Ce îmi place la vinurile Rose românești este că fiecare sticlă mă surprinde cu ceva, iar acest lucru mă face să zâmbesc sau chiar să râd cu mare poftă.

Vin-Rose-Naiada-Sec-Domeniile-Ostrov

Când eram student, aveam o prietenă (fără beneficii) care era studentă la psihologie, fată deșteaptă numai că alcoolul o cam strica, era mare drojdieră. Așa de mare drojdieră era că practic tot ce era mai ieftin și mai prost de băut la boutiq (magazinul elementar) le cunoștea la perfecțiune.
Într-o zi, în timp ce ”drojdeam” un Rom Superior, ea zâmbind metafizic îmi zice: ”Nu înțeleg de ce se numește ”Rom Superior” din moment ce nu există un rom mai inferior ca ăsta”.
În beția ei, fata avea dreptate, ce logică să aibă un asemenea demers?

La fel și eu astăzi, mă aflu în fața unei sticle de ”Cuvee Rose” care ar trebui conform definiției să ”rupă gura târgului”, pe când, mi-a rupt mie mațele :))))
Cuvéewine of a specific blend or batch. Since the usage of the term cuvée for this purpose is unregulated, and most wines will have been stored in a vat or tank at some stage of their production, the presence of the word cuvée on a label of an arbitrary producer is no guarantee of its (superior) quality. However, in the range of discerning producers who market both regular blends and blends called “cuvée…”, the cuvée-labeled wines will usually be special blends or selected vats of higher quality, at least in comparison to that producer’s regular wine(s). Particularly terms like “cuvée speciale”, or “tête de cuvée” (the latter especially in Sauternes AOC) should indicate higher quality.

Sticla vin am cumpărat-o din Lidl, cu bucurie am descoperit în fine o sticlă de vin Rose românesc în Lidl, am zis că nu o fi dracul așa de negru la 19 RON, de regulă nu cumpăr un vin rose sub 25 RON că știu că sunt bombe, dar am zis să mă risc, totuși la Lidl se vând vinuri excelente din afara României la prețuri foarte mici, pentru că Lidl a beneficiat de subvenție de 80 Milioane Euro de la Comunitatea Europeană, bani nerambursabili, pentru a invada țările Est Europene.

Să trecem la evaluarea prezentării sticlei și apoi la degustare.
Sticla de un format burgund, ușor low budget, dar cu un grip cumsecade la înfundătura din partea de jos a sticlei, care are o formă foarte interesantă, tronconic trapezoidală pe care nu am întâlnit-o până acum un pic ciudată pentru mine, dar destul de practică, mi-a plăcut această noutate de design de sticlă.

Eticheta față prezintă o formă ”prea ciudată” asupra al cărui design am o foarte mare nedumerire ce ar putea însemna

design-prost-eticheta-vin

Trecând și de acest ”derapaj” estetic, continuăm evaluarea.

Eticheta față în continuare mă nedumirește cu ce e, cu ce reprezintă, probabil zeitatea
NAIADA NAIÁDĂ s. f. (mit.) nimfă a izvoarelor și a râurilor. ◊ (fig.) femeie foarte frumoasă, grațioasă. (< fr. naïade)
Nu am înțeles autoproclamatul ”ROMANIAN QUALITY WINE” pentru că ”Lauda de sine, nu miroase a bine” (totuși, nasul / mirosul vinului este BUN, este un rose autentic)

Naiada-Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov

Eticheta principală, lipită PROST, cu crețulici (nu am selectat-o eu așa, așa erau toate), niciodată nu mi-au plăcut sticlele de vin de larg consum cu etichetele lipite prost!

Eticheta-Principala-Naiada-Rose

Fontul, foarte greu lizibil și pe eticheta față și pe eticheta principală, nuanțele cromatice fine contrastează puternic cu eticheta low budget, calitatea hârtiei și vopselei.
Culoarea etichetei, cam ciudată, grena-ul acesta poate este făcut pentru a pune în valoare cromatica vinului,

Informațiile de pe eticheta principală nu sunt satisfăcătoare, de exemplu eu nu știu dacă DRY înseamnă SEC cau demisec sau cel mai sec sau cap sec 🙂
De asemenea lipsesc indicațiile cu privire la soiul de struguri folosiți, data culegerii lor sau cel puțin cele de natură tehnică, cartea tehnică a vinului.
Cu ocazia asta îmi reafirm foarte marea mea nemulțumire asupra penuriei / lipsei cu desăvârșire a cărților tehnice ale vinurilor.
Înțeleg că cei care fac vinuri sunt țărani cu puțină educație și cultură, dar și când vinzi un milion de sticle într-un an în supermarketuri, cred că e de bun simț să scoți și tu niște cărți tehnice, niște PDF-uri amărâte pe care să le pui pe website-ul tău.

De pe eticheta principală lipsește cu desăvârșire adresa de web sau adresa de e-mail a producătorului, deși Domeniile Ostrov au 20,000 fani pe Facebook și deși 90% din consumatorii acestui vin stau 10 ore pe zi pe Internet.

Desigilarea sticlei a fost rapidă și plăcută, sigiliul este de calitate medie, un pic libidinos datorită culorii sale de șerbet.

Sigiliu-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Dopul era înfundat în sticlă un milimetru, încă un semnal de rău augur că înăuntrul sticlei nu am să descopăr ceva extraordinar.

Dop-Pluta-Montat-Prost-Rose

Dopul a ieșit un pic mai greu, scârțâind neplăcut, uscat (dry), probabil acesta a fost cel mai scârțâitor dop de vin rose românesc pe care l-am scos vreodată.
Dopul are textură low budget, nu este fărâmicios, are o formă acceptabilă pentru ”re-îndopare”, nu prezintă nici un fel de înscripție pe el, încă un semn de low budget

Dop-Pluta-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Până acum, numai semne NAȘPA, care anunțau ceva rău, dar am trecut la partea de studiere a culorii și degustare.
Culoarea se apropie de ceea ce îmi dă o stare de bine, foaie de ceapă spre roze pal, prea maro este prea sofisticat, un pic de roz sa o facă un pic veselă dă bine.
Îmi place culoarea, este o culoare frumoasă, discretă, șic, cade bine și în sticlă dar ”cade” și mai bine în pahar.
Am savurat 1-2 minute culoarea înainte de a analiza aroma vinului.

Culoare-Vin-Rose-Domenii-Ostrov

 

Nasul, aroma vinului dinainte de degustare este de vin Rose de calitate, speranțele mi-au fost trezite vii, nerăbdarea a prins a clocoti dinspre nări și ochi curgând vijelios prin jugulară în biceps-ul care s-a încordat pentru primul gust…. acru.. acid .. prea acid!

Am închis ochii de ciudă, nu îmi plac vinurile prea acide, nu sunt suficient de somelier sau expert în vinuri să îmi placă vinurile acide.
Aromă puternică, foarte puternică specific domeniilor Ostrov, poate prea puternică spre neplăcut, un pic spre ciudată (zeamă de varză?). Post-gust foarte bun, post-aromă excelentă!

Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov
Păcat că este așa de acid vinul, păcat că aroma este prea puternică în prima fază spre CIUDATĂ, vinul curge destul de greu, probabil aciditatea fructelor roșii a dat șmecheria peste cap, este un vin pentru cunoscătorii care apreciază aciditatea.

Degustare-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Rezumând: Un vin care promite prea mult în etichetă și care oferă prea puțin, un vin excesiv de sofisticat și lipsit de coerență. Alcool 12% OK, bine asimilat cu conținutul. Excelent postaromă, postgust.
Nerecomandat începătorilor sau necunoscătorilor.

Recomand producătorilor fișa tehnică a vinului mai detaliată pe eticheta principală sau pe Internet, lipsa adresei web este si aceasta neplăcută.

 

 

 

 

În general respect brandurile.
La prima degustare de vin Rose de la Basilescu,  mai exact, Îngerii din Micul Paris am rămas cu o impresie foarte plăcută, de aceea am și scris un review complet data trecută despre Roze Basilescu.

Cupaj-Roze-Basilescu-Urlati

Mă așteptam să regăsesc o experiență asemănătoare și la prezentul vin pe care îl am în review, cu un GENEROS 14% Alcool care denotă un vin puternic și sigur pe el, un regal al rose-urilor, o casă care este mai mult HORECA decât Supermarket.
Dar, se pare că gusturile mele nu sunt suficient de mature pentru vinurile SECI și cu o aciditate medie pentru că pe acest vin nu îl pot cota peste un Purcari și cu greu depășește un Sâmburești.

Avem în față un CUPAJ de Fetească Neagră cu Burgund Mare, ca de obicei am gătit pentru că fiecare review al rose-urilor aș vrea să îl asociez unei mese mai deosebite de la caz la caz.
Spre deosebire de precedentele rose-uri, de data aceasta am ales burgeri de vită cu salată, condimentați generos cu chilli, am ales vită în loc de pasăre deoarece la 14% alcool și la SEC cu aciditate medie cred că se merită o carne mai consistentă.

Vin-rose-Burgeri-Basilescu

Descrierea sticlei
Design SĂRĂCĂCIOS, cel puțin eticheta principală cred că este cea mai urâtă etichetă pe care am văzut-o până acum la un rose, paginată prost cu multe erori de aspect, design, montaj.
Pe lângă lipsa diacriticelor și ”reze” în loc de rose / roze, editorul etichetei pune spațiu înaintea punctuației contrastând șocant cu exprimarea poetică de pe etichetă ”un spectacol al vinului nascut in soapta naturii”

Feteasca-Neagra-Rose-Basilescu

Eticheta față este minimalistă, un design simplu de bun gust, low budget.
Adâncitura din fundul sticlei destul de agresivă cu un ”grip” bun, foarte potrivită pentru un vin horeca.

Pe etichete nu se regăsește nici o adresă de web, ceea ce mi se pare stupid în era informației când toată lumea e online.
Explicația este simplă, website-ul lor fiind NEFUNCȚIONAL : http://cramabasilescu.ro/ fiind indexat pe prima poziție în Google SEO dă următoarea eroare.

eroare-website-basilescu

Poate că din cauză că este o ediție limitată sau ”pilot de încercare”, merită să apreciem că Basilescu a mai scos un vin rose și pe seria CUPAJ ceva nou pe care nu am mai întâlnit la ceilalți producători autohtoni de vinuri rose.

Dopul a fost corect montat, sigiliul DECENT, cu fir care a funcționat bine, de asemenea dopul a ieșit ușor fără chin, nu s-a fărâmițat.

Dop-Pluta-Vin-Rose-Basilescu
Același design spartan spre sărăcăcios l-am regăsit și la dop, un CB pe ambele părți. Vreau să subliniez că acest dop de plută poate fi pus la loc cu mare ușurință și are un design excepțional de bun, tronconic, care intră fără prea multă ”negociere” la loc, sunt totusi un singur om și nu beau o sticlă întreagă de vin la o masă ci la 3-4 mese, câte un pahar, maxim 2!
Pentru această realizare sticla aceasta de vin chiar e memorabilă, dopul acesta îl voi păstra pentru sticlele al căror dop va fi mai îndărătnic!

Culoarea vinului mi s-a părut în contrast odios cu ”purpose”-ul lui, este o culoare prea roșiatică prea vișinie spre culoarea unui lichior de domnișoare.

vin-rose--prans-Basilescu
Probabil că încă mă aflu sub puternica impresie a culorii ”foiței de ceapă” IRIS de la Cotnari care m-a convins că o culoare monotonă te poate duce pe un alt ”state of mind”

Basilescu-Cupaj-Dealurile-Munteniei

Am privit culoarea cu multă atenție la lumină artificială, și lumină naturală și ”contre jour”, imprsia neplăcută a fost de artifical și lichior, ceea ce nu este un sentiment tocmai plăcut pentru un consumator de BIO care preferă vinuri cât mai naturale.

Aș zice că seamănă neplăcut de mult cu culoarea Lacrima Lui Ovidiu Rose Glamour, ceea ce face lucrurile un pic mai clare, despre ce înseamnă culoarea unui vin Rose în funcție de clientelă

Degustare-vin-rose-Basilescu

 

Să trecem la degustarea efectivă.
Acord o deosebită atenție nasului vinului, în acest caz nasul este fin, se simte alcoolul 14% un pic cam mult, ușor acid dar în același timp cu un declic delicat.
Mă așteptam la o aromă preluuungă, dar nu am primit prea multă aromă prelungă ci aciditate prelungă, numai bună pentru burgerii cu salată.
Nu am primit ”arome de fructe şi flori” promise pe site-ul lor, chiar nu am simțit deloc arome, nici flori nici cireșe albe !!!  Ciudat este că la expoziție de unde am cunpărat vinul am simțit asta dar sticla pe care mi-au dat-o nu are deloc arome, este posibil să avem aici o ”inconsistență” a loturilor de vin vândute?
Am testat ieri 23 Aprilie, am testat azi 24 Aprilie la temperaturi DIFERITE, de la 5 grade până la 10 grade, același efect, arome nesemnificative sau inexistente, alcool din plin!

