Motto:
În 20 de ani de acum vei fi mult mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât de cele pe care le-ai făcut. Aşa că desfă pânzele. Navighează din siguranţa portului. Prinde vânturile puternice. Explorează. Visează. Descoperă.
Mark Twain
După mai mult de 20 de muncă numai în industria online, m-am decis să îi ajut pe marketerii online să înțeleagă de ce, cum, în ce fel și ce resurse să investească în promovarea business-ului lor care are legătură mai mult sau mai puțin cu onlineul.
Ideea acestui articol mi-a venit după ce am văzut articolul din Ziarul Financiar al lui Steffen Heringhaus, un adevărat om de online cu multă experiență și reușite dovedite în care vorbește despre dimensiunea bugetelor de publicitate. Din păcate, bugetele de care vorbește, de 5-10.000 euro lunar sunt de domeniul SF-ului pentru 99% din IMM-urilor din România, Stephen în mod clar vizează IMM-urile premium, bogate care își permit așa bugete, așa că m-am decis să scriu și pentru restul ”muritorilor de rând” din domeniul IMM-urilor.
Sunt cu totul de acord cu Steffen Heringhaus că bugetul normal de publicitate si marketing ar trebui să fie de la 5000 de Euro în sus lunar, dar nu pentru România. În România viața bate filmul, de exemplu este foarte greu de convins un patron de IMM cu un automobil de peste 100,000 Euro să investească mai mult de 1000 de Euro în website-ul companiei care i-a adus bunăstarea din care și-a luat case, masini, terenuri și alte beneficii, aceasta este realitatea în România, zgârcenie maximă la rangul ”cunosc un băiat care știe pe calculator”.
Mai repede ar fi dispus să investească în alte 3-4-5 alte automobile în leasing decât în website-ul sau continutul online al companiei.
Pe de altă parte, și anul acesta în 2021 mai există multe business-uri mari care investesc lunar sume imense în publicitatea radio și TV (de ordinul sutelor de mii de euro lunar) dar în online aceștia nu investesc aproape nimic, sau chiar nimic, deci nici firmele mari din România nu investesc semnificativ în online!
Dar, să intrăm în miezul acestei probleme, cât mai adânc și fără prejudecăți
- Fiecare marketer este unic, acesta are nevoie de o soluție personalizată, unică!
În primul rând, bugetul de publicitate lunar este la fel ca tratamentul pentru un pacient, adică unul adaptat situatiei. Principalele variabile care trebuiesc luate în considerare sunt următoarele:
– Este un business la început?
– Se dorește brand awareness sau conversii?
– Poate fi cazul unui rebrand sau o repozitionare de brand?
– Dacă se doresc conversii, ce fel de conversii sunt vizate? Apeluri telefonice, cumpărături, mesaje, completari de formulare, downloaduri, share-uri, follow retele sociale, recenzii Facebook sau Google Maps, Check In, participarea la concursurii
– Publicitate pentru ce fel de business?
– Este un business efemer (conjunctural sau ”hit & run”) sau unul longeviv?
– Cât de repede se dorește obținerea rezultatelor?
– Cât de prudentă este abordarea publicității online?
– Există un departament propriu de online sau este externalizat la diferite agenții sau o singură agenție?
– Există o cultură internă în organizație de online și cât de solidă este?
– Se dorește implicarea activă a membrilor organizației în publicitatea online?
– Este un brand solid sau trebuieste investit substanțial în consolidarea brandului?
– Se pune accent mai mult pe reputația sau pe notorietatea brandului?
– Există deja o prezență activă pe online și în ce puncte?
– Personalul existent în companie dorește asocierea personal branding cu brandul companiei?
– Este deschis marketerul să abordeze și alte canale de publicitate mai neconventionale (influenceri, advertoriale, bloguri, fameup, story, stand up comedy, outdoor display)?
=====================
Întrebări ar mai fi sute, unele dintre ele pot răsturna orice plan de marketing si chiar de business. - Totul pornește de la Planul de Business care are un Plan de Marketing
Publicitatea online nu este un rebel sau divergent, publicitatea online este parte a planului de marketing iar planul de marketing nu este nici el ceva ”să fie” ci este parte a planului de business.
