EconI.T.PsihoRomania

ACTA si copyrightul in epoca Internetului (dovezi ca Superman este roman si Spiderman este stelist)

 

Filmul cu mine la protest

Proteste Acta –  on Vimeo.

Cand copiezi complet dupa o singura sursa se numeste – copiat.
Cand copiezi ideea de baza dintr-o singura sursa, se numeste – plagiat.
Cand copiezi ideile de baza din mai multe surse se numeste – inspirat.
Cand copiezi ideile secundare si ideea de baza este a ta se numeste – documentat
Cand copiezi fara sa citezi o sursa se numeste – nesimtit
Cand copiezi constient fara sa fi prins se numeste – original
Cand copiezi inconstient si nu esti prins se numeste – genial!

Autor: Iulian Andrei

Documentul ACTA in limba romana in format PDF 52 PAGINI (l-am citit pe tot cuvant cu cuvant!): st12196.ro11
RATIFICÁ vb. I. tr. A da valabilitate unui act, unui tratat etc. prin aprobarea sau confirmarea lui în formă autentică. [P.i. ratífic, 3,6 -că, it. ratificare, fr. ratifier].
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)
SOPA: SOPA – sau Stop Online Piracy Act (Legea Opriţi Pirateria Online)
PIPA – sau Protect IP Act (Legea pentru Protecţia IP-ului)
===========

Cu o usoara jena incep sa scriu aticolul acesta, o jena ce vine din faptul ca scriu si comenteaza prea multi despre subiectul asta si ca 99% nu spun nimic nou sau interesant care sa nu il stiu.
Un prieten al meu mi-a atras atentia ca din cauza superficialitatii pe Internet, mai ales pe retele sociale se face mult “relay”, adica se RE-posteaza pana la disperare continut, poze, text, link-uri, idei, ai sansa sa vezi o poza de 100 de ori la 100 de oameni diferiti in aceiasi zi… in mod cert acestia nu au auzit de “Don`t imitate, inovate”.
Revenind, lumea noastra s-a schimbat mult, in anii 1960 aparitia casetei cu banda magnetica a facut muzica “la pachet” mobila.. din 1960 puteai sa transporti muzica, sa o inregistrezi chiar tu si sa scapi de stresul zgariatului viniliului sau orizontalei.
Aceasta schimbare de mediu, de la radio la caseta audio, a schimbat omenirea, se asculta muzica in masina, la picnic, la walkman, nu mai stateai la cheremul si poftele unui disk jokey de la radio.
Totusi, odata cu accesul oamenilor la muzica mai facil din cauza casetei, o categorie de consumatori de continut audio a dorit sa aibe mai multa fidelitate audio, asa ca din 1985 CD-ul audio a marit si diversificat accesul omenirii la continut.
Pe tot acest parcurs  autorii aveau controlul fizic asupra distributiei operelor lor, se stia numarul de “box”-uri vandute, puteau fi CD-uri, casete sau viniluri, inclusiv casete video sau MiniDisc-uri.
Ceva noua avea sa se intample in 1995, atunci cand in joaca cineva a dorit sa transporte prima data muzica in computer sau chiar intre computere… In prima faza au fost fisiere WAV,.. foarte greu de transportat si utilizat, un fisier “brut” / “raw”, apoi s-a recurs la un format mai comprimat, care s-a facut prin simplificarea fisierului, implicit reducerea calitatii sunetului, anume mp3.
Primele mp3-uri in Romania circulau prin 1995 intre studentii de la facultatile tehnice, informatice, apoi, odata cu cresterea capacitatilor de stocare ale computerelor si capacitatilor de comunicare puteam vorbi de Kazaa, Napster, ODC, DC++ si primele medii de transmitere in masa a mp3-ului.
E-mailul la inceputul anului 2000 abea permitea atasarea la el a unui mp3
Chiar si banalul Yahoo Messenger dupa 2005 a permis trimiterea mp3-urilor in fereastra de messenger.

