Iulian Andrei

Povestea celei mai celebre femei spion românce – Gabriela Drâmbă

Gabriela Dramba, considerata o veritabila Mata Hari de Romania, asa cum o numeste Ion Mihai Pacepa in volumul „Orizonturi Rosii”, a fost casatorita cativa ani cu Jean-Bedel Bokassa, timp in care a fost prima doamna a Republicii Centrafricane. Bokassa a ramas in istorie ca un dictator sangeros, condamnat pentru genocid si canibalism, iar romanca a reusit sa scape din patul acestuia doar evadând.

„Agent model” al securității ceaușiste, Gabriela Drâmbă, este considerată o veritabilă Mata Hari de România.
Soarta acestui personaj controversat pare a fi ruptă dintr-un film de ficțiune, plin de răsturnări de situație, dar și de tragism.
Fiica unei croitorese din zona Gării de Nord din București, a fost „recoltată” de la o vârstă fragedă pentru a servi intereselor Securității.
Deși nu își prea bătea capul cu învățătura, avea cele mai mari note din clasă și era adusă la cursuri cu un autoturism Volga negru, „semn că Securitatea a racolat-o de fragedă”.
Grație frumuseții și tinereții exuberante – „Viitoarea doamnă Bokassa avea o talie de viespe, părul blond și ochii superbi, albaștri” – cât și a legăturilor pe care le întreținea cu organismele represive ceaușiste, ea a ajuns să frecventeze cercuri sus puse, dar și anturajele „de fițe” din Primăverii, Băneasa și Dorobanți, în care se învârteau odraslele de bani gata ale nomenclaturii comuniste.
Probabil că tot în acest mediu, tânăra face cunoștință cu un tânăr italian înstărit, care o cere în căsătorie.
Însă toate planurile Gabrielei au fost zdruncinate odată cu vizita controversatului dictator centrafrican Jean-Bedel Bokassa, care a facut o pasiune obsesivă pentru agenta ceaușistă.

Deși era curtată asiduu de junele Adrian Năstase – viitorul premier pesedist, care obișnuia să o scoată „la suc” în parcul Cișmigiu și să o invite, în repetate rânduri, la restaurant , Gabriela Drâmbă s-a logodit cu un cetățean italian stabilit pe malurile Dâmboviței („un flăcău cu oarecare situație” despre care nu se știe mai nimic).

Planurile de nuntă vor fi însă zădărnicite, pentru totdeauna, odată cu vizitele pe care dictatorul centrafrican Jean-Bedel Bokassa începe să le facă în România, prima dintre acestea fiind efectuată în perioada 11-16 iulie 1970.
Tiranul negru îi solicită lui Ceausescu sprijinul în vederea exploatării bogățiilor naturale din țara sa, proces pe care nu-l poate susține din lipsă de bani, utilaje și specialiști.

Tentat de uraniul și diamantele lui Bokassa, „tovarășul” își anunță disponibilitatea de a se implica activ în construcția de căi ferate – necesare unei republici bananiere fără ieșire la ocean – în schimbul excavării, la comun, a zăcămintelor de uraniu, diamant, cupru, fier, mercur și bauxită.
Nicolae Ceaușescu acceptă propunerea lui Bokassa privind colaborarea celor două state în exploatarea minereurilor africane.
În timpul negocierilor dintre cei doi dictatori, Securitatea a avut grijă ca lui Bokassa să nu-i lipsească nimic, existând mărturii – în acest sens îi invocăm pe fostul șef al DIE, Ion Mihai Pacepa, și pe Ștefan Andrei, ministru comunist de Externe – că centrafricanului (un afemeiat notoriu!) i-au fost livrate „pe tavă”, în vederea desfătării, mai multe frumuseți mioritice.
Până la urmă, printre acestea s-a numărat și Gabriela Drâmbă, pe care Securitatea a trimis-o la Bangui, inițial pe post de translatoare, cu un ansamblu folcloric.
Urmarea? Despotul a dezvoltat o adevărată obsesie pentru tânără și, la puțin timp după întoarcerea ei în țară, i-a trimis un fax mieros omologului Ceușescu, rugându-l să i-o trimită plocon, drept nevastă.
Profitând de slăbiciunea lui Bokassa pentru Gabriela, Nicolae Ceaușescu trimite „agentul model” la Bangui pe post de traducător cu un ansamblu folcloric.

La rândul ei, fosta doamnă Bokassa susține că Securitatea a forțat-o să își părăsească logodnicul, proferând amenințări la adresa familiei si că, înaintea plecării pe meleaguri centrafricane, a fost convocată chiar în biroul lui Nicolae Ceaușescu care i-a explicat sec, în puține cuvinte, că interesul patriei este cu mult mai înălțător decât o banală poveste de dragoste.