Rezumând, un vin de masă, pe care nu l-aș servi prietenilor distinși, un vin pentru digestia unei mese mai copioase, personal cred că nu îl vom vedea pe viitor la Basilescu acesta probabil fiind un experient.

Recomandarea mea pentru Cramele Basilescu este să acorde o mai mare atenție etichetei pricipale, în mod cert acest segment de vinuri este destinat publicului care apreciază gramatica și designul rafinat, și să continue cu rose CEPTURA . Pe prtea de design și funcționalitate, site-ul trebuie făcut să funcționeze cum trebuie și adresele de web cât mai publice,
Ca plus, apreciez cantitatea de 14% alcool care poate fi considerată la acest preț o achiziție cumsecade dar care în mod cert nu poate fi pe termen lung ci doar experimentală, Purcari 1827 Rose se pare că ia avânt ca poziționare pe nișa Rose-urilor la 30-35 RON fără un concurent mai rezonabil în ciuda P.R.-ului agresiv Terra Romana care nu își merită prețul.

Ieri m-am întors triumfal după un ”raid” de 3 ore la GoodWine cu cele mai bune 3 vinuri pe care le-am degustat, din cele 20-30 sortimente de vinuri Rose de la expoziție
În prim plan însă am noua intrare pe piață – Vinul Busuioacă de Bohotin ROSE – IRIS

vinuri-rose-calitative

Așa cum știți deja, noutățile în materie de vinuri Rose, am plăcerea să vă scriu despre o nouă intrare, o ”foaie de ceapă veritabilă” IRIS de la Cotnari.
Pe măsură ce ”pretențiile” în materie de vinuri au crescut și posibila înaintare în vârstă, preferința către vinurile mai acide a crescut.
Recunosc că sunt un mare fan al celor 2 rose-uri ”navă amiral de la Cotnari – Colocviu la Paris (permanent am în frigider o sticlă de ”Paris”) și Colocviu la Roma așa că am vrut să ”încerc” ceva mai specializat, pentru că rose-urile ”foaie de ceapă” pun preț mai mare pe nas decât cele ”colorate” vesel.

Ceea ce este cu adevărat memorabil la prezentarea acestui vin rose este ”culoarea de ceapă”, este un statement că este un vin care merge pe un crem/maro aristocrat și mai puțin pe pițiponceală.

foaie-de-ceapa-rose-cotnari
În mod cert, majoritatea oamenilor preferă rose-urile spumante STRĂLUCITOARE stil GLAM cum este Dom Perignon sau Moet de la spumante, sau nou intratul Cricova, dar chiar nu este stilul meu, stilul meu este spre ȘIC.

vin-rose-stilat-cotnari-ceapa
Iubesc cu vântul ”șic”, este un fel de frumos de bun simț accesibil, care vine direct din inimă și care nu are nevoie să fie pretins pentru a fi sesizată eleganța sa.
Pentru o masă de duminică unde am gătit pulpe de găină bio la cuptor, acest vin este alegerea mai mult ca PERFECTĂ!

friptura-vin-rose

Sticla de format burgund clasic ușor svelt cu ușoară alură tinerească, arată că pretențiile sunt clasice.

eticheta-principala-vin-rose-demisec
Mi-am făcut un obicei din a studia adâncitura sticlei, este medie cu un ”grip” plăcut. Gâtul sticlei este modern gros.

Eticheta principală nu are mult text, are indicație exactă de folosire: mâncăruri ușoare, cum consum de obicei, pasăre, pește, fructe de mare.
Mi s-a părut interesant scrisul Iris cu o nuanță îndrăzneață rar întâlnită.

Partea pe care nu am înțeles-o este cu pasărea de pe sticlă, este posibil ca pasărea reprezentată să fie Lamprotornis Iris, ar fi interesant să aflăm și noi povestea IRIS-ului pentru că nu pare a fi un iris de ochi.

vin-rose-cotnari-foaie-ceapa
De asemenea prefer vinurile rose din struguri culeși la maturitate deplină, pentru aromele sale puternice, bine conturate, țin să spun că apreciez în mod deosebit că au tradus abrevierea DOC-CMD, categoria de consumatori al acestui gen de vinuri ”semi-cunoscători” au nevoie de tranziția de începători cu abrevierile
Fontul cu care este scris este un ”narrow” care este modern, textul este la obiect fără poezie sau alte farafastlâcuri grandomane, este clar un vin pentru X-Generation anii 80-90.

descriere-vin-ros-ceapa-demisec

Sigilul a fost foarte ușor de desfăcut, dar am fost ușor dezamăgit pentru că mi-a dat impresia de plastic ieftin, cu totul diferit de alte mărci, poate că aici se mai poate lucra
Dopul a fost ușor de scos, nu s-a deformat sau fărâmițat, urmăresc cu mare atenție acest aspect pentru că momentul deschiderii unui vin este important, un vin bun de fiecare dată este deschis în compania unor persoane care merită mai multă atenție. La fel mi-a plăcut și faptul că poate fi pus cu ușurință la loc.
Alt lucru interesant care mi-a atras atenția este faptul că adresa de web este prezentă dar mi s-a părut ciudat că este descrisă cu www și nu http// , , în fine aici este discutabil, important este că adresa web este prezentă pe dop. Ce nu mi-a plăcut la dop este că este o nuanță cam prea deschis, poate că ar fi trebuit să fie un ton mai închis la culoare.

dop-pluta-vin-cotnari-rose

———————–

Degustarea

Nasul fin, fără ”miresme” de căpsuni frăguțe trandafiri și alte chestii romantice denotă un vin de cunoscători care nu își pierd timpul cu amănunte.
Gustul mediu acid cade admirabil pe limbă cu mâncarea mai grasă, aș putea îndrăzni să recomand acest vin la pipt de rață gras sau găină grasă la felul principal, va asigura în mod cert o digestie corespunzătoare.
Aromă prelungăăăăăă, după 15 minute încă mai am pe cerul gurii aroma vinului, discretă și plăcută.
Este3 un vin pentru cei care caută aroma deplină a strugurelui bine copt, este un pentru persoane serioase care știu de regulă ce vor și experimentează fără excentricități vinurile.

Am degustat vinul și la 5-6 grade si la 8-9 grade Celsius, personal rămân ferm că vinul rose trebuie băut foarte foarte rece, probabil cu timpul voi ridica temperatura la 8 grade dar acum prefer rose-ul puternic răcit

Rezumat, acord nota 8.5 acestui vin prin seriozitatea sa, îl plasez peste Terra Romana și Purcari 1827 cu ușurință, bate la mâncare coloviile clasice dar este oarecum puțin memorabil la șprițurile de vară de pe plaja la Mamaia,
Este un vin pe care îl recomand cu plăcere pentru mesele de Duminică, fără pretenții foarte mari, este un vin peste cele low budget ca Sâmbureștiul.

curcan-pane-cu-susan

Îmi place să mănânc, chiar mă consider un mic gurmand pentru că îmi place să încerc tot felul de mâncăruri. Această plăcere m-a făcut să gătesc, pentru că un bucătar bun cu ingrediente de 10 lei face o mâncare mai bună decât un ignorant cu ingrediente de 100 de lei.

snitel-pane-curcan-susan

Majoritatea când aud cuvântul ”gurmand” se gândesc la un obez mare cât casa (Jaba The Hutt) , la fel și când aud de somelieri se gândesc la bețivani alcoolici, cu totul greșit, vă asigur că un gurmand adevărat mănâncă foarte sănătos și echilibrat și sunt mici șanse să fie obez.
Fiecare dintre voi când gătiți rețete noi căutați pe Google rețeta respectivă.
Sunt minim 4 feluri de astfel de bucătari:
1. Cei care respectă întocmai rețeta aleasă din 5-10 rețete
2. Care respectă 80%-90% din rețeta de bază și mai ”îmbunătățesc” pe ici pe colo cu idei din celelalte rețete
3. Cei care fac o medie aritmetică cu ce le place lor din 5-10 rețete
4. Cei care nu țin cont de nici una dintre ele și fac cum vor ei de parcă nu ar fi citit nici una

snitel-curcan-pane-cu-susan

De regulă, alternez între tipologia 2 și 3, astăzi am ales felul 2 de a găti, am ales rețeta de bază evreiască ( http://www.cevabun.ro/snitel-de-curcan/ ) la care am adus niște îmbunătățiri.

Iată micile secrete:
– Piept de curcan BIO (de la țară, de curte, nu de supermarket)
– Când este bătut șnițelul, este bine să îl bateți într-o folie, pungă de plastic, va fi mult mai suculent
– Piperul ales: mozaic, ( sunt mulți oameni care nu știu care este diferența dintre piper alb, negru, verde, roșu )
– Sare de Himalaya (iată aici de ce) , sunt unii care cheltuie 200-300 RON pe ieșire în club dar se zgârcesc să dea 5 lei în plus pe o sare de calitate
– Am pus șnițelele bătute, date prin coajă de lămâie rasă la marinat în sucul a două lămâi stoarse, am lăsat așa timp de 2 ore pentru că nu am vrut să fie prea acrișor
– Ouă de rață (BIO)
– Am prăjit în grăsime de rață pane-ul
– O mâncare așa de bună ar fi ridicol să nu fie servită fără un singur pahar de vin ROSE de calitate (pentru astăzi Cricova)

 

grasime-rata-pentru-snitel

 

 

curcan-pane-la-tigaie

 

 

 

În seara asta am programat să urmăresc filmul jOBS despre Steve Jobs

Cartea-Despre-Steve-Jobs
Dacă tot am citit cartea, acum ar fi cazul să văd cum este și ecranizarea, s-ar putea să găsesc niște lucruri interesante în plus.

Cartea-Steve-Jobs-Carturesti

Așa că la un film bun, un rose pe care mi-l doresc de mult timp să îl încerc – Caloian

Ritualul de Caloian practicat în Oltenia,are loc a treia zi de Joi după Paște, este Miercuri la 3 zile după Paște 🙂 close enough 🙂

Caloian-Crama-Oprisor-Rose-2014

Să începem review-ul:
Sticla suplă, gâtul gros, scobitura fund adâncă, o sticlă cu stil
Sigiliul – Crem spre alb, un șic de bun gust, prezintă fir de desigilare, care îmi este drag. În partea de sus o roată (posibil dacică) motiv tradițional românesc

Vin-Sec-Caloian-Oprisor
Eticheta față, simplă de un crem foarte românesc tradițional de bun simț, fotografia față alb negru, iar foarte șic.
Eticheta principală, spate are o descriere simplă fără pretenții de sommelier sau oenolog, mi s-a părut și asta șic.

Vin-Rose-Sec-Dealurile-Olteniei

Alcool 13%, adresa de e-mail office, adresa web decenta, cam aiurea este Carl Rehr Winery SRL din fericire scris mic, care mă cam dezamăgește pentru că prefer vinurile românești, mă simt păcălit și furat de străini ascunși în spatele denumirilor indigene.
Din păcate și acest vin astăzi 15 Aprilie 2015 nu are website – http://crama-oprisor.ro/

Dealurile-Olteniei-Rose-Caloian

Am trecut la desigilare, este subțire și low budget, am o presimțirea urâtă că va fi un vin mediocru spre prost. Mă încântă însă faptul că pe dop  în partea de sus este imprimată roata tradițională.

Dopul a ieșit frumos, elegant, superb decorat, frumos modelat, un dop superb pentru gusturile mele.

Culoarea vinului este foarte frumoasă, mai rar așa culoare, aroma, superbă, de vin tradițional, românesc, un pic prea acid pentru gusturile mele, un pic amar.

Vinuri-Rose-Dealurile-Olteniei-Caloian

Este un vin vioi, cu arome de cireșe, mere la post-aromă, un vin echilibrat cam prea acru (sau cum spun sommelierii – acid), merită o notă bună pentru echilibrul său, împreună cu aroma și culoarea, este un vin OK, dar cu o personalitate prea tradițional-distinctivă.

