Romania

Ciorba de burtă perfectă

Orice bucătar bun știe ca o mâncărică buna începe din piață, ingredientele trebuiesc alese cu grija fara graba de preferat de la precupetii cu tradiție si mai putin de la tinereii care vând legume și fructe siliconate, evident că cele mai delicioase legume sunt cele din curtea ta, dacă ai curte și nu stai la bloc!
Dacă dai o tura prin piață este imposibil sa nu fi uimit ca aproape toate legumele si fructele sunt modificate genetic, adică soiurile atât de mult schimbate incat de multe ori isi pierd aproape complet gustul si aroma in favoarea conținutului mare de apa si culorii spectaculoase. Nu va lăsați înșelați de aparente! Cu multa grija am ales niște morcovei micuți urați si strâmbi, usturoiul de România și nu de China cu caței mici si îndărătnici la curățat  gogoșarul acru din butoiul de lemn de dud cu murături  ceapa cu coaja care se curata greu cu multe straturi, ciorba de burta netăiata congelata si neambalata de la un abator mic, un femur generos de vaca spart în fata mea de măcelarul cu un zâmbet usor pervers, smântâna vărsată de la țărani  nu de la Danone, țelina si albitura rebele cu mult pământ pe ele (leos adevarat de Bărăgan , ouala cu coaja tare si galben spre portocaliu de la baba cu coșuleț de nuiele de lângă nenea cu murături, costa de 2 ori mai mult decât ouăle industrializate.
Foarte important, multi neglijează să cumpere o rotulă sau femur care conține cel mai mult zgârci dintre toate oasele sau să pună un pic de carne de vită..
Foarte multi fac GREȘEALA sa cumpere burtă de vită prefiartă, este cea mai puțin gustoasă burtă pentru că este fiarta la foc foarte iute și are putin gust, o ciorba buna de vaca se face cu o burta de vaca cât mai proaspăta și nu congelata fiartă la foc foarte mic!.
Acasă am spălat îndelung burta si osul de vaca, le-am aruncat in apa clocotita pentru 15 minute apoi le-am scos afara si limpezit cu apa rece, apoi am pus oasele de vita la foc mic 2 ore apoi am pus i burta la fiert si au fiert împreuna încă 1 ora si jumătate
Apoi am adăugat 5 morcovi mici o jumate de rădăcina de țelina, un păstărnac  o ceapa, 5 boabe de piper negru, 5 boabe de piper alb si le-am lăsat sa fiarbă împreuna inca o ora la foc mic.

Apoi, am scos osul cel mare si l-am pus deoparte pentru cățelul cartierului și am tăiat feliuțe subțiri de tot burta. Legumele le-am tocat apoi mărunt de tot si le-am pus înapoi in ciorba cu excepția cepei si țelinei, apoi am trecut la prepararea rântașului  4 oua întregi  200 g smântâna  un 400 g de iaurt, 6 caței de usturoi micuți tăiați mărunt si după ce am omogenizat bine acest sos l-am lăsat sa fiarbă in ciorba inca 20 minute, la care am adăugat 2 gogoșari murați acri tăiat si el feliuțe subțiri subțiri.
Acum am lăsat ciorba sa se răcească un pic si sa se “așeze”, lângă ea am pregătit, paine neagra cu semințe, un pic de smântâna, oțet italian (acetico balsamico) si un ardei iute pentru un pic de amuzament.
Cam asa vad eu acum ciorba de burta perfecta 🙂

Related Articles

10 Comments

  1. aloo…esti muribunda?…ce dracu cauta laptele aici?…..ai mancat la ciorbaaaa….e perfecta ciorba,mult mia placut si relatare….=)))

  2. Ciudat, am citit mai multe zeci de retete si nici una nu spunea de lapte, decat iaurt, smantana sau sana in nici un caz lapte.

  3. cea mai buna si simpla ciorba de burta are doar burta o ceapa sare smantana , usturoi , si morcov . dupa se inacreste cu putin otet.

  4. ciorba de burta din cate stiu eu se fierbe in jur la 12 ore (oasele + legumele intregi crapate putin, iar ceapa joaca un rol f important in limpezimea bazei). Doriti reteta originala (pe atat de simpla) contactati-ma pe adresa de mail theodorspataru@yahoo.com

  5. urat din partea ta
    nu se foloseste otetul balsamic la ciorba de burta.
    la sa tuica cand ma postezi retete.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close