RomaniaVin rose / Vin roze

ROZE Domeniile Sâmburești – review mai avansat

Domeniile-Samburesti-ROZE-2013

Pe măsură ce degustările de vin roze avansează îmi doresc review-uri mai spontane și personale, fără pretenții de sommelier
Sunt foooarte deeeparte de ceea ce este un sommelier, nu am nici cele mai elementare cunoștințe generale în domeniu, dar vreau să scriu pentru cei care NU cunosc vinurile bine dar care vor să înceapă să exploreze vinurile.

Mi-am dat seama că îmi plac vinurile în momentul în care am refuzat ”șprițul” și am evitat ”monotonia” aceluiași tip de vin și vinurile sub 20 de lei.

Mă aflu în fața vinului care m-a convins 2 lucruri:
1. Merită să încerci vinurile ROZE
2. Să scriu review-uri despre vinuri

2013_roze_de_samburesti

Acum EXACT o săptămână am degustat prima dată vin roze asezonat cu multă mâncare câmpenească bio.
Era ora 9 seara, masa îmbelșugată cu pastramă de oaie, mămăligă, brânzeturi și mezeluri țărănești foarte consistente, anticipam un somn greu și agitat, dar surpriză, acest ROZE m-a scos din încurcătură, doar 2 pahare de 150 ml servite la temperatura de 10 grade, deci un pic răcit.

Mă întrebam în seara aceea, la dineul acela, cât de scump e acest vin si eram convins că sigur a costat peste 50 lei sticla, azi l-am găsit în Megaimage-ul de pe Dorobanți la numai 21 lei ! Incredibil la un preț așa de bun o calitate așa de bună!

Am decis să îl testez fără să fi citit înainte eticheta sau alte impresii, la temperatura camerei, 20 de grade.
Roz-ul este simplu, mai mult transparent, foarte limpede, cu o ușoară nuanță de închis. Eticheta frumoasă, echilibrată, cu etichetă pe spate cu descrierea necesară (m-am abținut să nu o citesc)

Mirosul are o romă destul de simplă, se simte alcool, se simte simte echilibru, am mirosit si dopul care are brandul pe el, miroase ok, este bine închegat și nu fragil (urăsc dopurile de plută fragile la sticla de vin).

Iau prima înghițitură, alcoolul explodează brusc pe cerul gurii, aroma persistă  îndrăzneț, parcă e un pic amar! Parcă era un pic mai bun după mâncare, acum este ora 23:00 și am mâncat la ora 17:00, pulpe de pui superioare dezosate la grătar cu caș.

A doua înghițitură mă duce cu gândul la bitter, chiar e amar, sper ca cireșele congelate care le voi adăuga vor echilibra vinul, în mod cert vinul Roze de Sâmburești trebuie să fie ușor răcit, la temperatura camerei nu pare așa de ”select” ca la prima întâlnire,

roze_samburesti_test_degustare

Am pus 5 cireșe congelate în vin, au trecut 5 minute, la TV mă uit la Gâdea cu Sinteza Zilei, e Meleșcanu cu o babă, și fi-sa lui Meleșcanu.
Merge în timp ce scriu, o emisiune pentru toți telespectatorii, pentru proști și deștepți, pentru țărani și urbani, poți plânge sau râde în același timp când te uiți la ea, depinde ce ai în cap sau ce simpatii.

Fără mâncare vinul ăsta nu mai pare așa de deștept, sau poate sunt obosit la ora asta, nu prea trage la apetit, e un vin OK, fără prea multe fițe. nu simt arome exotice, acum parcă e un pic acrișor, stai să mai iau o înghițitură!
Mda, am luat o înghițitură zdravănă, cam de 50 ml, nu mi se mai pare foarte deștept vinul, mi se pare chiar mediocru, sau mai rău, mi se pare altă tură, dar îmi aduc aminte, ROZE Sâmburești 2013, cred că nu mai sunt alte roze-uri de Sâmburești în afară de asta din 2013.

Mă simt ipocrit, de fapt cred că Roze-ul de Purcari mi-a plăcut prea mult că acum am pretenții prea mari, așa că mă ia panica repede:
– Dacă gusturile mele în materie de vinuri mă vor costa din ce în ce mai mult?
– Mai am doar 2 kg de cireșe congelate în congelator, ce mă fac dacă rămân fără ele?

De fapt cred că tâmpenia cu cireșe în vin nu e bună decât la rinichi ca diuretic :), hai mai bine să mai iau o gură de vin să termin paharul ăsta, dacă nu beau mai repede sticla asta de vin mâine ajung la 12 la birou 🙂 Doar nu fac review la vinul ăsta fără să dau gata toată sticla!

