RomaniaVin rose / Vin roze

CASTEL STÂRMINA – ROZE VIN ARTE – VINURI FINE ROMÂNEȘTI

Avem astăzi spre testare un vin roze DEMISEC, din struguri culeși la maturitate deplină, D.O.C. – C.M.D..
Pe eticheta spate (principală) spune că este din Stamina – iar pe eticheta față scrie ”CASTEL STÂRMINA”

Acum, între o stamină și a stârni pe cineva este o diferență, aici sunt un pic ”puzzled” adică m-au pierdut pe traseu, oare cum este corect?
După o mică cercetare se pare că nu este o stamină cu doar ”Stârmina”
Un alt semn de întrebare îl ridic pentru a 10-a oară: ”Care este diferența dintre Rose și Roze?” că pe Goăgăl nu am găsit de ce se scrie diferit.

Pentru mine personal, felul cum arată o sticlă este foarte important! Comunică dacă este demn de încredere sau pe gustul meu, informațiile de pe eticheta principală sunt de asemenea importante, să știu din ce regiune sunt culeși strugurii, ce soi este folosit este important.
Strugurii din care este făcut acest vin sunt:  Pinot Noir 40%, Merlot 30%, Fetească Neagră 20%, Cabernet Sauvignon 10%
Momentan nu am ajuns la maturitatea de a diferenția calitatea vinurilor pe ani, dar ceva îmi spune că vinurile din anul acesta, 2014 vor fi o senzație!

vinarete-roze-castel-starmina-demisec

Sticla clasică de bordeaux, transparentă, subțire, specifică vinurilor ieftine roze de pe piață.
În partea de sus prezintă firul de sigiliu care face deschiderea foarte facilă și elegantă, eticheta sigiliului dop este de un de gri argintat minimalist care nu este prea fericit aleasă culoarea. Extragerea dopului de plută a fost facil-medie, nici ușoară nici facilă, probabil din cauză că dopul este ușor friabil (fărâmicios).
Spre deosebire de alte dopuri tronconice încercate dopul intră înapoi puțin cam greu la loc, și cam puțin în sticlă

Eticheta față este masivă, de un crem alb elegant, eticheta sigiliu dop este un gri, care mi se pare în discrepanță cu eticheta masivă față.
Pe eticheta față tronează castelul Stârmina care radiază ca dintr-un soare, cu foarte multe raze.
Ce îmi place  în mod deosebit la această sticlă de vin este scrisul de pe etichetă, cu auriu în reflexii care avantajează culoarea vinului, mesajul minimalist,, fără alte bălării e transmite doar starea de spirit lăsând eticheta spate să comunice informațiile.

vin-roze-vinarte

Despre eticheta spate pot spune că este foarte bine proporționată și mai ales conține exact informațiile care mă interesează, cu mica excepție că scrie ”Stamina” în loc de ”Stârmina”

Ca elemente diferențiatoare interesante mi se pare introducerea hărții României și ”PRODUS ÎN ROMÂNIA”

Remarc prezența bar code-ului care chiar nu îmi place să îl văd pe o sticlă de vin, la fel și informarea ”conține sulfiți” chestia asta la vinuri ieftine trebuie cercetată, că tot sunt 90%, așadar cât de buni sunt ”sulfiții” care sunt niște conservanți, oficial nu fac rău, neoficial este obligatoriu să scrie de ei pe sticlă, ceea ce înseamnă că nu sunt prea comestibili 🙂

Sulfiţii din vin, ne referim în special la dioxidul de sulf (SO2) şi la câteva săruri ale acidului sulfuros.
Acesta este cel mai utilizat şi vehiculat compus chimic în industria vinurilor.

Având în vedere că starea de agregare a dioxidului de sulf este gazoasă, acesta se introduce în procesul de vinificare prin mai multe procedee: pulverizare, injectare dar cel mai des întâlnit procedeu este acela de a introduce compuşi chimici primari pe bază de sulf care, prin procese chimice ulterioare, eliberează dioxidul de sulf.
Cei mai întâlniţi sulfiți sunt următorii:
Metabisulfitul de potasiu (K2S2O5) sau E224
Sulfitul de calciu (CaSO3) sau E226
Aceştia, prin oxidare, generează dioxid de sulf. Dar până la eliberarea efectivă a dioxidului de sulf aceştia sunt “sulfitii” pe care îi găsim în vin.
Sulfiţii se găsesc în vin şi în mod natural, dar în cantităţi foate, foarte mici. Dioxidul de sulf poate proveni și din fermentaţia naturală.

===========

vinarte-demisec-rose-castel-starmina-roze

Mai departe, trec la examinarea lichidului, culoare comună roz spre arămiu, nu mi se pare prea strălucitor, plăcut, mediu ca prezentare.
Miros, destul de intens etilic, simt aromele de fructe de pădure, echilibrat, .
Gust, acru, peste medie, adică aciditate peste medie, mai mult spre ieftin decât spre scump, curgere OK, este un vin care migrează spre zona ”vin de sete”
Arome, mediu, cu intensitate bună, post-aromă medie.

În cursul degustării, plăcerea de a fi consumat a fost de 40%, la limita dintre plăcere sau abandonare a degustării, nu încurajează prea mult la consumul în cascadă, este evident că este apreciabil doar ca vin de masă, cred că aciditatea este prea mare deși producătorul anunță ”o ușoară aciditate” ei bine de la acreală mi-a cam tăiat cheful de băut acest vin

Un vin roze mediocru spre slab, păcat de prezentare, cred că Vinarte ar putea renunța la el pentru un vin mai bun.

Vestea bună este că nu este cel mai prost vin roze românesc, vestea proastă este că este printre cele mai proaste vinuri roze românești.

Apreciez faptul că acest vin are prezentare bună pe site-ul propriu Vinarte unde am lăsat un comentariu, dacă îl vedeți înseamnă că sunt oameni cinstiți, dacă nu acceptă comentariul înseamnă că ”este cam țeapă vinul”

http://www.vinmag.ro/vinuri-romanesti/castel-starmina-roze.html

comment-vinarte

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close