I.T.Romania

Google Chromecast – bine ai ajuns în România!

instalare_chromecast

Totul a pornit de la Bogdan Dumitru pe Google+, el mare pasionat de Android și la curent cu noutățile în materie a făcut ”imprudența” de a își prezenta Chromecast-ul tocmai primit.
Fiind și eu un ”gadgetar”, normal că am fost curios să văd ce face ”șmecheria” asta.
Ei bine Chromecast este un adaptor HDMI digital media dezvoltat de Google pe un ”dongle” care rulează Youtube și conținut Google Chrome prin interfața sa Wi-Fi de mare viteză, în format HD, la un preț foarte mic.. 32 dolari americani + taxe + transport + adaos comercial, bla bla, eu l-am luat ieri cu 250 RON sigilat tot.

Acum apare întrebarea firească: De ce să îmi iau un asemenea adaptor WiFi pentru Chrome?

Răspunsul are cel puțin 5 puncte importante:
a) Scapi de fire, mai ales în locurile unde nu poți ajunge cu cablul HDMI elegant
b) Chromecast are propriu său sistem de operare și îți preia elegant din sarcinile transmisiei
c) Este integrat perfect cu CHROME și Youtube te autentifici și faci streaming din fereastra browserului
d) Poți să il conectezi WiFi cu orice gadget pe care ești autentificat la Chrome – tablete, smatphone-uri, laptop, tot ce trebuie să faci este să fi logat la Chrome, este elegant să nu fi legat de fire și să poti pune pe TV ușor orice ai în gadgetul tău
e)  Poți folosi orice computer REMOTE, de la distanță, de exemplu: tu ești în România și cineva vrea să îți arate pe televizorul tău de pe tableta sa cu care filmează pe stradă din America, tot ce trebuie să facă este să se logheze la Chrome din America

Revenind, șmecheria este pentru gadgetarii de mare finețe la un preț incredibil de mic!

Cutia – ambalajul

Foarte slabă cutia, urâtă și relativ greu de dezlipit stickerul cu care era sigilat destul de superficial / violabil / fraudabil conținutul

Bineînțeles nu are priză de Europa, doar de america, deci vă trebuie adaptor de America saaaaaau.. de priză cu USB


Aventura Instalării:

Ziua 1 (acasă)

Instalarea la mine este un caz particular deoarece trebuia să il conectez pe un computer fără WiFi, așa că am zis să folosesc gadgeturile Apple.. iPhone.. iPad … și acolo m-am lovit de ceva urât la care sincer, mă cam așteptam. Am mers pe pagina oficiala de instalare a Chromecast cast.google.com și m-a directionat către Applestore și acolo ”ceață” .. .nu se vedea nici o aplicație, nu se putea descărca nici o aplicație, în mod cert este BANNED / INTERZISĂ aplicația Chromecast pentru Apple, atât pentru tablete cât și pentru iPhone care mi se pare un lucru foarte de căcat de la Apple! Evident că o aplicație de 3$ bucata poate fi achiziționată de la un neica nimeni care face parțial câte ceva din aplicația Google care nu este disponibilă, este INTERZISĂ de Apple pe Applestore.

Ultima mea șansă a fost să scot din sertare un laptop cu WiFi.

Am urmat pașii însă la capitolul conectare Chromecast la WiFi-ul Romtelecom, au fost necesare 2-3 resetări, și ale dongle-ului și ale wireless routerului, așa că așteptați-vă la probleme la conectarea cu WiFi-ul, sper doar ca eu să fi fost mai ghinionist și la voi să meargă mult mai bine.

Partea FRUMOASĂ este că acest dongle Chromecast merge să facă streaming și de pe computerele FĂRĂ WiFi, care au conexiune prin CABLU! Partea aceasta mi se pare GENIALĂ pentru că setările din Chrome-ul de pe laptop s-au propagat pe computerul desktop și fără să am WiFi pe desktop pot să transmit streaming pe Televizor prin Chromecast

Ziua 2 (la birou)
De data aceasta pe desktopul de la birou am WiFi prin wireless stick TP-Link cu un Wireless router TP Link, instalarea a mers rapid fără nici o problemă și fără nici o resetare.
Bănuiesc că update-urile downloadate ieri seară pentru Chromecast au făcut posibile instalarea ușoară

Experiența utilizării:
După ce l-am conectat, m-am dus imediat pe Youtube unde dați-mi voie să vă spun, totul merge PERFECT, curat ca cristalul, totul rulează impecabil minunat, am verificat și cum se văd filmele online (în special VK-ul care este miezul problemei), pe setarea 480, cam se scutură și sughiță, mai jos pe 320 se vede sărăcăcios dar mai sincron, deci dacă vreți să vedeți un film online, doar în condiții de calitate medie spre MODEST, recomand tot cablul HDMI, din păcate! Singurul pe care se vede bine ireproșabil este Youtube care la 720HD este cristal !

Ce îmi place:
– Perfect integrat cu Youtube – experiența este PERFECTĂ
– Fereastra / Tab separat pe care faci ce vrei pe TV și altceva pe computadores
– Calitatea imaginii sunetului, EXCELENTĂ
– Sincronizare PERFECTĂ cu CHROME

Ce nu îmi place
– L-am testat pe alte playere online, dezastru total, doar în modul 480 se vede decent, restul varză. merge în reluare,pe VK se vede MEDIU – MODEST… dar merge, rămâne preferabil cablul HDMI
– Merge folosit doar prin Chrome, dacă ai Excel, Powerpoint.. doar din Chrome le poți vedea
– Are nevoie de alimentare la priză, dacă televizorul tău are și USB, ai scăpat de priză, de acolo îl alimentezi
– Nu am reușit să îl instalez pe nici o tabletă sau smartphone, sunt promisiuni că în mai puțin de o lună aceasta va fi posibil dar sunt sceptic din punctul acesta de vedere, mai ales device-urile iPad și iPhone nu cred că vor funcționa cu Chromecast anul acesta, posibil anul viitor. Tristețea cea mare este că nici măcar pe o tabletă Samsung Galaxy Tab 3 de ultimă generație nu am reușit, ceea ce este rău!
Până la urmă am pus pe Tableta Samsung Youtube-ul, poate mâine reușesc să pun și Chrome-ul în Chromecast…

Rezumat:
La banii care i-am dat, se merită, dar dacă mergeau playerele video locale sau celelalte era mai mult ca PERFECT, era GENIAL.
Cu 250 RON care i-am dat sau 32$ cu cât îl cumpărați direct din AMERICA face toți banii, este ALTCEVA și mai ales este ceva DEȘTEPT,

Estimez că luna aceasta am să îl fac să funcționeze și pe iPad / iPhone, Chrome probabil și desktop
În ceea ce privește filmele online, nu mai am așteptări, mă reîntorc la cablul HDMI. de el nu cred că scap prea curând așa de ieftin.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close