Am tot vorbit pe tot acest parcurs de mp3, acum faceti o extrapolare (extindere a rationamentului din toate punctele de vedere) si asupra fisierelor, cu poze, cu software, cu filme, da da.. extindeti, cura, cu PDF-uri cu DOC-uri cu toata gama…

Da, ne regasim aici, lenesi in a mai da banii pe orice fel de continut transportabil via Internet.

Eram in Franta acum 6 ani si unul dintre colegii cu care lucram de acolo a avut o problema cu Windows-ul, nu putea lucra cu el pentru ca astepta IT-istul sa ii puna software-ul licentiat la loc…
In mai putin de 2 ore am downloadat si instalat nu numai Windows-ul dar si inca vre-o 5 programe software asupra caruia nu avea licenta, practic omul si-a chemat ceilalti colegi si nu le venea sa creada ca am putut face asta in 2 ore (C`est ne pas possible! Merveileux hacker!”).. cativa dintre ei incepusera sa tremure ca am instalat software nelicentiat si pana la sfarsitul zilei au dezinstalat  softul.. practic in Vestul Europei si in tarile mai mai avansate asa ceva este de neanteles. Cand le-am spus ca ce am facut eu face toata Romania si ca nu sunt hacker, nu m-au crezut si a zis ca sunt prea nationalist si ca prea le umflu… cand de fapt se stie,.. in Romania mai mult de jumate de utilizatori stiu sa isi puna windows-ul si software-ul pirat.

Revenind, s-a schimbat paradigma de valorificare a continutului cu drepturi de autor, operelor, prin vanzari de box-uri, mai precis acum nu se mai vand casete, CD-uri, casete video, pana si sarmanele carti su acum un concurent tabletele mobile, in mod cert cumva trebuie sa gasim o cale sa platim pe autorii de continut nou, original!

Oricine imi spune ca Apple store ./ iTunes sau Amazon sunt solutia am sa ii raspund ca este naiv, doar 1% din populatie cumpara de acolo muzica cu drepturi de autor.. Culmea ridicolului este ca practic ai acces mult mai usor la continut gratuit decat la magazinele electronice care te chinuiesc cu date de identificare, browsere, e-commerce, plati online cand nu iti autorizeaza plata si inca mai mult posibilitatea de a fi fraudat, furat online prin interceptarea accesului la finantele online.

Solutii exista, da, exista foarte multe, dar ce te faci cu armata de magazine, impresari, case de discuri, etc care raman brusc fara obiectul muncii?
Iata solutiile care le-am prezentat si acum 2 ani intr-un post pe tema aceasta parca anticipand revolutia asta digitala:
– Artistii pot sa fie platiti din sponsorizari, concerte, aparitii TV, spoturi publicitare, imagine, adica din partea de imagine a unui produs, astfel ca fiecare artist sau creator de continut nou sa fie platid de un producator, de produse, de la haine si detergenti pana la telefonie mobila si ciocolata.

Este foarte simplu si deja functioneaza, in spoturile publicitare apar artisti cunoscuti sau personalitati recunoscute acestia sunt platiti pentru o reclama cat pentru toate discurile vandute in magazine, practic un artist poate sa fie platit de 100 de ori mai bine din publicitate decat din vanzari de CD-uri sau bilete de concert!

Sa va dau un exemplu: Pentru melodia “Start it up” a lui Rolling Stones care apare in spoturile publicitare (video si audio) ale lui Windows 95, Rolling Stones a incasat drepturi de autor in valoare de ……. 5 milioane dolari!!!
Pare ireal!Dar este real! Verificati!

Jamiraquai, a incasat de la ADIDAS pentru ca este imaginea lor, sume de peste 10 milioane dolari!

Aveti sa spuneti ca “sunt exceptii astea ce ne facem cu cei mai mici?” Oameni buni, toti oamenii sunt platiti la toate nivelele, incepand cu ala de la trupa Simplu… care este in reclamele la Cosmote si Cerebel in reclamele Vodafone… pana la un DJ de discoteca, care nici macar nu are LABEL toti fara exceptie beneficiaza de recompesarea muncii lor, mai mult sau mai putin.. dupa cantitatea, calitatea si importanta sociala a muncii depuse 🙂 sau recunoscute 🙂

Cum s-a ajuns la ACTA?

