EconI.T.PsihoUmor

Pe 5 Noiembrie 2011 – Facebook va fi atacat? Vor reusi oare hacktivistii Anonymous ?

Anonymous va ataca Facebook – hoax sau certitudine?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L771UHsM1NA]

Odata cu dezvoltarea si cresterea in complexitate a societatii omenesti noi tipologii comportamentale se dezvolta.
Daca acum 1000 de ani asistam la arme masive, armuri, fortificatii sau ucideri sangeroase, de data aceasta asistam la alte forme de razboi, armele au devenit mai mici, mai distructive, mai fine, mai complexe.
Astfel armele cele mai puternice astazi sunt foartea vansate tehnologic si logistic, uneori cu 20 de ani mai avansate decat tehnologia civila, dar odata cu aceasta asistam si la rafinarea tehnicilor de lupta, mai precis TERORISMUL 

Dovada este ca acum acest fenomen prolifereaza dincolo de 9/11 sau clasicele amenintari cu bombe, rapiri, asasinate, acum terorismul capata o valenta Internet… hacktivismul
Pe langa specificul software si online hacktivismul presupune o componenta psihotronica masiva, viralul, panica, flaming-ul, hoax-ul, pe aripile Web 2.0 social media propagat si pe alte canale: blogging, televiziuni, radio, messenger si globalizarea.

Pericolul este real fiind la inceput, asa cum am mentionat in posturile mele anterioare despre HOAX, aceste amenintari sunt asociate “lolcat”-ului si meme-lor, migrand usor catre flashmob, un barometru al evolutiei acestui fenomen ar putea fi numarul relatarilor despre acest eveniment, raspandirea prin Youtube, numarul de vizualizari al mesajului, propagarea in tweeter, numarul de versiuni similare comparativ cu mesajul de baza.

Mesajul Anonymous

“Atentie cetateni ai lumii,

Vrem sa va atragem atentia, sperand ca o sa fiti de acord cu ingrijorarile noastre: Mediul de comunicare pe care voi toti il adorati va fi distrus. Daca esti un activist sau un tip care vrea sa protejeze libertatea informatiei alatura-te cauzei si distruge facebook de dragul propriei intimitati.
Facebook a vandut informatii agentiilor guvernamentale si a permis accesul clandestin la informatie al firmelor de securitatea pentru ca ele sa poata spiona oameni din intreaga lume. Cateva dintre aceste firme ‘curate’ lucreaza pentru guvernele totalitare, cum ar fi cel din Egipt sau Siria.
Tot ce faci pe Facebook ramane in facebook indiferent de setarile tale de confidentialitate, iar stergerea contului este imposibila, chiar daca reusesti, toate informatiile personale raman in Facebook si pot fi recuperate in orice moment. Schimbarea setarilor de confidentialitate este de de asemenea o iluzie. Facebook stie mai multe despre tine decat propria familie.
Nu va puteti ascunde de realitatea in care, voi, oameni de pe internet, traiti. Facebook e opusul cauzei Antisec.
Nu sunteti in siguranta fata de ei asa cum nu sunteti nici in fata guvernelor voastre. Intr-o zi va veti aminti ca ati facut ce trebuie, veti multumi hackerilor, nu suntem aici sa va incalcam drepturile, ci sa le salvam. Rotile s-au pus in miscare. Nu e o lupta pentru viitorul intimitatii. E o lupta pentru alegere si informare. Se intampla pentru ca oamenii sunt violati, pupati in cur, atrasi, si impinsi sa faca lucruri carora nu le inteleg consecintele. Facebook tot spune ca da utilizatorilor libertatea de a alege, dar aste e intru totul o minciuna.
Da utilizatorilor iluzia de libertate si tine ascunse detaliile importante “pentru binele lor” in timp ce ei scot milioane pe seama ta. Cand un serviciu e gratuit inseamna ca se fac bani din tine si din informatia ta. Gandeste-te un pic si pregateste-te pentru ziua cand va fi distrus. 5 noiembrie 2011, #opfacebook. Pornim. 
Asta e lumea noastra acum. existam fara nationalitate, fara prejudecati religioase. Avem dreptul sa nu fim spionati, sa nu fim urmariti, si sa nu fim folositi pentru profit. Avem dreptul sa nu traim ca niste sclavi. Suntem anonimi

Suntem legionari
Noi nu iertam
Noi nu uitam
Asteptati-ne
===========

Clarificari

Antisec
http://en.wikipedia.org/wiki/Antisec_Movement
The Anti Security Movement (also written as antisec and anti-sec) is a movement opposed to the computer security industry. Antisec is against full disclosure of information relating to but not limited to: software vulnerabilities, exploits, exploitation techniques, hacking tools, attacking public outlets and distribution points of that information. The general thought behind this is that the computer security industry uses full-disclosure to profit and develop scare-tactics to convince people into buying their firewalls, anti-virus software and auditing services.

