RomaniaVin rose / Vin roze

Busuioacă de Bohotin – IRIS de la Cotnari – 2015 – rose demisec – DOC-CMD

Ieri m-am întors triumfal după un ”raid” de 3 ore la GoodWine cu cele mai bune 3 vinuri pe care le-am degustat, din cele 20-30 sortimente de vinuri Rose de la expoziție
În prim plan însă am noua intrare pe piață – Vinul Busuioacă de Bohotin ROSE – IRIS

vinuri-rose-calitative

Așa cum știți deja, noutățile în materie de vinuri Rose, am plăcerea să vă scriu despre o nouă intrare, o ”foaie de ceapă veritabilă” IRIS de la Cotnari.
Pe măsură ce ”pretențiile” în materie de vinuri au crescut și posibila înaintare în vârstă, preferința către vinurile mai acide a crescut.
Recunosc că sunt un mare fan al celor 2 rose-uri ”navă amiral de la Cotnari – Colocviu la Paris (permanent am în frigider o sticlă de ”Paris”) și Colocviu la Roma așa că am vrut să ”încerc” ceva mai specializat, pentru că rose-urile ”foaie de ceapă” pun preț mai mare pe nas decât cele ”colorate” vesel.

Ceea ce este cu adevărat memorabil la prezentarea acestui vin rose este ”culoarea de ceapă”, este un statement că este un vin care merge pe un crem/maro aristocrat și mai puțin pe pițiponceală.

foaie-de-ceapa-rose-cotnari
În mod cert, majoritatea oamenilor preferă rose-urile spumante STRĂLUCITOARE stil GLAM cum este Dom Perignon sau Moet de la spumante, sau nou intratul Cricova, dar chiar nu este stilul meu, stilul meu este spre ȘIC.

vin-rose-stilat-cotnari-ceapa
Iubesc cu vântul ”șic”, este un fel de frumos de bun simț accesibil, care vine direct din inimă și care nu are nevoie să fie pretins pentru a fi sesizată eleganța sa.
Pentru o masă de duminică unde am gătit pulpe de găină bio la cuptor, acest vin este alegerea mai mult ca PERFECTĂ!

friptura-vin-rose

Sticla de format burgund clasic ușor svelt cu ușoară alură tinerească, arată că pretențiile sunt clasice.

eticheta-principala-vin-rose-demisec
Mi-am făcut un obicei din a studia adâncitura sticlei, este medie cu un ”grip” plăcut. Gâtul sticlei este modern gros.

Eticheta principală nu are mult text, are indicație exactă de folosire: mâncăruri ușoare, cum consum de obicei, pasăre, pește, fructe de mare.
Mi s-a părut interesant scrisul Iris cu o nuanță îndrăzneață rar întâlnită.

Partea pe care nu am înțeles-o este cu pasărea de pe sticlă, este posibil ca pasărea reprezentată să fie Lamprotornis Iris, ar fi interesant să aflăm și noi povestea IRIS-ului pentru că nu pare a fi un iris de ochi.

vin-rose-cotnari-foaie-ceapa
De asemenea prefer vinurile rose din struguri culeși la maturitate deplină, pentru aromele sale puternice, bine conturate, țin să spun că apreciez în mod deosebit că au tradus abrevierea DOC-CMD, categoria de consumatori al acestui gen de vinuri ”semi-cunoscători” au nevoie de tranziția de începători cu abrevierile
Fontul cu care este scris este un ”narrow” care este modern, textul este la obiect fără poezie sau alte farafastlâcuri grandomane, este clar un vin pentru X-Generation anii 80-90.

descriere-vin-ros-ceapa-demisec

Sigilul a fost foarte ușor de desfăcut, dar am fost ușor dezamăgit pentru că mi-a dat impresia de plastic ieftin, cu totul diferit de alte mărci, poate că aici se mai poate lucra
Dopul a fost ușor de scos, nu s-a deformat sau fărâmițat, urmăresc cu mare atenție acest aspect pentru că momentul deschiderii unui vin este important, un vin bun de fiecare dată este deschis în compania unor persoane care merită mai multă atenție. La fel mi-a plăcut și faptul că poate fi pus cu ușurință la loc.
Alt lucru interesant care mi-a atras atenția este faptul că adresa de web este prezentă dar mi s-a părut ciudat că este descrisă cu www și nu http// , , în fine aici este discutabil, important este că adresa web este prezentă pe dop. Ce nu mi-a plăcut la dop este că este o nuanță cam prea deschis, poate că ar fi trebuit să fie un ton mai închis la culoare.

dop-pluta-vin-cotnari-rose

———————–

Degustarea

Nasul fin, fără ”miresme” de căpsuni frăguțe trandafiri și alte chestii romantice denotă un vin de cunoscători care nu își pierd timpul cu amănunte.
Gustul mediu acid cade admirabil pe limbă cu mâncarea mai grasă, aș putea îndrăzni să recomand acest vin la pipt de rață gras sau găină grasă la felul principal, va asigura în mod cert o digestie corespunzătoare.
Aromă prelungăăăăăă, după 15 minute încă mai am pe cerul gurii aroma vinului, discretă și plăcută.
Este3 un vin pentru cei care caută aroma deplină a strugurelui bine copt, este un pentru persoane serioase care știu de regulă ce vor și experimentează fără excentricități vinurile.

Am degustat vinul și la 5-6 grade si la 8-9 grade Celsius, personal rămân ferm că vinul rose trebuie băut foarte foarte rece, probabil cu timpul voi ridica temperatura la 8 grade dar acum prefer rose-ul puternic răcit

Rezumat, acord nota 8.5 acestui vin prin seriozitatea sa, îl plasez peste Terra Romana și Purcari 1827 cu ușurință, bate la mâncare coloviile clasice dar este oarecum puțin memorabil la șprițurile de vară de pe plaja la Mamaia,
Este un vin pe care îl recomand cu plăcere pentru mesele de Duminică, fără pretenții foarte mari, este un vin peste cele low budget ca Sâmbureștiul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Close
Back to top button
Close