EconRomania

Fonduri europene nerambursabile, DA, functioneaza!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=g2yJwSlN-Kc]

Who`s my bitch?

La noi in tara dupa 20 de ani de la revolutie inca se poate vorbi de un capitalism in formare, poate chiar mai primitiv decat capitalismul interbelic din Romania.
Pare uimitor, acum avem automobile, computere, internet, telefonie mobila, fax, imprimante, supermarketuri.. cum este un capitalism primitiv?? Da, este un capitalism primitiv.. mai mult de 70 % din economia Romaniei este formata din Intreprinderi MARI si FOARTE MARI.. intre anii 1920-1940 in Romania 60% din economia tarii era afacere mica si mijlocie.. nu conteaza ca era agrara sau industriala ce? nu putem avea 200 peratori telecom mai micuri? de ce sa avem 3-4-5 care sunt de fapt ACELASI dar care se pierde prin “suveica” in companii de asigurari transnationale cu sediul in Amsterdam si acolo mai da-i de cap.. ca lacapatul firului seful ESTE ACELASI!
Asadar asistam la un fenomen de insclavire a omului.. nu mai sunt 5-6-7000 search engine-uri este doar google, care e ca si cum ar fi doar el, yahoo care trebuia sa moara acum 10 ani si nu se stie de ce nu a mai murit ca search engine-ul ala nu gaseste nimic mai mult ca Google si Bing care e a 10001 roata la caruta. cine mai tine cont de tampenia de Bing? Nimeni! Doar prostii care nu stiu sa isi scoate defaultul de Internet Explorer 7. Altavista, Lykos si asa mai departe duc la acelasi proprietar care. normal.. in curand va lua 25%-50% din valoare produsului ca el trage toate atele..
Asadar in 1930, te ducea taticu pritre pravalii. copilul de 12-15 ani alegea singur.. macelarie.. pielarie.. croitorie.. si tatal sau mergea cu el ma maestru. Existau BRESLELE care respectau un cod de minima moralia ce tinea loc de sindicat, de aigurari de viata, de pensie, de mama, de tata , de spital, de nas, de mireasa… de tot.. de la 15 ani munceai pana la 25-30 ani.. cand implineai 25 ani.. daca erai ager ti se dadea salariul pe 10 ani de zile. adica.. suficient sa incepi o taraba decenta in nisha de piata care se elibera (mai murea un mestesugar, mai aparea o moda, o palarie, o cofetarie) oricum. sistemul fiind mult mai microeconomic era mult mai FLEXIBIL / ONEST / UMAN / ADAPTABIL astfel ca micul proprietar incepea nu numai cu o taraba, dar si cu o meserie aleasa pe BUNE de el insusi la 12 ani, pornea cu un segmentde piata, cu o traditie, cu o lege, nu de capul lui cum sunt bijnitarii din obor, speculantii din Dristor, fitzosii de Dorobanti.. nu.. Exista o DEONTOLOGIE, o minima moralia..
Ce se intampla acum? Vine un alde` Google. 10,000 de roboti isi baga candidatura pentru un singur post. Este bataie de joc!!!
Sau, te angajeaza pe un salariu care nu iti ajunge nici sa platesti chiria.. implicit va trebui sa furi, sa minti, sa fi un gunosi.. pe patro nu il intereseaza ca nu ai casa, ca nu ai bani de costum desi ti se PRETINDE sa vi la un costum cae costa mai mult de salariul tau.. pentru ce? Pentru Experienta?
Ca sa ce ai? O rata la banca de 30 de ani pe o cutie de chibrit care oricand orice cutremur poate sa …. buff. sau pe o masina? O masina in care faci hemoroizi de la scaunul de la birou si mersul la clienti de 5 ori pe zi intr-un oras in care nu exista taxa de parcare de minim 2 euro desi TOATA EUROPA are acveasta taxa.. si se plateste si BORDURA nu se plateste doar amenajatul.. amenajatul este la subsol.. ce este la nivelul solului este BORDURA si in unele capitale costa 4 Euro ora.. In LONDRA costa 20 lire pe zi  (adica 1 milion lei) sa intri (mai platesti si parcare pe langa taxa asta) in centrul Londrei.. Esti boer? Da? PLATESTE! Fitzele costa!
Da,domnisorilor si domnisoarelor.. v-ati anjat slugi, sclavi pe 500Euro.. adica pe rata la banca.. voi traiti sa platiti o cutie de beton prapadita de pe vremea lui Ceausescu.. Calatorii? Case? Gradini? Macar o haina DECENTA.. NU.. sunteti toti GRI.. stersi.. pentru ca sunteti LENESI, LASI, TRADATORI care nu luptati sa incepeti o afacere mica sau mijlocie, credit NERAMBURSABIL de MILIOANE euro! Adica primesti credit 10 milioane Euro si sa nu ii dai inapoi numai sa iti pui burta pe carte sa gandesti un pic..
Documentatie pentru acestea. este DIN PLIN!!! Toti cereti.. va milogiti .. blestemati pile.. cunostinte.. relatii.. pai cui sa dea proiectele acelea? Voua care nu cititi o carte in 10 ani? Care faceti numai particulare cumparate 9 tarani au diploma de facutlate.. s-au ajuns la cazuri in care orasele mici din Romania sa aibe absolventi de facultate mai multi decat numarul orasului.. si in acel oras sunt si bebelusi. si babe si mosi.. nu cred ca sunteti uimiti sa aflati ca jumate din politicienii nostrii au “facultate” la o particulara de “cacaletii din vale” unde NICI MACAR NU AU CALCAT IN VIATA LOR!

