Econ

salariile mici din Romania

woork1.jpg

Fara sa vreau imi aduc aminte de talkshow-urile de acum 10-15 ani in care erau invitati tot felul de mosuleti care prinsesera interbelicul si povesteau despre adevarata esenta a capitalismului romanesc, acestia oarecum blazati spuneau de pe atunci ca in Romania capitalismul autentic se va reinstaura peste minim 20 – 30 ani (adica prin 2015-2030), asa de rau ne-a spurcat comunismul acela in gandire in 40 de ani de comunism indus de la vecinul din est ce va fi vedeta curand la Summit`ul de la noi.
Urmarind apoi filmele anilor 50-60 americane si nu numai, am observat oamenii se fereau mai rau decat de o ciuma psihica de acel comunism scarbos, abea acum la 15 ani de la “revolutie” mi-am dat seama cu adevarat de ceea ce am scapat.
Ce a ramas dupa asta? Se vede acum cand decalajul dintre saracie si bogatie in Romania se accentueaza, patroni grasi si imbuibati cu multimilioane in proprietati ofera slujbe nenorocite de 200-300 uneori 400 euro oamenilor care nu mai au unde sa munceasca dupa ce “Statul” nu mai are sa le ofere acea protectie si caldura tovaraseasca.
Nu reusesc sa inteleg de ce oamenii se vaita ca au salarii mici cand munca lor e la ei, si banii sunt la cei care au nevoie de serviciile lor. Daca nu le convine acolo de ce mai lucreaza acolo? Ar putea sa nu mai fumeze sau sa nu mai consume 10001 vicii inutile pe care le vezi in magazinele cu nimicuri, tot felul de dulciuri, snacks`uri, sucuri aiurea si tot felul de chestii care nu fac decat rau organismului.
Insa temebelismul consumului a lovit puternic coarda sensibila a romanului si acesta nu mai poate da inapoi de la pofta indusa prin hipnoza reclamelor de la TV, milioane de oameni sunt indatorati in bancile prospere aparute ca ciupercile de dupa ploaie si acum sunt sclavii propriilor porniri care nu le-au adus libertatea mult visata ci robia bancilor.
Oare cum poate privi in ochi un asemenea “patron” in ochi un seaman al sau care in urma cu 15 ani jucau table in papuci de plastic la scara blocului ce vine sa ii ceara un salariu decent?
Tinerii sunt insa cele mai ingenue victime, victimele perfecte, acestia dornici de a se afirma pe piata accepta slujbe platite mai mult decat jenant pentru “experienta” iar la orice semn de “rebeliune financiara” le este arata usa cu nonsalanta “esti liber(a) sa mergi oriunde vrei tu”. Unii patroni isi permit cu multa nonsalanta sa ii invite la munca si in weekend pe oameni (fara sa ii plateasca sau sa ii intereseze daca au si ei viata persoana) altii mai grobieni ii invita chiar si la munci stupide dupa program cum ar fi caratul betonului sau montatul parchetului in noile lor vile, altii si mai penali ii pun pe unii angajati sa le care sacosele de la supermarket dupa ce au platit cumparaturile cu bonurile angajatilor de masa.
Exemplele pot continua in cel putin 1001 feluri, nu am scris acest post ca sa fie o vaicareala a cainelui dat la o parte de la ciolanul gros ca “La Familia” care vrea “Cutitul si furculita” ca ameninta cu “baietii de cartier” care vor iesi in strada, ei nu, pur si simplu am scris acest post pentru a desena un zambet de nonsalanta pe chipul celui ce citeste, de a il rupe din sclavia unui loc de munca ce nu il face fericit, de a il face a se regasi si a cauta sa munceasca ceea ce doreste cu adevarat si mai important decat toate sa inceapa sa munceasca pentru sine si nu pentru alt om, pentru a inceta exploatarea omului de catre om si a se ajunge la un schimb decent inte munca si ca$h.
Actualmente pot sa spun cu maxima convingere ca in Romania anului 2008 a munci pe un salariu sub 1,000 euro (o mie euro lunar) / lunar este sclavie sau gainarie. De ce acceptati sa munciti sub 1,000 Euro lunar? Nu va e rusine de voi ca oameni sa va lasati folositi si manipulati de sistem? Oamenii traiesc cu un salariu minim de 1500E lunar foarte bine in West si nu concep sa traiasca sub acest standard, voi de ce acceptati?
Asadar cel care se vaita ca are salariu mic este din start un sclav, de el/ea depinde sa ii fie mai bine, salarii de 2000E /3000E / 10,000 E exista in Ro, si mai exista mai ales foooooooooarte multi care castiga 100,000 E pe luna trezindu-se la 11 dimineata si facand shopping bazandu-se pe prostia voastra de a fi sclavi 🙂

Alegerea e si la voi!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close