Econ

Noua generatie de lichele

La inceputul anilor 1990, mai precis in 1992 Liiceanu scria “Apel catre lichele”. o controversata carte care unii i-au imputato ca fiind plagiata grosolan dupa Heidegger, unul dintre cei mai mari filosofi ai lumii, autor a peste 100 de lucrari de metafizica, avand discipoli in intreaga lume. Cartile sale sunt traduse azi in aproape toate limbile lumii. Lucrarea sa fundamentala, “Sein und Zeit”, aparuta in 1927, sta alaturi de cele mai mari creatii de metafizica: “Republica” lui Platon, “Critica ratiunii pure” a lui Kant sau “Fenomenologia spiritului” a lui Hegel.
Au trecut 16 ani de atunci, cartea lui Liiceanu era clar un autoportret al lichelei comuniste de dinainte de 89, lucrurile insa s-au schimbat foarte mult, suntem acum in uniunea europeana, aveam de 5 ori mai multe automobile, se mananca prea mult la fast food, avem internet, globalizare, corporatii, e-uri, avem si droguri nu?
Noua lichea ce s-a nascut dupa revolutie este mai gay ca niciodata (se observa ca numarul celor care s-au lachit, adica au devenit gay a crescut de 10 ori de la revolutie), noua lichea exceleaza prin lene si frivolitate, noua lichea gandeste global si este mult mai prezenta, are internet si telefon mobil, unii chiar au blog. Imaginea, banii, parvenirea sociala, oportunismul de joasa speta, minciuna si mai ales tradarea compun arsenalul de baza al lichelei.
Hai inainte de a aprofunda licheaua moderna ca specie urbana sa plecam de la definitia de baza a lichelei:
Etimologic, lichea vine fie din turcescul leke, care inseamna om de nimic, netrebnic, secatura, fie din macedoromanul liche, neogrecul lekčs, albanezul likje sau bulgarul lekč, care inseamna pungas, ticalos sau smecher (v. “Dictionarul enciclopedic”, si Alexandru Cioranescu – “Dictionarul etimologic al limbii romane”)
Licheaua moderna are corelatii cu apelativul “lache”, ce vine un pic de la Caragiale, si care se inrudeste ca optiune sexuala cu cei de acelasi sex, un om care nu are capacitatea si verticalitatea de a isi asuma adevarul si consecintele sale in ansamblu, un om a carui moralitate il face sa tradeze usor si pentru putini bani pe semenii sai. Oamenii pe nume lichele mint, mint cu usurinta si mai ales, poarta o masca, o masca ce vrea sa ii faca mai buni, mai ingenuu, mai curati, mai cinsititi, dar odata masca lasata jos vocea lor devina alta, tipatoare, rautacioasa, ofensiva si batjocoritoare.
Ma gandesc la ultimii 3 ani in care am cunoscut anumite persoane exact la fel ca si cum am intalnit un iceberg, doar 10% din personalitatea lor era la vedere, 90% din partea lor urata, ascunsa si atat de nimicitoare era sub luciul pur al realitatii albastre in care se reflecta cerul si soarele.
Dar soarele a apus intr-o zi si intalnirea cu suprafata de baza a fost dura, incerc sa ma mentin la o linie de plutire decenta, gloria mea e acum scufundata pentru ca personalitatea mea s-a oglindit atat de multa vreme si atat de bine in a acelor iceberg-uri incat m-a transformat si pe mine un pic intr-un monstru, un pic submarin si cam alunecos.
Licheaua noua sta mult pe messenger, flecareste mult, citeste carti putine sau de calitate indoielnica, este depresiva pentru ca viata nu ii aduce fericirea pe care o vaneaza ca un sarpe dar care se castiga la fel ca o flacara olimpica dupa un maraton istovitor. Munca pentru lichea este o indeletnicire straina si anosta, recunosti licheaua pentru ca e nefericita ca nu are bani sau are sanatatea subrezita de stress-ul datorat vietii de cacat pe care o duce. Adora examenele grila pentru ca ii este foarte greu sa scrie un e-mail sau un eseu cu usurinta, ii este la fl de greu greu sa lege o fraza coerenta sau sa denote o melodicitate a gandului ce ar trebui sa sune bine dincolo de intelesuri. Licheaua noua este emo si cand isi da seama ca e penibil genul emo asculta un minimal jalnic, drum`n`bass ieftin, se simte bine doar consumand alcool, tigari sau droguri, licheaua adora consumismul si fast food-ul, licheaua nu gateste niciodata si daca gateste va gati prost pentru ca si sufletul sau este gol si anost, ca o leguma uscata si stricata.
Licheaua nu da bani saracilor si nu ajuta oamenii cazuti pe strada, mereu afiseaza o mutra de invingator(invingatoare) desi nu a castigat nimic, examene, salarii, premii, licheaua nu isi iubeste prietenii ci doar nu se plictiseste cu ei, de regula cerseste bani de pe unde apuca sau atarna dupa o bautura in club ca jivinele insetate dar prea lenese sa se deplaseze la o balta statuta sa isi satisfaca setea.
Imi e uneori asa de jena sa descopar noua lichea de dupa 1989 ca fiind mult mai venala si parsiva, un zambet care ma detaseaza de lumea lor ma face sa ma simt mai apropiat de carti si liniste, muzica ce o ascult acum nu mai este asa de comerciala sau disociativa, esti ceea ce iti place si iti place sa fi ceea ce esti cu adevarat, cand minti devii urat si infiorator, cand esti sincer stralucesti de dragoste ca un zeu caci Dumnezeu inseamna iubire pura si neconditionata, calda si nelimitata.
Noua lichea este populara, si adora sa fie populara, imaginea de vedeta ca stindard al capitalismului pare a fi tot acum, in numele ei licheaua sacrifica aproape toate resursele ca sa para o fiinta mai frumoasa dar de fapt frumusetea pura vine din inima si spirit, frumusetea de fast food vine din accesoriile si trucurile de zi cu zi care de fapt ne uratesc. In antichitate se spunea la unele sisteme filosofice ca in ficat s-ar afla centrul placerii, si tot pe obraz este afisata starea ficatului, fericirea, oare cati mai ai au chipul stralucitor, oare de ce se vand asa de multe farduri?
Si totusi licheaua domina un teritoriu vast, la fel cum hiena in Africa este de fapt pradatorul suprem prin viclenia si perversitatea sa, licheaua este un om care s-a adaptat prea mult fara sa munceasca, licheaua moderna se foloseste de confort si tehnologie nu pentru a duce spiritul pe culmi noi si frumoase ci pentru a pune o masca in varful unui munte, orice vant mai tare o sufla departe ca pe o jucarie de carton ieftina, in vale, si valea este adanca cu multe stanci.
Zdrentuita masca lichelei acum este murdara, stralucirea ochilor a palit, pentru inca multa vreme, ochii nu mai sunt de copil, dar licheaua merge mai departe, ca orice om, spre un drum care acum e mult mai obositor catre varf, ramane in urma, se odihneste, ceilalti o asteapta sau nu o asteapta, si viata sa se scurge mai departe pe poteci inguste sau largi serpuitoare sau drepte.
Unde vrei de fapt sa ajungi tu lichea? Nu cumva te-ai pierdut pe un drum gresit?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close