RomaniaVin rose / Vin roze

Domeniul Coroanei Segarcea – ROZE – SEC 2013

Azi am gătit piept de cocoș (BIO) cu mazăre, este ora 18.00 și nu este nici târziu, nici devreme pentru cină.

Evident, ca vin pentru mâncăruri ușoare am ales roze-ul, o aciditate ușoară, alcool moderat, ora de seară (18.00 – 19.00)

Chiar nu mă pricep la vinuri, dar cineva ar trebui să clarifice care este diferența dintre ”ROZE” și ”ROSE”.
Azi am în teste acest vin ”ROZE” de la Domeniul Coroanei.

La culoare este un roz un pic întunecat, murdar, spre roșu, semn că este un pic mai ferm, un miros fin și discret care nu anunță altă aromă decât struguri.

Prima impresie, este de vin mediu spre ieftin, o etichetă minimalistă, fără descrierea vinului pe ea, ceea ce mă enervează că înseamnă să caut pe net din magazin care e treaba cu vinul acesta. Chiar mi se pare nașpa să nu fie nici o descriere, cât de cât despre vinul acesta în afară de faptul că este ROZE și SEC

Am găsit pe net descrierea, era într-un PDF ca fișă tehnică, iar mi s-a părut comunistă faza asta puțin comercială.

Așadar, avem următoarele: Cupaj de Cabernet Sauvignon roze 85% şi Pinot Noir roze 15%.
(CUPÁJ, cupaje, s.n. Operație de amestecare a mai multor varietăți de vin, după anumite metode, în vederea obținerii unui anumit tip de vin;– Din fr. coupage.)
Organizarea plantației Domeniul dispune de 23 hectare de Pinot Noir şi 46 hectare de Cabernet Sauvignon, plantate cu o densitate cuprinsă între 5.000 şi 6.250 plante la hectar. Modul de tăiere este Guyot simplu.
(Stilul acesta de tăiere Guyot este un stil lansat de francezi şi foarte bine adoptat de noi, răspunde cel mai bine cerinţelor fiziologice ale viei. Veriga de rod Guyot implică asocierea unui cep de 2-3 ochi cu o coardă de rod 10-12 ochi. Coarda asigură producţia anului în curs iar cepul va asigura coarda pentru producţia anului viitor. Acest sistem de tăiere poate fi jos sau pe tulpină cunoscut şi sub denumire de cap înălţat. Cordonul Lens-Moser constă în realizarea a trei verigi de rod pe fiecare semicordon dar coarda de rod este mai scurtă 6-8 denumită cordiţă.)
Domeniul-Coroanei-roze-2013
Pentru această gamă se aleg parcele cu o producţie de 8 – 10 tone/ha.
metoda de vinificaţie Strugurii s-au cules mecanizat şi s-au ţinut la macerare, pentru extragerea culorii, timp de 4 – 6 ore.
DEBURBÁRE, deburbări, s. f. Operația de limpezire a mustului de struguri și de separare a lui de resturile solide; deburbaj (1). – Cf. fr. débourber.
A urmat presarea, deburbarea la rece şi apoi fermentarea lentă, în cisterne de inox, timp de aproximativ o lună, la temperaturi
Vinul a fost maturat cu drojdii fine, bâtonnage, tehnică de maturare a vinului.

Roze-Domeniul-Coroanei-Segarcea
Bun, să trecem la ale noastre, adică la gustul efectiv.

Se simte un butoi vechi folosit, cam acru, un pic de aromă de cabernet, este ca un vin roșu amestecat cu vin alb, eventual un pic de apă.
În mod clar nu l-aș consuma cu cineva pe care vreau să măgulesc.

Se simte că e natural, este un rose fără prea multă personalitate, chiar deloc, nimic memorabil, nimic excepțional, aroma nu ține prea mult, est eun vin simplu, care merge să îl bei singur, sau cu prietenii alcoolici când nu ai prea mulți bani de un vin scump dar nici nu vrei să te doară capul ca după un vin sub 20 de lei.

Un vin de Se-Garcea, de oltenia, de Garcea, prea ca la țară pentru pretențiile de ”Domeniul Coroanei”, un gust ușor alcoolic, cu un pic de personalitate, rotund cu unele colțuri de low budget.

Cu mazărea cu piept de cocoș, la care am adăugat lângă brânză de burduf, vinul a mers excelent, este un ROZE autentic și din această cauză, pentru că digestia merge excelent cu acest vin, am mai pus o porție!

Deci, este un excelent lichid de masă!

Segarcea-roze-2013

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close