12. February 2018 · Comments Off · Categories: I.T.

Motto:
Nimic nu e gratis pe Internet!
Iulian Andrei

==============================

Momentul în care mi-am dat seama că am o percepție mediocră și chiar greșită asupra tehnologiei informatiei (hard și soft) a  fost în urmă cu 20 de ani când am întâlnit și înțeles termenul de Total Cost of Ownership!

Ce vrea să înseamne acest TCO (Total Cost of Ownership)?
Popularizat intens de către cabinetul de analiză Gartner începând din anii ’80, conceptul Total Cost of Ownership (TCO – tradus parţial exact prin „cost total de deţinere“) are rădăcini mai adânci, datând din primele decenii ale secolului trecut. Cu toate acestea, modelul TCO a fost iniţial conceput pentru analiza proiectelor IT (şi apoi extins şi în alte domenii, prin dezvoltarea de metodologii specifice), oferind o perspectivă directă a impactului financiar al unei tehnologii informatice pe parcursul întregului ciclu de viaţă al respectivei tehnologii. Principalul beneficiu oferit de această metrică rezidă în faptul că evidenţiază factorii adiţionali care adaugă costuri suplimentare după achiziţie.
Definiţia Gartner simplificată a costului total de deţinere a unei aplicaţii/hardware IT ar suna astfel: TCO este suma totală a costurilor pe care le implică achiziţionarea, implementarea şi utilizarea respectivei soluţii hardware sau software pe parcursul duratei de viaţă a acesteia (deşi se vorbeşte de „life cycle“, specialiştii recomandă evaluarea TCO pentru o perioadă de 3-5 ani, în acest caz fiind mai adecvată utilizarea termenului de „durată limitată de funcţionare“).

Revenind la IT, în prima fază când am început să văd în ansamblu fenomenul, am înțeles că și loturile, selecția componentelor IT, asamblarea, calitatea celorlalte componente ale echipamentelor pot fi cruciale, o tastatură mai bună, un ventilator mai bun, o carcasă mai bine realizată pot îmbunătăți cu până la 100% performanțele unui computer deși acestea nu costă mai mult de 10% din valoarea unui echipament IT.

Cazul de față: AdBlocker
Probabil cu toți știți că sunt multe versiuni de Antivirus GRATUITE, cum ar fi Avira, tot felul de software gratuite, ei bine, GRATUIT nu există!
Orice software care rulează în background (fundal) îți folosește computerul pentru diferite scopuri:
– culegere de date
– prelucrare de date
– cloud

De exemplu, Avira are majoritatea veniturilor din așa ceva, are mii de angajati si venituri de sute de milioane euro / $ anual din faptul că se folosește gratuit de resursele computerelor care ”beneficiază” de acest antivius.
Ca o statistică personală, proprie, cred că mai mult de 50% din resursele computerelor din lume sunt folosite de către acest gen de software, ”GRATUIT”:

extensii-adblock

Bloatware  (în traducere liberă – prostii), sunt acele aplicaţii software instalate de producătorii de PC-uri odată cu sistemul de operare. Acest tip de programe pot fi găsite atât pe tablete cât şi pe smartphone fiind instalate de producători sau de operatorii de reţea. Acestea constau în general în aplicaţii software nefolositoare sau de slabă calitate : jocuri, utilitare, bare de unelte etc.

Practic, de fiecare dată când cumpăr un laptop sau PC cu sistemul de operare preinstalat, stau mai mult de 1 oră să îl curăț de acest software căpușă, care de multe ori este mascat sub forma de utilitare drivere, pluggin-uri si codec-uri de tot felul, utilitare care se autoproclamă indispensabile și absolut necesare, toate acestea parazitând computerul.

Acrobat Readerul este un fel de campion al bloatware-ului.

acrobat-reader

Bloatware mai defineşte şi acele programe (în fond inutile) ce trebuiesc instalate pentru ca ceva să funcţioneze. Ca exemplu, pot fi date softurile instalate odată cu driverele de imprimantă sau de scanner. Acestea sunt mari consumatoare de resurse, rezultatul fiind în final acelaşi care s-ar fi obţinut şi dacă erau folosite facilităţile înglobate direct în sistemul de operare.

