AnticDaciaPsihoRomania

Orheiul Vechi – Partea a 2-a

Asa cum stim cu totii, “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, am plecat foarte hotarat spre Orheiul Vechi sa studiez mai bine locatiile:
– Sanctuarul Geto-Dacia (sec IV i.e.n)
– Citadela Geto-Dacixa (sec IV i.e.n.)

Celelalte obiective: gospodarii traditionale, schitul sihastrilor, citadela din sec XIV e.n. biserica medievala, nu ma atrageau prea tare (desi am fost si le-am vizitrat si pe acelea.
MAAARE dezamagire!!! In loc de sanctuar getic am gasit doar niste pietre puse in forma de cerc, obiectivul turistic “promis” era “ingropat” deci practic nu am vazut nimic..
Citadela geto-daca a fost si aceea la celalalt antipod al dezamagirii, peste citadela a fost construita o biserica, direct, practic in loc sa imi vad ancestralii i-am vazut pe crestini.. inca o mare pacaleala..
In schimb am descoperit acolo un obiectiv istoric care nu il stiam din brosura turisitica pe care o citez acum:
” Schitul Parcalabului Albu
“in prezent sunt identificate circa 20 de spatii ale schitului structurate pe 4-5 nivele la o atltitudine de 70-80 m deasupra apei. In interiorul grotelor sunt gravate o multime de insemne crestine si inscriptii ancestrale.
Accesul turistilor in aceasta zona este limitat”
Atasat sunt poze, as putea sa intru mult in detalii dar nu o sa fac acest lucru, fiecare om este dator la experienta sa personala, in prezent cel mai tare ma framanta cum sa depasesc restrictia de vizitare pentru a vedea si fotografia insemnele ancestrale de la aceasta locatie.
Daca as fi sigur macar 1% ca acolo o sa gasesc macar o pictura rupestra sau inscriptii ancestrale vechi de minim 2000 de ani, maine as merge acolo, as lasa balta tot.. dar cum teapa in turism este o practica obisnuita, voi mai medita asupra chemarii stramosilor ancestrali in locurile “turistice”… destul de mult.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close