Se simte Pinot Noir-ul clasic la cupaje și Cabernet Sauvignon posibil și Syrah

Acest vin merge bine cu mâncarea, este un vin pentru cei care vor un vin un pic peste entry level, fără a fi extravagant.

Ca notă generală, mediu ușor spre bun, nu depășește purcari-ul depășește nu depășește Terra Romana, nu depășește Sâmburești.

Este un vin discret, pentru oameni șic tradiționaliști care nu au bani de un Purcari, ocupă un loc binemeritat între vinurile rose de calitate românești

 

 

Astăzi am dat o tură prin Megaimage după ceva de mâncare, random și am zis să văd ce a mai apărut la orizont în materie de rose-uri.
Epopeea rose-urilor prin supermarket este un fel de maximul de audiență al rose-urilor, ce rose este comercial se găsește în supermarket, implicit în Megaimage, mother of supermarkets în România.

Așadar, am pus mâna pe această sticlă de rose cu o etichetă absolut oribilă, galbenă.
Cred că acest rose deține locul 1 la capitolul cea mai oribilă etichetă de rose, galben!

Licorna Rose Cuvee Burgund Mare  Merlot

Galben cu rose, bla bla bla, sigiliul ”șosetuță”, l-am aruncat în coș și acum mă situez în fața lui și îl examinez.

Prima chestie care mi-a trecut prin minte când l-am luat de pe raft a fost că nu este românesc, ceea ce însemna că nu intră în raza mea de explorare, dar, dacă am văzut că este românesc, l-am luat cu mine.

Examinare vizuală, ce nu îmi place la sticlă:
– Licorna, la noi la români motivul Licornului nu prea este indigen, nu pricep legătura, sunt un deștept și vreau să găsesc corelații
– Eticheta față, oribilă!
– Nu pricep ce înseamnă ”burgund mare”
– Pe dop scrie HARAVIN, cine este HARAVIN ? Apoi pe partea cealaltă a dopului ”Crama Harabaciu” pe eticheta spate (principala) nu scrie de Harabagiu
– Winehouse, Frei Andy, denumiri în engleză??? Cu totul neinspirat ”Andy” și ”Winehouse”

Licorna 2013 ROSE SEC

Ce îmi place la sticlă, apreciere exterioară:
– Alcool mult, 13,7% .. raiul bețivilor !!!!
– Vinificație naturală, uraaaaaaaa!!!!
– Adâncitură profundă/ mare în fundul sticlei, ca la vinurile bune (seeexy!!!)

===========

Miros – slab, fără multe arome, foarte slab mirosul, nu are miros pronunțat, chiar sunt uimit că miroase așa puțin!!!
Gust – amar, nu foarte amar, printre cele mai amare rose-uri care le-am gustat, la primele înghițituri a fost UN PIC deranjant, apoi a fost OK

Personal sunt un degustător foarte puțin experimentat, chiar nu îmi plac vinurile seci care sunt apreciate de profesioniști și risc să calific ușor acest vin drept slab.
Vestea bună pentru Licorna este că astăzi am mâncat un cârnat boieresc de porc cu vită foarte gras și consistent și acest rose DUR, super recomandat pentru porc chiar se așează foarte bine peste carnea de porc! Marele noroc al acestui vin, chiar a picat foarte bine peste digestia mea prelungită de peste 8 ore a cârnatului de porc! Recomand cu încredere pentru carne de porc, de altfel scrie si pe eticheta principală că merge cu porcul.

Vin Rose Sec Licorna

Notă generală;
Vinul își merită la limită banii, dar îi merită pentru asocierea sa cu carnea de porc, este un rose mai ieftin spre mediu pentru cunoscători care nu își permit un rose scump.

Am ajuns la al 3-lea pahar, încep să simt un postgust și postaromă destul de evident! Vinul acesta merge grațios cu mâncarea!!!!

Citesc review-uri si observ că sticla arată cu totul altfel în poze de vinuri online, este oare altceva? Tot ”șosetuță”

licorna-supermarket
Primește o notă foarte slabă la partea de MARKETING pentru mesajul neinspirat ”LICORNA”

Mai mult, am dat 25 RON pe sticlă, cel din imaginea anterioară costă 18 RON, mai există alt LICORNA Serafim care cotă 28 RON

Mă simt absolut stupid, sunt cu curul în 2 bărci de ROSE !!! Căutați și voi pe Google Licorna Rose și ajungeți și voi împreună cu mine la concluzia că LICORNA are o foarte mare problemă de marketing si comunicare a brandului.

De asemenea nu am putut să dau de site-ul producătorului acestui vin, ceea ce este încă o notă mare negativă !!!!

Suntem în 2015 și nu pot să văd pe net o descriere detaliată pe site-ul producătorului despre acest vin !
Faceți-vă WEBSITE  dacă tot vreți să vindeți în SUPERMARKET !!!!!!

 

licorna-supermarket22

După cum vedeti LICORNA Serafim arată frumos frumos!!! Mă simt chiar LEZAT că nu am acces la acest vin rose care arată foarte bine și SERAFIM sună așa de mistic și magic încât regret că mă mulțumesc cu acest Licorna a a cărui etichetă arată ORIBIL !!!!

Singurul loc unde am găsit sticla de rose pe care o beau acum este pe… eMag, ceea ce îmi face silă din punct de vedere comercial..

Iar din punct de vedere SEO online / publicitate Google pe Internet acest vin este pe ultimul loc ca imagine, se confundă cu Busuioacă de Bohotin, un dezastru electronic!!!!

Cineva să le spună că sunt varză pe Internet cei de la LICORNA

Vinurile Licorna probabil sunt foarte bune din moment ce sunt prezente în supermarket, dar lipsa unui WEBSITE propriu m-a dus cu gândul la acest banc:

 – Ce ţi-e domne cu tehnologia asta modernă, zise un călător dintr-un compartiment de tren. Am văzut un documentar italian pe Discovery, unde arăta că la şapte dimineaţa intra cireada de vite pe poarta abatorului şi la şapte seara ieşeau pe poartă containerele cu conserve!
– Ehei, dar în Japonia, la şase dimineaţa intra pe poartă camionul cu nisip, iar, la ora 13, ieşea vagonul cu microprocesoarele pe bază de siliciu, zise alt călător.
– Vax, zice Bulă, uite, în oraşul nostru, cam pe la nouă dimineaţa au început să toarne fundaţia la fabrica de bere şi spirt, iar pe la zece deja toţi erau beţi morţi!

 

vin-rose-prost-internet

 

Și dacă vreți să luați la ”porcăit” Licorna pentru marketingul online praf găsiți referinnțe aici,

Una dintre ”descoperirile” de la târgul Goodwine sunt vinurile de la Crama Darie.
Sincer să fiu, mă simt foarte atras de brandurile cu trimiteri istorice, în special preistorie.
Unul dintre rose-urile de la crama Darie degustate acolo a fost Străbun, care mi s-a părut de calitate medie dar cu o aromă PROFUNDĂ, arhaică, ce m-a dus cu simțurile în memoria ancestrală românească, fapt care m-a bulversat din ”toate viețile anterioare” ale mele.
Dar, cum îmi place diversitatea, am zis ”să mă risc” cu un alt Rose de la cramele Darie, anume Capidava.

Vin rose antic, gust fermecător

Vin rose antic, gust fermecător

În mod cert, numele Capidava este strâns legat de vecinătățile sale, castrul Geto Dac conform Wikipedia

Dar, trecând de asta, foarte inspirat să legi numele unui vin de o localitate preistorică, am trecut la testare.
Sticla cu un gât gros, generos, sigiliul de pe gâtul sticlei bine făcută și embosată spre argint, foarte frumoasă!
Dopul urât, cu brandul Crama Darie, fărâmicios însă suplu potrivit pentru pus înapoi

Crama-Darie-Rose-Capidava
Eticheta față, frumoasă și un pic primitivă. Eticheta spate, simpluță cu informații minimale, o frază care m-a cucerit cu desăvârșire și vreau să felicit Copywriterul: ”Este un vin elegant și rafinat, inspirat din aerul unei lumi de mult apuse.” Fraza aceasta mi-a mers direct la inimă și este inspirațională !!!!

IMG_2974
Soi: 35% Merlot 35% Fetească Neagră 30% Cabernet Sauvignon
Pe site-ul lor, nu sunt descrieri DELOC http://www.cramadarie.ro/vinuri.php adică fișa tehnică nu funcționează
Foarte trist mi s-a părut faptul că Oenologii sau somelierii nu au scris review-uri despre acest vin despre care se merită pomenit / testat !

Să trecem la gust și arome: Un vin simplu și firesc, calitate medie, curgere lină, se simte feteasca neagră, postgust corpolent, aromă bună.
Îmi place că are curgere firească și că mă duce cu gândul la case bătrâne, la strămoși dincolo de reclamă
Este un pic acrișor, se potrivește ”degustătorilor neautorizați” sau celor care vor să treacă de ”amatori” spre ”semiprofesioniști” în vinuri.

Crama-Darie-Rose-Capidava-2013

Recomand ca un vin ISTORIC pentru cei care apreciază lucrurile vechi!

Mi-am adus aminte de fraza ”Sunt Darie a lui Darie” din filmul ”Prin cenușa imperiului”

În încheiere, îmi aduc aminte de romanul: ”Să nu uiți Darie” cu emoție… altă dată îi spuneam iubitei mele care o iubeam mai mult decât mine ”Să nu uiți…”
Așa e Crama Darie, nu voi uita niciodată străbunii mei! Nici pe tine ”să nu uiți” nu te-am uitat…toți avem un dar de la Dumnezeu unic.. toți avem un ”Darie” în noi prin care ne dăruim lumii

 

Rose-ul premium de la Alira.

Alita-Vin-Rose-2013

Acest Rose este pentru cei care se pricep, care preferă vinurile mai acide, nu este un vin pentru începători, este un vin pentru cunoscători.

Personal mi se pare prea acru, nu-mi place, gustasem rose-ul din 2012, mult mai roz și mult mai light, un pic dulce.
Revenind, un vin profesionist care aduce aminte de grapefruit mai mult decât de fructele de pădure, căpșunile, trandfirii și cireșele din arome.

Bine răcit, alcoolul este puțin sesizabil, un vin pentru nasurile sofisticate și gusturile avizate.
Un rose bărbătesc. un rose pentru cei care vor mai mult de la un vin decât o companie ușoară.

Alira-rose-feteasca-neagra-cabernet

Cred că toată lumea care intră pe Internet se uită după rețete de mâncare.
Bănuiesc că toți deschid mai multe site-uri de unde consultă mai multe rețete și extrag un numitor comun cu preferințe.
La fel am făcut și eu astăzi. Am în frigider o mulțime de file-uri de somn de Dunăre, chiar se merită să gătești așa bunătate cu mare atenție,
Cum locuiesc la bloc și nu am curte să îl fac la grătar, cum este cel mai sănătos și delicios, în nici un cal la gril sau cuptor, am spus totuși să îl gătesc atent ca un pane.
Aș vrea să atrag atenția asupra ingredientelor:
– Cel mai bun somn, este cel de captură, din Dunăre
– Folosiți sare marină grunjoasă
– Piper este de foarte multe feluri, nu vă limitați doar la cel negru și nu folositi niciodată piper deja măcinat
– Uleiul cel mai bun de prăjit este cel de semințe de struguri sau cel de măsline, extravirgin
– Ouăle de supermarket sunt un dezastru, folosiți un ou de casă

File-urile de somn trebuiesc decongelate în frigider, la temperatura mică sau la temperatura camerei, în nici un caz la microunde.

Veți observa că file-urile de somn sun ”băloase”, fapt care atrage antipatia frecventă a gospodinelor pentru acest pește

Apoi se lasă la frăgezit în sare marină și boabe de piper (1 oră)
Se marinează feliile în zeama de lămâi – 30 minute 0 veți observa că nu mai este bălos peștele)
După ce sunt marinate, se scutură de zeamă și se aruncă în făină, în multă făină și se tăvălesc bine să ia cât mai mult făină pe ele
Se scutură de făină și se dau prin ou, foarte bine
După ou se dau file-urile prin pesmet, din belșug și se scutură puțin

Somn pane gold

Somn prăjit în ulei de semințe de struguri

Uleiul trebuie să fie nou nu folosit și ”de un deget grosime” în tigaie bine încins dar nu afumat, după ce este aruncat file-ul intervine adevărata ARTĂ!
Trebuie să fie focul / plita bine încinsă pentru a se păstra crusta, după numai 20-30 secunde după ce s-a format crusta se întoarce pe partea cealaltă, apoi se dă focul (plita) mai încet cu 25% și se întoarcere pe partea cealaltă, apoi după 2 minute se întoarce din pe partea celaltă focul se dă la 25% din putere.

