Romania

SSD Corsair SATA3 GT2 – Eliberarea de sub tirania hard disk-ului :)

De cand folosesc computerul, de mai bine de 18 ani, un sunet ma frustreaza, un beculet ma impacienteaza, este vorba despre hard disk drive-ul computerului si treaba care o face.
Cam tot ce i-am dat sa faca la computer a trebuit sa astept dupa acel hard disk sa citeasca sau sa scrie mai repede, la pornirea computerului, la oprirea sa, la copierea fisierelor, la deschiderea fisierelor, la prelucrarea documentelor sau imaginilor, la arhivare, la instalare, la transfer, la deschiderea aplicatiilor mai ales a ferestrelor de browser.

De mai mult de 5 ani sunt un mare admirator al brandului Corsair:
http://en.wikipedia.org/wiki/Corsair_Memory
Acestia produc printre cele mai performante memorii pentru computer si medii de stocare mobile, performantele lor sunt mult peste medie si am gasit o “okazie” la jumate de pret, sigilat, cu garantie, practic unul dintre cele mai performante SSD-uri existente in piata:
http://www.corsair.com/ssd/force-series-gt-ssd/force-series-gt-60gb-sata-3-6gbps-solid-state-hard-drive.html

Inainte de a incepe sa prezint aceasta trecere trebuie sa clarificam cum se masoara performantele unui asemenea mediu de stocare:

IOPS (Input/Output Operations Per Second, pronounced eye-ops) is a common performance measurement used to benchmark computer storage devices like hard disk drives (HDD), solid state drives (SSD), and storage area networks (SAN). As with any benchmark, IOPS numbers published by storage device manufacturers do not guarantee real-world application performance.
IOPS * TransferSizeInBytes = BytesPerSec (with the answer typically converted to MegabytesPerSec)

Majoritatea oamenilor cred ca procesorul si memoria computerului sunt importante, chiar si placa de baza si cablurilor intre magistrala dintre placa de baza si hard disk conteaza, ei bine, acum toate acestea au luat sfarsit, acum totul functioneaza aproape instant multumita noului SSD Corsair.

Ce aduce in plus noul SSD? Voi enumera principalele performante:

– 85,000 IOPS
– Timp de cautare – 0 ms!
– Timp mediu de latenta –0ms!
– 555 MBps viteza de citire
– 450 MBps viteza de scriere
– Nu face zgomot
– Nu induce vibratii
– Nu se incalzeste
– Consuma foarte putina energie

In comparatie cu fostul Hard Disk care l-am plasat secundar inauntrul laptopului (laptopul meu permite 2 unitati de stocare memorie Hard disk sau SSD)
Toshiba MK1676GSX – hard drive – 160 GB (http://storage.toshiba.eu/export/sites/toshiba-sdd/media/products/datasheets/mkxx76gsx_datasheet.pdf ):
– 50 IOPS (derizoriu)
– Timp de cautare -12 ms
– Timpul mediu de latenta – 5.55 ms
– 270 MBps viteza de citire
– 165 MBps viteza de scriere

Dupa cum se vede numarul de IOPS este infim, derizoriu in comparatie cu ultraperformantul SSD Corsair.

Device Type IOPS Interface Notes
7,200 rpm SATA drives HDD ~75-100 IOPS SATA 3 Gb/s
10,000 rpm SATA drives HDD ~125-150 IOPS SATA 3 Gb/s
10,000 rpm SAS drives HDD ~140 IOPS [2] SAS
15,000 rpm SAS drives HDD ~175-210 IOPS [2] SAS

Asadar, dupa cum se vede pe hartie performantele sunt cel putin duble, ca sa nu mai vorbim de latentele pana cand porneste hard disk-ul sa iasa din inertie, la SSD totul se intampla instant.

Sincer sa fiu nu ma incumetam sa trec la acest upgrade sa ma mut de pe un spatiu de stocare de 160GB pe unul de 60GB si sa mai si platesc bani daca nu aveam inca un slot suplimentar pentru al doilea HDD sau SSD, asa ca avand aceasta posibilitate m-am decis sa il folosesc ca spatiu aditional de stocare.
Desigur exista optiunea sa il folosesc ca hard disk extern dar mai am inca un hard disk extern asa ca aceasta extragreutate si caldura suplimentara o accept ca “victima colaterala” fiind convins ca HDD-ul nu se va incalzi pentru ca nu il voi folosi ca sistem activ.

Am instalat noul SSD ca drive principal (primary) am instalat Windows 7 Ultimate.
Pot sa va spun ca absolut totul ruleaza de cel putin 2 ori mai repede, da la pornirea Windows pana la oprirea computerului.
Orice instalare de software, orice copiere de fisiere, orice salvare de fisiere, orice deschidere de fisiere, orice deschidere de fereastra Windows practic s-a dublat viteza.

Obisnuit fiind sa privesc cu coada ochiului spre led-ul HDD-ului constat ca acesta nu mai “clipoceste” ci pur si simplu se aprinde si se stinge, este practic prea rapid ca sa mai “clipoceasca”.. totul se intampla in memoria si procesorul computerului.

Am avut aceasta “revelatie” cand i-am dat sa faca o instalare de Office 2010, practic dintr-o data au pornit toate ventilatoarele de pe calculator si s-au oprit imediat ce instalarea a avut loc, a fost o senzatie de Formula 1, fara nici o exagerare!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Close
Back to top button
Close