RomaniaVin rose / Vin roze

Vin Rosé – Cuvée Rosé – NAIADA – Domeniile Ostrov – DRY – 2015

Ce îmi place la vinurile Rose românești este că fiecare sticlă mă surprinde cu ceva, iar acest lucru mă face să zâmbesc sau chiar să râd cu mare poftă.

Vin-Rose-Naiada-Sec-Domeniile-Ostrov

Când eram student, aveam o prietenă (fără beneficii) care era studentă la psihologie, fată deșteaptă numai că alcoolul o cam strica, era mare drojdieră. Așa de mare drojdieră era că practic tot ce era mai ieftin și mai prost de băut la boutiq (magazinul elementar) le cunoștea la perfecțiune.
Într-o zi, în timp ce ”drojdeam” un Rom Superior, ea zâmbind metafizic îmi zice: ”Nu înțeleg de ce se numește ”Rom Superior” din moment ce nu există un rom mai inferior ca ăsta”.
În beția ei, fata avea dreptate, ce logică să aibă un asemenea demers?

La fel și eu astăzi, mă aflu în fața unei sticle de ”Cuvee Rose” care ar trebui conform definiției să ”rupă gura târgului”, pe când, mi-a rupt mie mațele :))))
Cuvéewine of a specific blend or batch. Since the usage of the term cuvée for this purpose is unregulated, and most wines will have been stored in a vat or tank at some stage of their production, the presence of the word cuvée on a label of an arbitrary producer is no guarantee of its (superior) quality. However, in the range of discerning producers who market both regular blends and blends called “cuvée…”, the cuvée-labeled wines will usually be special blends or selected vats of higher quality, at least in comparison to that producer’s regular wine(s). Particularly terms like “cuvée speciale”, or “tête de cuvée” (the latter especially in Sauternes AOC) should indicate higher quality.

Sticla vin am cumpărat-o din Lidl, cu bucurie am descoperit în fine o sticlă de vin Rose românesc în Lidl, am zis că nu o fi dracul așa de negru la 19 RON, de regulă nu cumpăr un vin rose sub 25 RON că știu că sunt bombe, dar am zis să mă risc, totuși la Lidl se vând vinuri excelente din afara României la prețuri foarte mici, pentru că Lidl a beneficiat de subvenție de 80 Milioane Euro de la Comunitatea Europeană, bani nerambursabili, pentru a invada țările Est Europene.

Să trecem la evaluarea prezentării sticlei și apoi la degustare.
Sticla de un format burgund, ușor low budget, dar cu un grip cumsecade la înfundătura din partea de jos a sticlei, care are o formă foarte interesantă, tronconic trapezoidală pe care nu am întâlnit-o până acum un pic ciudată pentru mine, dar destul de practică, mi-a plăcut această noutate de design de sticlă.

Eticheta față prezintă o formă ”prea ciudată” asupra al cărui design am o foarte mare nedumerire ce ar putea însemna

design-prost-eticheta-vin

Trecând și de acest ”derapaj” estetic, continuăm evaluarea.

Eticheta față în continuare mă nedumirește cu ce e, cu ce reprezintă, probabil zeitatea
NAIADA NAIÁDĂ s. f. (mit.) nimfă a izvoarelor și a râurilor. ◊ (fig.) femeie foarte frumoasă, grațioasă. (< fr. naïade)
Nu am înțeles autoproclamatul ”ROMANIAN QUALITY WINE” pentru că ”Lauda de sine, nu miroase a bine” (totuși, nasul / mirosul vinului este BUN, este un rose autentic)

Naiada-Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov

Eticheta principală, lipită PROST, cu crețulici (nu am selectat-o eu așa, așa erau toate), niciodată nu mi-au plăcut sticlele de vin de larg consum cu etichetele lipite prost!

