05. December 2018 · Comments Off on Promoția Mega Image este o escrocherie? Acacia sau Salcâm? Tertip comercial? · Categories: Romania

MOTTO:
exotic, ~ă – Care se află într-o regiune foarte îndepărtată și care impresionează prin aspectele neobișnuite, ciudate. 2 (D. plante, animale, obiceiuri) Care provine dintr-o regiune exotică (1). 3 Care aparține unui ținut exotic (1). 4 Care este propriu unui ținut exotic (1). 5 Care se înfățișează sau se manifestă în felul neobișnuit al unui ținut îndepărtat. 6 (Nob) Straniu.

=======

Promoție la Mega Image platou de lemn de la 176 lei redus la ”numai” 60 de lei.

Bineînțeles, te întrebi din ce este făcut acest platou care costă EXORBITANT, 176 lei, te gândești că nu poate fi decât un lemn EXOTIC, scump anume ”ACACIA”, un lemn EXOTIC 

SURPRIZA este că la achizitionarea produsului, lemnul este conform ETICHETEI în limba română, un simplu SALCÂM ! Sau este o traducere nefericită? Cum și-ar permite ca cineva să înlocuiască denumirea salcâmului cu una EXOTICĂ – Acacia , mai ales că la orice căutare pe Google ”acacia” este cotată în primele rezultate drept lemn EXOTIC!

Problema este că nu este DELOC clar dacă este vorba de ACACIA sau o traducere a salcâmului în ACACIA !

Luând în considerare, cel mai rău scenariu, acela că lemnul din care sunt confecționate platourile Jamie Oliver să fie doar un simplu SALCÂM și nu un lemn exotic, așa cum a fost promovat (rezultă că aceasta a fost folosit ca tertip comercial cu reacredință, în acest caz), va face o declarație de presă Mega Image în acest sens? Se vor acorda compensații clienților înșelați?

În cazul cel mai bun, acela ca acesta să fie lemn exotic, de ACACIA și nu salcâm obișnuit, se vor reface toate etichetele pe care scrie SALCÂM și se va comunica confuzia?

Să nu uităm că promoția vizează două produse din lemn de ACACIA și nu doar cel de față

============================

După o anchetă / investigație de 3 zile care a presupus contactarea a mai multor specialisti lemn,  de la silvicultori pana la sculptori în lemn, concluzia este că acest platou este promovat în limba engleză, ACACIA ca tertip comercial. Faptul că a fost promovat pe pliante, in mass media, online peste tot drept ACACIA arată reacredință, părerea mea personală este că este o escrocherie, la scală națională.

===================================

Răspunsul oficial al Mega Image este in curs de actualizare

Buna ziua,
Produsele sunt fabricate  100% din lemn de acacia. Vom reveni cu detalii in zilele urmatoare.

 

===================

Răspunsul oficial al Mega Image de azi 14 Decembrie 2018

Buna ziua,

Confirmam  faptul ca produsele sunt fabricate din lemn de acacia, iar in cel mai scurt timp, pe site-ul www.mega-image.ro, va fi afisata o informare prin care vom mentiona eroarea de traducere ce a fost identificata pe eticheta aplicata pe ambalajul acestor produse (Platou servire 40 cm si Platou servire 45 cm).

Va stam in continuare la dispozitie.

Cu stima,

—————————–

==================================

Rezumând, părerea mea personală este că ”promoția” este o păcăleală la scală națională, ”acacia” fiind de fapt.. salcâm… sa zicem ca s-au dat peste 100,000 de platouri, iar la fiecare este o ”păcăleală” de 10 Euro,  că e ”salcâm” în limba engleză, că românii nu ar da 60 lei pe un platou de salcâm, dar pe unul de ”salcâm în engleză, acacia” ar da.. că e lemn exotic .. ar rezulta.. o țeapă de 1 milion de euro.. elegant cât de cât..

Eroare de traducere?

Iată părerea specialiștilor tâmplari despre acest subiect, pe care l-am dezbătut zilele acestea pe principalele 20 grupuri Facebook de tâmplărie / lemn din România unde am postat fotografiile produsului la promotie pentru o părere mai avizată… si i-am citat literă cu literă!

IngSilvic Rosca Titus Emil Acacia este o familie intrega de arbori. Salcamul in denumirea lui in latina este Robinia Pseudacacia, parte din familia Acacia. este foarte greu de spus daca este salcam sau nu. In primul rand nu stiu daca este numai furnir sau e lemn [ropriu-zis. Cert este ca salcamul are cele 2 nuante care sunt prezente adica cea deschisa pe partea interioara a lemnului si cea cu coloratie inchisa pe exterior. Evident in taiatura transversala sectiunea nu arata ca in poza dar in tehnicile de asamblare actuale, debitare si asamblare pe portiuni de lemn se poate optine. De asemenea poate fi cu totul alt lemn iar culoare se optine cu baituri, este mult mai important de vazut textura de un silvicultor sau o persoana de la industrualizarea lemnului. Lemnul de acacia, inafara salcamului e putin prezent in Romania , este scump

” Este acelasi copac cu fibre si densitate diferita:.salcamul bate dupa dud…adica este de culoare galbuie spre maro…uneori verzuie….cu fibra mai longitudinala decat la fratele său acacia….cand acesta intra la capitolul exotic…avand fibra mai densa iar coloritul este de la maro galbui spre maro negroi….un fel de merandi….si la noi este duglas si laricea….care tot conifer este…si aceasi familie dar fibra si textura diferita.”

