu crețulici (nu am selectat-o eu așa, așa erau toate), niciodată nu mi-au plăcut sticlele de vin de larg consum cu etichetele lipite prost!

Eticheta-Principala-Naiada-Rose

Fontul, foarte greu lizibil și pe eticheta față și pe eticheta principală, nuanțele cromatice fine contrastează puternic cu eticheta low budget, calitatea hârtiei și vopselei.
Culoarea etichetei, cam ciudată, grena-ul acesta poate este făcut pentru a pune în valoare cromatica vinului,

Informațiile de pe eticheta principală nu sunt satisfăcătoare, de exemplu eu nu știu dacă DRY înseamnă SEC cau demisec sau cel mai sec sau cap sec 🙂
De asemenea lipsesc indicațiile cu privire la soiul de struguri folosiți, data culegerii lor sau cel puțin cele de natură tehnică, cartea tehnică a vinului.
Cu ocazia asta îmi reafirm foarte marea mea nemulțumire asupra penuriei / lipsei cu desăvârșire a cărților tehnice ale vinurilor.
Înțeleg că cei care fac vinuri sunt țărani cu puțină educație și cultură, dar și când vinzi un milion de sticle într-un an în supermarketuri, cred că e de bun simț să scoți și tu niște cărți tehnice, niște PDF-uri amărâte pe care să le pui pe website-ul tău.

De pe eticheta principală lipsește cu desăvârșire adresa de web sau adresa de e-mail a producătorului, deși Domeniile Ostrov au 20,000 fani pe Facebook și deși 90% din consumatorii acestui vin stau 10 ore pe zi pe Internet.

Desigilarea sticlei a fost rapidă și plăcută, sigiliul este de calitate medie, un pic libidinos datorită culorii sale de șerbet.

Sigiliu-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Dopul era înfundat în sticlă un milimetru, încă un semnal de rău augur că înăuntrul sticlei nu am să descopăr ceva extraordinar.

Dop-Pluta-Montat-Prost-Rose

Dopul a ieșit un pic mai greu, scârțâind neplăcut, uscat (dry), probabil acesta a fost cel mai scârțâitor dop de vin rose românesc pe care l-am scos vreodată.
Dopul are textură low budget, nu este fărâmicios, are o formă acceptabilă pentru ”re-îndopare”, nu prezintă nici un fel de înscripție pe el, încă un semn de low budget

Dop-Pluta-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Până acum, numai semne NAȘPA, care anunțau ceva rău, dar am trecut la partea de studiere a culorii și degustare.
Culoarea se apropie de ceea ce îmi dă o stare de bine, foaie de ceapă spre roze pal, prea maro este prea sofisticat, un pic de roz sa o facă un pic veselă dă bine.
Îmi place culoarea, este o culoare frumoasă, discretă, șic, cade bine și în sticlă dar ”cade” și mai bine în pahar.
Am savurat 1-2 minute culoarea înainte de a analiza aroma vinului.

Culoare-Vin-Rose-Domenii-Ostrov

 

Nasul, aroma vinului dinainte de degustare este de vin Rose de calitate, speranțele mi-au fost trezite vii, nerăbdarea a prins a clocoti dinspre nări și ochi curgând vijelios prin jugulară în biceps-ul care s-a încordat pentru primul gust…. acru.. acid .. prea acid!

Am închis ochii de ciudă, nu îmi plac vinurile prea acide, nu sunt suficient de somelier sau expert în vinuri să îmi placă vinurile acide.
Aromă puternică, foarte puternică specific domeniilor Ostrov, poate prea puternică spre neplăcut, un pic spre ciudată (zeamă de varză?). Post-gust foarte bun, post-aromă excelentă!

Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov
Păcat că este așa de acid vinul, păcat că aroma este prea puternică în prima fază spre CIUDATĂ, vinul curge destul de greu, probabil aciditatea fructelor roșii a dat șmecheria peste cap, este un vin pentru cunoscătorii care apreciază aciditatea.

Degustare-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Rezumând: Un vin care promite prea mult în etichetă și care oferă prea puțin, un vin excesiv de sofisticat și lipsit de coerență. Alcool 12% OK, bine asimilat cu conținutul. Excelent postaromă, postgust.
Nerecomandat începătorilor sau necunoscătorilor.

Recomand producătorilor fișa tehnică a vinului mai detaliată pe eticheta principală sau pe Internet, lipsa adresei web este si aceasta neplăcută.