Eticheta-Principala-Naiada-Rose

Fontul, foarte greu lizibil și pe eticheta față și pe eticheta principală, nuanțele cromatice fine contrastează puternic cu eticheta low budget, calitatea hârtiei și vopselei.
Culoarea etichetei, cam ciudată, grena-ul acesta poate este făcut pentru a pune în valoare cromatica vinului,

Informațiile de pe eticheta principală nu sunt satisfăcătoare, de exemplu eu nu știu dacă DRY înseamnă SEC cau demisec sau cel mai sec sau cap sec 🙂
De asemenea lipsesc indicațiile cu privire la soiul de struguri folosiți, data culegerii lor sau cel puțin cele de natură tehnică, cartea tehnică a vinului.
Cu ocazia asta îmi reafirm foarte marea mea nemulțumire asupra penuriei / lipsei cu desăvârșire a cărților tehnice ale vinurilor.
Înțeleg că cei care fac vinuri sunt țărani cu puțină educație și cultură, dar și când vinzi un milion de sticle într-un an în supermarketuri, cred că e de bun simț să scoți și tu niște cărți tehnice, niște PDF-uri amărâte pe care să le pui pe website-ul tău.

De pe eticheta principală lipsește cu desăvârșire adresa de web sau adresa de e-mail a producătorului, deși Domeniile Ostrov au 20,000 fani pe Facebook și deși 90% din consumatorii acestui vin stau 10 ore pe zi pe Internet.

Desigilarea sticlei a fost rapidă și plăcută, sigiliul este de calitate medie, un pic libidinos datorită culorii sale de șerbet.

Sigiliu-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Dopul era înfundat în sticlă un milimetru, încă un semnal de rău augur că înăuntrul sticlei nu am să descopăr ceva extraordinar.

Dop-Pluta-Montat-Prost-Rose

Dopul a ieșit un pic mai greu, scârțâind neplăcut, uscat (dry), probabil acesta a fost cel mai scârțâitor dop de vin rose românesc pe care l-am scos vreodată.
Dopul are textură low budget, nu este fărâmicios, are o formă acceptabilă pentru ”re-îndopare”, nu prezintă nici un fel de înscripție pe el, încă un semn de low budget

Dop-Pluta-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Până acum, numai semne NAȘPA, care anunțau ceva rău, dar am trecut la partea de studiere a culorii și degustare.
Culoarea se apropie de ceea ce îmi dă o stare de bine, foaie de ceapă spre roze pal, prea maro este prea sofisticat, un pic de roz sa o facă un pic veselă dă bine.
Îmi place culoarea, este o culoare frumoasă, discretă, șic, cade bine și în sticlă dar ”cade” și mai bine în pahar.
Am savurat 1-2 minute culoarea înainte de a analiza aroma vinului.

Culoare-Vin-Rose-Domenii-Ostrov

 

Nasul, aroma vinului dinainte de degustare este de vin Rose de calitate, speranțele mi-au fost trezite vii, nerăbdarea a prins a clocoti dinspre nări și ochi curgând vijelios prin jugulară în biceps-ul care s-a încordat pentru primul gust…. acru.. acid .. prea acid!

Am închis ochii de ciudă, nu îmi plac vinurile prea acide, nu sunt suficient de somelier sau expert în vinuri să îmi placă vinurile acide.
Aromă puternică, foarte puternică specific domeniilor Ostrov, poate prea puternică spre neplăcut, un pic spre ciudată (zeamă de varză?). Post-gust foarte bun, post-aromă excelentă!

Cuvee-Rose-Domeniile-Ostrov
Păcat că este așa de acid vinul, păcat că aroma este prea puternică în prima fază spre CIUDATĂ, vinul curge destul de greu, probabil aciditatea fructelor roșii a dat șmecheria peste cap, este un vin pentru cunoscătorii care apreciază aciditatea.

Degustare-Vin-Rose-Domeniile-Ostrov

Rezumând: Un vin care promite prea mult în etichetă și care oferă prea puțin, un vin excesiv de sofisticat și lipsit de coerență. Alcool 12% OK, bine asimilat cu conținutul. Excelent postaromă, postgust.
Nerecomandat începătorilor sau necunoscătorilor.

Recomand producătorilor fișa tehnică a vinului mai detaliată pe eticheta principală sau pe Internet, lipsa adresei web este si aceasta neplăcută.

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close