Cum se prăjește peștele

Cum se prăjește peștele

Arta crocantului somnului pane este delicată pentru că spre deosebire de celelalte pane-uri poți foarte ușor ori să arzi ori să lași crud peștele, credeți-mă, este nașpa somnul neprăjit iar prea prăjit nu are nici un gust bun.

File somn pane prăjit

File somn pane prăjit

Recomand (ca de obicei) un vin roze, la garnitură am mers pe cartofi prăjiți, pătrunjel mult și măsline, dar alegerea e a fiecăruia, orice este bun la garnitură.

Vin roze cu pește

Vin roze cu pește

somn-prajit-pane

somn-dunare-pane-vin vin-roze-ourcari-cu-somn-pane

Cotnari-Busuioaca-de-Bohotin-rose

Astăzi, spre marea mea uimire, am mai descoperit încă un rosé Busuioacă de Bohotin – este vorba de data aceasta de COTNARI, demidulce 2012, evident că vinul acesta l-am găsit în Mega Image-ul din Dorobanți, am văzut încă 5-6 rosé-uri românești pe care nu le-am încercat încă.

Surpriza a fost mare deoarece această prezentare nu am mai întâlnit-o până acum și cred că este o nouă intrare pe piața vinurilor rosé românești.

Să trecem la descrierea sticlei:

– Sticlă formă clasică Bordeaux, alungită, 750ml, adâncitură adâncă la fundul sticlei.
– Etichetă sigiliu dop roșu deschis, prezintă fir desigilare care funcționează acceptabil cu timbru rotund ONVPT

Etichetele:
Eticheta față
– Într-un delicat stil minimalist cu logo-ul Cotnari, un font artistic îndrăzneț cu care este scris Cotnari, background crem ușor creponat
– În partea de jos a etichetei prezintă o posibilă stea căzătoare așa că mi-am pus o dorință mică 🙂

Eticheta principală (spate)
– Informații minimaliste fără descriere sau recomandări de fanfaroni DOC-CMD Cotnari
– Alc 11.5%
– RIV-ul și Produs în România și iar ”Conține sulfiți”

Rose-Cotnari-Demidulce-Busuioaca-de-bohotin

Se respectă diacriticele, un stil simplu, clasic, elegant, este genul de etichetă de vin pe care o apreciez, nici prea artistică, nici prea tehnică, doar informații clare simple și la obiect cu un strop artistic de bun gust.
Poate că eticheta roșu aprins este un pic în dezacord, sticla nu are cum să fie prea scumpă, este un vin de 14 lei totuși!

========

Am deschis sticla, dopul a ieșit prost, s-a deformat, este lucios și dă impresia de ieftin,

Culoare – rosé palid/pal ușor scânteietor
Miros – Ușor etilic, dar un etilic plăcut, arome de căpșuni și frăguțe foarte discret
Gust – Aciditate medie, postgust foarte scurt și de efect, un vin foarte echilibrat și plăcut

Cotnari-demidulce-rose-2012

SUNT UIMIT! Un vin bun la un preț așa de mic! Are o curgere bună, cere pahar după pahar și are o ușoară vioiciune.

Gustul este deosebit de bun și are succes la mine, personal acest vin este acum preferatul vinurilor rose cu preț sub 20 RON
La un asemenea preț este ”o afacere”, ești student și nu ai bani să impresionezi o studentă cu un vin scump, ia acest vin.

Vreau să spun că nu am găsit deloc referințe despre acest vin pe Internet, aș fi vrut să știu mai multe despre acest vin dar folosesc ca reper acest link și cred că este o versiune ”afordable” a acestui rose care probabil nu a avut succes de piață.
http://vinuricotnari.ro/vinuri/gama-domenii/busuioaca-de-bohotin/

Sincere felicitări echipei COTNARI pentru rose-ul reușit la acest preț!

Nota generală: 7 (pentru un vin de 14 lei este o notă foarte bună), hai un 7.5 pentru mirosul foarte mișto!

Vinul este absolut delicios, mirosul foarte frumos cu tanin-uri bune, o plăcere să îl beau, îl recomand tuturor!

Proles-Pontica-Busuioaca-de-BOHOTIN

Mother of romanian cheap rose wines!

La numai 15 lei, o cantitate de 1.5 litri stau pe masă acum lângă mine.
Asemenea ofertă nici un bețivan aflat la strâmtoare nu o poate refuza!
”A fost o vremea” când tinerel fiind îmi plăceau vinurile dulci și șprițul. În seara asta am zis să dau o fugă rapidă pe furiș de la birou și pentru că Mega Image-ul Dorobanți era cu 5 minute mai departe, am mers în în Mega Image-ul din piața Floreasca unde nu mai era nici un rose românesc pe care nu îl testasem, așa că nu am avut de ales și iată-mă cu ”bidonul” tip ”Nea Nicu” în față.

Busuioaca-de-Bohotin-Proles-Pontica-rose

Evident că acest vin face parte din caategoria vinurilor care conțin cantități mult peste limita normalității de zahăr, apă exogenă, alcool din trestie de zahăr și porumb,, de fapt Vincon Vrancea este renumită pentru vinurile acestea ”kamikaze” care distrug pancreasul și ficatul.

L-am cărat în geantă și cum am ajuns acasă l-am aruncat direct în congelator pentru că îmi este o sete teribilă, după o masă abundentă la Google Partners Connect care de la ora 15.00 staționează în burdihan și acum la ora 21.00.

google-connect-partners

Am scos vinul de la rece, l-am fotografiat și iată review-ul:

Descrierea sticlei:
– Complet atipică, dacă aproape toate rose-urile testate erau la sticlă tip Bordeaux, acesta este ca o sticlă pântecoasă, a trebuit să îi fac loc cu greu în picioare în ușa frigiderului
– Fără scobitură la fundul sticlei
– Dopul a ieșit mediu / greu, are aspect lucios, în mână se simte ieftin, identitatea de brand bine definită, la reintroducere intră frumos la loc!

Descrierea etichetelor
Sigiliul dopului, complet neutru un roșu burgund prezintă fir desigilare, care s-a desfăcut un pic dificil, dar și-a făcut treaba bine
Eticheta față:
Vincon Vrancea SA – ce bine că este o firmă românească!
Proles Pontica – am efectuat căutarea pe Google de rigoare – reprezintă soiuri pontice, sunte acele soiuri de viţă de vie originare din preajma Mării Negre
Aceștia sunt strugurii de mărime mijlocie, cu boabe rotunde, de dimensiune mică sau mijlocie, foarte zemoși, cu semințe de diferite dimensiuni.
Scrisul interior este frumos, în special Busuioaca de Bohotin, la fel și scrisul mic artistic ”Vin cu indicatia geografica Dealurile Husilor” care este foarte ușor de citit și chiar plăcut, ceea ce m-a surprins în mod deosebit în comparație cu majoritatea etichetelor de vin citite până acum.
Ce nu îmi place este că scrisul nu are DIACRITICE, practic nu există: ă, î, ș, ț, â.
De fapt lipsa diacriticelor este ultima problemă pe care o poate avea un consumator al unui asemenea vin, dar chiar ultima!

Sigla cu bourul moldovenesc din colțul dreapta, aurită, este frumoasă și poziționată inspirat, îmi place!
Backgroundul imaginii de pe eticheta față e cam abstract, pare a fi frunze arămii de toamnă amestecate cu petale de trandafir.

Alc 11.5% cred că asta este problema numărul 1 a acestui vin pentru clienții săi, de data aceasta față de busuioaca de Bohotin consumată ieri la preț dublu (adică același preț dar cantitate pe jumătate, 750 ml.)

Ce nu am priceput la această etichetă este ”1,5 L  e” – Dacă mă poate lămuri cineva ce înseamnă ”e”-ul care este după ”1,5 L”

Vin-Rose-Proles-Pontica-Busuioaca-De-Bohotin

Eticheta principală (spate) :
– Foarte mică în raport cu dimensiunea sticlei, parcă e un culturist masiv cu carbastanul mic :))))
– Este aplicată un pic strâmb (nu am mai văzut etichetă strâmb pe sticle de vin)
– Designul etichetei este FRUMOS! Culorile tomnatice se află în echilibru cu lichidul din sticlă
– Descrierea ester corectă însă prost inspirată, iată greșelile de copyright:
a) ”impresionează prin inegalabilul bouquet” descriere manelistă supraevaluată ce folosește  un cuvânt străin aiurea: ”bouquet”
b) este recomandat foie-gras și somon fumee – mai mult ca sigur nici unul dintre consumatori nu stiu ce e si nu ințeleg sau nu au consumat în viața lor foie-gras sau somon afumat, cred că 90% îl consumă cu mici sau sarmale
– Surprinzător, pe eticheta principală DIACRITICELE există și funcționează. Fonturile (scrisul) este urât dar lizibil.

=========
Culoare porfirie plăcută care aduce spre cognac (ironic este faptul că astăzi am primit cadou un pahar de vin rose să nu vă mai enervez vu paharul de brandy) :)))))))) Culoarea este frumoasă, sincer să fiu culoarea este foarte bună

Busuioaca-De-Bohotin-Dulce-2010

Miros ușor etilic, un pic de arome, se simte dulceață / caramel.

Gust, fructat, vioi, dulce, aciditate echilibrată cu post aciditate, post aromă caramel, se simt trandafiri și busuioc.

După 1 oră, am băut 1 litru de vin, îmi place, vinul curge plăcut dar nu cere sete, nu curge ca apa, mi s-a suit la cap prost și simt alcool adițional, care nu este de vin natural, deci îl simt extern.
Se simte dulceața și ușorul iz de caramel / dulceață

Acest vin roze, deși este cel mai ieftin de departe vin roze, este un vin de desert comestibil și plăcut. Acest vin îl consider o reușită de piată, căci, deși este cel mai ieftin vin roze, este mai bun decât multe vinuri la preț dublu în raport cu cantitatea.

Ca vin de desert, low budget, este o opțiune bună, numai căăă.. numai că se cam simt E-urile!

Rezumând, dacă nu ai bani, merge un asemenea vin la 16 lei, în loc să iei Schwaben Wein sau Păcuiul lui Soare sau Busuioacă de Bohotin de Speed SRL, acest vin merge, e ok, nu cere mâncare dar curge

Îl consider un vin rose atipic, dulce, incredibil de ieftin, un fel de Duster al SUV-urilor în materie de vin, enervant de ieftin pentru concurenți.

Părerea mea este că acest vin pierde mult la prezentarea în 2 litri ce dă un aspect de vin prost și de vin contrafăcut.Notă generală – 6 din 10, este o notă foarte bună pentru poziționarea vinului ceea ce este o recomandare fermă pentru bugetele mici!

Dacă se poate, Vincon Vrancea să facă o declarație de presă, oficială asupra acestui vin Proles Pontica asupra conținutului în aditivi / zahăr / alcool / apă al acestui vin cu cifre concrete dacă respectă STANDARDELE EUROPENE de calitate.

Vă mulțumesc pentru că ați citit acest review.

vin-rose-Busuioaca-de-Bohotin

Probabil cel mai consumat roze din România, în lumea mea de oameni săraci este cel pe care îl văd cel mai des pe rafturile magazinelor.
Cred că încep să înțeleg diferența dintre rosé și roze – ROZE este cel ieftin iar rosé este cel mai scump, sau cel prost și cel bun.
Acum că tipărirea accentului pe e cu é sau Z în loc de S este o conspirație masonică sau că somelierii care știu franceză pun accentul pe é doar la vinuri scumpe, sau că tipărirea etichetelor este mai scumpă din cauza costurilor suplimentare cu accentul pe e, greu de discernut, cert este că rosé scrie pe sticlele mai scumpe în cele mai multe cazuri (contraziceți-mă dacă aveți altă părere, mă simt profan în domeniu).