Operation AntiSec
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_AntiSec

=================
We are Anonymous,
We are Legion,
We do not forgive,
We do not forget
Expect us.
=================

Pozitia oficiala a Facebook referitor la acest subiect nu exista, acetia refuzand sa comenteze.

Pozitia Wikipedia este neclara, partial sceptica, deci nu exclude atacul.

Wikipedia
On August 2011, someone created an account on Twitter with the name OP_Facebook and announced the “Operation Facebook”. According to the links on the post, Anonymous will take down Facebook on the fifth of November 2011. The date “November 5” is believed to be attributed to the comics V from Vendeta, where the character “V” conducts his major plans every fifth of November. This operation isn’t assuredly an Anonymous one. There was an earlier OpFacebook that was abandoned, and this current plan is a revival of the communication channels previously used.The plan is contentious and does not appear to be supported by the majority of those who say they are part of Anonymous. 

Pozitia companiilor antivirus:

Kaspersky: “cel mai probabil.. fake/hoax”
http://eugene.kaspersky.com/2011/08/11/facebook-doomsday-on-november-5/

De fapt aceasta este pe moment pozitiala lor oficiala in acest moment, spune Dl. Ionut Tecuceanu Kasperski Romania
Other details that have also caused skepticism from specialists are the “strange Twitter name used and links to websites with adverts,” said security expert Eugene Kaspersky, as reported by The Register.
To Kaspersky, Anonymous attacking Facebook on Nov. 5 is “most probably fake” and SlashGear mentioned that all this “MAY be an elaborate plot to get ad revenue via the sites linked.”

Bitdefender: “n-ai de lucru..” – iar threadu` de pe Forum a fost blocat, se pare ca pun prea multe intrebari incomode, asta a fost “raspunsul Bitdefender oficial” , fratilor nu va iau locu` de munca, dimpotriva va protejez investitia 🙂 – 400 vizitatori in 2 zile!
http://forum.bitdefender.com/index.php?showtopic=29073

Bitdefender

Hi , I am not sure what to tell you about this or if I understand your question. Any Facebook attack would be redirected to their servers and we cannot prevent anything from happening at their end. If there are any kind of malware attacks on a Facebook profile secured by Safego Bitdefender will take proper actions against them.
Safego insa am dat click p el si …. BUG!
Dar totusi spre deosebire de ceilalti Bitdefender face CEVA!!!
Este foarte interesant ca Bitdefender ca un mare antivirus se respecta si implementeaza peste tot antivirus.. ca merge prost sau ciudat.. nu conteaza.. dar ideea este ca FACE CEVA!

In continuare nimic oficial, adica prea putin oficial, parerea ca NU VA FI NIMIC ramane impresia de ansamblu…

Panda Antivirus – Nici un raspuns, dupa 3 e-mailuri consecutive catre centrul lor de presa
Symantec – Nici un raspuns, dupa 3 e-mailuri consecutive catre centrul lor de presa
Eset Antivirus – Nici un raspuns, dupa 3 e-mailuri consecutive catre centrul lor de presa
Nod32
 – Nici un raspuns, dupa 3 e-mailuri consecutive catre centrul lor de presa
Avira – Nici un raspuns, dupa 3 e-mailuri consecutive catre centrul lor de presa

Iata pe ce dati banii oameni buni, in materie de securitate si antivirus, doar pe solutii corporate, nu sunteti protejati in nici un fel de cel mai mare grup de hackeri Anonymous, mai mult nici macar nu s-au sinchisit sa raspunda in afara de KASPERSKY Labs si Bitdefender.

