PsihoRomania

Sindromul submarinului – însigurarea electronică – tehnologie și stress

Motto:
SINDRÓM, sindroame, s. n. Totalitatea semnelor și a simptomelor care apar împreună în cursul unei boli, dându-i nota caracteristică. [Pl. și: sindromuri] – Din fr. syndrome. 

complexul-submarin
În urmă cu foarte mulți ani am citit și recitit de nenumărate ori Vocabularul Psihanalizei, unul dintre cei mai importanți piloni ai psihanalizei moderne. De atunci mi-am dat seama cât de important este să folosești corect cuvintele și să nu abuzezi de terminologia lor științică pentru a obține prin sofisme ”foloase necuvenite” în discurs.
Bunăoară, unele persoane semidocte se folosesc cu nonșalanță de termenul ”complexat / complexată” sau ”frustrat / frustrată” , termeni care nu sunt folosiți niciodată de un psiholog sau psihanalist, aceștia din urmă vor folosii temeni cum ar fi: echilibru, armonie, complex de inferioritate, stadiu, libido și în nici un caz nu vor folosi cuvinte extreme cum ar fi: nebun, cretin, idiot, dobitoc, dezaxat,

Mergând mai departe, din ”panoplia” celor 200 complexe de inferioritate clasice, de la Complexul lui Oedip, Electra, Cain, Oreste până la cele cotidiene, obezitate, înălțime, proveniență socială, educație sau chiar posesiune de obiecte ”nu am iPhone” sau ”nu am ultimul model de iPhone”, este serios influențată de condițiile moderne.

Actuala societate, societatea informațională vine cu acest nou sindrom pe care l-am intitulat ”Sindromul submarinului” datorat în principal sedentarismului și petrecerii a unor perioade de timp prea îndelungate în acest ”submarin”.
Submarinul acesta poate fi spa’ial: biroul, camera ta, un autobuz, cinema, teatru, automobilul, liftul, cușeta, pușcăria, carcera, cam peste tot unde ești invitat să intri la cutiuță, să fii împachetat, înregimentat și ”ambalat” corespunzător.
Practic, orice loc unde nu poți vedea cerul este de fapt un.. ”submarin”
Un alt fel de submarin este RUTINA și factorii de stress care pot fi evitați: zgomotul, muzica ”modernă”
Am ales denumirea de submarin pentru că oamenii încep să trăiască din ce în ce mai înghesuiți ca pe Submarine unde spațiul este foarte mic, spartan, marea majoritate a timpului este petrecut în ”imersiune” și cerul nu poate fi văzut decât prin.. periscop (televizor, Internet, smartphone, pauza de masă, weekend-uri, concedii, city break etc).

Pe submarinul clasic, cel din anii celui de-al doilea război mondial, spațiul era foarte foarte foarte limitat, echipajul înghesuindu-se printre torpile și lăzi cu alimente sub suprafața apei uneori luni de zile întregi, vă recomand filmul Das Boot care este un film clasic de referință despre ce comportă stilul de viață pe un submarin.

viata-pe-submarin-sindrom
Comportamentul omului modern începe să semene din ce în ce în ce mai mult cu cel al unui om care trăiește pe Submarin, acesta începe să se înconjoare de lucruri, obiceiuri, pereți, situații, oameni stresanți. care îl limitează.

Un alt moment a fost acela în care am realizat că singurătatea este un termen foarte complex și versatil, felul în care poți fi singur(ă) sunt zeci, sute, poate mii de feluri din ce în ce mai prezente:
– Singur(ă) în relație
– Singur(ă) acasă
– Singur(ă) în mijlocul colegilor
– Singur(ă) în automobil
– Singur(ă) pe Internet
– Singur(ă) la concert
– Singur(ă) în aglomerație
– Singur(ă) în realizarea unui proiect
– Singur(ă) în parc
– Singur(ă) în automobil
etc etc
Acest fenomen de însingurare care se dezvoltă cu rapiditate prin capturarea individului uman în fața computerului și la televizor duce la o accelerare fără precedent a fenomenului singurătății.
Sedentarismul de asemenea este un factor al creșterii fenomenului singurătății