Sa zicem ca la un moment dat lucrurile o luasera razna cu pirateria online, MegaWorld-ul lui Kim Dotcom compus din Megavideo si Megaupload au depasit epoca si au facut pionierat in noua era a comunicatiilor digitale. Ceea ce a pus capac la Megaupload a fost Megavideo care deja difuza gratuit toate filmele online pe zeci de mii de site-uri, practic cinematografele ca institutie era pe cale sa fie desfintat.
Cu alte cuvinte, Megaupload a fost inchis din cauza la Megavideo si impreuna cu cei care si-au pierdut informatiile legale si personale stocate acolo le numesc: victime colaterale
Ca sa va faceti idee de amploarea fenomenului, 5% din totalul traficului pe Internet este facut de MegaWorld a lui KimDotcom.
Daca faci o simpla evaluare prin regula de 3 simpla, observi ca un singur om incasa 200 milioane de Dolari anual pentru 5% din tot Internetul.. ceea ce nu se potriveste pentru ca cei 200 milioane dolari reprezinta numai 0,001% (poate mai putin) din valoarea Internetului si nu 5%.
Ce inseamna acest decalaj intre 5% din tot internetul a lui MegaWorld si 0,001% care reprezinta cei 200 milioane dolari castigati de KimDotcom cu aceasta afacere din valoarea totala a internetului? Aceasta discrepanta este marginea de revolutie adica schimbarea de paradigma a societatii.

Ne aflam practic la trecerea de la al 3-lea val al lui Alvin Tofler la al 4-lea val, trecerea de la era serviciilor la era informatiei.

Acest “shifting” de mare impact va dura aproximativ 10-20 ani.. adica 2012- 2020, in timpul acesta multi se vor adapta si castiga, multi nu se vor adapta si vor pierde, de aici este criza, din incapacitatea de a se schimba.

Charles Darwin spunea ca specia cea mai puternica este nu cea mai mare sau omniprezenta numeric ci acea specie care se poate adapta cel mai repede. Supravietuirea este superioara cuceririi. Omul nu este superior rechinului sau crocodilului care sunt mult mai vechi decat omul, omul poate disparea mult mai repede decat acestea dar culmea este ca noi distrugem pe ceilalti competitori

Revenind, ne confruntam cu SHARING-ul, sharingul interfereaza cu viata reala, de la sharing pe torrenti, pe wall de Facebook, pe status la Yahoo Messenger, postare a unui articol pe Internet, si chiar proliferarea societatilor de binefacere cu fenomenul (posibil urmator) DONATE / donatiilor care este emerge ca fenomen cumva capitalismul catre comunism, sharing-ul devine un fenomen din ce in ce mai des intlnit.

Apar servicii Internet care fac transfer de fisiere mari, care fac shortlink-uri, retele sociale pe diferite baze cum ar fi LinkedIn, DiggIT, twitter, stumble, radiouri si televiziuni online, practic este o dechidere catre comunicare pe toate directiile, de la cel mai simplu utilizator pana la leaderii de opinie care au sute de mii de vizitatori unici pe zi pe pagina lor de web sau in Twitter sau in Facebook si asa mai departe.

Toata chestia asta cu sharing-ul avanseaza vertiginos, un tip de retea sociala poate cadea in demodat si

Odata cu portabilitatea informatiei si versatilitatea ei, s-a dezvoltat si un nou comportament: SHARING-ul

Sharing-ul se manifesta in mii de forme online: publicarea unui link in retele sociale, Copy&Paste este o miscare reflex la fel de familiara pentru om cu datul cu sapa acum 500 de ani 🙂
Multi dintre prietenii mei califica noua generatie in multe felui, “copii copaci”, “generatia mp3”, “generatia prompter”, “generatia Facebook”, “generatia Copy&Paste”, in fine, oamenii deja s-au invatat sa beneficieze din plin gratuit de drepturi de autor si asta e.. nu mai avem ce face si este bine asa pentru ca societatea TREBUIE SA SE SCHIMBE! Daca nu ar mai fi tineretul inclusiv copilarimea nu am mai avansa / progresa!