 

 

 

 

În general respect brandurile.
La prima degustare de vin Rose de la Basilescu,  mai exact, Îngerii din Micul Paris am rămas cu o impresie foarte plăcută, de aceea am și scris un review complet data trecută despre Roze Basilescu.

Cupaj-Roze-Basilescu-Urlati

Mă așteptam să regăsesc o experiență asemănătoare și la prezentul vin pe care îl am în review, cu un GENEROS 14% Alcool care denotă un vin puternic și sigur pe el, un regal al rose-urilor, o casă care este mai mult HORECA decât Supermarket.
Dar, se pare că gusturile mele nu sunt suficient de mature pentru vinurile SECI și cu o aciditate medie pentru că pe acest vin nu îl pot cota peste un Purcari și cu greu depășește un Sâmburești.

Avem în față un CUPAJ de Fetească Neagră cu Burgund Mare, ca de obicei am gătit pentru că fiecare review al rose-urilor aș vrea să îl asociez unei mese mai deosebite de la caz la caz.
Spre deosebire de precedentele rose-uri, de data aceasta am ales burgeri de vită cu salată, condimentați generos cu chilli, am ales vită în loc de pasăre deoarece la 14% alcool și la SEC cu aciditate medie cred că se merită o carne mai consistentă.

Vin-rose-Burgeri-Basilescu

Descrierea sticlei
Design SĂRĂCĂCIOS, cel puțin eticheta principală cred că este cea mai urâtă etichetă pe care am văzut-o până acum la un rose, paginată prost cu multe erori de aspect, design, montaj.
Pe lângă lipsa diacriticelor și ”reze” în loc de rose / roze, editorul etichetei pune spațiu înaintea punctuației contrastând șocant cu exprimarea poetică de pe etichetă ”un spectacol al vinului nascut in soapta naturii”

Feteasca-Neagra-Rose-Basilescu

Eticheta față este minimalistă, un design simplu de bun gust, low budget.
Adâncitura din fundul sticlei destul de agresivă cu un ”grip” bun, foarte potrivită pentru un vin horeca.

Pe etichete nu se regăsește nici o adresă de web, ceea ce mi se pare stupid în era informației când toată lumea e online.
Explicația este simplă, website-ul lor fiind NEFUNCȚIONAL : http://cramabasilescu.ro/ fiind indexat pe prima poziție în Google SEO dă următoarea eroare.

eroare-website-basilescu

Poate că din cauză că este o ediție limitată sau ”pilot de încercare”, merită să apreciem că Basilescu a mai scos un vin rose și pe seria CUPAJ ceva nou pe care nu am mai întâlnit la ceilalți producători autohtoni de vinuri rose.

Dopul a fost corect montat, sigiliul DECENT, cu fir care a funcționat bine, de asemenea dopul a ieșit ușor fără chin, nu s-a fărâmițat.

Dop-Pluta-Vin-Rose-Basilescu
Același design spartan spre sărăcăcios l-am regăsit și la dop, un CB pe ambele părți. Vreau să subliniez că acest dop de plută poate fi pus la loc cu mare ușurință și are un design excepțional de bun, tronconic, care intră fără prea multă ”negociere” la loc, sunt totusi un singur om și nu beau o sticlă întreagă de vin la o masă ci la 3-4 mese, câte un pahar, maxim 2!
Pentru această realizare sticla aceasta de vin chiar e memorabilă, dopul acesta îl voi păstra pentru sticlele al căror dop va fi mai îndărătnic!

Culoarea vinului mi s-a părut în contrast odios cu ”purpose”-ul lui, este o culoare prea roșiatică prea vișinie spre culoarea unui lichior de domnișoare.

vin-rose--prans-Basilescu
Probabil că încă mă aflu sub puternica impresie a culorii ”foiței de ceapă” IRIS de la Cotnari care m-a convins că o culoare monotonă te poate duce pe un alt ”state of mind”

Basilescu-Cupaj-Dealurile-Munteniei

Am privit culoarea cu multă atenție la lumină artificială, și lumină naturală și ”contre jour”, imprsia neplăcută a fost de artifical și lichior, ceea ce nu este un sentiment tocmai plăcut pentru un consumator de BIO care preferă vinuri cât mai naturale.

