RomaniaUmor

Cum erai făcut pionier pe vremea lui Ceaușescu

Motto:
“Învătati, învatati Și iar învătati, pentru a deveni fii de nădejde ai societăţii socialiste multilateral dezvoltate, Republica Socialistă România”

Cum erai făcut PIONIER pe vremea lui Ceaușescu:

Fiecare elev de la școala generală era făcut pionier în clasa a 2-a, în 3 serii. cu interval de 1 săptămână sau 2 între aceste serii (spre exemplu o clasă avea 30 elevi, prima serie 10 elevi, a doua serie 10 elevi, a treia serie 10 elevi). De ce se făcea în serii? Pentru că ar fi durat 3-4 ore să îi facă pe toți 30 pionieri, pentru fiecare pionier se proceda astfel.
În prima serie erau aleși cei mai buni 10 la carte elevi (inclusiv pilele).
De regulă ceremonia avea loc la un monument, la pompieri, grăniceri, statuie cu ceva erai și luzării erau în ultima serie făcuti, la ora de dirigentie. ehipajul conținea:

– Comandant de detașament
– Comandant de grupă
– 2 stegari
– 1 trompetist
– 1 toboșar

steagul-rosu-pionieri

Tot spectacolul era atât de comic și de burlesc în societatea comunistă monotonă încât noi ne distram foarte bine acolo 🙂

Se puneau toți în careu și ”candidații” erau puși în linie, toți la cămașă albă.
Primul era făcut pionier deșteptul / deșteapta clasei, 3 dintre ceilalți care nu erau în seria de făcut pionier începea să povestească despre ”X” ceva de genul următor:
”Îl (o) cunosc pe X de 1 an, este un elev eminent, învață bine, are un comportament exemplar, face numai fapte bune.
Participă la activitățile noastre, nu absentează, îl recomand să fie făcut pionier”

Apoi mai urma încă 1-2 care la fel, ziceau numai de bine, ceea ce în cazul a 2-3-4-5 dintre elevi era adevărat.
Faza rizibilă era când se ajungea la ultimii din ultima serie, de regulă golanii sau retadații clasei și trebuia să spui vorbe de laudă la adresa respectivului / respectivei, ceea ce era comic de-a dreptul.

insigne-pionieri-ceausescu

Eventual la mascarada asta venea comandantul de unitate (pe școala generală) ca să oficieze.

În clasa a IV – a aveam un coleg care nu învățase nici să scrie, nici să citească și nici măcar să numere, pur și simplu nu îl interesa (probabil era retardat mintal).
Până la urmă l-am făcut și pe el pionier tocmai în clasa a IV-a lăudându-l că mergea cu noi la practică agricolă pe câmp, face planul ăla cu strâns sticle goale, maculatură și fier vechi, ceea ce era și adevărat, în rest, retard.

angajamentul-pionierului

ANGAJAMENTUL PIONIERULUI

“Eu … (numele si prenumele), intrand in randurile Organizatiei Pionierilor, ma angajez sa-mi iubesc patria, sa invat bine, sa fiu harnic si disciplinat, sa cinstesc cravata rosie cu tricolor.”

După care spuneai JUR! Cu mâna pe steag!
Erau 2 steaguri, cel al României cu siglă și cel Roșu cu secera și ciocanul, la fel ca acum numai că eu comunitatea Europeană.
Pe noi ne bufnea teribil râsul când vede3am mutrele acelea sobre și festive.

ceremonie-pionieri

LEGAMANTUL PIONIERULUI
“Voi invata si voi munci pentru a deveni fiu de nadejde al patriei mele – Republica Socialista Romania; voi fi credincios poporului si Partidului Comunist Roman; voi respecta neabatut indatoririle pionieresti.”

DEVIZA PIONIERULUI

“Pentru gloria poporului si inflorirea Romaniei socialiste, pentru cauza partidului – inainte!”