Presupunând că nu există un plan de business și nici măcar un plan de marketing, trebuie pornit la drum lung cu un plan de marketing foarte clar, în care se definesc clar obiectivele de marketing pe:
– Termen lung – între 6 luni și 3 ani
– Termen mediu – între 1 lună și 6 luni
– Termen scurt – luna în curs
Planul de marketing nu este doar despre bugete, este despre felul în care faci publicitatea, felul in care sincronizezi canalele de comunicare, despre nișele pe care testezi, despre oamenii pe care îi aloci pentru a atinge respectivele obiective din planul de marketing.
Fără planul de marketing clar și bine definit, bugetul de publicitate nu are cum să fie estimat corect și riscă să nu își atingă obiectivele.
În cele mai multe cazuri avem situații în care ni se trântește (la propriu uneori, cash) bugetul pe masă și ni se spune că se dorește ca încă de ieri să fie vânzări din online, cel târziu de mâine, ca si cum ai băga fisa în automat.
Marketerul se străduiește să îi explice că fără brand awareness si creații vizuale / text copy geniale bugetul poate să fie si de 10 ori mai mare că rezultatele sunt undeva departe, în alte galaxii.
Cu toate acestea, ca merketer ai de ales să lași bugetul să se ducă în altă parte sau să încerci să faci totuși ceva.
Te-ar mai putea interesa și aceste articole:
Cum să creezi un brand personal online de succes, pentru tine sau clientul tău
De ce ai nevoie de un PROJECT Manager pentru proiectul tău online?
Fișa postului unui content creator pentru un magazin online
De ce este vital să ai un branding bun?
Întrebări obișnuite:
Q: Să investesc în SEO sau în Social Media?
A: În ambele! Cele două nu se exclud ci se completează!
Q: Câți bani să investesc în creație content și cât în boostare / publicitate?
A: Este recomandat un mix 30% investit in creație 20% în management buget de publicitate și 50% în bugetul efectiv
Q: Oamenii din companie nu vor să apară în fotografiile și spoturile video ale companiei, să angajez actori sau alți oameni în companie?
A: Nu am de unde să știu care este natura relatiilor dintre Dvs, brand și angajatii companiei, alegerea este 100% a Dvs.
Tot ce pot să vă spun este că promovarea online a unui brand fără imaginea oamenilor care fac parte din acea organizatie este de 2 sau 3 ori mai ineficientă / costisitoare.
Q. Vreau să am vânzări cât mai multe în scurt timp, ce ar trebui să fac?
A. Ar trebui să investiți dublu sau triplu în materie de timp si bani. Faima este trecătoare iar reputația se construiește cu multă cheltuială.
Q. Ar trebui să am un website pentru promovarea online? Cine ar trebui să îl facă?
A. Se poate face publicitate online și fără website, numai cu Google Ads sau numai cu Instagram sau Facebook dar rezultatele sunt modeste și efectul nu se mentine pe termen lung.
Înainte de a se începe publicitatea online trebuie să existe un website care să fie perfect construit din următoarele puncte de vedere:
– Identitate de brand
– Conținut și grafică de calitate
– SEO optimizat
– Integrat perfect cu Social Media
– Cu Google Analytics și StatCounter
– Cu conținut nou, permanent updatat, cu informatii foarte bune
– 100% securizat în Cloudflare
– Optimizat încărcare cu LiteSpeed
– Cu un PAGE authority / domain authority ridicat – vezi MOZ
– Cu multe recenzii de calitate pe Google Maps / Rețele Sociale / Bloguri / Forumuri / Endorseri / Influenceri
Dacă nu există un website, este foarte recomandat ca TOT ce tine de online să fie făcut de o singură agenție sau propriul departament, nu externalizat la 4-5-6-7 agenții care să tragă în directii diferite ca Racul Broasca și cu Știuca.
3. Atenție mare la partea de CREAȚIE și MANAGEMENT
Când este vorba de bugetul de publicitate puțini iau în considerare partea de Creație și Management
În momentul în care anunțurile create sunt realizate PROFESIONIST la un nivel de calitate ridicat, rezultatele vor fi mult mai bune.
Revin la recomandarea anterioară: Este recomandat un mix 30% investit in creație 20% în management buget de publicitate și 50% în bugetul efectiv.