Aș zice că seamănă neplăcut de mult cu culoarea Lacrima Lui Ovidiu Rose Glamour, ceea ce face lucrurile un pic mai clare, despre ce înseamnă culoarea unui vin Rose în funcție de clientelă

Degustare-vin-rose-Basilescu

 

Să trecem la degustarea efectivă.
Acord o deosebită atenție nasului vinului, în acest caz nasul este fin, se simte alcoolul 14% un pic cam mult, ușor acid dar în același timp cu un declic delicat.
Mă așteptam la o aromă preluuungă, dar nu am primit prea multă aromă prelungă ci aciditate prelungă, numai bună pentru burgerii cu salată.
Nu am primit ”arome de fructe şi flori” promise pe site-ul lor, chiar nu am simțit deloc arome, nici flori nici cireșe albe !!!  Ciudat este că la expoziție de unde am cunpărat vinul am simțit asta dar sticla pe care mi-au dat-o nu are deloc arome, este posibil să avem aici o ”inconsistență” a loturilor de vin vândute?
Am testat ieri 23 Aprilie, am testat azi 24 Aprilie la temperaturi DIFERITE, de la 5 grade până la 10 grade, același efect, arome nesemnificative sau inexistente, alcool din plin!

Rezumând, un vin de masă, pe care nu l-aș servi prietenilor distinși, un vin pentru digestia unei mese mai copioase, personal cred că nu îl vom vedea pe viitor la Basilescu acesta probabil fiind un experient.

Recomandarea mea pentru Cramele Basilescu este să acorde o mai mare atenție etichetei pricipale, în mod cert acest segment de vinuri este destinat publicului care apreciază gramatica și designul rafinat, și să continue cu rose CEPTURA . Pe prtea de design și funcționalitate, site-ul trebuie făcut să funcționeze cum trebuie și adresele de web cât mai publice,
Ca plus, apreciez cantitatea de 14% alcool care poate fi considerată la acest preț o achiziție cumsecade dar care în mod cert nu poate fi pe termen lung ci doar experimentală, Purcari 1827 Rose se pare că ia avânt ca poziționare pe nișa Rose-urilor la 30-35 RON fără un concurent mai rezonabil în ciuda P.R.-ului agresiv Terra Romana care nu își merită prețul.

Ieri m-am întors triumfal după un ”raid” de 3 ore la GoodWine cu cele mai bune 3 vinuri pe care le-am degustat, din cele 20-30 sortimente de vinuri Rose de la expoziție
În prim plan însă am noua intrare pe piață – Vinul Busuioacă de Bohotin ROSE – IRIS

vinuri-rose-calitative

Așa cum știți deja, noutățile în materie de vinuri Rose, am plăcerea să vă scriu despre o nouă intrare, o ”foaie de ceapă veritabilă” IRIS de la Cotnari.
Pe măsură ce ”pretențiile” în materie de vinuri au crescut și posibila înaintare în vârstă, preferința către vinurile mai acide a crescut.
Recunosc că sunt un mare fan al celor 2 rose-uri ”navă amiral de la Cotnari – Colocviu la Paris (permanent am în frigider o sticlă de ”Paris”) și Colocviu la Roma așa că am vrut să ”încerc” ceva mai specializat, pentru că rose-urile ”foaie de ceapă” pun preț mai mare pe nas decât cele ”colorate” vesel.

Ceea ce este cu adevărat memorabil la prezentarea acestui vin rose este ”culoarea de ceapă”, este un statement că este un vin care merge pe un crem/maro aristocrat și mai puțin pe pițiponceală.

foaie-de-ceapa-rose-cotnari
În mod cert, majoritatea oamenilor preferă rose-urile spumante STRĂLUCITOARE stil GLAM cum este Dom Perignon sau Moet de la spumante, sau nou intratul Cricova, dar chiar nu este stilul meu, stilul meu este spre ȘIC.

vin-rose-stilat-cotnari-ceapa
Iubesc cu vântul ”șic”, este un fel de frumos de bun simț accesibil, care vine direct din inimă și care nu are nevoie să fie pretins pentru a fi sesizată eleganța sa.
Pentru o masă de duminică unde am gătit pulpe de găină bio la cuptor, acest vin este alegerea mai mult ca PERFECTĂ!

friptura-vin-rose

Sticla de format burgund clasic ușor svelt cu ușoară alură tinerească, arată că pretențiile sunt clasice.

eticheta-principala-vin-rose-demisec
Mi-am făcut un obicei din a studia adâncitura sticlei, este medie cu un ”grip” plăcut. Gâtul sticlei este modern gros.

Eticheta principală nu are mult text, are indicație exactă de folosire: mâncăruri ușoare, cum consum de obicei, pasăre, pește, fructe de mare.
Mi s-a părut interesant scrisul Iris cu o nuanță îndrăzneață rar întâlnită.

