Iulian Andrei

Beciul Domnesc – Cotești sec 2012 – D.O.C. – C.M.D.

Beciul Domnesc este ”o ciupercuță după ploaie” în materie de vinuri, cred că are mai puțin de 10 ani de când este brandul.
Este ora 21.00, masa am servit-o la ora 14:00 pui cu orez la www.WokAway.ro, cel mai bun Wok cu mâncare asiatică din România.


Sunt cam pe burta goală dar azi nu mai am chef să mănânc după 2 mese mari
Ce este interesant este că vinul Beciul Domnesc este tot mai prezent pe rafturile magazinelor, de la supermarketuri până la buticuri de cartier.
Acum, dacă tot e celebru brandul acesta, a intrat în zona mea de testare, doar nu mă apuc să testez vinuri scumpe, rare despre care nu interesează pe aproape nimeni despre ele.
Azi, un prieten vechi al meu care are vinotecă/restaurant, m-a întrebat de ce testez vinuri ieftine, așa că i-am răspuns:
”Știu că arta (sau știința) degustării vinului este o ”călătorie” de unde înveți din plin permanent, dar vreau să încep de la cele mai obișnuite cazuri, iar pe măsura experienței, să testez vinuri din ce în ce mai exclusiviste care se merită apreciate de cunoscători”

Mă gândesc acum, cât de mulți oameni nu știu ce beau și se ”plafonează” la 1-2-3 sortimente de vin.
Așadar să trecem la review:

Sticlă achiziționată de la buticul din spatele blocului (la mini-MegaImage-ul din apropiere nu mai sunt roze-uri netestate de mine)
Sticla prezintă clasicul timbru/etichetă hologramă de original, care după mine e pistol cu apă cu unul de la Intel,  mai bine nu îl puneau pentru că mi se pare ușor de falsificat și puțin spectaculos
Eticheta din față este în acord /armonie cu culoarea vinului, este aleasă cu gust dând un aspect vintage. punând în valoare elegant stema Moldovei, eticheta sugerează elgant inrarea într-un beci, domnesc
Fontul cu care este scris Beciul Domnesc aduce un pic prea mult cu scrisul bisericesc, probabil s-a dorit să arate mai istoric
”Vin soi învechit în beciul lui Ștefan cel Mare”

Eticheta spate proclamă:
”Acesta este vinul perfect pentru petreceri, un vin plin de prospețime și savoare, în care complexitatea aromatică dată de notele efervescente de zmeură. căpșuni, flori de liliac și violete, este perfect susținută de aciditate.. Bine răcit l 10-12 grade, este asociat perfect meniului Teriyaki, aperitivelorși gătarelor de somon, dar în efală măsură costițelor de porc sau brânzeturilor Roquefort și Stilton”

Oare ce e în mintea copywriterilor etichetelor acestea? În primul rând apreciez lipsa elogiilor și epitetelor grandioase, totuși pentru un vin de 19 lei să vorbești de:

– meniul Teryaki ( n.r. este o tehnică de preparare a mâncării în care carnea, legumele sau fructele sunt gătite pe grătar sau în cuptor stropite cu sos de soia)
– Brânzeturi Roquefort ( n.r. brânză cu mucegai nobil francez albastru în interior, este o brânză cu 52% grâsime învelită în staniol)
– Brânzeturi Stilton.( n.r. brânză englezească, cu mai multe vinișoare albastre, aceiași ciupercă / mucegai Pénicillium Roqueforti )

cred că e cam prostește și puțin practic, cred că 90% din consumatori habar au ce sunt acestea, ca și mine de exemplu care mă consider o persoană cultă peste medie dar uite că nu știu ce sunt finețurile acelea culinare.

Firul de deschidere a plasticului / sigiliului a ajutat minunat la deschidere (apreciez asta pentru că urăsc să arunc fărâmițe) , dopul 1 mm înfundat în sticlă, cam fărâmicios, a ieșit relativ ok, am apreciat forma tronconică pentru punerea înapoi și brandul imprimat pe dop!

Mergem mai departe:

Culoarea e prea spălăcită, un maro decolorat spre rose / roze, cineva să mă lămurească într-o zi care e diferența dintre rose și roze, culoare nu mi se pare reușită.
Miroase a vin sec, dar nu simt acele arome efervescente de zmeură de căpșuni, etc etc, practic e vin și gata, parcă e un vin de masă nimic spectaculos cam prea acru, pentru gustul meu

Aromele persistă, mi s-a făcut foame și aș merge la restaurant după o porție de costițe fripte, sau ceva grătar, trage la mâncare, de fapt vinurile acestea rose merg superb cu mâncarea, iar vinul acesta trage la mâncare și el.

Nu mi se pare un vin prea deștept, e un vin de masă, un vin low budget, nimic spectaculos și parcă e prea alambicat în arome, nici una din arome prea strălucite.

Probabil unul din cele mai acre vinuri rose, pe viitor chiar îmi dă de gândit dacă voi mai încerca vinuri așa de ieftine pe burta goală.

Un vin puțin memorabil, ne-excepțional total, fără prea multă personalitate, cam prea acru, sau eu nu am avut azi chef de review de vinuri rose!

 

 

Culoarea vinului este

Exit mobile version