Romania

Golden Delicious – mere delicioase!

Am așteptat cu mare nerăbdare luna octombrie, este luna când apar pe piata mere Golden Delicious (se găsesc pe piață doar intre mijlocul lui octombrie si iunie), restul de mere din piață au fost descalificate pentru ca nu au un gust atât de plăcut (unele sunt acre de iti troznesc maxilarele) sau sunt obținute prin modificări genetice sau îngrășate artificial prea mult (“siliconate”).
Acest soi de mere a fost descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea în USA și apoi exportat si in UK apoi si Europa (englezii se cred mai buni ca europenii)
Consumul de mere este face parte din alimentația care ajuta la reducerea semnificativa a riscului aparitiei multor boli cronice precum cancerul la plămâni  bolile de inima si atacul cerebral. Motivul este cantitatea mare de fibre din fruct, care se afla in proportie de 75% in coaja. Cercetari recente au identificat ca substanțele chimice din coaja de mar sunt responsabile de efectele benefice asupra sanatatii pe care le are marul, in special cele care ajuta in lupta împotriva cancerului dar mai ales prevenirii acestuia.
Sa recunoaștem ca stilul de viata actual al omului este radical diferit fata de al omului de acum 300 de ani, in consecinta si alimentatia trebuie sa se adapteze.
Am găsit interesant ca în fiecare dimineață sa mănânc cel putin 1 sau 2 mere, dacă nu am un mar golden sa aleg bot de iepure, dar in oricare din cazuri soiurile de mar sa fie cât mai sălbatice si mai putin industrializate.
Pentru multi dintre cei care citesc asta prima chestie care o bagă in gura de dimineața poate fi o țigară  o cafea sau dulciuri, eu am gasit interesant sa-i savurez textura fina, coaja verde-gălbuie ce ascunde un interior crocant, dulce și zemos.
Pentru cei cărora le place sa gătească  merele din acest soi sunt foarte potrivite si pentru salate, plăcinte  gemuri si orice alte preparate culinare care necesita felii tăiate, sunt potrivite si diferitelor circumstanțe ale vieții cotidiene, eu personal consider mai placuta o persoana care ronțăie un mar decât una care sta la coada la McDonalds, nu ma întrebați de ce am prejudecata asta 🙂
Ceea ce m-a atras in mod deosebit la acest fruct a fost senzația de sănătate care o degaja când este consumat, gustul care este un pic acrisor si foarte dulce, fără a fi sec de dulce asa cum este bot de iepure sau acru ca Red Delicious sau Frumosul de Voinești, mărimea potrivita, fara a fi prea mare sau prea mic, coaja fina si subțire care nu deranjează, căldura care o degaja din culoarea sa galben-uniforma, rotunjimea sa zvelta ușor alungita, parfumul care trece de coaja sa, delicatețea sa, este un fruct care se aseamănă destul de mult cu mine și ma face sa ma simt destul de “acasă” cand il consum.
Mai mult, il consider un excelent aliment pentru dentiție ajutând la curățirea și înviorarea sa, plus ca rontăirea sa are excelente calitati psihoterapeutice pentru prevenirea dementei datorate stresului cotidian urban.
Personal il recomand persoanelor care consuma foarte multe dulciuri si vor sa revină la un stil de viata sănătos, mai ales dacă vor sa slăbească  in ciuda formei, gustului si aromei sale nu o sa îl consider niciodată un fruct plicticos cum il considera multi.
În încheierea postului nu recomand consumarea versiunilor tunate ale acestui soi de măr, cele prea alungite si va recomand sa le consumați pe cele mai rotunde medii, in nici un caz mere de McDonalds, din acelea verzi modificate genetic!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close