ashampoo burning studio 16 startimes free microsoft office excel 2010 product key free adobe premiere pro cc 2015 audio not playing free microsoft powerpoint 2016 lesson 1 free minimum requirements for windows 8.1 pro 64 bit free
Econ

Banii, cateva chestii putin stiute

Banii de hartie In Europa (ca cei din China nu se pun ca acolo este alta lume, au avut acum 3000 de ani bani de hartie, s-au ridicat si ei de 10 ani detalii pe http://www.oldpapermoney.com/ ) au aparut de la republicile Italiene: Venetia, Genova, Milano.
Aceste republici erau orase bogate, cea mai bogata meserie este cea de comerciant, iti pui 10%, 20%, 500% adaos comercial si nu faci nimic, iei marfa de undeva si o dai altundeva.
Astfel, republicile nord italiene care erau foarte prospere si aduceau cantitati insemnate de aur, monezi, dar aurul era “untraceable”, in drumurile dinspre nordul Italiei spre Germania, Austria, Belgia (tari cu manufacturi si industrie dezvoltata) erau foarte multi talhari, daca avei de facut o tranzactie intre 2 -3 filiale o caruta cu aur, era nu numai riscant, dar si costisitor, trebuia sa platesti escorta, hrana, hotel, bautura, trebuia gasita o solutie de mijloc.
Astfel prima invoiala intre 2 banci a fost un bilet de banca, purta pecete, garantii, garanta ca banca respectiva avea in visteria sa respectiva cantitate de aur.


Fiecare bancnota are pe ea semnatura guvernatorului bancii, aceasta semnatura garanteaza ca respectiva ucata de hartie are acoperire la banca nationala o cantitate de aur. Cu cat este mai mult aur in banca, cu atat valoarea bancnotei este mai mare, cu cat secretele cele mai mari si forte oculte sunt mai multe, cu atat bancnota este mai valoroasa.
Pe masura ce scade increderea, in aceiasi masura creste inflatia, pana la stadiul in care banii nu au deloc valoare.
Bancile sunt cele care aduc stabilitatea si increderea, mecanismul creditului, indatoraream este cea care aduce incredere si stabilitate in sistem.

Ca un fel de corolar sunt “actiunile”, actiunile sunt banknote la bursa, actiunile sunt banilichizi care se misca de 10-100-1000 ori mai rapid ca banknotele de hartie, cu aceiasi probbilitate poti sa ajungi la sume fantastice dar sa ii si pierzi foarte rapid

Si uite asa au inceput sa circule din ce in ce mai des aceste scrisori interbancare, care s-au transformat actualmente in bilete de banca pe nume: bani / bancnote, nota de banca -bank-note
Ca similaritate, dimensiunea optima a unei bancnote este dimensiunea bancnotei de 1$, este identica cu dimnsiunea bancnotei de 1 Leu romanesc / 120 mm x 62 mm, identica cu dimensiunea bancnotei de 5Euro.(detalii)

Ca o informatie interesanta este faptul ca oar Romania si Australia au bancnotele din plastic si nu din hartie, iata cele mai importante motive ale explicatiei dece asta:
– Utilizand o masa monetara mare sub forma de bancnote (cash) si nu a cartilor de credit bancnotele se uzeaza rapid, mai mult, apar riscurile contaminarii lor datorita circulatiei lor, cele mai expuse sunt bancnotele mici care ajung in maini/locuri mai putin igienice si circula cel mai mult.
-Acest material de plastic incurajeaza familiarizarea cu plasticul cartii de credit este astfel un material de tranzitie intre hartia bancnotelor si plasticul cardului
– Prezenta unei mase montare mari (cash) indica prezenta evaziunii fiscale masive si al afacerilor necinstite, in cazul Romaniei, probabil primul loc in lume
– Australia a fost colonie unde erau deportati puscariasii din Imperiul Britanic

Revenind, cardul de plata este de doua feluri, debit si credit. Diferenta dintre ele este ca cel de credit beneficiaza de mai multa incredere, te potiimprumuta automat de la banca o anumita suma proportionala cu increderea care ti-o acorda banca dup variate criterii.
Esenta capitalismului este CREDITUL, indatorarea la banca, de fapt indatorarea la bnca este cea mai profitabila meserie actuala, este o camatarie cu acte in regula, est eo camatarie legala, cea care indica nivelul de incredere existent insocietate.

In tarile unde increderea este maxima, creditul la banca este cel mai avantajos pentru client si pentru banca riscurile cele mai mici, tot in acele tari deja platile se fac cu smartphone-urile, cu cip-uri inserate in piele si ultima generatie de plati cu “iris-recognition”, acolo practic iti lasi scanat un pic ochiul si ai platit automat,

Dar pana ca sa ajungem acolo, va recomand sa evitati bancnotele de valoare mica, folositi cat mai putin cash, folositi platile online, cardurile, fidelizati-va unei banci, fidelizati-va unui furnizor, cautati sa aveti un orar cat mai calcult si un ambient cat mai sanatos.

Iar nobletea omului, clasa, se cunoaste dupa maini, degete fine, incheieturi delicate, articulatii suple, piele placuta.

Intr-un final, trebuie sa fim cu totii: CU MAINILE CURATE!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=114XYwvMWYE]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close