Romania

Bușteni – Diham, Diham Mălăiești – Cabana Mălăiești prin Diham pornire din Bușteni – cum este acest traseu

Totul a pornit de pe Facebook, de la evenimentul postat de Dragoș Căzăceanu  (Cabana Malaiesti prin Diham de inceput de 2014 )

Aceste ture original sunt publicate pe Carpați.org , nu știam de asta, am aflat ulterior de la participanți că de acolo pornește.
Pentru Dragoș a fost prima dată când a organizat, pot să spun că s-a descurcat foarte bine din mai multe motive, în primul rând pentru că a menținut coeziunea grupului și apoi pentru că a fost cea mai pozitivă, săritoare persoană din grup, dedicându-se acestei misiuni de organizator.

Nu am să vă plictisesc cu detalii despre rezervarea locurilor în tren sau la cabană, am să încerc să descriu traseul așa cum l-am văzut.

cele_10_porunci_ale_turismului_pe_munte

 

În primul rând vreau să spun că am fost nepregătit pentru această tură pe munte.
Cu 2 săptămâni înainte, fiind conștient că nu am deloc o condiție fizică potrivită pentru munte am ieșit la jogging, de 5 ori, câte 5-6 minute, ceea ce m-a mai pus un pic pe picioare.
Apoi, review-urile care le-am citit despre cum este traseul Bușteni – Diham, Diham – Mălăiești nu au fost prea bogate în detalii, am abordat acest traseu ca pe o plimbare la munte, de plăcere.
Echipamentul meu nu a fost cel mai potrivit, dacă la bocanci am reușit ca să am cei mai buni bocanci posibili pentru acest traseu, anume Salomon Elios 3 MID GTX ,

 

Salomon Elios 3 MID GTX

 

personal cred că a fost un mare noroc pentru că majoritatea aveau bocanci pentru gheață / zăpadă cu talpă puțin flexibilă, la capitolul BLUZĂ am făcut o mare prostie, pentru că am considerat că mai multe tricouri de rezervă vor compensa transpirația abundentă în locul unei bluze tehnice. De asemenea ruxacul ales nu era pentru trekking ci pentru drumeție pe munte ar fi trebuit să am un ruxac de 1 zi cu extensie de sac de dormit.
Alte greșeli, mai mici dar care au contat destul de mult au fost, prea multă mâncare după mine, o cameră foto SLR cu obiectiv mare, un singur băț de trekking, o geacă MAUL cu GoreTex prea grea.

Dincolo de aceste detalii, iată desfășurarea traseului cu orele foarte aproximative

Temperatura: SOARE frumos între +4 și +10 grade Celsius,
Terenul: moderat accidentat, uscat până la 1000 m, noroi de la 1000 m până la 1300 m i , 1300 m – 1720 m gheață cu zăpadă , pantă abruptă!

Iată datele statistice ale acestui traseu cu privire la desfasurarea / timp / altitudine

traseul_masurat

Ora 9.30
Cu un grup de 28 persoane am plecat de la gară Bușteni până la Gura Diham de unde începe urcușul, 2 Km pe jos, joacă de copii.. nici nu am simțit.

Gura_Diham_spre_Diham_Malaiesti

Ora 10.30

De la Gura Diham a început urcușul pe o pantă de 50% care nu a durat nici 100 metri, nici 200 metri ci mai mult de 3-4 km, timp de o oră, ceea ce este similar cu a urca de 50 de ori pe scări până la etajul 10, cu ruxacul în spate, pe teren viran, pe frig cu vânt soare alternat (când era foarte cald, când friguleț)

Pantă de 20%, foarte abruptă aproape o oră nu este de oricine!

Pot să spun că am transpirat cele 4 tricouri imediat, temperatura corpului meu a fost serios afectată, când eram prea încălzit, când eram prea rece, prea multă umezeală, astfel încât organismul meu încerca să compenseze mai mult de 20% din efort diferențele de temperatură. Evident trebuia să fiu atent să nu mă expun riscului de pneumonie datorat vântului rece si din când în când trebuia să pun geacă groasă cu GoreTex pentru a mă apăra de vânt.

