Antic
Preistoria reprezintă prima epocă din istoria societății omenești. Ea se mai numește și epoca străveche.
Ea a durat de o mie de ori mai mult decât celelalte epoci istorice luate la un loc.[necesită citare] În viziunea evoluționistă, preistoria se consideră a fi început cu procesul de antropogeneză (transformarea unor specii de maimuțe antropoide în oameni) și a durat până la apariția scrisului sau a primelor state. Alte teorii despre originile omului pun în lumină repere temporale diferite; antropologia reprezintă astăzi o variantă neunanim acceptată de lumea științei, dar de departe teoria cel mai bine documentată arheologic. Procesul de antropogeneză se explică ca urmare a schimbărilor de climă și a florei Pământului.
Mezoliticul
În mezolitic, uneltele sunt de mici dimensiuni, motiv pentru care se mai numesc și microlite. Ele erau confecționate din silex, cuarț, cuarțic și din os corn. În unele zone a apărut tehnica perforării. Tot in mezolitic omul a descoperit arcul și săgeata, barca scobită în trunchiul unui copac; domesticește primele animale (câinele, porcul și calul). În această perioadă omul locuia atât în peșteri, cât și sub cerul liber.
[modifică]Neoliticul
În urmă cu peste 7000 de ani uneltele au fost șlefuite și perforate. În urma unor tehnici, oamenii și-au confecționat: topoare cu coadă, ciocane și râșnițe.
Apar noi ocupații, precum olăritul, torsul, țesutul și împletitul. Oamenii domesticesc și alte animale. Tot în neolitic se începe cultivarea pământului sau agricultura. Modul de viață nomad este înlocuit de cel sedentar, prin inventarea unor tipuri de locuințe mai rezistente și prin amplasarea lor în grupuri, viitoarele sate. Ele vor sta la baza vechilor orașe.
Epoca metalelor
În mileniul doi î.Hr.,[necesită citare] omul a descoperit metalele: arama, aurul, argintul. Primele utilizări ale metalelor sunt datate încă din epoca pietrei, dar noua tehnologie nu a avut căutare într-o primă etapă. Abia din perioada când majoritatea uneltelor de piatră au fost înlocuite cu altele din metale (neferoase, în acest stadiu), putem vorbi de prima epocă a metalelor.
Epoca bronzului
Prin combinarea aramei sau a cuprului cu staniu (cositor) a fost obținut primul aliaj, numit bronz. Din acest aliaj oamenii și-au confecționat topoare, săbii și alte unelte mult mai practice decât uneltele de până atunci.
Epoca fierului
Epoca fierului a reprezentat cea de-a doua epocă a metalelor. Ea a apărut în urmă cu două mii de ani,când omul a descoperit fierul. Din acest metal, omul a confecționat noi arme și unelte, între care pluguri, ciocane, clești, cuțite, fierăstraie.
-
Unul din visele mele frecvente
Pur și simplu zbor propulsat de dorința sufletului de a explora, printre stele, printre planete, printre oameni plante.. înțelesuri, lumini…
Read More » -
Mied – degustare / test review așteptări
Am primit spre testare 3 sticle de MIED de la http://mied-dacic.ro/ Sunt 3 sortimente, astăzi voi testa CIREDAVA, voi reveni pe…
Read More » -
Istoria Credințelor și Ideilor Religioase în epoca Web 2.0
Mă uitam un pic uimit cu un amestec de curiozitate și ușoară furie cum cărți întregi și tratate de istoria…
Read More » -
Rebrand la BitDefender – Dragonul dacic – Awake!
Noul logo – Dagonul dacic Noul slogan – Awake Iata aici 3 walpapere pentru amatorii de grafica publicitara [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l5BXvJhwX6g] Sigla…
Read More » -
Trovanti in gradina, peisaj de vara
Dincolo de consumismele tip Ikea sau kitsch-urile odioase care le vedeti la 90% din emisiunile televiziunilor romanesti cu tabloide (si…
Read More »