Din ce în ce mai mult timp este petrecut de individul uman în interiorul ”submarinului” și lucrurile nu se opresc aici ci sunt ”accentuate” în felul următor din ce în ce mai mult
– Mai mult timp petrecut în casă pe Internet, care te ”ține” în casă mai mult ca TV-ul
– Birourile sunt compartimentate cu separatoare
– Oamenii care fac prea multe ore suplimentare la birou
– Populația care se mută la orașe și care petrece foarte puțin timp sub cerul liber
– Însingurarea în fața televizorului
– Însingurarea pe Internet (persoanele care petrec mult timp pe rețele sociale se însingurează_
– Confortul achizițiilor online prin curier (nu mai este nevoie să ieși din casă)
– Cinematografia online (nu mai este nevoie să mergi la cinema)
– Cărțile online – (nu mai este nevoie să mergi la bibliotecă)
– Hrana modificată genetic care predispune la sedentarism
– Fenomenul adolescenților EMO este unul din formele în car se manifestă sindromul submarinului

Favela BRAZILIA – sărăcie extremă Brazilia

stress-favela

Apartament Japonez foarte înghesuit
apartament-japonez

sindromul-submarin-apartament-mic

 

Ghetto-urile
sindrom-submarin

Problema singurătății este așadar strâns corelată cu sedentarismul și izolarea individului prin ”aglomerare” în orașe cu densitate a populației mare sau în medii de lucru sau relaxare aglomerate.

Aglomerare office
– birou mic
– monitor mic
– birou plin de gadgeturi si hârti, dezordonat
– zgomot de fond mare
office-aquare-box-stress

Iar acum, la fel ca aceste vaci, se poate vorbi de performanță, nutriție, productivitate.
De fiecare dată când aud de ”diete și nutriție” mă gândesc la nutreț

sinfrom-submarin-furajare-vaci

 

==============================
Acest paradox al AGRESIUNII tehnologiei și aglomerației urbane provoacă Sindromul Submarinului care se manifestă astfel:

– Depresie și pesimism
– Oboseală fizică și psihică inexplicabilă
– Obezitate
– Sedentarism
– Iritabilitate alternată cu lipsa chefului
– Capacitate scăzută de memorare
– Creativitate scăzută
– Predispoziție la îmbolnăvire
– Comportament antisocial
– Celibatariat sau căsătorie la vârste înaintate (35-45 ani)
– Predispoziție către consumul de droguri, alcool și țigări
– Predispoziție către jocuri de noroc și infidelitate
– Probabilitate ridicată de suicid
– Emotivitate și timiditate ridicată
– Insomnii
– Lipsa poftei de mâncare
– Boli cronice (diabet, cancer)

===============================

Chiar și Convenția de la Haga stabilește reguli foarte clare asupra prizonierilor (civili sau de război) care prevăd foarte clar delimitarea spațiului, comunicarea cu ceilalți oameni  și accesul în aer liber aici

În războiul din Coreea, tortura psihologică s-a manifestat în primul rând prin încarcerare (Solitary confinement ) – un om încarcerat și lipsit de lumină timp de 2-3 luni nu mai poate fi recuperat psihologic.
Lipsa luminii și în special a posibilității de a vedea cerul poate cauza serioase probleme psihice, care nu sunt sesizate de cele mai multe ori că ar avea această cauză.

 “[Solitary confinement] units are virtual incubators of psychoses–seeding illness in otherwise healthy inmates and exacerbating illness in those already suffering from mental infirmities.”
— Federal Judge William Wayne Justice, Ruiz v Johnson, 154 F.Supp.2d 975 (S.D.Tex.2001)

solitary confinement cell

Solitary confinement is a form of imprisonment in which an inmate is isolated from any human contact, often with the exception of members of prison staff. It is mostly employed as a form of punishment beyond incarceration for a prisoner, usually for violations of prison regulations.

Solitary confinement is colloquially referred to in American English as “the hotbox”, “the hole”, “lockdown”, “punk city”, “SCU” (solitary confinement unit), “AdSeg” (administrative segregation), the “SHU” (pronounced “shoe”), an acronym for “special housing unit” or “security housing unit”, or “the pound”; in British English as “the block” or “the cooler” and in Canada, it is known as the Special Handling Unit.

carcera-submarin

===================

Interesant este că longevitatea, durata mare de viață a oamenilor este strâns corelată cu privitul cerului, foarte multe persoane ajunse la vârste de peste 110 ani au dat credit acestei performanțe faptului că se uită frecvent la cer.