Și noi răspundeam în cor în extaz, pe diferite voci: “Tot inainte!”

ELEMENTE ALE CEREMONIALULUI PIONIERESC

a)PENTRU ADUNAREA DE UNITATE
ASEZAREA PIONIERILOR IN CAREU

Pionierii se aseaza in careu in ordinea descrescanda a claselor mergand in sensul acelor ceasornicului. Pionierii fiecarui detasament sunt incolonati pe grupe, in siruri paralele, in frunte cu comandantii de grupe. In partea dreapta a detasamentului se afla pionierii cu drapelele, dispusi in sir, iar langa ei comandantul-instructor urmat de instructorul utecist. Pionierul comandant de detasament se afla la circa 3 m in fata detasamentului. Pe latura deschisa a careului, in centru, se afla pionierul comandant si comandantul-instructor, iar trompetistii si tobosarii in flancul drept. Garzile port-drapel si cei patru pionieri care vor ridica drapelul patriei pe catarg se afla in afara careului avand cu ei toate drapelele.

PRINCIPALELE COMENZI IN CADRUL CEREMONIALULUI ADUNARII DE UNITATE

„Pionieri, pentru intampinarea drapelelor, drepti!”
„Pionieri, pentru onor la drapel, fiti gata!”
„Raportul detasamentelor!”. Pionierii comandanti de detasament comanda: „Detasament, pentru raport, drepti!”, si apoi raporteaza: „Tovarase comandant de unitate, detasamentul clasei … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea activitatii. Raporteaza comandantul detasamentului, pionierul …”
In continuare, pionierul comandant de unitate comanda:
„Unitate pentru raport, drepti!”
„Tovarase comandant-instructor, unitatea de pionieri, cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii). Raporteaza comandantul unitatii, pionierul …”.
Pentru incheierea ceremonialului, pionierul comandant de unitate comanda: „Pionieri, pemtru coborarea drapelului patriei si ducerea drapelelor, drepti!”
„Adunarea noastra a luat sfarsit”.

b) PENTRU ADUNAREA DETASAMENTULUI

Aranjarea pionierilor pentru desfasurarea ceremonialului.
Cand actiunea se desfasoara in clasa pionierii se aliniaza in siruri dispuse in linie dreapta in intervalele dintre banci. Fiecare sir va fi compus din membrii unei grupe, in frunte cu comandantul.
Cand ceremonialul se desfasoara intr-un spatiu mai larg asezarea se face in careu, pe grupe. In aceasta formatie pionierii comandanti de grupe se afla in fata si la mijlocul grupei, iar ceilanti pionieri sunt aranjati in linie in ordinea inaltimii.
In fata detasamentului sau pe latura deschisa a careului se afla pionierul comandant al detasamentului, comandantul-instructor si instructorul utecist, iar in flancul drept trompetistul si tobosarul. Pionierii port-drapele se afla in afara careului, avand asupra lor cele doua drapele.

PRINCIPALELE COMENZI IN CADRUL CEREMONIALULUI ADUNARII DE DETASAMENT

„Detasament, in careu adunarea” sau:
„Detasament alinierea!”
„Pionieri, pentru intampinarea drapelelor, drepti!”
„Raportul grupelor!”
„Grupa, pentru raport, inainte!”
„Tovarase comandant de detasament, grupa … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii)”.
„Detasament, pentru raport, drepti!”
„Tovarase comandant-instructor, detasamentul clasei … cu un efectiv de … pionieri, prezenti … este gata pentru inceperea adunarii (activitatii)”.
„Raporteaza comandantul detasamentului, pionierul …”
In incheierea ceremonialului, pionierul comandant de detasament comanda:
„Detasament, pentru aducerea drapelelor, drepti!”
„Adunarea noastra a luat sfarsit!”.


Până la urmă colecția mea are peste 500 bucăți insigne de pionieri, aici o fotografie cu o mică parte din ele

colectie-insigne-pionieri-romania

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close