Dincolo de asta, la mai mult de 10 sticle de vin roze & rosé testate, azi mă aflu în fața acestui low budget rose citoplasmatic ca imagine a vinului roze din România,

Vin-roze-demidulce-Busuioaca

Începem cu sticla, ca de obicei:
– formă comună de Bordeaux
– gâtul o idee mai gros
– adâncitură a fundului sticlei surprinzător de accentuată / adâncă (asta îmi place, mi se pare un semn de eleganță)

Eticheta sigiliu dop de un roșu vintage burgund

Eticheta față, prezintă eticheta de original ONVPV,  mai mult ca probabil din cauză că acest vin este foarte piratat
– Exces de bulinuțe auriu – Focșani Gold, București Gold, Timișoara Gold, Vaslui Gold, probabil numeroasele medalii cucerite la categoria vinuri ieftine :))) (nu mă pot abține să nu glumesc) sau victoria șpăgilor la juriu ca să iasă învingăreț.

Casa de vinuri HUȘI este fondată din anul 1954 (oare rușii au înființat-o din confiscare pământurilor și CAP-izare?)
Mergem mai departe
La mijlocul etichetei tronează sigla cu Biserica Sfântul Apostol Pavel și Petru 1495 – 2009, poate mă lămurește cineva de ce 2009 și nu 2014 🙂
Ce nu am înțeles de ce BOHOTIN este scris cu BOLD, ce vrea să accentueze oare? Un hohot de gâlgâit de vin?

Eticheta simbolizează un papirus , prezentare după părerea mea relativ modestă având în vedere desfacerea în cantități industriale a acestui tip de vin

ROZE-Dealurile-Husilor-2013

Mergem mai departe cu eticheta spate (adică eticheta principală)
O etichetă echilibrată, un scris ergonomic / plăcut cum foarte puține etichete principale de vin românești sunt
Descrierea vinului are unele scăpări:
a) ”cu o cromă” – cred că un limbaj prea greoi, putea spune de la început ”culoare”
b) ”originalitatea distinctă” chiar este ultimul lucru care se poate spune despre acest vin care este un roze foarte comun puțin memorabil
c) Continui să mă întreb de ce este scris și pe eticheta spate ”BOHOTIN” cu bold, nu am mai văzut asta la vre-un vin până acum
d) SC SPEED SRL ? WTF is this? Chiar nu dă bine un nume așa de ”hau” în engleză de firmă, putea fi un nume românesc
e) Produs în ROMÂNIA este scris . poziționat un pic nefericit, se putea găsi o soluție pentru asta
f) Un dezamăgitor 11%, cel mai trist mesaj de pe etichetă

Culoare – pe gustul meu, mai deschisă cu o tentă violet
Miros – puțin etilic, bun, nu simt trandafirii, nu simt busuiocul, ar trebui să mai exersez mirosurile

Trecem la deschiderea sticlei.
– Prezintă fir desigilare care face ruperea sigiliului rapidă și corectă (un lucru bun)
– Dopul iese relativ greu, este urâțel și un pic fragil
– formă ușor bobâlcată tronconică , la reintroducere intră puțin, culoare cam albă
– Identitate de brand pe dop puțin distinctă

vin-roze-dealurile-husilor-2013

Gustul este un pic acru pentru gustul meu, nu se simt arome prea multe , are amăruiul promis , este un vin de sete, curge puțin, nu mult, este băubil, fără nici o notă memorabilă, postgust / postaromă de vin ieftin,

Descrierea oficială de pe site-ul vinurihusi.ro este: ””este un vin rose de calitate superioara””
Asta îmi aduce aminte de o prietenă a mea de la facultate de psihologie, foarte alcoolică low budget cu care beam cel mai ieftin rom din România la acea vreme (anul 1995) în spatele căminului studențesc și ea medita: ”Rom superior… hmm .. de parcă ar exista un rom mai inferior ca ăsta”
La fel și eu acum: ”Oare există vin roze / rose mai inferior decât Busuioaca de Bohotin?” :)) da, există 2-3 vinuri dar oricum, este un rose INFERIOR!

Nota care o acord acestui vin este de numai 5, nu l-aș consuma nici ca vin de masă. îmi pare rău să spun asta, mai bine mai aduc 5 lei și beau un Sâmburești!

Roze-Ceptura-Dealu-Mare

Spre disperarea somelierilor și oenologilor profesioniști, paharul de brandy și ”șosetuță” revin cu un nou review despre un nou roze.

Astăzi fiind sâmbăta seara (de fapt noapte, e 1 noaptea) am zis să mai testez un ROZE, cules la maturitate deplină.
Ca noutate, fotografiile le-am realizat cu un nou obiectiv, un 55mm EF 1/4 , adică o pocnitoare (un ciob) și fără timer

Este important ca oricine începe să exploreze vinurile să înțeleagă aceste acronime vinuri:
– D.O.C.
– C.M.D.
– C.T.
– C.I.B.
– V.S.

Orice consumator de vinuri, cât de cât experimentat știe că Ceptura și Dealul Mare sunt nume grele în industria vinului și că nu este un vin ”low budget”

Să trecem la treabă:
Am în față o sticlă cam transparentă, forma de Bordeaux este un pic mai ”amforă”, fundul sticlei are o adăncitură mai generoasă, probabil pentru a fi apucată de cur mai lejer de ospătar.

Cabernet-Sauvignon-ROZE-Ceptura

Eticheta față este ”în trei bucăți” tot cu accentuarea formei svelte de amforă a sticlei, făcând-o mai spectaculoasă și dreamatică,  această sticlă nu face compromis de calitate în materie de prezentare, chiar a investit în bun gust.

Eticheta / sigiliul dopului este cu negru cu umbre fine, îmi aduce aminte de ce spunea Socrate despre zonele șlefuite ale unei statui, că nu trebuie să fie lustruită ca o opincă să strălucească la lună, are zonele sale de mister.

Totuși parcă eticheta față este un pic cam mică și abstractă, pe partea de sus cea albă tronează expresia:
”NON VI SED ARTE” – Învins (cucerit) prin artă, nu prin forță. Vinul ăsta se ridică cu prenția să mă cucerească prin perfecțiune nu prin gramaj, un fel de Bruce Lee al vinurilor :))))

Vin-ROZE-Dealu-Mare-Ceptura

Cred că prezentarea a luat viteză un pic cam prea mare 🙂 este totuși eticheta frontală, la ce altceva m-aș putea aștepta?

Eticheta principală. adică ceva ce de pe spate a vinului nu mai este așa îngustată dar chiar arată a vin de specialiști.

Cramele-Ceptura-Cabernet-Sauvignon-Roze-2013

Prezintă harta județului Ploiești, care clar pe mine nu mă interesează dar pe ceilalți da (ah ce îmi place să batjocoresc cu opinia mea de nespecialist vinurile de ”specialiști), oricum harta e așa de mică și greu citibilă că e pusă mai mult de fițe, miroase a ipocriți.

Mergem mai departe. În fine una din fanteziile mele este îndeplinită – un vin de 13% alcool :))))
Conține sulfiți, deci neinteresant
Ceva nou, cică este ISO 22000 – 2005, adică are un certificat de siguranță a alimentului, mai multe detalii aici , pe lângă asta are și certificare AJA , de asta chiar că mai puțini au auzit

Pentru o sticlă de vin de 28 lei, prezentarea chiar e bună, cu tot scrisul ilizibil de pe eticheta principală,

Revenind la Cabernet Sauvignon, deja mă plictisește faptul că roze-ul românesc se bazează prea mult pe el la nivelele superioare, în același timp este măgulitor că poți bea un vin așa de bun cu numai 6 Euro la tine acasă.. păi nu?

Dealu-Mare-Vin-Roze-2013

Soiul de struguri Cabernet Sauvignon provine din Franța, a fost adus de fii boierilor de la Paris, acei pașoptiști pre-eminescieni la începutul secolului al XIX-lea și consacrat după al doilea război mondial în România.
Comunitatea franceză din România a susținut puternic asimilarea acestui soi de struguri Cabernet sauvignon în România.
În România, la capitolul vinuri roșii cred că acest soi Cabernet Sauvignon este cel mai importat,mai mult de 10,000 hectare în România sunt cultivate cu acest soi de struguri mai ales în partea de sud a României unde este mai cald , Ceptura – Dealu Mare, bineînțeles Sâmburesti, în Banat Recașul mai mișcă ceva, în Dobrogea pe primul loc este Murfatlar. Vinurile obținute din acest soi Cabernet Sauvignon sunt clar învingătoare, categorie grea, au multă vigoare, buchetul se dezvoltă susținut prin învechire.
De fapt Cabernetul Sauvignon este un fel de entry level în lumea specialiștilor în vin roșu, se merge la sigur cu el, vinurile merg pe o linie 12.5% alcool maxim 13.5.Â
Ce am observat la vinurile Cabernet Sauvignon este că dacă nu au o vechime de 2 ani minim , sunt un pic imature, ador postgustul și aroma lor sigură și deplină, dar urăsc previzibilitatea calității lor, suntem parcă prea francofoni la calitatea vinurilor românești.

Vin-Rose-Cabernet-Sauvignon-Crama-Ceptura

Trecem la deschiderea sticlei:
– Prezintă fir desigilare, desigilare ușoară plăcută
– Dopul a ieșit mediu ușor
– Dopul arată formidabil de bine, este dens, nu este fărâmicios, arată teribil de bine acest dop, este frumos frumos, îmi place că este de culoare mai închisă
– Forma dopului este inteligent tronconică, este superb potrivit pentru punere la loc

Miros (Nas) – fragi, ușor etilic, căpșuni, taninuri fine, caracter (nu foarte mult dar puțin are)

Prima înghițitură, postgust, post aromă prelungă – o plăcere, ușoară aciditate.
Prima senzație – cam țeapă, vin mediu roze, urmează calitate, dar, se simte forța Sauvignon-ului, îl plasez ușor în topul vinurilor roze, între Terra Romana și Rotemberg.

Concluzie – nota 8.2 , sub Purcari și sub Rotenberg dar în zona vinurilor OK.
Pe măsură ce testez vinurile Roze / Rose, îmi dau seama că prețul este EXACT cel potrivit, nici unul din vinurile roze/rose testate nu a fost subevaluat, supraapreciat, cât face, atâta costă.

Este un vin un pic bun, un pic peste medie, se simt taninurile fine, aromele, mă deranjează un pic sulfiții pe care îi simt, sau mi se pare?

Nu am găsit review-uri despre vinul acesta, mi se pare cumva aiurea, nu prea îl văd bine poziționat, oricum poziția de vin roze la 25-30 lei i se potrivește.

Cu această ocazie felicit somelierii români pentru echilibrul alegerilor lor!

 

 

Avem astăzi spre testare un vin roze DEMISEC, din struguri culeși la maturitate deplină, D.O.C. – C.M.D..
Pe eticheta spate (principală) spune că este din Stamina – iar pe eticheta față scrie ”CASTEL STÂRMINA”

Acum, între o stamină și a stârni pe cineva este o diferență, aici sunt un pic ”puzzled” adică m-au pierdut pe traseu, oare cum este corect?
După o mică cercetare se pare că nu este o stamină cu doar ”Stârmina”
Un alt semn de întrebare îl ridic pentru a 10-a oară: ”Care este diferența dintre Rose și Roze?” că pe Goăgăl nu am găsit de ce se scrie diferit.

Pentru mine personal, felul cum arată o sticlă este foarte important! Comunică dacă este demn de încredere sau pe gustul meu, informațiile de pe eticheta principală sunt de asemenea importante, să știu din ce regiune sunt culeși strugurii, ce soi este folosit este important.
Strugurii din care este făcut acest vin sunt:  Pinot Noir 40%, Merlot 30%, Fetească Neagră 20%, Cabernet Sauvignon 10%
Momentan nu am ajuns la maturitatea de a diferenția calitatea vinurilor pe ani, dar ceva îmi spune că vinurile din anul acesta, 2014 vor fi o senzație!

vinarete-roze-castel-starmina-demisec

Sticla clasică de bordeaux, transparentă, subțire, specifică vinurilor ieftine roze de pe piață.
În partea de sus prezintă firul de sigiliu care face deschiderea foarte facilă și elegantă, eticheta sigiliului dop este de un de gri argintat minimalist care nu este prea fericit aleasă culoarea. Extragerea dopului de plută a fost facil-medie, nici ușoară nici facilă, probabil din cauză că dopul este ușor friabil (fărâmicios).
Spre deosebire de alte dopuri tronconice încercate dopul intră înapoi puțin cam greu la loc, și cam puțin în sticlă

Eticheta față este masivă, de un crem alb elegant, eticheta sigiliu dop este un gri, care mi se pare în discrepanță cu eticheta masivă față.
Pe eticheta față tronează castelul Stârmina care radiază ca dintr-un soare, cu foarte multe raze.
Ce îmi place  în mod deosebit la această sticlă de vin este scrisul de pe etichetă, cu auriu în reflexii care avantajează culoarea vinului, mesajul minimalist,, fără alte bălării e transmite doar starea de spirit lăsând eticheta spate să comunice informațiile.

vin-roze-vinarte

Despre eticheta spate pot spune că este foarte bine proporționată și mai ales conține exact informațiile care mă interesează, cu mica excepție că scrie ”Stamina” în loc de ”Stârmina”

Ca elemente diferențiatoare interesante mi se pare introducerea hărții României și ”PRODUS ÎN ROMÂNIA”

Remarc prezența bar code-ului care chiar nu îmi place să îl văd pe o sticlă de vin, la fel și informarea ”conține sulfiți” chestia asta la vinuri ieftine trebuie cercetată, că tot sunt 90%, așadar cât de buni sunt ”sulfiții” care sunt niște conservanți, oficial nu fac rău, neoficial este obligatoriu să scrie de ei pe sticlă, ceea ce înseamnă că nu sunt prea comestibili 🙂

Sulfiţii din vin, ne referim în special la dioxidul de sulf (SO2) şi la câteva săruri ale acidului sulfuros.
Acesta este cel mai utilizat şi vehiculat compus chimic în industria vinurilor.

