PsihoRomaniaUmor

De as putea da o singura lege…

Motto
Toti se gandesc cum sa schimbe lumea dar nici unul nu se gandeste cum sa se schimbe pe ei insisi…
Lev Tolstoi

Traficul rutier este de multe feluri, insa cel din Bucuresti este cu totul aparte:
– fitze
– tupeu
– orgolii
– frustrare
– rudimentar
crima si pedeapsa

Cred ca cea mai importanta lege care ar trebui sa se dea este cea a parcarilor din centru.
Legea aceasta exista in toata Europa, chiar si in Budapesta.

In zonele ultracentrale TREBUIE sa se plateasca locul de parcare, de exemplu:
In zona ultracentrala a Amsterdamului o ora de parcare costa 3Euro,in zona centrala 2 euro ora de parcare.. in zona semicentrala costa 1 euro..
STIU – hai nu 3 Euro… dar un leu ar fi ok..
Da, un singur leu pentru ca 8 ore = 8 lei.. se gandeste cetateanu`.. de banii astia imi luam 4 paini…

Programul parcarilor platite este 08.00 – 22.00

In Bucuresti exista doar “shmecheri” / “aurolaci” / “badge-uri cat mai de militie” / rable uitate de ani de zile etc!
Credeti-ma, daca s-ar da legea asta, treaba ar merge mult mult mult mult mai bine.. si nu este o ciudatenie.. este ceva ce EXISTA deja in toate tarile civilizate din Europa.

De exemplu, numai ca sa intri in Londra in centru trebuie sa platesti un permis de 25 lire pe zi.. + parcarile…Locul de parcare platit.. asta este solutia si nici un candidat la primarie nu o promoveaza in programul sau, toti se fofileaza!

Daca s-ar aplica bine legea aceasta  imediat, romanii (si cei de la sate)  ar trai cu cel putin  30% mai bine … declaratie fara iz electoral de la cineva care nu intarzie niciodata..
Multi ar spune: “ce mare branza o parcare…”

Dar vai, ce avem aici, avem o superba rabla uitata de 5 ani care ocupa inutil spatiul public, dar ce barbar dar ce barbar cu masina scumpa a parcat aici si nu a platit nici un leu ca a populat spatiul ultracentral 2 ore.. vai.. dar sunt sute de mii de masini ce au parcare gratis.

In toate tarile (civilizate) din Europa toate spatiile de parcare sunt indexate si sunt incasate sume peste tot este amenajat si indexat nu este lasat nici un loc “de capul sau|”,, totul este taxat la cent, la lescaie… stai 15 minute platesti 20 de centi….

La noi este taxat sporadic, ilegal, scump, prost reglementat, spaga, aurolacit, neamenajat…

Daca o firma responsabila ar prelua aceasta sarcina cu taxarea, amplasarea de taxatoare de parcari, sub contract, cu licitatie publica, ca in Londra, ca in Paris, ca in Budapesta, ca in Viena ar fi perfect!!!!
Stiti ce spun cei “cu musca pe caciula” cand aud de parcari platite? “Sa amenajeze parcari”
…ma cercopitecule… tu vrei si portar si covor rosu… vezi ca in WEST se plateste si parcarea pe dreapta, chiar daca nu este trasat marcaj!

Sisteme de plata? Sunt sute de solutii de succes! Exista QR code, exista WiFi exista sms prepay .exista sute de orase care au implementat cu succes si asa ceva este absolut normal.. este o chestie DEJA facuta de altii de zeci de ani.. bunavointa sa fie..

Dar, cand nu exista legea asta atunci oricine abea isi permite un junghi de rabla il aduce aici si il tine gratis pe strada, vine omul in Bucvuresti sa rezolve treburi.. nu este loc de parcare ca “Gigel” a parcat masina de serviciu in fata biroului 9 ore..

Masinile in Romania au un rol foarte ingrat.. merg de acasa la birou si de la birou acasa .. toti sufera de “spatiul vital” al lui Hitler din Mein Kampf toti se viseaza in coaja lor (corporatistii si hipsterii ii spun ZEN) si merg sa nu ii atingi sa nu ii imbulzesti, mai bine inghit esapament 2 ore pe zi decat sa simta miros de peizan colectivist sau sa ne tulbure din autosuficienta cu c are se pare ca tot mai multa lume se incarca.

Masini din ce in ce mai mari.. case din ce in ce mai mari…si se ajunge la “coliziuni” de la atata nevoie de “spatiu vital” .

Psihanalistii au ajuns la concluzia ca pe masura ce stam in spatii mai mici mai stramte, cu atat creste disconfortul si agresivitatea.
Bucurestiul este “master of disaster” in materie de densitate de populatie (suntem de 3 ori mai multi oameni pe metru patrat decat in Amsterdam)  🙂 iar nereglementarea spatiilor de parcare este o afectare foarte foarte grava a spatiului nostru de miscare, de trai.. un centru blocat inseamna o capitala blocata, o capitala blocata inseamna o tara intreaga blocata…

Exista orase supraaglomerate ca Tokio, dar acolo este ordine, totul este pus la punct, gandit.. aici nu este vorba de floricele si borduri, aici este vorba de STIL DE VIATA!
Te duci la birou si vi de la birou in fiecare zi cu masina de la firma desi nu te duci nici macar o data pe saptamana la client? De ce mai cari o tona de metal plastic si geam dupa tine prin orasul asta aglomerat? 🙂
a) arati sexy
b) ai reusit in cariera viata etc
c) masina ma reprezinta
d) sunt una cu masina
e) sa stau in picioare in autobuz?
f) sa se ia oricine de pe strada de mine?
…. si inca un milion de motive…

ei.. aici vin subtilitatile la care candidatii  la marile primarii nu sunt suficient de verticali ca sa umble la ele 🙂 cercopitecul din ei incepe sa se zbenguie 🙂
Primul reper dupa care recunosti cercopitecii? Cercopitecii promit babuinilor parcari amenajate.. :)) si apoi sa vezi circ … in 5 ani nu aduna nici cainii de pe strada, dar apoi parcari supraetajate sau subterane:)

Pana cand nu se da “legea parcari masinilor in centru” , Romania ramane o tara unde lucrurile merg: incet, urat, greu si prost, pentru ca circulatia este blocata, iar politistii de la rutiera trebuie sa suporte prostii care ne conduc primariile si sa se certe cu cetatenii la limita bordurii rondului cu panselute…

Asta e… totusi este un pic trist…o lege un pic mai neconventionala 🙂

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close