Felicitari Kaspersky Labs pentru pozitia oficiala si mai ales pentru amabilitatea de a raspunde presei / clientilor

Yahoo Answers: “I don`t care” – rasete..
http://yhoo.it/rgV0XQ

Ask.com via Slashgear.com – Anonymous disown – Adica Anonymous aia originali zic ca nu ei au dat anuntu`
http://bit.ly/qECRd0

Cateva observatii personale cred interesante:

A) Avertismentul anuntat prea devreme
Sunt 112 zile intre 16 Iulie ziua cand a fost dat anuntul si 5 Noiembrie ziua atacului, de regula Anonymous anunta cu cateva zile inainte de atac, nu mai mult de o saptamana.
Totusi acest interval poate fi justificat si cu marimea tintei, Facebook nu este un singur server si mii de servere distribuite in toate tarile din lume. Mai mult, anuntul este si un manifest de solidarizare si inregimentare a mai multor “hacktivisti”, o noua forma de dizidenta, electronica

B) Data atacului
Atacul are loc in data de 5 noiembrie, data complotului prafului de pusca ce il alre ca personaj central pe Guy Fawkes Guy Fawkes (n. 13 aprilie 1570 – d. 31 ianuarie 1606), numit și Guido Fawkes, nume adoptat în timp ce lupta de partea spaniolilor în Țările de Jos, era membru al unui grup de restauraționiști catolici din Anglia care au plănuit Complotul Prafului de Pușcă din 1605. Scopul lor era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă (dar și mare parte din cea catolică). Conspiratorii credeau că aceasta este o reacție necesară față de ceea ce ei considerau a fi discriminarea sistematică împotriva catolicilor englezi.
Complotul Prafului de Pușcă a fost condus de Robert Catesby, dar Fawkes a fost cel însărcinat cu punerea sa în aplicare. El a fost arestat cu câteva ore înainte de explozia plănuită, în timpul unei inspecții a subsolului Parlamentului de la primele ore ale dimineții de 5 noiembrie, inspecție declanșată după primirea unei scrisori anonime de avertisment.
Noaptea lui Guy Fawkes se sărbătorește în Regatul Unit și în unele țări ale Commonwealth-ului în ziua de 5 noiembrie, și comemorează complotul, festivitate în care se arde o păpușă ce-l reprezintă pe Fawkes, adesea însoțită de un foc de artificii. Termenul englez guy, care înseamnă om sau bărbat, provine de la numele lui Fawkes.

C) Coincidenta lansarii unui concurent Google+
Atacul a fost anuntat la data la care Google+ era lansat ca si competitor direct al Facebook

D) Investitia Facebook nesemificativa in securitate
Facebook dintr-o data incepe sa investeasca in mass media efortul sau de a se proteja impotriva Hackerilor. sumele implicate sunt neglijabile, numai 500$ pentru raportarea unui bug si in total sunt platiti numai 40,000$ testerilor sau “white hat hackers”,adica acei hackeri de oficial “buna credinta”.
Practic pierderile pentru Facebook ar fi de cateva zeci de milioane daca acest atac ar fi reusit chiar si pentru o durata de o ora! Oare de ce Facebook nu a investit un minim de 1 milion $ in sporirea securitatii la data de 5 noiembrie 2011? Ignoranta? Manipulare globala? Conspiratie? Hoax?

E) Autentictatea mesajului si reputatia Anonymoushttp://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_(group))
Anonymous este un grup de hackeri serios care a inregistrat in trecut succese semnificative si confirmate asupra unor website-uri importante Internet. Amenintarea este din punctul de vedere al precedentelor atacuri chiar foarte serioasa. Mai mult, nu a fost raportat nici un mesaj care sa infirme ca mesajul sa fi fost ne-autentic, asadar mesajul pare sa fie 100% autentic din partea organizatiei Anonymous

F) Mobilul atacului
Motivul atacului asupra Facebook este pierderea intimitatii vietii personale, ciudat insa Google+ care este clar declarat ca accepta numai nume reale, autentice, care foloseste nenumarati algoritmi de confirmare a identitatii profilului utilizat, nu este totusi tinta a atacului, oare de ce asta?
Atunci cand vine vorba despre identitatea utilizatorilor de Google+, presedintele companiei, Eric Schmidt, nu face niciun compromis.
Schmidt a transat problema rapid avertizand: “nu va dati numele real, nu aveti ce cauta pe Google+”, scrie Mashable.
Asadar daca Facebook va fi atacat, urmeaza Google+ implicit sau .. Google+ care a declarat oficial ca sunt cei mai porniti pe colectat informatii personale sunt feriti de un asemenea viitor atac?