Având în vedere că starea de agregare a dioxidului de sulf este gazoasă, acesta se introduce în procesul de vinificare prin mai multe procedee: pulverizare, injectare dar cel mai des întâlnit procedeu este acela de a introduce compuşi chimici primari pe bază de sulf care, prin procese chimice ulterioare, eliberează dioxidul de sulf.
Cei mai întâlniţi sulfiți sunt următorii:
Metabisulfitul de potasiu (K2S2O5) sau E224
Sulfitul de calciu (CaSO3) sau E226
Aceştia, prin oxidare, generează dioxid de sulf. Dar până la eliberarea efectivă a dioxidului de sulf aceştia sunt “sulfitii” pe care îi găsim în vin.
Sulfiţii se găsesc în vin şi în mod natural, dar în cantităţi foate, foarte mici. Dioxidul de sulf poate proveni și din fermentaţia naturală.

===========

vinarte-demisec-rose-castel-starmina-roze

Mai departe, trec la examinarea lichidului, culoare comună roz spre arămiu, nu mi se pare prea strălucitor, plăcut, mediu ca prezentare.
Miros, destul de intens etilic, simt aromele de fructe de pădure, echilibrat, .
Gust, acru, peste medie, adică aciditate peste medie, mai mult spre ieftin decât spre scump, curgere OK, este un vin care migrează spre zona ”vin de sete”
Arome, mediu, cu intensitate bună, post-aromă medie.

În cursul degustării, plăcerea de a fi consumat a fost de 40%, la limita dintre plăcere sau abandonare a degustării, nu încurajează prea mult la consumul în cascadă, este evident că este apreciabil doar ca vin de masă, cred că aciditatea este prea mare deși producătorul anunță ”o ușoară aciditate” ei bine de la acreală mi-a cam tăiat cheful de băut acest vin

Un vin roze mediocru spre slab, păcat de prezentare, cred că Vinarte ar putea renunța la el pentru un vin mai bun.

Vestea bună este că nu este cel mai prost vin roze românesc, vestea proastă este că este printre cele mai proaste vinuri roze românești.

Apreciez faptul că acest vin are prezentare bună pe site-ul propriu Vinarte unde am lăsat un comentariu, dacă îl vedeți înseamnă că sunt oameni cinstiți, dacă nu acceptă comentariul înseamnă că ”este cam țeapă vinul”

http://www.vinmag.ro/vinuri-romanesti/castel-starmina-roze.html

comment-vinarte

Este vineri seara, 22.30, am avut o săptămână stresantă care se pare că i-am găsit leac, vedem zilele acestea.
Teoretic intru în weekend cu 3 sticle de vin rose, la 3 preturi, unul de 11 lei (prezentul) unul de 18 lei și unul de 28 lei.
Acum, după ce alaltăieri am degustat un vin de 100 lei sticla și ieri unul de 60 si de 35 lei, astăzi să beau un vin de 11 lei vă dați seama că nu prea voi fi recunoscător producătorului, c-așa e omul, se ”haladește”.

Vin-Rose-Pacuiul-lui-Soare

Voi căuta să descriu cât mai aproape de starea mea de conștiință normală, încep cu sticla ca de obicei:
Sticla este clasicul Bordeaux, chiar mă gândesc serios să nu mai scriu de forma sticlei pentru că văd că 90% din sticle au aceiași formă.
Sticla este low budget, nu are grosimea opulentă pe care o are un vin scump, deja recunosc un vin scump după calitatea sticlei.
Eticheta de sus / sigiliul dopului este albă, mă duce cu gândul la un boxer sau cal, sau motănel cu lăbuțe albe  ca niște șoșetuțe, am să descriu pe viitor sticlele cu etichetă/sigiliu dop alb sus ca fiind o ”șoșetuță”

Cobor mai jos și studiez logo-ul, probabil este o zeitate uranică, probabil este un Dyonisos.
Eticheta prezintă ostrovul, locul unde era cetatea și unde sunt ruinele, bănuiesc că este vorba de un apus de soare care îi dă o tentă dramatic-mistică.

Îmi place că marginea etichetei este neregulată, ca la vechile poze, dă un aspect de vechi care este plăcut cu ”stroke”-ul ca de aramă.
Fontul nu mi se pare foarte vintage dar este OK, greu lizibil ca un fade out în partea de mijloc.

Cu toată cultura mea generală bună, peste medie și apetitul pentru istorie, nu știu ce înseamnă ”Păcui”
Dau un search pe Google și aflu că:

PĂCUIUL LUI SOARE, sit arheologic situat pe un ostrov al brațului Dunărea Veche, la 9 km în aval de com. Ostrov, pe terit. com. Lipnița, jud. Constanța, unde a fost descoperită o cetate bizantină, construită în sec. 10-11 și locuită până în sec. 13-15. 

PĂCIUI
păciui vb. IV. (înv., reg.) 1 intr., refl. A se împăca, a ajunge la o înţelegere cu cineva. 2 intr., refl. A trăi cu cineva în bună înţelegere, în relaţii bune. 3 refl. A se astîmpăra

PĂCIUIT
păciuit, -ă adj. (înv.) 1 Care este paşnic. Românii sînt oamenii cei maipăciuiţi (BARIŢ.). 2 Care este liniştit, calm, tihnit. Fu scos din locuinţa sa păciuită (BARIŢ.)

Se pare că PĂCUI = PĂCIUI adică un arhaic a cuvântului ”pace” / împăca / și are multă logică deoarece în zona respectivă de pe vremea dacilor a existat o comunitate cosmopolită cu greci, latini, care trăiau toți în pace, comerțul și prosperitatea din confluența civilizațiilor fiind motivul pentru care exista o pace/liniște, lucru vizibil pentru persoanele care locuiesc în partea de sud est a României de la Mangalia la Gura Portiței.

Că există trimiterea cu PĂCUIUL LUI SOARE, cred că are o mare corelație cu faptul că acolo răsare soarele, vreme însorită predominantă iar cultul dionisiac era foarte apropiat de religiile uranice (adică bazate pe venerarea soarelui ca zeitate supremă)

O descriere interesantă a insului Păcuiul lui Soare este aici

Vin-sec-Domeniile-Ostrov-roze

Eticheta spate prezintă multe informații, poate prea mult se marșează pe sit-ul arheologic, nu este D.O.C. , Domeniile Ostrov sunt promovate dar se pare că brandul nu este încă popular, chiar foarte puțin cunoscut.

Deși prezintă mult text, este ușor lizibil ceea ce mai spală din păcatele ergonomiei.

Bar code-ul mi se pare inutil, la fel mi se pare inutilă adresa web pentru că site-ul www.domeniileostrov.ro are o mare greșeală care nu este de design, care este frumos ci de conținut pentru că lipsește descrierea vinurilor, strugurilor, parcă este un site abandonat în construcție ce reflectă o dezorganizare și o evidentă lipsă de personal care să scrie conținutul site-ului.
Păcat de investiție, domeniile Ostrov dau rasol urât la capitolul prezență electronică unde trebuia să ofere o experiență bună.
De asemenea constat lipsa prezentări pe Internet a review-urilor despre acest vin și lipsa oricărui interes pentru acest vin, probabil a fost poziționat ca vin ieftin care nu merită nici măcar cea mai mică descriere peste eticheta produsului, ceea ce mi se pare trist pentru un vin pe care îl găsești aproape în orice supermarket.

Se pare că Domeniile Ostrov au probleme foarte mari de comunicare online

I.G. Terasele Dunării , poate voi afla și eu la un moment dat ce înseamnă ”I.G.”

12,5% alcool, ceva nou și diferit, observ că vinurile rose se feresc de 13% alcool :))

=========

Deschiderea vinului a fost facilă, dopul intră și iese ușor, am apreciat cu încântare faptul că eticheta sigiliu dop prezintă fir de sfâșiere ceea ce unele sticle ”cu pretenții” nu îl au, dopul este tronconic, spre alb și frumos, poate un pic prea alb, dar un dop bun, reușit.

=========

Rose-Cabernet-Sauvignon-Domeniile0Ostrov

Culoare – roze spre roșu arămiu
Struguri: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc
Miros – răcit puternic etilul nu se simte, este un parfum discret cu aroma de grapefruit , dă bine la miros, îmi place

Problema este că la înghițit nu este un vin de sete, este greoi și combinația cu Grapfruit ca aromă nu mi se pare prea mare reușită, mi se pare nepotrivit.

De fapt vinul acesta nu este un vin de sete, este un vin de ”un pahar maxim două” ceea ce nu va încuraja vânzările pe viitor.

Un pic acrișor, cam prea mult, cam amar, nu mi se pare prea reușit vinul, dar, daaaaaaaar, chiar dacă este cel mai ieftin vin rose gustat, nu este dezastruos ca Schwaben Wein de la Recaș, așa că acest vin îl plasez pe penultimul vin rose la calitate.

===========
În ansamblu, apreciez ca inspirată eticheta față sub eticheta principală,este frumoasă, fontul ”Cabernet Sauvignon Rose” este reușit și potrivit.

Se pierde prea mult la ”beția de text” prea mult text de pe eticheta din spate care este ”moartea pasiunii” cititului.
Chiar nu pricep ce rost are o descriere în engleză pe eticheta din spate pentru că vinul este prost, chiar nu are coerență. culmea e să recomanzi unui străin sau să exporți un asemenea vin.

Se știe că este o super competiție între vinuri, să nu pomenesc de vinurile Neo Zeelandeze sau cele din Chile care vin la prețuri derizorii în supermarket Lidl.

Vinurile românești sunt amenințate serios de vinurile de import care sunt de calitate și bine calibrate, acest vin este clar că va da faliment curând dacă nu face ceva cu calitatea sa.

Joi seara la restaurantul cu specific asiatic Wok Away din Floreasca este organizată seară de degustare vinuri.
Și pentru că nu am vrut să limitez experiența la un singur vin, am zis să încerc doar 2 vinuri după o masă sățioasă.
Se știe că în aproape toate topurile de vinuri rosé românești, Terra Romana și Rontenberg ocupă locuri fruntașe în top 10, de multe ori pe podiumul top 3 al vinurilor Rosé,
De data aceasta, spre ușurarea celor care îmi urăsc paharul de brandy/coniac, am degustat vinurile din pahare înalte, generoase.
Faptul că au piciorul așa de subțire și înalt îi asigură o păstrare la temperatură scăzută mai mult timp, frapiera a completat peisajul.

Rose-Rotemberg-Ceptura-Merlot

Am început cu  examinarea sticlei, pe stil vintage, cu aspect nobil artistic, fără multe detalii. am citit cu plăcere ce scria pe ea:
”Oprește-ți limba de la rău și buzele tale să nu grăiască vicleșuguri, Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea ”
Fără îndoială expresia ”in vino veritas” este reflectată cu mult stil.

Vinificarea s-a făcut în “alb” după metoda “saignee” fără ca mustul să stea în pieliță. Fermentarea s-a efectuat timp de 6 săptămâni la 11,5 grade, în condiții reductive (fără contact cu oxigenul din aer)

Pot să zic că de la prima degustare, acest vin m-a fermecat. Este un vin cu arome de vechime, de antic, de os de daci, strugurii din care este făcut acest vin sunt Merlot din Jugarus comuna Ceptura.
Mi-a plăcut mult faptul că nu miroase a alcool (etilic), culoarea, nu sunt un fan al culorii ”foaie de ceapă” sau spălăcit, mai ales că nu are strălucire, cum are Basilescu Rosé.

