EconPsihoUmor

Un somn bun

Daca traiesti intr-un oras aglomerat sau intr-un mediu stresant ai mari sanse sa nu ai un somn bun.
Multi se intreaba cum sa faca pentru a avea un somn bun, pe “ultima 100 de metrii” dupa ce au stins lumina pentru “cele 8 ore de somn” constata ca somnul nu mai vine si “numaratul oitelor” nu ajuta, dar toate astea sunt rezultantul activitatii din cursul zilei, alimentatiei, stilului de viata si al o multitudinii de factori care duc la aceasta.
Organismul uman este foarte sofisticat mai ales din cauza puternicii corelatii cu activitatea unui creier generos cu care ne-a dotat mama natura in comparatie cu celelalte animale, majoritatea celor care citesc acest post acum nu stiu sau nu sunt constienti ca temperatura corpului uman nu este constanta in timpul zile.
Bunaoara, de dimineata cand ne trezim corpul nostru este mai cald cu o jumatate de grad fata de medie si pentru a adormi corpul trebuie sa fie mai rece cu aproape o jumate de grad inainte de a adormi.
Pentru a regla corpul agenda noastra trebuie sa isi pregateasca somnul de la primele ore ale diminetii avand in vedere aceasta, este recomandat ca activitatile care incalzesc corpul sa fie facute cat mai devreme, imediat dupa ce ne-am trezit.
Activitatile si factorii des intalniti care incalzesc corpul:
– Problemele stresante, neplacute, grele, inclusiv efortul fizic
– Lichidele reci, mesele copioase cu digestii prelungite, alimentele reci, snacks-urile, dulciurile
– Cafeaua, alcoolul, tigarile, energizantele, sucurile sintetice
– Certurile, activitatea neprogramata, frica, jocurile tip “thriller” pe computer, filmele “thriller”
– Inele, cercei, bratari, tatuaje, telefonul mobil, muzica proasta (mai ales cea romaneasca)
Activitatile si factorii des intalniti care racesc corpul:
– Ceaiurile naturale (nu cel negru cu arome de fructe) caldute
– Muzica linistita stil “budha bar”
– Cartile relaxante (nu cele de studiu)
– Dushul fierbinte
– Apa plata la temperatura camerei sau un pic mai calduta
– Mirosurile de fructe, flori de campie, flori de tei naturale, nu sintetice
– Vestile bune, activitatile usoare si placute tip hobby cum ar fi colectionatul diferitelor obiecte
– Conversatiile placute cu persoane pozitive, optimiste, linistite
– Camera bine aerisita, curatenie si ordine in casa
– Un pahar de apa cat mai buna, un buchet de flori micut cu flori de camp (nu de sera!)
Pe langa aceste activitati mai sunt cel putin 100 mai mult sau mai putin importante, dintre toate acestea eu am punctat cateva de care incerc sa ma tin cat mai bine de ele:
– Consum foarte putin alcool, tigari, snacks-uri, mancaruri greu digerabile, fara excese alimentare
– Dimineata la trezire fac gimnastica de inviorare, flotari, fandari, un pic de “pillates”
– Primele alimente cand ma trezesc sunt cateva fructe, de regula mere romanesti originale, gatesc un pic ca sa am mancare proaspata, in cazul in care am o zi incarcata consum alimente cu carne si grasimi mai multe
– Cele mai grele probleme ale zilei sau neplacute caut sa le rezolv pana la ora 16.00, intalnirile de afaceri, platile
Este foarte important ca activitatea din cursul zilei sa fie cat mai bine organizata, un orar, o agenda, chiar un simplu calendar in portmoneu aduc imbunatatiri substantiale ale somnului din cursul noptii.
Pentru cei care considera “criza” un subiect de stress le recomand sa evite cheltuielile intamplatoare din cursul zilei cum ar fi “shopping-ul” la tot felul de chestii care nu sunt absolut necesare, accesorii, gadgeturi scumpe, parfumuri tipatoare in exces, haine lucioase, pentru baieti le recomand sa aibe mereu la ei “100 de onoare”, un cod al ofiterilor romani ce nu stau niciodata lefteri, obicei care mi l-am insusit de mai bine de 3 ani si este foarte bine asa, ziua iti ofera foarte multe surprize daca ai o viata activa.
Multi oameni prefera sa munceasca noaptea pentru ca este mai liniste, mai relaxant, este o alegere gresita pentru ca somnul daca va avea loc in cursul zilei pe langa lumina care stimuleaza secretia vitaminei D in corp, zgomotul este perceput inconstient si aduce un somn agitat.
Pentru cei care inca nu si-au reglat ritmul si vor o imbunatire a vietii le recomand la prima ora sa incerce sa faca sport, 5 minute de alergare usoara sau gimnastica, spatiul in casa trebuie gestionat cu grija, toate obiectele care nu sunt de folos trebuiesc puse in dulapuri frumos ordonat, este de la sine inteles ca nu poti avea un somn bun daca iti stii vasele murdare in bucatarie sau praf in jurul tau.
Un alt factor de stress deranjant este prezenta computerului, multi dintre voi aveti desktop-uri galagioase si poluante, trebuie sa achizitionati un laptop de firma buna care nu face galagie si sa scoateti din priza cat mai multe electrocasnice, incarcatoare, alimentatoare, televizoare poluante.
Toate acestea par a fi prea multe de eliminat dar daca va respectati aceste “minim necesarium” este imposibil sa nu aveti un somn bun, ca in cazul oricaror schimbari acestea trebuiesc facute in timp, nu brusc, dormi asa cum iti asterni.
Multi dintre voi sunt dependenti de cafea, am depasit aceasta faza consumand o pastila de ginseng si una de multivitamine la prima ora a diminetii si am reusit sa imi reglez corpul pentru “sprintul de dimineata”.
Personal nu mi se pare nici un fel de ajutor medicamentele impotriva insomniei, remediul natural, disciplina, respectul pentru valorile pozitive, lege, ordine sunt iarasi factori de ajutor pentru un somn bun.
O chestie care m-a ajutat mult pe mine de exemplu a fost ca am vandut tot ce nu imi era necesar in casa, orice obiect care era in plus a fost vandut (okazii.ro) sau aruncat fara mila, de asemenea toate persoanele negative evitate usor si sigur. De asemenea m-a ajutat foarte mult faptul ca am in jurul meu cat mai multi oameni si obiecte de calitate care nu imi provoaca griji, mouse-ul, tastatura, camera foto, cartile de vizita, telefonul, TV-ul, hainele, frigiderul etc etc sunt de cea mai buna calitate, fara compromisuri, putine plasticuri, putine sintetice si e-uri.
Daca toate acestea sunt puse bine la punct corelate cu un stil de viata linistit este imposibil sa nu aveti un somn bun. Un somn prost este intodeauna rezultanta lenei, lacomiei si implicit al prostiei, daca acestea sunt evitate, somnul va fi intodeauna bun si daca sunteti de treaba, cu vise frumoase!
Somn usor…

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close