Intr-un fel ACTA este buna, pentru ca trebuie sa existe o POLITIE a Internetului, dar pana la un punct, pana la inviolabilitatea intimitatii, vietii personale, corespondentei, vietii private!
Exista DEJA legi care pot si legitimeaza pedepsirea abuzului, adica este absolut normal sa ii pedepsesti pe cei care se imbogatesc fara sa plateasca o parte din venituri obtinute prin “SHARING”. In mod just ar trebui sa existe o autoritate care sa echilibreze cumva asta dar mai ales sa ii protejeze pe cei care au proprietati intelectuale pentru a nu ii falimenta, dar mecanismul acesta nu va fi gasit prin IMPUNERE sau DICTAT ci prin negocieri, comunicare, interactionat cu publicul, practic ar trebui trecuta prin filtrul democratiei.

Lucrul acesta este insa foarte dificil, continutul circula acum liber pe Internet si democratiile difera de la tara la tara ca si venitul de trai si stilul de viata / comportament / consum.

Ne aflam intr-o mare incurcatura si incurcatura abea a inceput! Tot ceea ce trebuie sa pastram pe acest parcurs al schimbarii este dreptul la viata privata, dreptul ca cineva sa nu fie BIG- BROTHERUL nostru, pentru ca ne ajunge deja videocamerele pe strada,telefoanele ascultate, supravegherea conturilor bancare, dosarele si bazele de date in care figuram si suntem MANIPULATI mai mult sau mai putin subliminal sau psihotronic

Practic, protestez impotriva ACTA pentru un singur lucru: Dreptul la intimitate, dreptul sa nu fiu supravegheat in viata mea intima!

Cineva in mod cert cineva va abuza, des, imoral de acest drept daca ACTA va functiona… Cineva ne va lipsi de libertate…

Cineva intr-o zi o sa ne sufle o afacere, sau o sa ne fure o idee din e-mail, sau o sa ne copieze un comportament in dauna brandingului personal.. da.. abuzurile vor fi prin intruziunea in viata privata a unui asemenea organism

Partea urata este ca deja asta se intampla si foarte putini isi dau seama de asta…

Partea si mai urata este ca avem nevoie de un asemenea organ coercitiv care sa asigure tranzitia de la “al treilea val” la “al patrulea val”.. ca ne place, ca nu ne place, asta se va intampla indubitabil si inevitabil!

Ceea ce se intampla acum este o revolutie comportamentala, cutumele, obiceiurile, rutinele, obisnuintele, calificarile, inclinatiile, totul se schimba in functie de Copy&PAste.

Incercati o singura zi sa nu dati Copy&Paste pe computer. Incercati o singura zi sa nu comunicati prin computer.

Numesc noua generatie, “generatia ADHD”, generatia care este incapabila sa citeasca o carte clasica, generatia care este incapabila sa spuna o poezie pe de rost, generatia care este incapabila sa scrie o scrisoare pe hartie 🙂

Da, cred ca va dati seama ca din ce in mai repede ne transformam in cyborgi si apoi roboti 🙂

 

==============


http://www.facebook.com/media/set/?set=a.341055345928688.85599.100000726764538&type=3

Desigur am participat la protest 🙂

– Vrem filme Porno!
– Iesi afara / ACTA ordinara
– Cine acuma sus nu sare, e cu ACTA ori e prost de moare 🙂
– STOP / ACTA (stereo)
– Lumea sare, ACTA moare
– ACTA / GTFO (stereo)
– Pe youtube si torent / nu dorim abonament
– Libertate, Libertate, Libertate, Libertate, Libertate, .. hu hu hu hu.. (ca in sparta)
– ACTA la vista, baby 🙂
– Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati
– Acest cacat trebuie anulat
– Voi spuneti ACTA, noi spunem GATA
– Pe firul de internet vine un agent secret
– Muie ACTA, Muie ACTA, he he… Muie ACTA, Muie ACTA, he he… Muie ACTA, Muie ACTA, he he…
– Avem Hackeri civili printre noi
– La duba cu ACTA!
….

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close