PsihoUmor

Conversatii

De 1 mai a fost soare si frumos la mare, multi s-au bronzat si azi surad la birou sau pe strada mai frumosi, in cele 4 zile de vacanta am savurat conversatiile dintre oameni cel mai mult in momentele de liniste si relaxare, da, asta este ce mi-a placut cel mai mult, compania oamenilor inteligenti care citesc.
Teoria clasica a psihanalizei spune ca poti sa iti exprimi parerea despre un om dupa 3 luni in care ai stat cu el minim 3 ore pe zi, pana atunci ceea ce spui despre acel om este desuet, superficial, semidoct si chiar usor nedrept.
Din calatoriile mele in Europa am reusit sa discern 2 modele, cel sud european / latin mediteraneean si cel nordic.
Cele doua modele sunt destul de diferite, intr-o discutie-conversatie intre doi latini /sud-europeni predomina disputa, tensiunea, tonul mai ridicat usor imperativ cu multe fluctuatii emotionale, tentativa de a domina conversatia si de a isi impune EU-ul, in cel nord european discursul este mult mai constructiv, calm, poker face, ce urmareste concretizarea si fluiditatea conversatiei.
Am observat de asemenea ca certurile sunt mult mai dese si mai aprinse in sudul Europei pentru niste subiecte de discutie care nu isi merita prea mult atentia, telenovelistic, rezultand, ura, razbunare, betie, incoerenta. In conversatiile cu nordicii, suedezi, finlandezi, olandezi am observat mai mult zambet si atentie la discurs, openminded si regasirea dialecticii, cineva propune o teza (de discutat) se gaseste un oponent (al ideii nu al persoanei) ce lanseaza o antiteza iar din conversatie rezulta o sinteza, o teorie care ia partile bune din teza si antiteza rezultand o finalitate mai buna.
Inca o data concluzia este ca intr-o conversatie este mai bine sa fii cel care asculta decat cel care comunica, oamenii care de regula reusesc cel mai bine in viata sunt cei care stiu sa tina mai bine un secret si care stiu sa taca.
Despre ceea ce nu se cunoaste, trebuie intradevar sa se taca ­čÖé
Dincolo de 1 Mai-ul comunist ma gandesc la sarbatoarea legala din Japonia numita “Sarbatoarea florilor de cires” in care oamenii se plimba in grupuri pe strazi si admira florile de cires, natura este totusi cea care detine inca suprematia in domeniul frumosului si inca nu a fost depasita de om ­čÖé
Iata de ce mafia este in Sicilia, Berlusconi este lovit cu o statueta in public, masinile italiene si romanesti sunt cele mai proaste si grosolane din Europa, evident, Lamborgini Si Ferrari au cele mai naravashe motoare si in nord masinile suedeze Volvo si SAAB cu caroseria lor legendara pentru durabilitate si siguranta au cedat crizei si prostului gust, Volvo este acum al chinezilor iar SAAB nu se mai fabrica.
La antipodul conversatiilor muzica sud europeana, Ina, Accent, 3Sud Est manele si slagare de italieni libidinosi versus ABBA, Royksopp, Roxette, Kraftwerk.
Diferentele culturale pot continua, dar ceea ce am vrut sa remarc insa indisolubil este legatura profunda care este intre cultura spirituala si cultura materiala (totalitatea obiectelor, lucrurilor realizate de om) , o conversatie proasta merge intodeauna mana in mana cu un lucru prost facut, o conversatie constructiva duce la aparitia noutatilor, creativitatea este stimulata si incurajata, industriile noi si moderne, toleranta, energia eoliana, majoritatea masinilor ce utilizeaza alti combustibili decat petrolul mai putin poluante, consumul, bunul gust, hainele frumoase si rezistente, telefonia mobila (Nokia – Finlanda), Ericsson si Ikea – Suedia, C&A Germania versus Zara perisabila Spain.
De asemenea cheltuiala exagerata fara motiv este un semn de prost gust in comparatie cu downshifting-ul ce ia amploare in tarile din vest, sunt niste puncte sensibile si niste detalii care nu pot fi comparate pana nu sunt remarcate.
Din pacate, la Mamaia pe litoralul romanesc se aud foarte des in preajma masinilor scumpe si silicoanelor cu vedere la sfarcuri clisee de limbaj “pula mea, “mortii ma-tii” “sa moara mama” “frate” “caterinca”, a fost o deceptie ce nu se va mai repeta pentru ca oamenii inteligenti nu repeta greselile, fac alte greseli noi.
What comes arround, goes arround ­čÖé

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close