EconI.T.

De ce nu wireless?

In ultimii 3 ani cat am calatorit in West am observat ca in centru, in locurile civilizate, in locurile finute, cafenele bune, fastfood-uri care se respecta, cluburi si evenimente se ofera internet gratuit, wireless.
In Praga sau Budapesta exista infopointuri cu internet gratis, adica daca esti jos la metrou poti sa intri pe mess sau pe mail gratis, aceasta solutie este deja prea science fiction pentru Romania dar pana acolo, access point-urile cu net gratis “de un e-mail” ar trebui sa existe.
Sponsorul de Internet avea dreptul sa isi puna sticker-ul pe clubuletul respectiv si se alegea cu o reclama frumusica, mari costuri pentru intretinerea respectivei conexiuni la Internet nu erau, toata lumea se plange ca nu are clienti dar nimeni nu baga un mic banut sau face un efort mic sa aduca servicii in plus, sunt sigur ca restaurantul tau va fi preferat daca ar avea net in plus, mai pui 1 RON in plus la bonul de mancare si nu se simte.
In Romania, imi este jena sa spun, peste tot numai retele parolate sau foarte des, lipsa chiar si la blocuri, lumea nu foloseste Internetul sau nu vrea sa dea net gratis,de unde atata zgarcenie, rautate si avarism nu am vazut nicaieri.
Orice operator telecom ar trebui sa fie interesant sa isi faca simtita prezenta cat mai mult, cat mai peste tot, insa nimeni nu ia atitudine, ajunge omul la cafenea sau restaurant si are de trimis un e-mail sau sa intre pe mesenger un pic, in afara ce mancarica si bauturica nu primeste altceva, dar ah cat de important ar fi sa fi dat acel amarat de e-mail sau sa imi fi cerut scuze pentru gafa comisa ieri si uite ca nu am net, nu pot sa iau legatura, mai usor sau mai decent ar fi fost prin internet sa iau legatura cu partenerul de afaceri sau de viata dar, nu se poate.
Comunicatiile wireless in cafenele ar detensiona mult relatiile intre oameni si ar fluidiza actiunile, pentru ca nu am net in cafenea trebuie sa ies la masina sa ma injur cu aurolacul care imi cere taxa de parcare, sa sufar la 10 semafoare pentru a ajunge in fine la birou si a da nenorocitul de e-mail care il puteam da de pe iPhone telefon sau laptopul din servieta pentru ca nu este un amarat de wireless gratuit in cafeneaua unde cafeau costa cat un sfert de abonament lunar.
Primitivismul acesta dureaza deja de 2-3 ani, nici un operator nu are acea mica sclipire de geniu sau initiativa de a face totusi ceva wirelsss in Bucurestiul asta sufocat de cabluri si de trafic inutil!
Suntem inca la nivelul comunist, priponiti de cabluri si fire, libertatea inseamna miscare, libertatea inseamna comunicare, oare RDS, Vodafone, Orange sau altcineva chiar nu are un cuvant de spus?
Nu stiu? Mi se pare ca sunt niste mari dobitoci ca sunt ocupati cu sms-urile cu suprataxa cu concursuri idioate, valoarea unei singure masini ar fi cat 100 de cafenele cu wireless, dar, masina este baza, taranul tot la caruta se gandeste.
Eh, de aceea nu imi place Romania, fudulia inaintea rentabilitatii, deci ce facem? Stam ca aborigenii in jungla fara comunicatii sau nu?
In mod cert dupa ce se va implementa acest wireless in locurile publice unde se aduna oamenii, mai ales ca in Bucuresti densitatea populatiei este mult peste orice limita a civilizatiei, oamenii nu au pe unde merge pe trotuar pe strada, in metrou se asteapta mult si este inghesuiala, in autobuz iar inghesuiala si la domnisoare li se fura portmoneul si telefonul, toate asta din cauza unei proaste organizari si mai ales a slabei initiative a celor care au cat de cat bani sa implementeze niste solutii ca nu sutn scumpe, suint foarte ieftine si foarte eficiente.
Multi dintre operatori ar motiva “probleme de securitate” dar aceste hot spot-uri pot avea circuit inchis si regimul propriu de securitate, plus ca, daca ar fi asa de mare paranoia, se poate face accesul cu parola pe bonul de la cafenea, sau pe invitatie, solutii exista, bunavointa mai trebuie!
Asa ca, degeaba iti cari laptopul sau telefonul cu toate standarnele wireless dupa tine, in Bucuresti nu o sa ai net gratis o buna perioada, pana cand cineva care vrea sa ia cota binemeritata de piata isi va face treaba si va pune pe roate treaba.
Tehnologia este acum foarte acesibila si opfera standarde foarte bune, WPA2 nu poate fi spart (decat foarte greu de experti) , wireless routere care stiu sa faca PPOE sau sa stie a,b,g,n se gasesc sub 50 euro, suporta management filtre de criptare la distanta, si asa mai departe, nu sunt costuri mari. Chiar si acasa am net wireless pe iPhone si laptop, nu imi place sa imi necajesc fast ethernet-ul de la laptop sau sa ma impiedic in cabluri, este asa de elegant sa stai fara cabluri pentru ca spatiile mici si inchise, lipsa de spatiu accelereaza stress-ul, paranoia, nevrozele si toate celelalte comportamente neplacute omului.

Tags

Related Articles

4 Comments

  1. m-am oprit din citit articolul tau la “de unde atata zgarcenie, rautate si avarism nu am vazut nicaieri.”

    dupa cum stii foarte bine (ai lucrat in ISP), un contract de furnizare access la internet are niste prevederi foarte clare in privinta a ce ai voie sa fac si sa nu faci folosindu-te de serviciul primit. e o obligatie contractuala si incalcarea ei se face pe raspunderea ta. daca accesul la un fir fizic poate fi conditionat de semnarea unui acord de utilizare, la undele radio nu mai pot sa prinzi porumbelul si sa-l pui sa dea cu subsemnatul. asa ca… o parte din problema e la ISP-uri.

  2. a, si inca o chestie: la 4 euro pe luna am internet pe mobil. ORIUNDE am acoperire in .ro. merge ca un cur, dar e suficient pentru ssh, (g)mail si facebook. no need to beg for free wireles….

  3. bah costinel , bine ca miai adus aminte , asa macar pot face chat nu si agata o matza 🙂 .
    IN FINE ! sa revenim. cred ca era o paralela intre lumea de dincolo si cea de aici si de apogeul de a reusi sa atingi lumea de dincolo :D. word up!no offence costinel!vasile care scrie pe blog.:D

  4. Problema este la mentalitatea comunista in care mai lancezim si acum, in mod normal operatorii telecom ar trebui sa traiasca mai bine din publicitate si prezenta online, in Dubai curentul electric este gratuit, cat despre securitate, bonul de la casa si camera video de interior sunt suficiente, imediat pot fi gasiti baietii rai de un ochi atent si perspicace.
    Degeaba imi ziceti de amaratele acelea de stick-uri de la Voda Cosmo si Orange cu limita de trafic, sunt… chitroase si prea periferice… ar trebui sa intelegeti ca ceea ce spun acum se va intampla in viitor ORICUM iar daca facem aceste lucruri mai curand vor actiona ca un catalizator, nu numai ca vom ajunge mai repede la rezultate dar va fi si mult mai elegant, fin si subtil si oamenii civilizati din west nu se vor mai uita la noi ca la maimute sau cum ne uitam noi la albanezi bulgari si africani 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close