Stiu, majoritatea dintre voi ziceti ca toti sunt corupti, hoti, murdariti, lenesi, si asa mai departe, am insa o veste pentru voi, oamenii aceia intre timp au aflat ca acei bani multi obtinuti “necuvincios” sunt incapabili sa le asigure nici fericirea, nici somnul linistit, nici “Rai-ul” care credeau ca il pot cumpara cu bani, da!
Voi credeti ca ei dorm linistiti? Voi credeti ca sunt “realizati”? Ei bine.. acei oameni vor sa isi repare greseala, vor sa faca intradevar CEVA real, durabil, BUN, cinstit si sa isi recastige inima la loc, daca la multi dintre voi le este foame sau frig, la multi dintre cei cu burta si mertzan ficatul, creierii, inima si creierul le sunt in pioneza… la ce bun toate daca inauntru sunt putrezi?
Dar, hai sa ii ajutam, hai sa lasam la o parte invidia, ura, razbunarea, mahnirea, tristetea, regretele.. de ajuns cu asta! Este timpul impacarii, este timpul intelegerii, mai mult chiar, este cea mai oportuna si minunata ocazie sa construim impreuna!
Foarte multi dintre cei care au reusit cinstit au muncit mult, sunt fericiti, construiesc, isi merita succesul, mai mult chiar, sunt gata sa ne sustina finaciar, logistic, prieteneste, sa construim, trebuie doar sa MERITAM sa ne acorde increderea lor.
Va propun un experiment, mic, inlocuiti o ora din vizionatul TV-ului sau petrecerilor in fiecare zi sa citim despre Fondurile Europe Nerambursabile, acum ma pregatesc sa deschid un blog cu aceasta tema in care sa CONSTRUIM impreuna, sunt sigur ca intelegem cu totii ca a “copia” ideile altora de afaceri este sub demnitatea umana si mai mult, nu ofera nici o garantie ca proiectul ce va fi inceput nu va reusi.
Din punctul meu de vedere, umil, profan, dar totusi insotit numai de cele mai sincere si bune intentii, cred ca ingredientul cel mai important in reusita proiectului este CINSTEA! Desigur, pare demagogic, anacronic, perimat, aceste “epitete” apartin celor care privesc prea putin cerul sau nu isi mai asculta inima atent
Mai concret, am pregatit un pachet de informatii, materie prima BRUTA, orientativ sa va faceti o imagine de ansamblu asupa ce inseamna fondurile europene nerambursabile, stiu, multi dintre voi nu se indura sa dea 20 RON pe o carte de taraba, totusi multe din materialele care o sa le furnizez gratuit sunt luate pe creditul celor care le-au scris, de aceea, daca o sa va aduca profit, va rog sa le platiti cat vreti voi pe aceste informatii, chiar si 1 Leu, chiar si o urare de bine, norocul vostru va merge mai departe.
Asadar, se poate downloada pentru inceput de la: http://dl.transfer.ro/xxxx-transfer_RO-28dec-bf8b81.zip