Exemplu: Pentru un buget de 1000 euro lunar, 300 Euro investit în creatia anunturilor, grafica si text, 200 euro în managementul bugetului si 500 euro în campania efectivă (Google Ads, Instagram Ads, etc)
Mi se pare foarte trist că mai văd și în ziua de astăzi anunțuri scrise agramat, fără diacritice și fără logică.
Alte anunțuri sunt scrise ”click bait”, aduc multe vizite pe website sau multe apeluri telefonice sau mailuri de contact fără cea mai mică șansă ca acestea să se concretizeze în business cu vânzări sau contracte.
Este evident că un copywriter bun, un grafician bun sau un campaign manager bun poate obtine uneori de 10 ori mai multe rezultate comparativ cu un începător sau mai puțin înzestrat om de online.
4. Ce este mai important: Website-ul, SEO, Social Media sau Publicitatea lor?
Toate la timpul lor!
În prima fază website-ul este cel mai important. Acesta trebuie creat pentru a fi eficient cel putin 3 ani cu mici investitii în content lunare.
Website-ul trebuie construit și SEO dar și Social Media, pentru că va fi utilizat de către oameni și nu de către roboți! Înainte de a construi website-ul trebuie făcută o analiză SEO a concurenței si a oportunității dezvoltării viitoare către o anume nișă. Să construiești un website cu continut text, foto, video după ureche este ca si cum ai cânta după ureche, rezultatele sunt puțin previzibile și de cele mai multe ori rezultatele nu sunt cele pozitive.
După ce este construit website-ul, se populeaza corect din punct de vedere SEO cu text, grafica si video, cât mai nișată și cât mai inteligent conform analizei SEO efectuată înaintea generării contentului,
După SEO urmează ocuparea canalelor SOCIAL Media, toate! Se populeaza corespunzător cu câteva zeci de postari fiecare canal
La sfârsit, se face campania de publicitate, mai întâi cu o campanie de BRAND AWARENESS care să dureze cel puțin o lună!
Exemplu: Ce pot face cu un buget de 10,000 euro pentru online pentru 2022?
– 2000 Euro realizare website (litespeed, cloudflare, securizat, backup, hosting etc)
– 500 euro, analiza cuvinte cheie și concurentă
– 2000 Euro content website – Foto, video, text
– 500 Euro – audit complet rectificare posibile probleme website UX / UI / CI / CX
– 1000 Euro Management campanie Google Ads / Facebook Ads
– 1000 Euro campanie influenceri Instagram FameUp pentru brand awareness
– 2000 Euro campanie Facebook / Instagram
– 1000 Euro campanie Google Ads
5. Dacă nu am bani de publicitate, cum mă descurc?
Păi, e foarte simplu, ți le faci tu singur! Publicitatea costă!
– Înveți să faci un site pe wordpress care să meargă bine si pe mobil si pe desktop
– Înveti sa lucrezi cu Photoshop
– Citești căți despre marketing online
– Citești cărți despre branding
– Faci Atelierul Digital de la Google e gratuit dar iti va lua un an 8 ore pe zi ca sa inveti pe sfert ce stie un om de online
– Scrii singur continutul website-ului
– Faci tu singur toate fotografiile
– Te zbati sa obtii backlink-uri, recenzii si endorseri
– Îți scrii singur anunțurile
– Îți gestionezi singur campaniile pe Facebook si pe Google
– Dacă nu ai bani de campanii pe Facebook si pe Google intri pe forumuri si grupuri Facebook si incerci să faci reclamă fără sa se prinda adminii pentru ca imediat primești interdictie, publicitatea costă!
6. Există riscul ca să nu îmi recuperez investiția în publicitatea online?
Cu certitudine DA! În 99% din cazuri nu este vina marketerului ci a brandului care nu își respectă promisiunea!
Publicitatea este concepută nativ nu pentru a fi recuperată ci pentru a atrage atenția că există un brand pe piață.
Dacă serviciile sau produsele brandului promovat nu sunt calitative, nu au un raport pret – calitate atractiv, atunci niciodata publicitatea nu va putea acoperi aceste pierderi.
Publicitatea este făcută ca un client care a cumpărat o dată nu doar să revină, să își aducă și alți prieteni colaboratori!