Practic lipsa mea de experiență în suișuri, echipamentul prea greu/nepotrivit, lipsa unei bluze tehnice mi-au înjumătățit resursele de urcat

Cu un echipament neperformant, fără condiție fizică, transpiram prin toți porii, inima mi-a bătut nebunește o oră până la 1000 metri altitudine unde erau 2 stâlpi GSM (Orange și Vodafone).

Am fost foarte inspirat că nu am întrebat din 5 în 5 minute ”mai e mult?” sau ”cât mai e?” sau ”la ce altitudine suntem?”, am păstrat zâmbetul optimist și am tras tare cu multă ambiție fără să mă văicăresc nici un pic !

Ca o paranteză îmi vine să râd că nu mi-am luat cu mine ceasul plin de senzori de alpinist care îl port aproape zilnic în oraș, am zis că nu îmi va fi util și, culmea, că ar fi prea greu de cărat și incomod, când eu aveam cel putin 10 alte probleme mai mari.. cu echipamentul.

Evident, că ambițios fiind am căutat să mă mențin la mijlocul grupului, ceea ce mi-a subțiat repede ”catifeaua” rezistenței.

ursus_gura_diham_spre_diham

 

iată cum arată si aici, panta care este aproape în continuu, ritmul în care se suie 5-6 ore minim !!!

urcus_greu

 

Am ajuns pe un platou unde erau doi stâlpi telecom Orange si Voda unde era și o cabană cu sportivi la alergat, unul mi-a cerut o țigară.. nici măcar nu fuma nici unul dintre noi, iată fotografia panoramă realizată de Ștefan Costea, un peisaj superb pentru care se merită să ridicați privirea de la traseu !

Aici este o porțiune de 1 Km cu o pantă foarte lină, partea cea mai relaxată a traseului 

platou_spre_diham

Ora 13.30 – Cabana Diham
Practic am ajuns terminat fizic, am aflat că suntem la 1300 metri altitudine si după pauza de 30 minute urmează să pornim spre cabana Mălăiești la 1720 metri.
Mă felicit în gând că am ales ca hidratare Gatorade care hidratează bine cu minerale și că nu am mâncat gras ci doar batoane cu carnitină din acelea de supermarket de care iau culturiștii la sală, prima dată când am încercat cu mare uimire am văzut că sunt de un real folos, alimentația și hidratarea am făcut-o corect, am avut energie și lichide la un nivel bun în mine.

Ora 14.00 pornim spre Mălăiești, urmează o coborâre foarte abruptă (60%) pe un teren înghețat de la 1300 metri la 900 metri altitudine care a durat 5-10 minute, desigur, m-am ținut după ceilalți iar la bază deja am simțit genunchii afectați, trebuia să cobor încet și am făcut greșeala repede cu efecte dure asupra epifizelor oaselor care s-au tasat și din cauza obezității mele (5-10 kg în plus am)

Urmează o pantă foarte agresivă pe teren înghețat, am crezut că mor, am rămas spre coada clasamentului timp de 2 ore am înaintat cu chiu cu vai încercând să ajung din urmă plutonul fruntaș fără un echipament bun și cu o condiție fizică care nu avea nici o tangență cu acest traseu, evident că renunțasem de mult la orice speranță că voi ajunge la capătul traseului și urcam ca un Sisif, mecanic, lent, dar sigur.

Terenul deja începea să prezinte multe porțiuni de gheață care nu puteau fi abordate direct ci cu devieri mici de la traseu prin zăpadă printre obstacole, am pus câteva fotografii de la coborâre să vedeți cum era

Mălăiești_Gheață_Zăpadă

1597798_10201996525573048_1475027045_o

La un moment dat apare un indicator, mai sunt doar 5 minute! Mă apropiu de el, cineva cu simțul umorului ștersese un ”1” și erau de fapt 15, adică pentru mine, 25 minute

indicator_malaiesti

În tot acest timp am avut inima bătând la 120 pulsuri pe minut, 2-3 ore, cu mare putere, a fost foarte foarte solicitant!

