EconI.T.PsihoRomaniaUmor

Oamenii gri

Ii vezi in marile orase, resemnati in rutina lor, desi sunt prea tineri sunt devreme resemnati acceptand sa isi ucida visele in rate, salarii, tinuta business, unii dintre ei cazand hipnotic intr-un corporatism ridicol.
Privirea lor s-a golit de stralucire, zambetul a obosit spalat de televizor sau supermarket, imbatranesc mai repede decat ar fi crezut vreodata, au renuntat la lupta pentru caldurica lui maine si frica lui poimaine, “job” si “casa” de la bloc pentru care muncesc bancii sunt eterna si fascinanta Romanie, posibil un concediu la mare sau la munte in vara, vizitele la parinti in provincie le trezesc nostalgii dar nu regrete.
Oamenii gri perpetueaza un postcomunism capitalist a caror victime au cazut din inertia unui sistem ce ne-a vandut prea ieftin si prea oricarui strainilor cu bani, americanii au venit doar cu tentaculele unei caracatite financiare ascunse in spatele unor corporatii si ambalaje ce costa mai mult decat continutul, publicitatea un diavol acceptat care ne corupe copii de la primul Pampers pana la ultima rata la banca.
Nici macar “mogulii” nu sunt pe bune, sunt oamenii de carton ai marilor corporatii financiare, de fapt cei care si-au vandut cel mai bine sufletul partii intunecate a fortei.
Cum iti dai seama ca esti gri?
– te mandresti ca esti sluga unui strain?
– ai rata la banca?
– esti nefericit ca nu ai bani?
– ai uitat gustul apei de izvor?
– mananci mai mult de la supermarket decat din piata?
– TV-ul este distractia ta?
– mai citesti carti?
– esti sclavul automobilului fara de care poti trai?
– fumezi? bei sucuri? mananci la MC?
restul le stii…
O sa te regasesti incolonat, la fel in ganduri si in gesturi, nefericirea vine cand te abati de la visul tau pentru a urma jgheabul licentei sau francizei altuia care nu este mai destept ca tine ci mai lacom, o sa mergi pe calea ce ti-a dat-o pentru ca este mai usor sau o sa iti urmezi destinul ce ti-a fost dat de stramosii tai si cu care te-ai nascut in cel mai frumos si magic loc din lume?
In ultimii 20 de ani tara noastra a fost vanduta mai mult ca niciodata strainilor, dureros este insa ca odata cu asta multi si-au vandut inima pe “cativa arginiti” care nu i-au facut fericiti, altii au fugit si nu mai lupta, oriunde vei fi insa timpul isi bate secundele, orice vei face vei lasa o urma ce va fi, rosie, verde, galbena, albastra si poate… gri.
Afara acum cerul este gri, intunecare dar nu resemnare, cerul isi plange ploaia marunta de toamna peste Bucurestiul supraaglomerat si campiile nesfarsite parasite ale Baraganului. Dragostea devine un lux care se vinde fara rusine pe bani, sarmane fiinte si-au pierdut stralucirea din ochi ratacesc fara Dumnezeu pe cararile banilor usor castigati ascunsi in spatele politicilor, costumelor, viziunilor consumiste sau rutinei, confortul devine un cancer nevazut ce goneste omul de sub cer in fata “marelui ochi” (TV, computer, monitor), un Dumnezeu electronic hranit cu credinta gri.
Alerg usor in ploaie ca vantul de vara, picaturi de apa amestecate cu transpiratie mi se aduna in coltul zambetului, sunt dulci… gandurile isi regasesc bucuria in aerul proaspat pompat ritmic cu generozitate de plamani, inima canta un tic-tac in ritmul caruia fiinta mea isi regaseste libertatea gustata de mic in basmele romanesti ce descriu taramul tineretii fara batranete si vietii fara de moarte, Hiperboreea.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close