EconPsihoRomaniaUmor

Linkedin ziua urmatoare.. Literatura NLP si Cultura Clasica

Cristian I…• @…i
De exemplu, cum trebuie sa invatam ca adulti?
10 hours ago• Reply privately
• Flag as inappropriate

… ✿ • Teoria clasica a psihanalizei a cazut de acord asupra varstei de 17 ani ca fiind varsta la care numarul neuronilor incepe sa scada, nu mai creste ca pana atunci.
Este evident ca procesul invatarii are etape diferite, cand suntem mici asimilam cu usurinta imagini dar mai putin continut abstract, legam prietenii usor care nu sunt la fel de profunde ca la maturitate cand legam prietenii din ce in ce mai greu ce sunt intemeiate pe valori mai sofisticate din supraconstient.
Revenind, este mai important sa facem carte pana la 25 ani decat sa ne apucam de facultate la 40 de ani, “calul batran nu il inveti in buiestru”, daca la facultate reuseam sa invat un curs de 1000 pagini in 2-3 zile aceeasi performanta nu mai pot sa o repet la 35 de ani, in schimb sunt in stare sa inteleg mult mai profund Heidegger sau Kant decat il intelegeam la 20 de ani.
Tot de aceea este bine sa dam de carnet auto imediat la 18 ani, americanii dau de carnet la 16 ani, este stiintific demonstrat ca cei care au invatat sa sofeze la varsta de 30 de ani sofeaza mai putin spectaculos dar mai cerebral cu reflexe mai lente pe cand cei ce invata sa sofeze la 10 ani cand fura masina lui tata din parcare sau se joaca la carting, au reflexe mult mai bune dar, nu sofeaza mai cerebral.
Mai departe, sunt diferente semnificative in procesul invatarii intre femei si barbati, nu am sa intru in amanunte aici deoarece avand in vedere ponderea foarte mare a persoanelor necalificate in domeniu risc sa fiu considerat misogin sau discriminator mai mult sau mai putin

Ca adulti, sa zicem dupa varsta de 30 de ani, cand incepem sa ne adaptam mult mai greu nu numai fizic ci si intelectual, ne ramane sa fim structurati, ca model de studiu, de lectura, de intelegere si asimilare corespunzatoare a informatiei in am pe Mircea Eliade.
Daca ai sa citesti orice carte de Eliade ai sa observi ca bibliografia sa nu numai ca este vasta si academica, dar si echilibrata armonios, dovada ca Mircea Eliade isi merita succesul este afirmatia sa care este pentru mine un reper de tenacitate, rigurozitate stiintifica, echidistanta si verticalitate profesionala:
citat aproximativ: “Cea mai mare teama a mea este sa nu scriu sau sa spun ceva ce a scris sau descoperit altcineva inaintea mea, de aceea citesc si am citit asa de mult”
Mircea Eliade

De aceea ii duc uneori flori la statuia sa… noaptea.. taximetristii rad de mine ca merg descult… penitenta talpilor de oras lenese ce cauta vesnicia de la sate… trup de dac imi e temnita sufletului pe aceasta planeta pana ma intorc langa El..

S-ar putea comenta offtopic ca Eliade a facut excese cu timpul de odihna, obsesia sa sa doarma mai putin, s-ar putea comenta ca a plecat din tara, s-ar putea comenta multe.. eu admir la Eliade insa tenacitatea si disciplina studiului, motivatia sa vine nu din toceala ci din magia misterului deslusit, din instinctul de explorare.
Poate fi corelat cu “psihanaliza fricii” cu teama de ratare cu teama de anonimat cu teama de sacralitate.. discutabile acetea.. nu intram in detalii. acestea sunt o etapa superioara a psihanalizei lui Adler, ca suntem ceea ce indraznim sa fim, aici iarasi discutabil…
http://www.radio3net.ro/sis/eliade/index.php?cx=list&id=12&pg=10

Motivatia, da, motivatia, cu cat motivatia este mai inalta, cu atat capacitatea de studiu este mai mare.. Daca inveti sa ajungi manager sa platesti rata la banca in mod cert nu o sa fi la fel de putenic motivat ca cineva care isi iubeste mai mult patria decat interesul personal, caci dragostea de tara se hraneste cu nazuintele compatriotilor, forta este astfel de. . 20 milioane mai mare decat a celui motivat de un interes.. egoist

Teama de necunoscut, de orice alta cunoastere este… neglijabila cand binele, cinstea si adevarul sunt de partea ta… tot ce avem de facut este sa.. scapam de ura.

As vrea sa citesc asa ceva.. cel putin.. comparabil si in literatura NLP..dar asta nu se ba intampla niciodata pentru ca literatura NLP este scrisa in limba banilor.. iar banul este ochiul dracului, de aceea nu vorbesc in engleza decat cand sunt constrans, sper ca in curand sa scap de constrangerile materiale sa nu mai vorbesc deloc engleza
2 seconds ago

.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close