Econ

2008 NOUL Star Wars – The Clone Wars

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jJ9Vp6lRJ90]

Pe data de 15 August anul acesta se lanseaza la americani noul Star Wars, The Clone Wars.
Cand am citit vestea mi s-a taiat respiratia de bucurie, am vazut fiecare episod din cele 6 de cel putin 5 ori fiecare, am sa le pun aici cu titlul in engleza pentru a evita disputele de traducere.

1. Star Wars (1977)
aka “The Star Wars” – USA (original script title)
 aka “Star Wars IV: A New Hope” – USA (video box title)
 aka “Adventures of the Starkiller: Episode 1 – The Star Wars” 
 aka “The Adventures of Luke Starkiller as Taken from the ‘Journal of the Whills’: Saga I – Star Wars” – USA 
 aka “The Star Wars: From the Adventures of Luke Starkiller” 
 aka “Star Wars: Episode IV – A New Hope” – USA (reissue title) (new title)
2. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
3. Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
4. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
aka “Star Wars I: The Phantom Menace” – USA (video box title)
aka “Star Wars: Episode I – The Beginning”
5. Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983)
aka “Star Wars VI: Return of the Jedi” – USA (video box title)
6. Star Wars: Episode II – Attack of the Clones (2002)

Din pacate pe masura ce citeam despre noul “film” am sesizat ca este de fapt vorba despre un film de… animatie. Mi s-a parut INGROZITOR si JENANT asa idee de versiune, m-a cuprins o mahnire urata ca Hollywood`ul nu mai este in stare sa scoata un film foarte bun mai repede.
Pana azi credeam ca Star Wars-ul nu poate fi decat splendid, fara compromis la calitate, dar de data asta cand observ ca s-a mercantilizat in asa hal filmul incat chiar ca m-am scarbit.
Sunt asadar in dilema intre a merge sau nu la cinamatograf, vroiam sa merg direct la cinema sa il vad ca sa nu il downloadez de pe net DiVX-uit pe DVD player + LCD 32″ pentru a il savura pe indelete, dar privind trailerul am ramas la tristetea ca viata digitala acapareaza incet si sigur viata reala, oamenii continua sa se mute cu viata din ce in ce mai mult in mediul virtual, electronic, de cele mai multe ori foarte saracacios in detalii si magie.

Imi aduc aminte ca primul Star Wars care l-am vazut a fost Imperiul Contraataca,  eram foarte mic si stiu ca nu stiam sa citesc, cred ca este cel mai “uman” dintre toate versiunile, iar pentru anii in care a fost lansat il pot lauda fara sa exagerez dupa mine drept GENIAL.

Apoi le-am vazut si pe celelalte la vremea lor la cinema, pe video, pe computer, pe DVD, o data, de doua, de trei… de multe ori pe fiecare, in ordine sau dezordine, acasa sau la prieteni, cu prieteni sau singur in atat de multe circumstante… de fiecare data am simtit ceva mai mult decat un simplu film, am simtit ca apartin cumva Universului in care traiesc fara sa ma simt mizerabil de neansemnat ci pur si simplu o entitate unica (probabil de aceea ii sperie pe multi clonarea, ca nu mai sunt ei unici) :).

Mi-a placut mult istoria scenariului lui George Lucas, acesta scrisese scenariul filmului la mijlocul anilor `70, la fel ca miile de scenaristi debutanti care sunt dati afara pe usa si intra pe geamul producatorilor si regizorilor din Hollywood la fel si el incerca disperat sa gaseasca un producator sa ecranizeze scenariul sau.
Toti marii producatori si regizori cand citeau scenariul Star Wars radeau copios zicand ca nimeni niciodata nu ii va ecraniza “nebunia” aceea de scenariu, era refuzat peste tot si ridiculizat, dar George Lucas a continuat sa isi urmareasca visul pentru a il transpune in pelicula pentru a fi proiectat pe marile ecrane, apoi a filmul l-a facut cu adevarat celebru si a scris in continuare scenarii pentru o multime de filme de Oscar.

Acum dupa 20 de ani de la acei ani cand a avut acel “breakthrough” spargere de orizonturi similara unei iesiri cu supersonicul din ceata norilor spre seninul cerului fenomenul Star Wars numara milioane de fani si o industrie de consum proportionala, multi antropologi sustinad ca la fel cum serialul Star Trek a ajutat omenirea sa progreseze mai repede cu 2 ani, la fel acest film a dat un branci spre viitor omenirii.

Se anunta pe langa filmul de animatie The Clone Wars o suita de seriale TV “Untitled Star Wars TV Series” ce v aparea la TV in 2009, neanimata, dar si aceasta idee mi se pare de prost augur pentru ca ar duce inca o data la bagatelizarea ideii de Star Wars.

Fara sa vreau uitandu-ma la trailerul filmului am facut analogia cu un “record movie” de joc pe computer al popularului film, asa cum sunt trailerele de jocuri, pur si simplu nu mi-a placut deloc ideea, si mi-am adus aminte iar de teoria lui Platon in ceea ce priveste arta, care imita umbrele de pe peretii cavernei pe cand adevarata realitate este in afara cavernei.

Daaa, unde sunt decorurile costumele si miile de figuranti? Unde este senzatia aceea de forta si grandoare a Star Wars`ului? Acum zace saracita prefabricata de cateva computere in scarbavnicul ala de 3D Max prelucrate de niste tocilari care nu au viata sociala si sunt decolorati in spatele unor monitoare de 21″ unde ei cred ca sunt dumnezei, dumnezeii mouse`ului, bleah, realitatea e cel mai frumos vis, realitatea este cel mai plin vis, iar animatiile lor pe computer sunt niste bagatelizari oribile incolore, inodore, insipide si pline de E-uri informational-emotionale.

Astept vesti mai bune dinspre Star Wars, trebuie sa mai apara neaparat inca un film pentru marile ecrane cu acelasi “big feeling” pe care l`am avut la inceputul anilor `80, pacat insa ca am un presentiment urat ca noua generatie de regizori sta prea mult cu botul in computer si uita farmecul naturii si omului.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Close
Back to top button
Close