Econ

Împreună

Acum un an am citit o revista care se numea “Singuratate”, erau descrise acolo zeci de feluri de a fii singur si mi s-a parut ca este privita jumatatea goala a paharului, cred ca s-ar putea scrie frumos si despre a fii Împreună.
Definitiile de dictionar nu mi s-au parut niciodata complete, mi s-au parut doar puncte de reper vechi dar universal valabile supuse capriciilor verbale inerente trecerii timpului si modei.
Împreúnă adv. – La un loc, laolaltă. – Var. (înv.) preună. Megl. priună. De la un, prin intermediul compunerii preună (cf. sp. en uno). După Philippide, Principii, 92, de la o compunere lat. *in per una. A circulat şi în trecut (sec. XVI-XVII) cu formele depreună, indepreună, adepreuna. – Der. împreuna, vb. (a uni, a aduna, a strînge la un loc; a amesteca, a lega, a asocia; înv., a primi; refl., a se însoţi, a face companie; refl., a se împerechea, a face actul sexual); împreunăciune, s.f. (înv., act sexual); împreunătură, s.f. (conjuncţie; articulaţie); împreunător, adj. (care împreunează); neîmpreunare, s.f. (separaţie); despreuna, vb. (a separa, a despărţi).
Poti fii Împreună in 2 in 3 intr-o religie, intr-o tara, intr-o optiune, intr-un fan club, intr-o sala de cinema, la un concert, intr-o cladire, in familie, in societate.
De asemnea poti fii Împreună pentru un scop, pentru o destinatie, pentru un minut sau pentru o viata, pentru un vis, pentru un crez, pentru cineva sau pentru o poza.
Alte feluri de a mai fii Împreună ar fii ca rezultanta a unei circumstante intamplatoare, cautate, placute, care are un istoric, ce a fost sau ce va mai fii, oportunista sau nepotrivita, apreciata sau mai putin apreciata, public sau mai putin public (mainstream), Împreună poate fii de dragul socialului, profesionalului sau o simpla intelegere simbiotica de pe urma careia profita toate partile sau unele dintre parti.
Se poate spune ca Împreună poate sa fie un caz fericit, bun, placut, frumos, oportun dar poate fii si latura mai putin frumoasa, sau mai putin amoroasa.
Sexual vorbind a fii impreuna a capatat valente radical diferite, odata cu libertatea dupa 1989 perversiunea si-a pierdut din gravitate alunecand spre alta latura, la ora actuala se poate spune ca este mai pervers sa faci sex cu o persoana pe care nu o iubesti decat de a face sex intr-un fel mai acrobatic cu persoana iubita in circumstante mai putin obisnuite decat patul din dormitor.
Împreună pentru multi este un tel in viata, Împreună in 2 poate insemna mai mult uneori decat oricare alt Împreună cu altcineva/altii/ cu orice alta ocazie, dar oare se merita acest compromis?
Împreună este un compromis pe care se pedaleaza intre o multime de optiuni si alegeri, omul ramane particula din aceasta miscare browniana din recipientul numit societate umana. In mod cert orasele ofera suficient de multe oportunitati si compatibilitati de grupare a particulelor, dar oare la cate ciocniri lipiri si dezlipiri rezista particula pe nume om?

Related Articles

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close