G) Tipul atacului asupra FaceBook.
Oricine stie ca orice website are un backup. In cazul organizatiei Anonymous tintele sale au fost intodeauna bresele de securitate care au ca scop furtul informatiilor senzitive (mai speciale, carti de credit, numere de asigurari sociale, conturi bancare, secrete militare, secrete industriale, secrete ale organizatiilor guvernamentale, etc)
– Atacuri tip DDoS
– Atacuri Flood
– Atacuri convergente
– Virusi interni care deja sunt plantati in serverele Facebook

H) Implicatii adiacente
Robotizarea oamenilor, sedentarismul, depersonalizarea, ADHD-ul, Inteligenta artificiala, drepturile de autor (copyright), dreptul la anonimat, terorismul informatic, terorismul digital, singuratatea, sindicalizarea globala, crima organizata electronica, noua revolutie digitala, libertatea informatiei

Este complet atipica aceasta noua tinta, de data aceasta informatiile nu mai pot fi valorificate in bani, scopul atacului fiind efectiv eliminarea de pe piata. Tipul atacului va fi clar o “conserva”, un virus care se va declansa la data respectiva si va viza computerele care au legatura cu Facebook atat ca utilizator cat si ca server Facebook.
Asistam practic la o solidarizare mondiala, in spatele acestui atac putandu-se afla companii financiare puternice, guverne, organizatii extremiste care pot sa sustina acest atac.
Fenomenul este foarte interesant de urmarit la acea data, urmarile pot fi urmatoarele:

– Virusul se activeaza si floodeaza (inunda) serverele Facebook ducand la oprirea partiala, temporara sau permanenta a lor, zonal sau global
– Virusul poate actiona si asupra utilizatorilor computerului putand formata, distruge, distribui un mesaj, redirectiona pagina web catre anumite pagini manifest sau chiar raspandirea de mailuri cu mesaje antiFacebook
– Mai multe servere pot bloca sistemele de operare pe care functioneaza FaceBook fapt care ar putea duce la blocarea sau suspendarea serviciilor pe un interval temporal mare de cateva zile
– Posibilitatea ca in tarile mai slab dezvoltate ca efectul sa fie resimtit cu o intensitate mai mare sau mai mica

Ceea ce este iar foarte ciudat este ca pana acum in afara de LulzSec alti membri ai Anonymous nu au mai fost depistati, ceea ce arunca o umbra de neancredere asupra numarului de membrii care fac parte din grupul de hackeri.

http://www.zdnet.com/blog/btl/scotland-yard-battles-lulzsec-anonymous-on-twitter/54207?tag=search-results-rivers;item0

Mai multe detalii despre Anonymous la adresa web:
http://www.zdnet.com/blog/btl/scotland-yard-battles-lulzsec-anonymous-on-twitter/54207?tag=search-results-rivers;item0Multe surse spun ca mesajul nu este autentic si ca atacul insa nu va avea loc

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=24zvr-0_XCs]

O alta posibilitate este vorba despre ingineria sociala:

 • Step #1: Informing your own city what Facebook is actually doing by hanging posters around. From 15/08/2011 -> 22/08/2011 (dd/mm/jjj)
 • Step #1.5: Inform your local media of your own country about Facebook
 • Step #2: Inform world media (Fox News, NY Times, The Times, etc.)
 • Step #3: Make fake FB accounts and massive invite strangers for a week or two
 • Step #3.5: Inform every FB friend on what’s going on around FB. Make a wall about it or something.
 • Step #4: Mass spam the internet about FB’s activities. Be createful, contact Google, contact Microsoft, spam on MSN, Yahoo, Skype or w/e, massive spam on games, Inform EVERYONE
 • Step #5: Create an Anonymous Social Network site ourselves identical to FB, only difference is that everyone is Anonymous.
 • Step #6: Convince everyone from FB to join our new network.
 • Step #7: ??????
 • Step #8: Profit
Pe de alta parte alte clone de anunturi de tot felul s-au propagat cu diferite grade de credibilitate
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oQ5hblpWlL8]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xaZins0-W8E]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Jpyr5PfQshQ]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CbUYL8YwGC8]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d-j2Xfoh8zU]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=e7BsIDCanEw]
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2tfyfgvO2-E]

Este practic stanjenitor si as putea spune chiar jenant pentru aceasta lipsa de informare din partea firmelor de securitate IT / Antivirus ca nu au reusit sa dea un raspuns OFICIAL in acest domeniu, incompententa, prostia sunt legate indisolubil de LASITATE si lipsa de curaj in asumarea atentiei cu privire la un eveniment care poate sa distruga vietile personale a mai mult de 1 miliard de oameni.