Partea pe care nu am înțeles-o este cu pasărea de pe sticlă, este posibil ca pasărea reprezentată să fie Lamprotornis Iris, ar fi interesant să aflăm și noi povestea IRIS-ului pentru că nu pare a fi un iris de ochi.

vin-rose-cotnari-foaie-ceapa
De asemenea prefer vinurile rose din struguri culeși la maturitate deplină, pentru aromele sale puternice, bine conturate, țin să spun că apreciez în mod deosebit că au tradus abrevierea DOC-CMD, categoria de consumatori al acestui gen de vinuri ”semi-cunoscători” au nevoie de tranziția de începători cu abrevierile
Fontul cu care este scris este un ”narrow” care este modern, textul este la obiect fără poezie sau alte farafastlâcuri grandomane, este clar un vin pentru X-Generation anii 80-90.

descriere-vin-ros-ceapa-demisec

Sigilul a fost foarte ușor de desfăcut, dar am fost ușor dezamăgit pentru că mi-a dat impresia de plastic ieftin, cu totul diferit de alte mărci, poate că aici se mai poate lucra
Dopul a fost ușor de scos, nu s-a deformat sau fărâmițat, urmăresc cu mare atenție acest aspect pentru că momentul deschiderii unui vin este important, un vin bun de fiecare dată este deschis în compania unor persoane care merită mai multă atenție. La fel mi-a plăcut și faptul că poate fi pus cu ușurință la loc.
Alt lucru interesant care mi-a atras atenția este faptul că adresa de web este prezentă dar mi s-a părut ciudat că este descrisă cu www și nu http// , , în fine aici este discutabil, important este că adresa web este prezentă pe dop. Ce nu mi-a plăcut la dop este că este o nuanță cam prea deschis, poate că ar fi trebuit să fie un ton mai închis la culoare.

dop-pluta-vin-cotnari-rose

———————–

Degustarea

Nasul fin, fără ”miresme” de căpsuni frăguțe trandafiri și alte chestii romantice denotă un vin de cunoscători care nu își pierd timpul cu amănunte.
Gustul mediu acid cade admirabil pe limbă cu mâncarea mai grasă, aș putea îndrăzni să recomand acest vin la pipt de rață gras sau găină grasă la felul principal, va asigura în mod cert o digestie corespunzătoare.
Aromă prelungăăăăăă, după 15 minute încă mai am pe cerul gurii aroma vinului, discretă și plăcută.
Este3 un vin pentru cei care caută aroma deplină a strugurelui bine copt, este un pentru persoane serioase care știu de regulă ce vor și experimentează fără excentricități vinurile.

Am degustat vinul și la 5-6 grade si la 8-9 grade Celsius, personal rămân ferm că vinul rose trebuie băut foarte foarte rece, probabil cu timpul voi ridica temperatura la 8 grade dar acum prefer rose-ul puternic răcit

Rezumat, acord nota 8.5 acestui vin prin seriozitatea sa, îl plasez peste Terra Romana și Purcari 1827 cu ușurință, bate la mâncare coloviile clasice dar este oarecum puțin memorabil la șprițurile de vară de pe plaja la Mamaia,
Este un vin pe care îl recomand cu plăcere pentru mesele de Duminică, fără pretenții foarte mari, este un vin peste cele low budget ca Sâmbureștiul.

curcan-pane-cu-susan

Îmi place să mănânc, chiar mă consider un mic gurmand pentru că îmi place să încerc tot felul de mâncăruri. Această plăcere m-a făcut să gătesc, pentru că un bucătar bun cu ingrediente de 10 lei face o mâncare mai bună decât un ignorant cu ingrediente de 100 de lei.

snitel-pane-curcan-susan

Majoritatea când aud cuvântul ”gurmand” se gândesc la un obez mare cât casa (Jaba The Hutt) , la fel și când aud de somelieri se gândesc la bețivani alcoolici, cu totul greșit, vă asigur că un gurmand adevărat mănâncă foarte sănătos și echilibrat și sunt mici șanse să fie obez.
Fiecare dintre voi când gătiți rețete noi căutați pe Google rețeta respectivă.
Sunt minim 4 feluri de astfel de bucătari:
1. Cei care respectă întocmai rețeta aleasă din 5-10 rețete
2. Care respectă 80%-90% din rețeta de bază și mai ”îmbunătățesc” pe ici pe colo cu idei din celelalte rețete
3. Cei care fac o medie aritmetică cu ce le place lor din 5-10 rețete
4. Cei care nu țin cont de nici una dintre ele și fac cum vor ei de parcă nu ar fi citit nici una

snitel-curcan-pane-cu-susan

De regulă, alternez între tipologia 2 și 3, astăzi am ales felul 2 de a găti, am ales rețeta de bază evreiască ( http://www.cevabun.ro/snitel-de-curcan/ ) la care am adus niște îmbunătățiri.