Exemplu: Un website care vinde umbrele
Bugetul de publicitate prevede ca investitia in publicitatea ce duce la vanzarea unei umbrele de 100 de lei sa fie de maxim 50 de lei.
În mod normal, acest business cu 50 lei cheltuiti pentru vanzarea unei umbrele de 100 de lei nu este sustenabilă, dar dacă cel care a cumparat umbrela 100 de lei este multumit de ea, va mai cumpara inca 2 umbrele pentru alti membri ai familiei sau prieteni / colegi si va mai aduce inca 2-3 alti clienti
Dar, dacă clientul nu va mai cumpara deloc dupa si nu va mai recomanda brandul pentru că umbrelele nu sunt calitative, ca material design si usurinta in folosire, publicitatea aceasta nu este sustenabilă.
Te-ar mai putea interesa și aceste articole:
Cum să creezi un brand personal online de succes, pentru tine sau clientul tău
De ce ai nevoie de un PROJECT Manager pentru proiectul tău online?
Fișa postului unui content creator pentru un magazin online
De ce este vital să ai un branding bun?
7. Cât să investesc în Website, SEO, Social Media și Publicitate platita?
Proportiile variaza de la business la business.
Dacă se doreste a se vinde produse contrafăcute se investeste 100% în publicitatea plătită si influenceri, nu ai nevoie de website
Dacă se doreste a se investi într-o Academie de cercetari stiintifice se investeste 90% in website si restul de 10% in social Media si SEO si deloc in publicitate plătita.
Pentru fiecare dintre business-uri se investește un mix unic, in functie de domeniu si persoana care îl opererează, de obiective, de evolutia brandului.
Nu există rețetă unică!
8. Ce alte alternative de publicitate online ar trebui să mai iau în considerare în 2021?
Ne place sau nu, la fel cum Internetul evolueaza de la zi la zi, la fel si modalitățile de a face reclamă.
Probabil cel mai mult a luat amploare în 2021 Story-urile de pe Instagram și TikTok-ul
Pentru Instagram am găsit ca aplicatia FameUp are un succes demn de a fi luat serios în considerare, costurile sunt foarte mici si se poate plati in produse sau servicii tip barter, chiar vouchere.
În continuare BLOG-urile de nișă sunt o alegere excelentă pentru creșterea în SEO sustenabilă pe termen lung, si aici se pot oferi produse si serviciii si chiar vouchere in schimbul advertorialelor sau articolelor despre produsele sau serviciile promovate.
TikTok-ul este o modă nouă, iar clipurile video ”reel” sunt foarte eficiente.
9. Care este cel mai bun sfat pentru publicitatea online din 2021?
Cred că cel mai bun sfat anul acesta este ca în promovarea pe website, publicitatea plătita tip display, social media, story-uri, clipuri video, este să implicati activ membrii organizatiei Dvs. Frumoși sau urâți, deștepti sau mai puțin educați, nu contează! Este foarte important ca publicul vostru să vadă oamenii voștri REALI!
Este de preferat un buget de publicitate de 3 ori mai mic decât reclamă fără oameni, fără chipurile lor!
Am observat o creștere semnificativă a succesului brandurilor care își promovează prin publicitate (plătită sau neplătită) online oamenii din companie!
Concluzie:
Fiecare business online este UNIC si irepetabil. Implicarea și vizibilitatea membrilor organizației în publicitatea online este decisivă pentru succesul sau insuccesul promovării brandului Dvs!
Mai mult decât atât, domeniul este atât de dinamic cu schimbări atât de mari și rapide de mare finețe încât este recomandabil doar celor care sunt dispuși să se schimbe și au o agilitate business mare.
Unul dintre serviciile sau produsele voastre poate deveni viral și poate genera sume imense în vânzari si profit, trebuie doar să îndrăzniți și reușiti!
Pentru mai multe detalii mă puteti contacta aici: LinkedIn
Te-ar mai putea interesa aceste articole:
Cum să creezi un brand personal online de succes, pentru tine sau clientul tău
De ce ai nevoie de un PROJECT Manager pentru proiectul tău online?
Fișa postului unui content creator pentru un magazin online
De ce este vital să ai un branding bun?