Bokassa i-a pus la picioare Gabrielei palatul, servitorii si intreaga avere Gabriela Dramba a fost intre 1975 si 1977 sotia imparatului Africii Centrale, iar acum locuieste singura la Bucuresti.
După căsătorie, proaspăta doamnă Bokassa a locuit într-un palat de poveste, înconjurat de grădini luxuriante și lacuri populate de crocodili.
Însă, aceasta era terorizată în mod constant de excesele de gelozie ale dictatorului, de abuzurile sale bahice și sexuale – este cunoscut faptul că a avut nu mai puțin de 18 neveste și peste 60 de copii printre care și o fată adusă pe lume de Gabriela.
Bokassa a dispus numeroase represiuni sângeroase, căsăpindu-și programatic oponenții, uneori servindu-i la cină miniștrilor, care dacă nu se înfruptau din bucate, aveau aceeași soartă.
Aceste porniri canibalistice ale tiranului se trag din desișurile pădurilor ecuatoriale, unde Bokassa și-a petrecut copilăria alături de membrii tribului M’Baka.

În culmea disperării, „înfricoșată și ajunsă la capătul suportabilității umane”, doamna Bokassa face o tentativă nereușită de suicid.
Acest gest l-a înduplecat pe Bokassa, tiranul permițându-i Gabrielei să se stabilească definitiv în Franța.
Cu o ladă plină de bijuterii și o sumă considerabilă de bani, doamna Bokassa, împreună cu fiica sa, încep o viață nouă.
Astăzi, Gabriela trăiește într-o vilă din apropierea Bucureștiului, administrând câteva business-uri imobiliare. Fostii sai angajati o descriu ca pe o femeie dura si rece. Raceala ei si-ar fi pus amprenta si asupra relatiei cu fiica sa, Anne, rodul casatoriei sale cu dictatorul Jean-Bedel Bokassa.

O fotografie recenta a Gabrielei Drâmbă

Cele doua nu sunt foarte apropiate. Anne Bokassa de Barengo traieste in Franta, la Reims.

Fiica ei, Anne de Berengo Bokassa, nascuta in 6 septembrie 1976, ( foto sus) trăiește in Franta, unde administrează niște clădiri de patrimoniu. si este lider sindical in Confederatia Generala a Muncii (Confederation Generale du Travail), singurele sale aparitii in mass-media fiind legate de rolul de negociator pe care l-a avut in cateva greve locale. Duce o viata linistita, in anonimat, si refuza sa aiba orice contact cu presa.

Fostul șef al Departamentului de Informații Externe, Mihai Pacepa, susține că Gabriela Drâmbă a fost unul dintre cei mai prolifici spioni DIE, infiltrat la cel mai înalt nivel într-o „țară-scop”.
Datorită ei, Bokassa a acceptat, în secret, să transmită României 10% din profiturile ce proveneau din minele de diamant, care au fost exploatate de români.