===================

Am constatat că mai mult de 90% dintre oameni nu sunt deloc conștienți că sunt atinși mai mult sau mai pușin de sindromul submarinului, persoane care nu știu de ce sunt nefericite, persoane care nu știu de ce nu au succes, persoane care în general nu înțeleg beneficiile petrecerii timpului în aer liber, spații deschise și alte locuri unde stress-ul nu există.

Prin simpla eliminare a ”submarinului” din viața lor, fapt care nu cere nici efort psihic prea mare și nici investiții financiare ci doar simpla conștientizare a faptului că trăiesc într-un submarin spațial, acești oameni își pot îmbunătăți rapid și semnificativ viața, în absolut toate aspectele vieții lor.

Spre exemplu, în București densitatea oamenilor este de 8.518,6 loc./km²
În Amsterdam, densitatea oamenilor în spațiu este de 4.459 loc./km²
L
a prima vedere sunt niște cifre care nu par să spună nimic, dar realitatea este că din cauza densității duble a populației, stresul este dublu, dacă nu cumva triplu.
Dacă acestei densități mari în București se adaugă circulația auto, lipsa benzilor de bicicliști funcționale și ceilalți factori, ghiciți în ce oraș veți întâlni mai multe zâmbete.
Personal cred că Bucureștiul este cel mai mare ”submarin” din EUROPA, dar nu din lume!  🙂

inghesuiala-mare-stress-mult

Așadar, sedentarismul și noul stil de viață sedentar care presupune petrecerea a tot mai mult timp liber între 4 pereți cu tavan inclus fără să ne dăm seama ne induce o stare de disconfort fără a ști de ce.

Cum se tratează și previne ”Sindromul submarin”:

– Privește cerul – cel mai bun antidepresiv
– Plimbări cât mai lungi
– Schimbarea frecventă a rutine de deplasare
– Evitati zahărul!
– Consumul alimentelor nemodificate genetic
– Evitarea petrecerii timpului pe computer
– Evitarea petrecerii timpului liber în fața televizorului
– Dacă aveți de ales între munte și mare alegeți muntele
– Eliminați sursele de zgomot (computer, radiou, căști)
– Luați o pauză de minim 5 minute la fiecare 2 ore când sunteți la birou, sub cerul liber
– Păstrați ordinea și curățenia
– Evitați achiziționarea prea multor obiecte, spații aerisite
– Locuiți in apartamente cu ferestre mari fără jaluzele sau draperii
– Deplasați-vă la birou cu bicicleta dacă este posibil
– Urcați scările pe jos și evitați cât mai des posibil liftul
– Dacă puteți opta la birou, preferați un OPEN SPACE în locul unui birou cu pereți
– Preferați lumina naturală
– Intervalul de somn ideal este 23.00 – 7.00
– Dacă faceți sport, alegeți sport în aer liber și nu în spații închise cum ar fi ”la sală”
– Alegeți locurile de locuit sau muncă unde nu se aude zgomot din stradă
– Petreceți cât mai mult timp în locuri cu multă verdeață
– Dacă puteți alege orașul în care să locuiți, preferați orașele cu densitatea cea mai mică de populație pe metru pătrat
– Folosiți mai puțin parfum
– Faceți cât mai puține cumpărături
– Consumați apă în loc de sucuri sau băutări prelucrate industrial
– Alegeți peste tot unde este posibil simplitatea
– Citiți cărțile în formatul tipărit și nu electronic
– Evitați cât mai mult gadgeturile electronice, cel puțin o oră înainte de a merge la somn
– Alegeți culori liniștitoare cum ar fi : Verde, albastru, bej
– Evitați tutunul, drogurile și alcoolul
– Studiați astronomia

Acum încercați următorul exercițiu de imaginație:
– Dacă mergi cu metroul, imaginează-ți că este un submarin
– Dacă ești în coloană, în automobil, imaginează-ți că acesta este un submarin
– Când ieși din clădirea de birouri, imaginează-ți că aceasta este un submarin
– Când ești în apartament, imaginează-ți că acesta este un submarin

Tot ce ai de făcut apoi este să eviți ”submarinul”

Urmăriți clipul de la finalul acestui articol.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

Close
Back to top button
Close