Iata ca nimeni de pe Internet nu a dat nici un fel de previziune sau pozitie oficiala, practic toata lumea scrie in deriva, ceea ce este ridicol avand o industrie imensa software antivirus, administratori IT, securitate IT care  lucreaza si sunt platiti cu sume impresionante, practic nimeni nu da nici un fel de informatie coerenta sau pertinenta, numai titluri galagioase si continut nesemnificativ care nu numai ca este DEPARTE de a fi un punct de vedere competent dar nici macar nu realizeaza o informare completa sau detaliata iata cateva exemple despre acest subiect:

http://www.drtechonline.com/news/facebooks-imminent-destruction-a-hoax-by-anonymous/
http://www.kf5dtn.net/?p=1399

======================================

Practic se lanseaza o intrebare: Expertii nostrii in securitate IT sunt doar niste tocilari care habar nu au de psihologie / psihanaliza / sociologie si le este greu sa discearna intre o amenintare software si una psihotronica???
Pentru cei care vor sa inteleaga ce este un hoax recomand: http://www.museumofhoaxes.com/ 

======================================

CONCLUZIE

Deocamdata nu exista nici o sursa SERIOASA oficiala care sa confirme daca DA sau NU va avea un atac, faptul ca marii furnizori de antivirus si protectie online nu fac nici o declaratie oficiala din acest punct de vedere si nici macar Facebook sau Wikipedia nu au nici ei o pozitie FERMA si OFICIALA ca se va intampla sau nu ceva, nu ar trebui sa fie nici o surpriza pentru nimeni ca “Ceva”  o sa se intample pe 5 noiembrie.
Ceea ce recomand tuturor este un BACK-up de pe Facebook a datelor uploadate, aceasta se face in felul urmator:

1. Gasiti linku`
Mergeti la setarile contului “Account” (dreapta sus).

Selectati Account Settings / Setarile contului.

Gasiti si selectati butonul acela mic pe care scrie “Download a copy of your Facebook data” / Downloadati o copie a datelor din Facebook (din pacate nu este foarte clar butonul).

Click pe “Start My Archive“/ “Start arhiva mea”

2. Asteptati (rabdaaaarea este sfanta) sa primiti un e-mail de la Facebook
Asteptati sa primiti un e-mail care sa va instiinteze ca arhiva voastra a fost creata si poate sa fie downloadata, vedeti insa ca e-mailul acesta vine greu, la unii a venit in 10 minute la altii intr-o ora.. la altii in mai mult de 2 ore.. depinde cate poze aveti si de cand aveti cont.
Tags

Related Articles

6 Comments

 1. banuiesc ca nu sunt idioti sa incerce pe 5 now nimic..ori pe 4, ori pe 6..

  cat despre g+, chiar ma intreb care-s algoritmii aia de verificare a identitatii..daca eu declar ca ma cheama ghoerghe a lu` chioru, cum verifica google ca nu-s asa?

 2. Iar pe Google+ mi-am facut inca 2 usere: Oana Zavoranu si Florin Salam 🙂
  Sunt curios pana cand o sa reziste userii astia falsi de vedete de carton!
  Sunt atat de multe necunoscute incat ajungi sa te intrebi daca nu cumva Anonymus astia sunt hackeri sau manipulare globala a marilor corporatii sau guverne din umbra, omul nu a ajuns pe luna si evreii au daramat la 0/11/01 nu teroristii 🙂

 3. iulian, pls scrie articole mai scurte… 😀

  poate fi un hoax, e interesant ca au stabilit o data. e clar ca fb lucreaza, si se apara, sau poate e doar o tactica de publicitate, poate se va simula un atac, facebook va rezista, si se vor lauda ca ce tari sunt ei. sau poate anonimii au un inside man, care are acces la butoane si poate deschide portile serverelor. we will see….

 4. Chestia este ca incerc sa identific ce este, vreau sa fie un loc unde lumea sa gaseasca inainte de 5 NOV toate datele.. dupa 5Noiembrie o sa fie clar ce a fost, marketing, hoax, atac, firewall, vrajeala.. etc..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close