Aromele nu mi s-au părut foarte evidente, dar discreția și delicatețea lor m-a cucerit cu desăvârșire.
Ce mai pot spune despre acest rosé este că ”curge”, este într-adevăr un ”vin de sete”, iar la 13,5% alcool, te va duce ușor pe tărâmuri inițiatice. Ca la orice vin de calitate, chiar am simțit că este un vin inițiatic, un vin de la care înveți de la fiecare sorbitură, pur și simplu un vin discret, fin, elegant, viță nobilă veche.

Ce mi-a mai plăcut la vin în mod deosebit este senzația de prospețime completă, de vioiciune, chiar dacă era foarte rece era cu atât mai bun!

Pot să spun fără să ezit că personalitatea vinului, deși puțin marcată de postgust / postaromă prelungă este memorabilă, un vin pe care l-am găsit adorabil în aceiași măsură de la prima sorbitură la ultimul strop din pahar

Cu un ușor regret am trecut la mult prea popularul Terra Romana, prea cunoscutul și cred că cel mai consumat vin ROZE / vin rose din România, Dealul Mare, evident că și prețul mai mic cu 30-40% are un cuvânt greu de spus, într-un fel este cam aiurea să compari un vin de 60 lei cu unul de 35 lei, sau pe acolo, aproximativ

Rose-Tera-Romana

Terra Romana Rose 2013 este făcut din struguri Merlot și Fetească Neagră, zona viilor este tot comuna Ceptura, acest Sillicon Valley al vinurilor roze 🙂

Dacă la Rotemberg avem arome de fructe roșii din plin, la Terra Romana avem arome de trandafir, piersică, pepene galben, intrăm în altă ligă a aromelor mult mai simplă, dar tot cu o mare ”curgere” fără aceiași expresivitate puternică.

Rezumând, pe lângă acest ”maraton” de 2 sticle de vin în 5 ore , pot să spun că am dormit foarte bine, fără să ”o iau pe 7 cărări” sau dureri de cap dimineața.

Într-adevăr, sunt vinuri foarte bune dar nu EXCELENTE dar ambele depind foarte mult de mâncăruri, înainte de degustare am mâncat o vită picantă la WOK cu legume, a mers bine, chiar foarte bine, în mod normal ar fi trebuit să servesc la cină un somon sau fructe de mare, caracatiță sau creveți, dar am preferat ceva mai consistent pentru că eram înfometat 🙂

Locația, Wok Away este premium la prețuri excelente, foarte șic și stilată, zona Floreasca style, joia următoare voi încerca un singur vin, nu mai intru în dispute grele.

Terra Romana este un vin bun, un vin curgător, dar care rămâne în zona vinurilor entry level bune, nu este un ”Rotenberg” care deja este consacrat sau ”Ceptura” care toată lumea știe scorurile încep de la 25 RON sticla, oricum puțini știu că Terra Romana se face cu struguri importați din Republica Moldova, probabil asta îi scade din ”linia” specifică Merlot-ului de Ceptura.

Noul meu hobby a atras atenția mai multor oameni, astăzi am primit cadou o sticlă de BASILESCU, un ”roze mai bun”.
Din capul locului anunț că nu este un advertorial sau articol plătit, deci părerea mea a fost, este și va rămâne cât se poate de personal subiectivă, nepărtinitoare, este pur și simplu starea mea de spirit.
Să vedem ce aduce nou acest vin în afară de ”excentricul” alc 14.5% vol

BASILESCU-roze-2012-feteasca-neagra

Începem ca de obicei cu evaluarea sticlei:
Formatul sticlei de vin roze, atât de obișnuitul Bordeaux, învelitoarea dopului de un negru mat, de un graphite / șablat negru care dă un aspect select, în partea de sus cu logo-ul BC (crama Basilescu) în relief, extrudat

Culoarea vinului, un ROZE închis spre arămiu, aduce destul de mult a vin roșu, are claritate și sclipire, este un roze închis viu spre roșu, îmi place mult culoarea!
Eticheta față, pe gustul meu, informații minimaliste : BASILESCU / 2012/ ROZE (scris mare)

Pe sticlă nu este prezent nici un timbru sau sigiliu de original, ceea ce îi dă o linie mai elegantă

Pictura de pe eticheta din față este suprarealistă prezintă un nene care cântă la violoncel cu un înger care îl susține, Luna și stelele reprezintă fundalul de bază în background, panorama prezintă ateneul român și calea Victorie (cred, e posibil să fie Magheru), reproducere a picturii Ioanei Ursa: ”Îngeri din micul Paris”, ceea ce mi se pare foarte măgulitor pentru artistă și plasează o notă de originalitate și exclusivitate de bun gust, ce îmi dă un sentiment plăcut după tona de vinuri cu etichete comerciale băută de mine în ultimii 20 de ani

ROZE-vin-Basilescu-14-grade

Eticheta spate prezintă (așa cum ar trebui) detalii tehnice minimale precum soiul strugurilor (Fetească neagră) , lotul (foarte tare asta) și iată că descopăr ce înseamnă
DOC – Denumire de Origine Controlată
CT – Cules Târziu

Momentan nu m-am lămurit ce înseamnă RIV 17/29 A dar sunt sigur că într-o zi voi afla

VIN-ROZE-Basilescu-2012

Deschiderea sticlei
Observ că gâtul sticlei de tip Bordeaux este mai special, parcă o sticlă mai groasă, mai selectă.
Sigiliul / învelitoarea dopului este dintr-un aliaj /aluminiu / cupru / învelit spre exterior cu cauciuc foarte gros și nu prezintă fir de deschidere, dar în capul sticlei are două găurele mici care sunt ideale de înfipt vârful tirbușonului pentru a sfâșia sigiliul.
Pot să spun cu sinceritate că până acum este cel mai select, elegant, luxos și opulent sigiliu de sticlă vin care l-am deschis, s-a sfâșiat plăcut dintr-o bucată, nu mi-am rupt unghiile sau umilit nervii cu migălirea sfâșierii sale! Chiar ceva deosebit
Dopul a ieșit relativ OK, un pic fărâmicios dar sharp, de un tronconic mai pronunțat care face rapidă și plăcută închiderea sticlei

DEGUSTAREA efectivă!

Vin-tare-ROZE-Basilescu-2012

Pentru că nu sunt sommelier sau expert vinuri, îmi permit să degust vinul fără experiență sau pregătiri, este ca de obicei ora 21.00, vinul nu este foarte rece, doar un pic rece și tocmai am mâncat o jumate de pungă de alune cu 2 pahare de santal de cireșe.

Am așteptări mari, este o sticlă într-o prezentare cu stil de calitate, persoana care mi-a dat vinul cadou nu face cadouri ”de doi lei” și nu am dat ”sărci pe goagăl” să văd cât costă în supermarket, de fapt vreau ca la sfârșit să văd asta!

Miros: puternic alcoolizat, se simte feteasca regală, foarte aromat și parfumat, spre amar/acru nimic deranjant.
Postgust / aromă puternică, chiar și la 2 minute de la înghițitură aroma plăcută se simte.
Este un vin aromat, foarte bun, este un vin de colecție care clar merge cu mâncarea dar minune, ar fi păcat să îl strici cu mâncarea, un vin de studiu și relax.

E un vin bun. de calitate cu care se merge la sigur, din seria ”artileria grea” cu care încânți orice om care apreciază vinurile.
Posibil cel mai bun roze degustat de mine până acum în octombrie 2014.

Singura chestie care nu mi-a plăcut a fost ”Conține sulfiți” asupra cărora am auzit că ar fi ceva mai nasol, dar mă voi documenta care e treaba cu ei, apreciez însă sinceritatea!!!

BRAVO !

 

 

Astă seară la cele 2 buticuri din spatele blocului mai era un singur vin roze care nu l-am testat, anume Schwaben Wein

La prețul de numai 14 RON, mai ”scump” cu 1 RON față de plictisitorul ”Vin roze Busuioaca de Bohotin 0.75l Cotnari”, sunt în poziția de Kamikaze al vinurilor roze din România.
Dacă sommelierii se întrec în degustări de vinuri cât mai scumpe, eu mă ”sacrific” voios să degust roze-urile ieftine din România, chiar zilele următoare voi testa și grasa de Cotnari roze (pentru ultima dată în viața mea).

Schwaben-Wein - RECAȘ-vin-demidulce

De la butic mi-au spus că e un vin bun, de fapt vinurile demidulci sunt preferate de cei mai puțin inițiați, în facultate nu am ”halit” vinurile de Recaș, în special cadarca (mi s-a transmis că nu se mai face de 12 ani), care mi se părea teribil de amară și care intra greu de tot.

Recunosc că denumirea excesiv de ”germană” m-a făcut să cred că este un vin străin, cei de la Recaș proclamă că acest vin este vinul schwabilor (șvabi , minoritate etnică germană) , minoritate destul de glorioasă care a dat multe personalități în istorie:
Kepler
Heidegger
Faust
Einstein
Daimler (Mercedes) chiar și pe Diesel

Cu așa strămoși, capăt mai multă încredere citind că vinul promite să nu fie prea complicat cu nuanțe de fragi, cireșe albe, zmeură și o aciditate medie pentru un vin bine echilibrat.

Deja mă simt la volanul unui BMW seria 3 sau Mercedes C class, cât mai standard dar precis și sobru.

Descrierea sticlei
– Un design clasic, de Bordeaux trebuie să remarc eticheta care arată atât de puțin românește, cu doi R enantiomorfi, R-ul Recaș prelung, scrisul este cu roșu, minimalit, prezentând doar 2 informații simple: Roze și Demidulce, pe eticheta de pe gâtul sticlei este prezent blazonul Recaș sub formă de Cupidon (precizare Recaș – „Cupidon mai rubicond” este Dyonissos http://ro.wikipedia.org/wiki/Dionis ) mai rubicond, nu am înțeles ce reprezintă desenul
Precizare RECAȘ:  Vinurile linistite nu au nevoie de prezenta timbrelor „de siguranta”

Am dat un ”sărci” pe Goagăl și am descoperit că sticla cumpărată de mine nu seamănă deloc cu nici o sticlă de roze Schwaben Wein

schwaben-wein-roze-demidulce

La mine sticla arată cu totul altfel (mai urâtă) , pe spatele ei prezintă niște chestii ”cam ciudate” cum ar fi:
– Pagină de Facebook (WTF?!?!??!)
– Q.R. code – (WTF de 1001 ori!!!)
– Anunță că conține sulfiți (WTF?)
– adresă de e-mail calitatea@recaswine.ro

Deci, avem pe eticheta de pe spate doar ”promisiunea” unei dulceți de frăguțe ce recomandă a fi consumat la desert sau cu salată de fructe și cam atât comparativ cu descrierea de pe net:

”Roze, demidulce, 12% vol. alc
Trandafiriu-coral, cu arome de fragi si cirese albe, imbogatite de vagi nuante de fum si condimente, acest vin surprinde prin integrarea perfecta a senzatiilor dulci, care devin, in ansamblul gustului, doar fundalul unui recital de fructe – cirese, zmeura, fragi, capsuni bine coapte. Bine echilibrat, cu o aciditate care sustine un final placut.”

Vin-ROZE-Recas-Schwaben-Wein

Pe Internet  nu scrie nicăieri ce beau, ori este un produs contrafăcut, ori un produs prea nou care nu a fost promovat deloc!
Prefer să cred că nu beau un fals, dar sticla nu prezintă nici un fel de elemente de siguranță, nici un fel de sigiliu.

Trec la deschiderea sticlei:
– Nu prezintă sigiliu de deschidere facilă, fir metalic de sfâșiere etichetă, eticheta se rupe greu doar în dreptul dopului.

– Foarte surprinzător este că dopul a ieșit ușor, fără efort, are un design frumos nu este fărâmicios, formă tronconică

Vinul are o culoare roze, ușor arămie, dar nu ”foaie de ceapă” care e cam urât, deci o culoare doar OK, nu debordează în arome.
Mirosul este de vin obișnuit, ”de masă” sau cum se zice la ”low budget”

Continui să mă întreb dacă o să beau un vin fals, faptul că pe etichetă declară conținutul de sulfiți mă nedumerește, un vin fals nu ar fi așa de generos cu asemenea informatii.