Ceea ce este foarte important este faptul că nu sunt prăpăstii pe traseu unde poți să cazi, pentru cei cu rău de înălțime este important să știe că nu vor avea problema aceasta cu mers pe marginea prpăstiilor, drept care îmi permit să recomand celor mai avansați care au condiție fizică dar rău de înălțime, să abordeze acest traseu, care este destul de lipsit de peisaje, sunt 4-5 locuri cu peisaje frumoase totuși dar nu multe.

Iată un exemplu de peisaj

peisaj_Diham_Malaiesti

 ORA – 16.30

Am ajuns în fine la cabana Mălăiești, plutonul fruntaș ajunsese de 20 minute  înaintea mea, ceea ce nu era mult având în vedere că după aceasta s-au apucat și au jucat poker toată seara până s-a stins lumina pe flotări sau genoflexiuni, apoi am aflat că majoritatea participau la concursuri sportive și majoritatea dintre ei erau medaliați la diferite sporturi, inclusiv alpinism 🙂

Cabana_Mălăiești_2014

 

Coborârea a fost șoc și groază ziua următoare, de data aceasta am împrumutat o bluză tehnică ce mi-a îmbunătățit cu peste 20% performanțele fizice, nu vă duceți cu bumbac pe voi la așa ceva, luați-vă numai bluze tehnice, nu aveți ce căuta la așa ture fără bluze tehnice.

Genunchiul drept m-a durut înfiorător la coborârea foarte agresivă de la Mălăiești la Diham, norocul meu a fost ca am avut ceva Ben Gay cu mine

La urcușul spre Diham dinspre Mălăiești, ce a durat cam o oră jumate era foarte mult noroi, practic efortul de a urca s-a dublat, faptul că am avut ghete foarte bune cu aderență și pe gheață si pe noroi a fost cel mai mare noroc al meu la această tură.

La Diham, grupul de montaniarzi fruntaș ne aștepta (lucru foarte important coeziunea grupului) Dragoș mi-a spus că la coborârea următoare nu va mai fi așa de abrupt / accidentat și va fi mai ușor decât la coborârea Mălăiești – Diham, ceea ce pot să confirm pentru că nu am mai avut dureri de genunchi și chiar a fost o plăcere!

Rezumând, pentru că am scris acest review pentru a lămuri niște aspecte importante care nu le-am avut clare până acum:
– Tura aceasta (Bușteni – Diham, Diham Mălăiești – Cabana Mălăiești prin Diham pornire din Bușteni) este numai pentru oameni cu condiție fizică bună, echipament PRO sportiv de calitate
Când mă refer condiție fizică mă refer să poți alerga lejer 10 Km și când mă refer la echipament tehnic mă refer numai la echipament special pentru alpiniști / The North Face / Mammut / Salomon / de mii de euro!

Dacă mergi VARA, atunci condițiile fizice sunt pe jumătate din exigență, iar cele care se referă la echipament se reduc la 25% exigență , chiar nu poți merge în adidași traseul acesta nici vara!

– Oamenii care îi întâlnești pe acest traseu sunt oameni PREMIUM, de calitate, atât turiștii cât și gazdele !
– Dacă nu ești ”montaniard” nu te băga la această tură ci abordează minim 3-4 ture mai ușoare, de drum foreștier înainte de asta
– Documentează-te nu doar pe net, ci de la persoane care au făcut acest traseu în amănunt, pe net nu vei găsi niciodată toate informațiile necesare despre un traseu.
– Aspirină, Ben Gay, optimism, genunchiere, 2 bețe de trekking, echipament PRO, nu prostii, toate testate necessarum est

Vreau să mulțumesc tuturor persoanelor care le-am întâlnit pe acest traseu, sunteți oameni de foarte bună calitate !

Mult succes tuturor și traseu plăcut cu experiențe frumoase le doresc celor care își doresc să parcurgă acest traseu !

iulian_andrei_malaiesti

 

Related Articles

One Comment

  1. Intre Gara Busteni si Gura Diham sunt 5 km! Si sa stii ca lipsa de antrenament te face sa exagerezi putin dificultatea pantelor. N-au ele chiar 50%, dar un 30% pe cateva portiuni, da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close