I.T.

Ce este DIGITALUL și ce nu este DIGITALUL

Ce este digitalul?

Digitalul este orice sistem bazat date sau evenimente discontinue (discrete sau finite), numerele și literele sunt semnale digitale. Literele descompun cuvintele în sunete, deci sunt digitale.
Scrierea hieroglifică este strămoșul digitalului pentru că a limitat scrierea la un număr finit de semne, a codat realitatea într-un număr finit de simboluri.
Calculatoarele sunt mașini digitale BINARE, deoarece la nivelul lor cel mai de bază se pot distinge între doar două valori, 0 și 1, sau ON și OF, cum erau cartelele perforate pentru computere secolul trecut.

digital-analogic

Istoric, semnalele cu fum de la depărtare, cele cu oglinda, semnalele morse transmise cu brațele, semaforul sunt medii digitale.

Opusul digitalului este analogul.
Un tipic analog dispozitiv este un ceas în care limbile se învârt în continuu în pe cadran.
Un astfel de ceas este capabil să indice de fiecare dată posibilă a zilei.
În contrast, un ceas digital este capabil de a reprezenta doar un număr finit de ori (fiecare zecime de secundă, de exemplu, sau sutime).

De exemplu rigla este un instrument analogic iar numărătoarea sau abacul sunt instrumente digitale.
Discurile de vinil, benzile de magnetofon și casetele audio sunt medii de stocare analogice.

ceasuri-digital-analogic

In general, oamenii experimentează și explorează lumea analogic.
Imaginea, de exemplu, este o experiență analogică deoarece noi percepem o lume infinită de forme si culori.
Majoritatea evenimentelor analogice, cu toate acestea, pot fi simulate digital. Fotografiile din ziare, de exemplu, constau dintr-o serie de puncte care sunt fie negre sau albe.

analog-si-digital
De departe, privitorul nu vede punctele (formatul digital), dar numai liniile și umbrire, care par să fie continue. Deși reprezentările digitale sunt aproximări de evenimente analogice, ele sunt utile, deoarece acestea sunt relativ ușor de stocat și prelucrat electronic.

Exemplu
Acesta este principiul din spatele compact-discuri (CD-uri). Muzica în sine există într-o formă analogică, ca undele din aer, dar aceste sunete sunt apoi traduse/codate într-o formă digitală, care apoi sunt copiate pe disc .
Când rulezi un CD (compact disc), CD player-ul citește datele digitale, le traduce înapoi în forma sa originală analogic, îl trimite la amplificator și în cele din urmă ajunge în difuzoare.

ceasuri-digital-volume-meter
Pe plan intern, computerele sunt digitale, deoarece acestea constau din unități discrete numite biți care sunt fie ON (1) sau OFF (0). Dar prin combinarea mai multor biți in moduri complexe, calculatoarele pot simula evenimente analogice.

viata-digitala

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close