RomaniaVin rose / Vin roze

Rose Domeniile Ostrov – Cabernet Sauvignon – Păcuiul lui Soare – 2013

Este vineri seara, 22.30, am avut o săptămână stresantă care se pare că i-am găsit leac, vedem zilele acestea.
Teoretic intru în weekend cu 3 sticle de vin rose, la 3 preturi, unul de 11 lei (prezentul) unul de 18 lei și unul de 28 lei.
Acum, după ce alaltăieri am degustat un vin de 100 lei sticla și ieri unul de 60 si de 35 lei, astăzi să beau un vin de 11 lei vă dați seama că nu prea voi fi recunoscător producătorului, c-așa e omul, se ”haladește”.

Vin-Rose-Pacuiul-lui-Soare

Voi căuta să descriu cât mai aproape de starea mea de conștiință normală, încep cu sticla ca de obicei:
Sticla este clasicul Bordeaux, chiar mă gândesc serios să nu mai scriu de forma sticlei pentru că văd că 90% din sticle au aceiași formă.
Sticla este low budget, nu are grosimea opulentă pe care o are un vin scump, deja recunosc un vin scump după calitatea sticlei.
Eticheta de sus / sigiliul dopului este albă, mă duce cu gândul la un boxer sau cal, sau motănel cu lăbuțe albe  ca niște șoșetuțe, am să descriu pe viitor sticlele cu etichetă/sigiliu dop alb sus ca fiind o ”șoșetuță”

Cobor mai jos și studiez logo-ul, probabil este o zeitate uranică, probabil este un Dyonisos.
Eticheta prezintă ostrovul, locul unde era cetatea și unde sunt ruinele, bănuiesc că este vorba de un apus de soare care îi dă o tentă dramatic-mistică.

Îmi place că marginea etichetei este neregulată, ca la vechile poze, dă un aspect de vechi care este plăcut cu ”stroke”-ul ca de aramă.
Fontul nu mi se pare foarte vintage dar este OK, greu lizibil ca un fade out în partea de mijloc.

Cu toată cultura mea generală bună, peste medie și apetitul pentru istorie, nu știu ce înseamnă ”Păcui”
Dau un search pe Google și aflu că:

PĂCUIUL LUI SOARE, sit arheologic situat pe un ostrov al brațului Dunărea Veche, la 9 km în aval de com. Ostrov, pe terit. com. Lipnița, jud. Constanța, unde a fost descoperită o cetate bizantină, construită în sec. 10-11 și locuită până în sec. 13-15. 

PĂCIUI
păciui vb. IV. (înv., reg.) 1 intr., refl. A se împăca, a ajunge la o înţelegere cu cineva. 2 intr., refl. A trăi cu cineva în bună înţelegere, în relaţii bune. 3 refl. A se astîmpăra

PĂCIUIT
păciuit, -ă adj. (înv.) 1 Care este paşnic. Românii sînt oamenii cei maipăciuiţi (BARIŢ.). 2 Care este liniştit, calm, tihnit. Fu scos din locuinţa sa păciuită (BARIŢ.)

Se pare că PĂCUI = PĂCIUI adică un arhaic a cuvântului ”pace” / împăca / și are multă logică deoarece în zona respectivă de pe vremea dacilor a existat o comunitate cosmopolită cu greci, latini, care trăiau toți în pace, comerțul și prosperitatea din confluența civilizațiilor fiind motivul pentru care exista o pace/liniște, lucru vizibil pentru persoanele care locuiesc în partea de sud est a României de la Mangalia la Gura Portiței.

Că există trimiterea cu PĂCUIUL LUI SOARE, cred că are o mare corelație cu faptul că acolo răsare soarele, vreme însorită predominantă iar cultul dionisiac era foarte apropiat de religiile uranice (adică bazate pe venerarea soarelui ca zeitate supremă)

O descriere interesantă a insului Păcuiul lui Soare este aici

Vin-sec-Domeniile-Ostrov-roze

Eticheta spate prezintă multe informații, poate prea mult se marșează pe sit-ul arheologic, nu este D.O.C. , Domeniile Ostrov sunt promovate dar se pare că brandul nu este încă popular, chiar foarte puțin cunoscut.

Deși prezintă mult text, este ușor lizibil ceea ce mai spală din păcatele ergonomiei.

Bar code-ul mi se pare inutil, la fel mi se pare inutilă adresa web pentru că site-ul www.domeniileostrov.ro are o mare greșeală care nu este de design, care este frumos ci de conținut pentru că lipsește descrierea vinurilor, strugurilor, parcă este un site abandonat în construcție ce reflectă o dezorganizare și o evidentă lipsă de personal care să scrie conținutul site-ului.
Păcat de investiție, domeniile Ostrov dau rasol urât la capitolul prezență electronică unde trebuia să ofere o experiență bună.
De asemenea constat lipsa prezentări pe Internet a review-urilor despre acest vin și lipsa oricărui interes pentru acest vin, probabil a fost poziționat ca vin ieftin care nu merită nici măcar cea mai mică descriere peste eticheta produsului, ceea ce mi se pare trist pentru un vin pe care îl găsești aproape în orice supermarket.

Se pare că Domeniile Ostrov au probleme foarte mari de comunicare online

I.G. Terasele Dunării , poate voi afla și eu la un moment dat ce înseamnă ”I.G.”

12,5% alcool, ceva nou și diferit, observ că vinurile rose se feresc de 13% alcool :))

=========

Deschiderea vinului a fost facilă, dopul intră și iese ușor, am apreciat cu încântare faptul că eticheta sigiliu dop prezintă fir de sfâșiere ceea ce unele sticle ”cu pretenții” nu îl au, dopul este tronconic, spre alb și frumos, poate un pic prea alb, dar un dop bun, reușit.

=========

Rose-Cabernet-Sauvignon-Domeniile0Ostrov

Culoare – roze spre roșu arămiu
Struguri: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc
Miros – răcit puternic etilul nu se simte, este un parfum discret cu aroma de grapefruit , dă bine la miros, îmi place

Problema este că la înghițit nu este un vin de sete, este greoi și combinația cu Grapfruit ca aromă nu mi se pare prea mare reușită, mi se pare nepotrivit.

De fapt vinul acesta nu este un vin de sete, este un vin de ”un pahar maxim două” ceea ce nu va încuraja vânzările pe viitor.

Un pic acrișor, cam prea mult, cam amar, nu mi se pare prea reușit vinul, dar, daaaaaaaar, chiar dacă este cel mai ieftin vin rose gustat, nu este dezastruos ca Schwaben Wein de la Recaș, așa că acest vin îl plasez pe penultimul vin rose la calitate.

===========
În ansamblu, apreciez ca inspirată eticheta față sub eticheta principală,este frumoasă, fontul ”Cabernet Sauvignon Rose” este reușit și potrivit.

Se pierde prea mult la ”beția de text” prea mult text de pe eticheta din spate care este ”moartea pasiunii” cititului.
Chiar nu pricep ce rost are o descriere în engleză pe eticheta din spate pentru că vinul este prost, chiar nu are coerență. culmea e să recomanzi unui străin sau să exporți un asemenea vin.

Se știe că este o super competiție între vinuri, să nu pomenesc de vinurile Neo Zeelandeze sau cele din Chile care vin la prețuri derizorii în supermarket Lidl.

Vinurile românești sunt amenințate serios de vinurile de import care sunt de calitate și bine calibrate, acest vin este clar că va da faliment curând dacă nu face ceva cu calitatea sa.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close