Plus că la instalare, sunt în cârdășie!

norton-bloatware-adobe-digital-editions

Nici un producător de laptopuri, tabelete sau smartphone nu instalează un software inutil fără să obţină ceva. Astfel că, majoritatea aplicaţiilor din categoria bloatware sunt instalate contra unor sume de bani pe care producătorul le primeşte de la compania care a creat soft-ul respectiv.

Antivirușii.
Aceștia sunt utili doar pentru PROȘTI, care nu au nevoie de performanță ci de siguranța că nu le fac tâmpenii. Instalând un antivirus pe un computer, chiar si setat pe minimul de consum resurse, pierzi mult din performanțe.
Cum să renunți la 20-30% din performanța computerului si la 30-40% din timpul tău pentru un antivirus care POATE în viitor își va șterge datele? Windows are suficient antivirus în el pentru o utilizare PRUDENTĂ, EXPERIMENTATĂ și ATENTĂ. Dar, dacă ești prost grămadă și habar nu ai ce este un computer și Internetul, mai bine îți pui, ca să nu ne faci nouă celorlalți probleme.

Degeaba îți iei un computer de 2000 de Euro dacă îl umpli cu antivirusi, bloatware și toate gadgeturile posibile, îl reduci la performanta unui computer de 100 Euro.
Personal, nu mai folosesc de 15 ani un antivirus pentru că toate datele le am salvate în cel putin 3 medii diferite de stocare (HDD extern, memory stick, cloud) așa că nu fac nici un fel de compromis de performanță, chiar îmi permit aroganța să mă plimb pe net în locurile unde un antivirus nu m-ar lăsa să fac asta.

browser-memory-usage

Progrămelele și extensiile de browser tip AdBlock, sunt la fel de inutile și păguboase ca antivirușii
Pentru cei prea leneși să închidă ferestrele de browser sau care nu vor să vadă reclame scârboase care nu sunt aprobate pe AdSense și sunt difuzate de AdNow, pare fi o solutie de bun simț dacă nu ar mai consuma atât de multă memorie și procesor.

chrome-browser-memory

Apocalipsa browserelor este un browser Google Chrome cu AdBlock Plus care îți consumă 16 GB de memorie din 5-6 ferestre de browser deschise.

memorie-computer

=======================================

Deci, pe lângă faptul că acum progrămelele de tip bloatware și extensiile îți folosesc procesorul, memoria computerului si reteaua internet ca să câștige bani, ce ai spune dacă ai afla că ”minerii” de monede electronice sunt ”plantați” fix în aceste aplicațiii? Dar ce părere ai dacă asta se întâmplă cu browserul tău, care te parazitează de resursele acestea, de exemplu Google Chrome are peste 1 miliard de utilizatori zilnic. și din 15 Februarie anul acesta, vei ”dona” din timpul si resursele tale, la acești ”GENEROȘI” furnizori de software ”GRATUIT”

Alte motive ca să nu îți instalezi AdBlock:
– Aceste programe îți accesează și folosesc resursele computerului fără să te înștiințeze – procesor, memorie, rețea
– Computerul se mișcă mult mai lent, îți mănâncă timpul
– Consum energie inutil
– Uzura computerului + zgomot
– Îți poate bloca accesul NATURAL / Liber asupra unor informații care chiar te-ar putea interesa, adică, decide înaintea ta dacă îți este util sau nu și te privează de o informație care s-ar putea să te intereseze.
– Ventilatoarele si toate componentele mobile din computer se imbâcsesc cu praf și cauzeaza mai devreme sau mai târziu scăderea performanțelor computerului cu cel puțin 50% (în special laptopurile care au componente ieftine, din plasticuri de slabă calitate HP, Asus, Acer )

Comments closed.