Iată micile secrete:
– Piept de curcan BIO (de la țară, de curte, nu de supermarket)
– Când este bătut șnițelul, este bine să îl bateți într-o folie, pungă de plastic, va fi mult mai suculent
– Piperul ales: mozaic, ( sunt mulți oameni care nu știu care este diferența dintre piper alb, negru, verde, roșu )
– Sare de Himalaya (iată aici de ce) , sunt unii care cheltuie 200-300 RON pe ieșire în club dar se zgârcesc să dea 5 lei în plus pe o sare de calitate
– Am pus șnițelele bătute, date prin coajă de lămâie rasă la marinat în sucul a două lămâi stoarse, am lăsat așa timp de 2 ore pentru că nu am vrut să fie prea acrișor
– Ouă de rață (BIO)
– Am prăjit în grăsime de rață pane-ul
– O mâncare așa de bună ar fi ridicol să nu fie servită fără un singur pahar de vin ROSE de calitate (pentru astăzi Cricova)

 

grasime-rata-pentru-snitel

 

 

curcan-pane-la-tigaie

 

 

 

În seara asta am programat să urmăresc filmul jOBS despre Steve Jobs

Cartea-Despre-Steve-Jobs
Dacă tot am citit cartea, acum ar fi cazul să văd cum este și ecranizarea, s-ar putea să găsesc niște lucruri interesante în plus.

Cartea-Steve-Jobs-Carturesti

Așa că la un film bun, un rose pe care mi-l doresc de mult timp să îl încerc – Caloian

Ritualul de Caloian practicat în Oltenia,are loc a treia zi de Joi după Paște, este Miercuri la 3 zile după Paște 🙂 close enough 🙂

Caloian-Crama-Oprisor-Rose-2014

Să începem review-ul:
Sticla suplă, gâtul gros, scobitura fund adâncă, o sticlă cu stil
Sigiliul – Crem spre alb, un șic de bun gust, prezintă fir de desigilare, care îmi este drag. În partea de sus o roată (posibil dacică) motiv tradițional românesc

Vin-Sec-Caloian-Oprisor
Eticheta față, simplă de un crem foarte românesc tradițional de bun simț, fotografia față alb negru, iar foarte șic.
Eticheta principală, spate are o descriere simplă fără pretenții de sommelier sau oenolog, mi s-a părut și asta șic.

Vin-Rose-Sec-Dealurile-Olteniei

Alcool 13%, adresa de e-mail office, adresa web decenta, cam aiurea este Carl Rehr Winery SRL din fericire scris mic, care mă cam dezamăgește pentru că prefer vinurile românești, mă simt păcălit și furat de străini ascunși în spatele denumirilor indigene.
Din păcate și acest vin astăzi 15 Aprilie 2015 nu are website – http://crama-oprisor.ro/

Dealurile-Olteniei-Rose-Caloian

Am trecut la desigilare, este subțire și low budget, am o presimțirea urâtă că va fi un vin mediocru spre prost. Mă încântă însă faptul că pe dop  în partea de sus este imprimată roata tradițională.

Dopul a ieșit frumos, elegant, superb decorat, frumos modelat, un dop superb pentru gusturile mele.

Culoarea vinului este foarte frumoasă, mai rar așa culoare, aroma, superbă, de vin tradițional, românesc, un pic prea acid pentru gusturile mele, un pic amar.

Vinuri-Rose-Dealurile-Olteniei-Caloian

Este un vin vioi, cu arome de cireșe, mere la post-aromă, un vin echilibrat cam prea acru (sau cum spun sommelierii – acid), merită o notă bună pentru echilibrul său, împreună cu aroma și culoarea, este un vin OK, dar cu o personalitate prea tradițional-distinctivă.

Se simte Pinot Noir-ul clasic la cupaje și Cabernet Sauvignon posibil și Syrah

Acest vin merge bine cu mâncarea, este un vin pentru cei care vor un vin un pic peste entry level, fără a fi extravagant.

Ca notă generală, mediu ușor spre bun, nu depășește purcari-ul depășește nu depășește Terra Romana, nu depășește Sâmburești.

Este un vin discret, pentru oameni șic tradiționaliști care nu au bani de un Purcari, ocupă un loc binemeritat între vinurile rose de calitate românești

 

 

Iulian Andrei