” E vorba de reclama. Când unii aud de salcâm strâmbă din nas, Dar cand aud de accacia cică e belea. Si uite așa vânzătorul umfla prețul poate si de 8-9 ori”

” Nu mi se pare a fi salcam, nu cunosc acest lemn, ar putea fi acacia . Pentru cei care cred ca ceapa-i branza precizez ca desi salcamul (specia Robinia pseudoacacia genul Robinia subfamilia Faboideae) si speciile de acacia (genul Acacia, subfamilia Mimosoideae) fac parte din aceiasi familie ( Fabaceae ) au tot atatea lucruri in comun cat au si cu fasolea (Phaseolus vulgaris) sau cu mazărea (Pisum sativum) care sunt din aceiasi familie ( Fabaceae). Si ca sa mai glumim pana la urma toate-s niste legume (inclusiv salcamul) pentru ca fac parte din familia leguminoaselor ( Fabaceae sau Leguminosae sau Papilionaceae).”

”Acacia este o familie intrega de arbori. Salcamul in denumirea lui in latina este Robinia Pseudacacia, parte din familia Acacia. este foarte greu de spus daca este salcam sau nu. In primul rand nu stiu daca este numai furnir sau e lemn [ropriu-zis. Cert este ca salcamul are cele 2 nuante care sunt prezente adica cea deschisa pe partea interioara a lemnului si cea cu coloratie inchisa pe exterior. Evident in taiatura transversala sectiunea nu arata ca in poza dar in tehnicile de asamblare actuale, debitare si asamblare pe portiuni de lemn se poate optine. De asemenea poate fi cu totul alt lemn iar culoare se optine cu baituri, este mult mai important de vazut textura de un silvicultor sau o persoana de la industrualizarea lemnului. Lemnul de acacia, inafara salcamului e putin prezent in Romania , este scump”

”daca cunoasteti stejarul atunci e usor sa descoperi si salcamul ….fibra e asemanatoare insa culoarea e galbuie datorita sevei care e dulce iar la stejar e amara din pricina continutului de iod din componente fapt ce defineste culoarea maronie….iar in contact cu apa supafata lemnului oxideaza ….se inegreste ….lemnul din imagine nu e nici salcam nici stejar”

”Se mai foloseste in popor de denumirea de “acăț” pt Salcâm cel puțin in Sălaj”

”Dupa culoare pare a fi un soi de nuc..”

”Nu mi se pare a fi salcam, nu cunosc acest lemn, ar putea fi acacia . Pentru cei care cred ca ceapa-i branza precizez ca desi salcamul (specia Robinia pseudoacacia genul Robinia subfamilia Faboideae) si speciile de acacia (genul Acacia, subfamilia Mimosoideae) fac parte din aceiasi familie ( Fabaceae ) au tot atatea lucruri in comun cat au si cu fasolea (Phaseolus vulgaris) sau cu mazărea (Pisum sativum) care sunt din aceiasi familie ( Fabaceae). Si ca sa mai glumim pana la urma toate-s niste legume (inclusiv salcamul) pentru ca fac parte din familia leguminoaselor ( Fabaceae sau Leguminosae sau Papilionaceae).”

”Nu este tertip. De obicei se scrie acacia cand mobila este adusa din India, Vietnam, etc ( Asia), fie ca nu stiu ce inseamna acacia in lb romana, fie pt a deosebi salcamul asiatic de cel romanesc ( cel asiatic e putin diferit ca structura).”

==================================

Dar, întrebarea noastră este de ce MegaImage nu folosește în promoție cuvântul SALCÂM și nu cel în engleză ACACIA?

Simplu, pentru a profita de necunoașterea / ignoranța oamenilor obișnuiți care dacă acestia caută pe Google rezultatele duc către alte tipuri de lemn in care se zice așa:
– Articolul din Adevărul : Cel mai rezistent lemn din lume. Acacia cambagei Al treilea în clasamentul celor mai rezistente tipuri de lemn este Acacia cambagei. Este un arbore originar din Australia, de culoare foarte închisă, putând fi folosit şi ca înlocuitor pentru mahon. Este însă mult mai rezistent ca acesta din urmă.

Evident că orice om de bună credință se gândește că exact acest lemn este Acacia cambagei  dar realitatea tristă este că e doar un salcâm obișnut care a fost promovat în limba engleză pentru a se vinde la preț mai mare.