Trec la degustarea efectivă: Un vin plăcut, care nu are multă personalitate, un vin simplu, echilibrat, am o ușoară impresie că nu ar avea 12% alcool ci doar 11%,are o post aromă de alcool, nu prea simt nici un fel de fructe exotice.

Aș fi vrut să simt ma mult strugure, dar nu este, este parcă un vin făcut cu adăugare de zahăr pentru mai mult alcool, un vin prost, care nu l-aș bea nici ca vin de masă, probabil pe majoritatea prietenilor mei i-ar durea capul de la el,
Precizare RECAȘ: Legea din RO nu permite adaugarea de zahar in vin (decat in conditii exceptionale si nu s-a facut apel la aceasta masura in ultimii 10-12 ani)

Concluzia este că nu se merită să ”te riști” la un asemenea vin nici dacă nu ai bani, este prea low budget și nu curge așa de bine.

Am trimis acest link și fotografiile pe calitatea@recaswine.ro ca să văd dacă este un vin original sau nu, revin zilele următoare cu răspunsul., a treia fotografie cu stila deschisă am greșit-o așa că nu m-am mai obosit să mai o fotografiez.

Probabil cel mai prost vin Roze românesc de pe piață gustat de mine până pe 20 Octombrie 2014 !

UPDATE: Am primit răspunsul de la RECAȘ, vinul este ORIGINAL acum într-o nouă prezentare, au avut amabilitatea să îmi spună că mai au un vin ROZE mai premium Castel Huniade Roze despre care mi-am anunțat intenția să îl achiziționez

Faptul că au confirmat că este un vin original și au răspuns în timp util mi-a întărit încrederea în brand, seriozitatea lor și calitatea produsului!

Beciul Domnesc este ”o ciupercuță după ploaie” în materie de vinuri, cred că are mai puțin de 10 ani de când este brandul.
Este ora 21.00, masa am servit-o la ora 14:00 pui cu orez la www.WokAway.ro, cel mai bun Wok cu mâncare asiatică din România.

Beciul-Domnesc-sec-rose
Sunt cam pe burta goală dar azi nu mai am chef să mănânc după 2 mese mari
Ce este interesant este că vinul Beciul Domnesc este tot mai prezent pe rafturile magazinelor, de la supermarketuri până la buticuri de cartier.
Acum, dacă tot e celebru brandul acesta, a intrat în zona mea de testare, doar nu mă apuc să testez vinuri scumpe, rare despre care nu interesează pe aproape nimeni despre ele.
Azi, un prieten vechi al meu care are vinotecă/restaurant, m-a întrebat de ce testez vinuri ieftine, așa că i-am răspuns:
”Știu că arta (sau știința) degustării vinului este o ”călătorie” de unde înveți din plin permanent, dar vreau să încep de la cele mai obișnuite cazuri, iar pe măsura experienței, să testez vinuri din ce în ce mai exclusiviste care se merită apreciate de cunoscători”

Mă gândesc acum, cât de mulți oameni nu știu ce beau și se ”plafonează” la 1-2-3 sortimente de vin.
Așadar să trecem la review:

Sticlă achiziționată de la buticul din spatele blocului (la mini-MegaImage-ul din apropiere nu mai sunt roze-uri netestate de mine)
Sticla prezintă clasicul timbru/etichetă hologramă de original, care după mine e pistol cu apă cu unul de la Intel,  mai bine nu îl puneau pentru că mi se pare ușor de falsificat și puțin spectaculos
Eticheta din față este în acord /armonie cu culoarea vinului, este aleasă cu gust dând un aspect vintage. punând în valoare elegant stema Moldovei, eticheta sugerează elgant inrarea într-un beci, domnesc
Fontul cu care este scris Beciul Domnesc aduce un pic prea mult cu scrisul bisericesc, probabil s-a dorit să arate mai istoric
”Vin soi învechit în beciul lui Ștefan cel Mare”

Beciul-Domnesc-vincon-2012

Eticheta spate proclamă:
”Acesta este vinul perfect pentru petreceri, un vin plin de prospețime și savoare, în care complexitatea aromatică dată de notele efervescente de zmeură. căpșuni, flori de liliac și violete, este perfect susținută de aciditate.. Bine răcit l 10-12 grade, este asociat perfect meniului Teriyaki, aperitivelorși gătarelor de somon, dar în efală măsură costițelor de porc sau brânzeturilor Roquefort și Stilton”

Oare ce e în mintea copywriterilor etichetelor acestea? În primul rând apreciez lipsa elogiilor și epitetelor grandioase, totuși pentru un vin de 19 lei să vorbești de:

– meniul Teryaki ( n.r. este o tehnică de preparare a mâncării în care carnea, legumele sau fructele sunt gătite pe grătar sau în cuptor stropite cu sos de soia)
– Brânzeturi Roquefort ( n.r. brânză cu mucegai nobil francez albastru în interior, este o brânză cu 52% grâsime învelită în staniol)
– Brânzeturi Stilton.( n.r. brânză englezească, cu mai multe vinișoare albastre, aceiași ciupercă / mucegai Pénicillium Roqueforti )

cred că e cam prostește și puțin practic, cred că 90% din consumatori habar au ce sunt acestea, ca și mine de exemplu care mă consider o persoană cultă peste medie dar uite că nu știu ce sunt finețurile acelea culinare.

Firul de deschidere a plasticului / sigiliului a ajutat minunat la deschidere (apreciez asta pentru că urăsc să arunc fărâmițe) , dopul 1 mm înfundat în sticlă, cam fărâmicios, a ieșit relativ ok, am apreciat forma tronconică pentru punerea înapoi și brandul imprimat pe dop!

Beciul-Domnesc-Vin-ieftin

Mergem mai departe:

Culoarea e prea spălăcită, un maro decolorat spre rose / roze, cineva să mă lămurească într-o zi care e diferența dintre rose și roze, culoare nu mi se pare reușită.
Miroase a vin sec, dar nu simt acele arome efervescente de zmeură de căpșuni, etc etc, practic e vin și gata, parcă e un vin de masă nimic spectaculos cam prea acru, pentru gustul meu

Aromele persistă, mi s-a făcut foame și aș merge la restaurant după o porție de costițe fripte, sau ceva grătar, trage la mâncare, de fapt vinurile acestea rose merg superb cu mâncarea, iar vinul acesta trage la mâncare și el.

Nu mi se pare un vin prea deștept, e un vin de masă, un vin low budget, nimic spectaculos și parcă e prea alambicat în arome, nici una din arome prea strălucite.

Probabil unul din cele mai acre vinuri rose, pe viitor chiar îmi dă de gândit dacă voi mai încerca vinuri așa de ieftine pe burta goală.

Un vin puțin memorabil, ne-excepțional total, fără prea multă personalitate, cam prea acru, sau eu nu am avut azi chef de review de vinuri rose!

 

 

Culoarea vinului este

Am testat de pe Windows 7 cu browserul Chrome, melodiile de pe Youtube
Am încercat de pe MOBIL, de pe un iPhone 5s, site-ul nu se încarcă deloc nici pe Safari nici pe Chrome, deci – nu există versiune website device-uri mobile! Nici măcar versiune d-aia desktop.. nada, niente, nafing… ecran alb, gol!
Am încercat să intru și de pe Samsung Galaxy S4, cu Android, același rezultat = > ECRAN ALB
Asta e o mare tâmpenie, pentru că 50% din audiență este AZI pe device-urile mobile, iată ce îmi arată telefonul

winetunes-ro-pe-mobil

Pe AppStore nu există aplicația Winetunes.ro, deci cam nasol, au furat banii și au făcut un simplu site, ia să vedem cum merge pe Desktop http://winetunes.ro
Îmi place cum arată, un design frumos, aerisit, minimalist de tânăr burghez.
Sincer, ideea mi se pare bună, dai copy paste la un clip de pe youtube și îți zice ce să bei.

UPDATE 21 Octombrie 2014 : Între timp, în urma review-ului meu, s-au obosit să facă un ”simulacru” de ”versiune mobilă”, adică un ”caca” care te îndeamnă să intri de pe desktop, ”pentru că pitong”

test-winetunes-ro-LIDL

 

Vodafone Romania S.a. (217.**.**.29) – ip-ul celor care au făcut aplicația, ce disperați :))))))))

1. Chrome 37.0 Win7 1366×768
2. Chrome 38.0 Win7 1680×1050
3. IE 9.0 Win7 1366×768
4. Chrome 38.0 Win7 1600×900
5. Chrome 38.0 Win7 1440×900
6. Chrome 38.0 Win7 1280×1024
7. Chrome 37.0 Win7 1680×1050
8. Chrome 38.0 WinXP 1280×1024
9. Chrome 38.0 Win7 1366×768

winetunes-stalker

Adică, tot noi suntem proștii, sau săracii că nu intrăm de pe desktop, că așa vor ei că nu au și versiune de mobil

De aici rezultă și altceva, că treaba a fost planificată din capul locului decât pentru FLASH și că restul, naiba să îi ia.. adică 50% din audiență aruncată la gunoi, cei de pe device-urile mobile.. pa și MUIE (că noi oricum am luat banii de la client)!.

Tipic românesc, dacă aveau bun simț făceau și o aplicație versiune de mobil… de bun simț, nu?

Încă o dovadă că e o treabă făcută de dragul banilor pe proiect, o treabă făcută și concepută din start ca ȚEAPĂ!

În loc să pună UNDER CONSTRUCTION pentru VERSIUNEA DE MOBIL, să își ceară scuze că au rămas în urmă și să repare repede buba, tot ei zic că NOI suntem proști că avem iPhone de 1000 Euro sau Android, nu mai zic de tablete, iar ei sunt băieții deștepți care ne trimit pe Desktop, că așa vor ei!

winetunes_under-contruction

Numai că la Massive Attack aplicația zice solistul de la Vița de Vie că e rock alternativ în loc de triphop, am încercat cu Unfinished Sympathy și Angel.
Continui cu Moloko  , bag melodia Sing it Back, aplicația merge aiurea și nu dă nici un răspuns, așa că , deschid un nou tab, a pornit apare ăla de la vrei să fii miliardar și zice ”vin și electro, Interesant”. Ce caută prezentatorul de la Vrei să fii miliardar la prezentarea genului electro? Trebuia să cheme un DJ sau pe Dobrică de la Șuie Paparude.

winetunes-ro-vinuri-Lidl

Um… cred că e cazul să testez cu Moby – I feel so real .. mda.. m-am lămurit, la ”mai încearcă o melodie” aplicația ”se futu, mă aude cineva?” Tab nou de Chrome.. ia să vedem ce iese .. iese iar ”vrei să fii miliardar” cu ”Șșșt, vorbește vinul”

Am băgat FLORIN Salam cu reggeton: https://www.youtube.com/watch?v=CMtrlQpXqA4
Mi-a dat Andra cu Totul va fi bine :)))))))))))

Apoi, am băgat Clayderman, baladă pentru Adeline, mi-a dat o tipă care spărgea bule în folie de pungă
https://www.youtube.com/watch?v=gfsgXJQ0ebU

După cum vedeți, nici o treabă una cu alta!

Puteau alege 10 genuri mari și late, cu 10 artiști pe fiecare gen cunoscut, ieșea ceva drăguț cu adevărat, dar puse cap la cap mutra nepotrivită lui Ianțu la probabil toate genurile cu replici sforăitoare, cred că aplicația e un eșec, mai ales că trebuie să deschizi un tab nou sau alt browser să încerci megastarul, treabă de neprofesioniști făcută ”să fie”, păcat de idee că este foarte mișto

winetunes-ro

Concluzia review:

winetunes-praf

Notă GENERALĂ: 5

Idee: 10
Design: 9
Funcționalitate mobil: 2
Aplicație mobil: 1
Exactitate: 3
Gamification: 5
Buguri: Da (la al doilea link youtube necesită restartare browser sau Tab nou)
Comunicare produs P.R. – 8 (pentru promovarea intensă a unui produs nefinalizat)

Mi s-a luat de testat, site-ul nu are versiune de mobil, nu are aplicatie de mobili (adică mai mult de 50% din oameni nu se pot folosi de ea), nu detectează deloc bine genurile, de exemplu MANELE, manelele sunt cel mai ascultat gen de muzică din România și nu este detectat nici acela, ca să nu mai spun de muzică populară, Virgil Ianț apare excesiv de des, unele din replicile de acolo sunt complet idioate sau aiurea, cum ar fi cea cu pocnitul bulelor când pui muzică clasică, ce să mai zi: O idee excelentă implementată FOARTE PROST ca funcționalitate, cereți-le banii înapoi că a ieșit un produs prost.. pa!