vin_roze_samburesti_2013

S-au dezghețat cireșile din vin și halesc prima cireașă, cu vin. GENIAL! Chiar e șmecheră combinația cireșe cu vin roze, mă simt deștept, un pic amețit și vinul are parcă un gust mai bun așa că decid să citesc ce scrie pe eticheta vinului, să văd cât de incult în materie de vinuri sunt sau cât de aproape sunt de ”filmul” sommelierului care a copyrightat vrăjeala, ia să citim:
1. ”Roze-ul de Sâmburești are ”plăcerea deja în culoare” ”
Prima frază e convingătoare, culoarea e chiar OK dar nu așa de ”dragoste garantată” o invitație grandioasă de cunoscător.. bun să trecem la fraza 2
(între timp a început în gura presei cu Mircea Badea,..)
2. ”Gustul viu – un amestec de cireșe de mai, fragi și coacăze – cucerește repede pe oricine”
Încep să cred că sommelierii sau copyrighterii de vin le umflă prea tare și își bat joc de inteligența oamenilor deștepți, nu am simțit nici cireșe, nici coacăze și nici fragi! Gustul viu l-am simțit, da, este un vin vioi, dar nu prea am simțit arome până nu am halit cireașa, pe bune..
3. ”Un vin frumos, născut din Cabernet Sauvignon, care șade bine la întâlniri romantice, care nu se sfiește la mese elegante și e ideal la sete și la chefuri cu veselie”
Bă, acum chiar sunt convins că manipularea în masă există! ”Un vin frumos” da, sunt de acord, e un vin frumos! Îmi place sticla, culoarea vinului, eticheta, pentru un vin de 21 lei este o minune, o reușită, arată foarte bine! Partea cu romanticul. roze, mă leși?!?! Ce treabă are roze-ul cu futaiu`? Ăsta nu e vin de futai! Ăsta e un vin de oameni finuți care stau la vrăjeală fără prea multe declarații.
”Mese elegante”? MEse elegante cu vin de 21 lei? Hai să nu exagerăm, e un vin de masă pentru oameni finuți nu un vin cu care să faci senzație sau fiță, e un vin de duminică de mic burghezi. Cât despre petreceri vesele, ce vrea să spună cu astea? Nuntă? Dineu? Onomastică? Imprecizia asta mă nedumerește.
4. ”Însoțește perfect preparate picante tradiționale” – MOTHER OF WINE! Aici au dreptate, cu totul de acord, cea mai bună alegere, mă simt victima perfectă a petrecerii câmpenești BIO unde m-am inițiat în vinuri ROZE!!! Cea mai genială frază din istoria etichetelor de vin care am citit-o până acum !
.. continuă cu ”fructe de mare, parmagiano și alte mâncăruri ușoare” .. aici cred că s-a căcat pe el cu definirea audienței culinare, rămâne să încerc!
5. ”Se servește rece să se înfioare paharul” – Vărule ești șmecher coaie, bine puctat!!!

Eticheta ROZE de Sâmburești de pe spate cu descrierea a avut o descriere bună, se iartă ușoarele derapaje comerciale
Fontul și mărimea literelor foarte bună, ușor de citit și plăcută, excelentă etichetă pe spate!
Eticheta pe față este elegantă, FOARTE GREU DE CITIT, aproape ilizibilă, cel care a conceput-o merită penalizat sau biciuit! Eticheta de pe față are exact descrierea de pe spate ceea ce mi se pare de 2 ori TÂMPITĂ !
De ce să scrii același lucru pe eticheta din față ca cea de pe spate?

CONCLUZII finale despre roze-ul de Sâmburești 2013
1. E un ROZE ok, l-aș clasa drept mediu dar cu care mergi la sigur cu mâncarea
2. Trebuie răcit bine, altfel e un vin mediocru spre prost
3. Dacă alegi să îl bei, ia cu mâncare, altfel e cam aiurea, nu are multe arome, nu are prea multă personalitate, este un vin pentru mațe, nu pentru spirit
4. Are un preț excelent, o prezentare bună, merită banii dar nu cere prea mult de la el!

Este ora 00:15, am băut jumate de sticlă, mai torn un pahar si mai las 200ml în sticlă, nu mă simt în stare să mai beau, pur și simplu nu trage la băut de unul singur și mâine vreau să mă trezesc la 8 sau 9, e totuși vineri nu vreau să mă trezesc mahmur.. mâine trebuie să îmi vină cele 3 sticle de MIED de la Timișoara oferite spre review.. trebuie să fiu treaz 🙂

Tags

Related Articles

2 Comments

  1. Oare de ce te-ai supus la incercarea cu vinul la temperatura camerei? Se stie ca roze-ul se bea rece-rece, asa isi arata gusturile si aromele cel mai bine.
    Altfel, e ca si cum te-ai duce in pijama la o nunta. Vorba aia, esti tot tu :))

    Si eu cred ca poti sa faci o masa eleganta (si chiar romantica) cu un vin despre care ai crezut ca merita peste 50 de lei – cu preparate simple, in armonie cu vinul, cu paharele potrivite pentru un vin frumos etc. Elegant nu inseamna automat scump, nu?

    Ca femeie, eu cred ca un roze bine ales, racit si servit poate contribui la succesul unei intalniri. Am patit-o eu.

    Sunt curioasa daca o sa il mai cumperi si a doua oara.

  2. Momentan testez toate vinurile ROZE din România, apoi mă fidelizez la un vin care se bea, evident în funcție de circumstanță și companie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close