Wikipedia zice că Acacia nu este salcâm:
” Acacia este un gen de plante aparținând familiei Fabaceae, originare din regiunile tropicale și subtropicale, în special Australia și Africa. Acacia farnesiana este originară din sud-vestul Statelor Unite. Acaciile sunt reprezentative pentru vegetația câmpiilor din sudul și estul Africii. Câteva specii sunt importante economic, producând substanțe cum ar fi guma arabică și taninul, precum și lemn nobil. Mimoza (Acacia fimbriata) face parte din același gen : are frunze compuse cu foliole fin divizate, iar pețiolul poate avea spini sau țepi ascutiți la bază. Florile mici, adesea parfumate, de culoare galbenă sau albă, conțin multe stamine fiecare, ceea ce le conferă un aspect pufos.”

Mergând mai departe, SALCÂMUL – Robinia pseudoacacia de fapt nu ar fi acacia ci PSEUDOACACIA , adică o acacia falsă…
Iată ce scrie în Wikipedia:
” Robinia pseudoacacia, commonly known in its native territory as black locust, is a medium-sized hardwood deciduous tree native to the southeastern United States, but it has been widely planted and naturalized elsewhere in temperate North America, Europe, Southern Africa and Asia and is considered an invasive species in some areas. Another common name is false acacia, a literal translation of the specific name (pseudo meaning fake or false and acacia referring to the genus of plants with the same name.) It was introduced into Britain in 1636.”

 

 

 

 

Părerea specialistului în situații de acest fel

L-am contactat pe RADU Turcescu, specialist recunoscut în domeniu și i-am adresat câteva întrebări.

Iulian: Ce ar trebui să facă Mega Image?
Radu Turcescu Ținând cont de suma inițială a produsului, dar și de reducerea mare, Mega Image ar trebui sa explice simplu ce tip de produs este. Altfel, ar lăsa loc de interpretări și de îndoială.

Iulian: Cum este corect ca să comunice un brand denumirea unui produs, in engleza sau română?
Radu Turcescu: In primul rând in romana deoarece suntem in România. Sunt un fan al limbii engleze, dar asta nu înseamnă ca e ok sa transformam totul in engleză. Dacă totuși exista produse unde limba engleză este mai indicată, sunt sigur ca poate exista o traduce in romana, in paranteza.

Iulian: Cât de mult ar afecta imaginea unui brand în cazul în care descrierea din promoție nu corespunde cu cea de la raft?
Radu TurcescuNu e un capăt de țară, dar este suficient cât sa trezească semne de întrebare. Cât sa presare îndoiala. Și, din păcate, percepția negativă se formează in timp, in urma unor întâmplări, aparent minore. E precum un pahar in care curge câte o picătura pe zi. Nimic major momentan, dar când va fi plin…

Iulian: În cazul în care produsul de la raft nu corespunde cu cel din promoție, este necesară retragerea produsului din promoție sau doar comunicarea erorii?
Radu Turcescu:  In primul rând, este important sa clarifice situație. Dacă au greșit, e ok sa recunoască, sa își asume. Ulterior trebuie sa schimbe eticheta, dar promoția ar trebui sa continue

 

==================

Considerații finale IMPORTANTE:

1. De ce nu returnez produsul și închid acest caz?
Pentru că sunt un publisher pursânge, de foarte multe ori postările mele depășesc 1 milion de vizualizări în câteva zile. Această promotie vizează mai multe milioane de români și suma/prejudiciul posibil nu este de 1-2 lei ci de minim 20-30 lei, în total, este posibil un prejudiciu de peste 1 milion de euro.

2. Ce am să fac în cazul în care lemnul este unul exotic, scump, care își justifică prețul?
În primul rând am să îi rog să scoată din unica descriere ”salcâm” și să pună acacia, în felul acesta oamenii vor fi liniștiți că nu este o excrocherie, ce vor face cu angajatul care a greit eticheta, este treaba lor, nu mă privește pe mine. În al doilea rând voi duce pune mai multi specialiști în lemn să îl evalueze clar, proveniență, valoare de piață, denumire completă și dacă se dovedește că întradevăr, este un lemn exotic, voi publica toate aceste rezultate aici.

3. Articolul acesta este scris cu reacredință, în scopul unei recompense?
Acest articol este scris strict informativ, publicând imparțial, netrunchiat cele mai importante și relevante informații colectate de la SPECIALIȘTI ÎN DOMENIU  (grupuri Facebook specializate cu persoane PROFESIONISTE în domeniu) respectând pe deplin deontologia jurnalistică și echidistanța în informarea publicului. Precizez din capul locului că nu doresc nici un fel de recompensă materială și că nu lucrez pentru concurența Mega Image sau altcineva interesat in denigrarea Mega Image
Mai mult, website-ul meu nu conține publicitate plătită cu bannere sau revenue share cum au 99% din bloggeri, deci nu realizez nici un fel de venituri din publicarea / publicitate la acest articol.

Comments closed.