Bokassa s-a indragostit de ea la Bangui, capitala Republicii Centrafricane.
S-a scris ca era dansatoare si ca l-ar fi cunoscut pe Bokassa la Bucuresti, unde imparatul s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu. Astfel, ar fi fost infiltrata in patul temutului dictator african de catre Securitate cand Gabriela avea in jur de 20 de ani.
„N-am fost niciodata dansatoare. Nici nu stiu sa dansez.Eram traducator de limba franceza si engleza si nu eram membra de partid. Dupa ce Bokassa vizitase Romania, am plecat acolo cu un ansamblu folcloric. Era nu-stiu-ce sarbatoare la ei!Pana cand am ajuns in capitala Bangui nu-l vazusem.
Acolo l-am intalnit pentru prima oara pe fostul meu sot. Nu eram acolo ca dama de companie, ci, repet, ca traducator. Pentru Bokassa fusesera trimise la „pachet” alte doua fete, dansatoare: una Mariana si una Claudia!”.
De altfel, din marturia Gabrielei Dramba reiese ca acea Claudia a fost preluata de la aeroport, separat de grup, si dusa la palatul lui Bokassa.
„Am stat doua saptamani acolo. Bokassa ne-a prezentat mai multe locuri si simteam ca are ceva pentru mine. Cand am revenit in tara a inceput nebunia. Am inteles ca i-a trimis un fax lui Ceausescu in care ii cerea voie sa ma ia de nevasta!”.
Securitatea a „convins-o” sa urce in avion si sa plece la Bangui (in Africa Centrala) ca sa se marite cu Bokassa. Se spune ca Nicolae Ceausescu ar fi obtinut in schimbul ei 10% din profitul minelor de diamante de pe teritoriul Africii Centrale.
„Nu vreau sa spun mai multe, dar am fost marcata pentru tot restul vietii. Nu era alegerea mea, ci am fost fortata!
M-a chemat la el si Ceausescu. N-are rost sa spun ce am discutat. Nu mi-am luat adio nici de la logodnicul meu, nici de la familie.
Pe avion ma gandeam ca n-am sa ma mai intorc niciodata in tara! De trocul cu diamante nu stiu nimic. Daca s-a negociat ceva, a fost fara stiinta mea”, a adaugat .
Nunta a fost sarbatoare nationala.
Dupa ce a aterizat la Bangui a fost luata de o escorta impresionanta si dusa la palatul prezidential din Bangui.
Casatoria a avut loc in aprilie 1975, Gabriela devenind astfel cea de-a 12-a sotie a dictatorului. Impreuna, au avut o fetita, pe Anne, alintata Titina, pe care Bokassa o adora.
Nunta a avut loc imediat si a fost faraonica. A fost ca o sarbatoare nationala pentru Africa Centrala.
„Am trait acolo aproape trei ani. Nu l-am iubit niciodata pe Bokassa, dar nu puteam evada. Eram pazita peste tot zi si noapte.
In casa erau trei bone si niciun barbat nu avea voie pentru ca sotul meu era foarte gelos! Nu ieseam din palat decat la intalniri oficiale, la dineuri pentru opere de caritate sau in vizite de stat in strainatate.
In fiecare caz, mergeam cu Rolls Royce sau Mercedes 600 cu cate 12 motociclisti ca antemergatori.
Eram paziti si eu si sotul meu extrem de drastic”, a adaugat fosta prima doamna a Africii Centrale !
Bucatarul despre care s-a spus ca Bokassa l-a ucis intrucat ar fi fost amantul Gabrielei era – isi aminteste ea – „un amarat de batranel, gras si mic de statura”.
„De ce sa-l omoare? I-am fost fidela lui Bokassa.
Chiar daca voiam sa fac ceva, era imposibil. Este o minciuna ca omora barbati pentru ca as fi avut vreo legatura neprincipiala cu ei. E ca si minciunile care s-au tot vehiculat despre fostul meu sot, cum ca acesta era canibal.
Felul lui de mancare preferat era vita cu legume africane. Nu manca oameni!”, a continuat fosta doamna Bokassa.

I-a facut palat cu lac si crocodili
Dictatorul african a iubit-o enorm pe Gabriela. Chiar i-a facut un palat, cu un domeniu urias pe care se afla si un lac populat de crocodili! „Aveam maimute, multe animale exotice la palat. Erau tinute in tarcuri. Sotul meu s-a purtat foarte frumos.
N-a ridicat niciodata mana la mine, nu m-a jignit” In ciuda acestei situatii, el era extrem de gelos, iar ea nu l-a putut iubi.
Ba, mai mult, a incercat chiar sa recurga la un gest disperat: „Imi doream sa mor. Atunci i-am spus ca vreau sa ma intorc in tara, la familia mea.
De teama unui scandal diplomatic, el a acceptat cu greu sa divortam. Urma sa fie incoronat imparat si nu avea nevoie de scandal!”.

Asa a „evadat” Gabriela Dramba din Africa Centrala. Ea a revenit la Bucuresti in jurul varstei de 23 de ani si s-a inscris la Facultatea de Medicina. „Nu e adevarat ca am fugit in Franta si ca as fi luat valize cu diamante.
M-am intors intr-adevar cu multi bani, pe care mi i-a dat fostul sot de buna voie”. Pe logodnicul de care s-a despartit in 1975 nu l-a mai vazut vreodata. „N-as putea sa-l caut si sa ma uit in ochii lui. I-am pricinuit si asa atunci multa durere!”, a mai dezvaluit ea.
In jurul Gabrielei Dramba a planat aproape 30 de ani un mister absolut.
Publicatii celebre din intreaga lume – precum „New York Times”, „The Sun” sau „Paris Match” – au incercat sa-i cumpere povestea fabuloasa, insa ea n-a vorbit niciodata.
Până azi. „Nici macar prietenii mei de suflet nu stiu povestea adevarata, a declarat ea!
Si astazi pastrează discretia asupra varstei, asa cum a pastrat si discretia asupra vietii ei
„Tot ce s-a spus până acum, tot ce s-a scris, a fost doar legenda !”.

„Înca sunt foarte multe lucruri pe care nu le-am spus. Dar acestea ma dor si nu vreau sa le mai dezgrop.
Sunt acolo, in sufletul meu, si asa vor ramane mereu!”.

Surse: Timpul.md (L. L.);
Ziua Veche.ro;
CanCan.ro

Exit mobile version