Sau id-ul de mess: floaredecoltinimamea sau mail gimeil – floaredecoltinimamea{OM}gmail.com

================

Liţă a lu Călugăru – făuritoru de coperişe din Ţara Făgăraşului
” Tata o fost dulgher şi mi-o făcut carte de ucenic şi mie, apoi m-o trimis la şcoala de maistri din Reşiţa. Eram 40 acolo… băieţi deştepţi! Nu mă duceam mereu, doar din când în când, ca un fel de fără frecvenţă, ori cum i zice…  Între timp mă băgasem ucenic la un maistru de coperişe, ungur, din Şercaia. Io, cu tată-to Valeri (care era meşter mare în făcut războaie de ţesut), cu Alexandru Cocan (a lu Cătănuţă), Chima Ion şi Alexandru Taflan (a lu Şofron). Nu crez să hie vo casă pin sat (Mândra) să nu aibă coperişu făcut de noi… a, ba ia, erau unele făcute de italieni înăinte de război! Într-o zi, ne-am apucat cu unguru să facem casa lu popa Dadu, Dumnezău să-l ierte! Şi, la un moment dat, maistru n-o mai apărut v o trei zile. Pe noi popa ne ţinea degeaba cu mâncare şi beutură, doar-doar apare şi  gătăm treaba… După trei zile am zis: ” îl bag in pizda măsii de ungur, mă apuc io să fac coperişu”… Îmi părea rău de el, ce-i drept, că era şi mester şi om de omenie, da ne-am apucat! Într-o zi, când puneam căpriorii, am văst o maşină că s-o oprit mai încolo (atunci, când trecea o maşină pe drum, toată lumea ieşa la poartă, că era foarte rare) Băieţii o zis: ” No Călugăre, ai încurcat-o, ute c-o vint unguru!” M-am coborât la el cu capu plecat, da m-o luat în braţe şi mi-o zis: ” am ştiut io, am ştiut io măi Niculiţă că te poci lăsa în locu meu. Îs cam beteag şi n-oi mai putea, apucă te tu de treabă şi Dumnezău să-ţi ajute!” Şi m-am apucat: luam măsuri, făceam cornorare, de toate. Mă înţelegeam cu băieţii şi cu preceptorii, cîştigam muuuulţi bani. Veneau la mine din toate satele şi mi ziceau: ” Am auzit de matale, hai să ne faci ba o şură, ba un saivan, ba o biserică, ba un colectiv. ” Am făcut, poate, mii şi mii! Acum 50 de ani un coperiş costa 1000-2000 de lei. Şi erau bani grei. Io copeream o casă în 3-4 zile. Luam şi copchii cu noi la lucrări mai mari… La şcoală, la Reşiţa, toţi profesorii şi colegii mă iubea. Când era o întrebare mai grea toţi să uita la mine. Într-o zi o vint un profesor cu o problemă şi ne-o zis că, dacă vrem să ne facem maiştri, tribe s-o rezolvăm ” Ai 100 de lei, trebuie împărţiţi în 10 plicuri, în aşa fel încât, dacă vine un muncitor şi îţi cere orice sumă, tu să-i poţi da exact, fără să iei dintr un plic sau altu!” N am ştiut niciunu, nici heilalţi profesori. Am plecat năcăjit acasă, da dimineaţa m am întors cu răspunsu (am pus intr-un plic 1 leu, in al doilea 2 lei, in al treilea 4 lei – că dacă-mi cerea muncitorul 3 lei ii dădeam plicul 1 si 2, care insumat aveau 3 lei… şi tot aşa până la 10 plicuri si 100 de lei) Atunci s-o năpustit un profesor pe mine şi m-o luat în braţe: ” Mă Dane, mă băiete mă, ce cap ţ o dat Dumnezău Drăguţu!” Mă uit acuma că o trecut 50 de ani şi abghia de primăvara trecută s-or apucar rumânii noşti să schimbe coperişele mele cu hele de tablă, care să poartă acuma. Şi tot mă mai cheamă să-mi dau şi io o părere. Din respect crez… numa că de urcat pe coperiş mă urc tot mai greu, că-s trecut de 85 de ani! Şi parcă acuma poci muri liniştit, că mi s-o dus vremea şi mi -am îndeplinit misia pe pământul ista…”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close