PsihoRomania

Ghost Writer – sau cum orice vedetă de carton devine ”om deștept”

Ghostwriter
A ghostwriter is a writer who writes books, articles, stories, reports, or other texts that are officially credited to another person.

Inflație de ”vedete” care scriu cărți! Se pare că ”dă bine” să scoți o carte, chiar dacă nu o cumpără mai nimeni.
Mă întreb, ce valoare ”inestimabilă” este Andreea Esca din moment ce a apărut în cărțile de istorie și este publicată de Humanitas?
Să ne înțelegem, la Humanitas, puțini sunt autorii care acum sunt în viață, pentru mine Humanitas este o editură de colecție unde nu orișicine este publicat. Dar, doamna Esca este o băsistă declarată latura udristă mai mult decât convinsă, am privit-o 10 ani de zile cu câtă dragoste și mai ales CONVINGERE ne relata ce minunat este Băsescu și ce puțin admirabili și nedemni de încredere sunt ceilalți oameni care nu sunt de acord cu Băse sau Udrea.

Ce mă mir și acum este cum de nu au dat-o afară și pe Esca după ce l-au dat afară pe Sârbu cu băsiștii lui din ProTV, probabil au pus-o să se lepede de Băsescu 🙂

esca_sarbu
Și cum Humanitas-ul este condus de Liiceanu, intelectual băsist consacrat, cum să nu o publice pe reprezentanta nr. 1 a băsismului în media, pe Esca? Așa că, nu mai cumpăr cărți de la Humanitas !

esca_scriitoare

Dar, ca să vezi! Există o specie de scriitori (de regulă ratați) care se îndeletnicesc cu stilul scriitoricesc pe materialul clientului.
Astfel, orice idioată de carton pe care o vezi zilnic la TV, sau poate mai rar, poate ”să scrie” o carte al cărui tiraj l-ar umili și pe Heidegger și pe Kant.
Mai grav este că prostimea ar băga oricând mâna în foc că ”autorul” e chiar persoana de pe copertă.

Cum se procedează:
Respectiva ”vedetă” va lucra clar cu un pupincurist / o pupincuristă, de regulă din presa / redacția de unde mănâncă o pâinică.
Poate fi o persoană care scrie numai de bine de ani întregi, poate fi o persoană acreditată sau poate fi pur și simplu un scriitoraș rupt de foame care nu are succes pentru că literatura sa nu e cumpărată dar are un pic de stil,

Apoi ”ghost writerul” ia interviuri peste interviuri persoanei, ca notițe, își va nota riguros toate aceste detalii, le va împacheta pe capitole și va purcede la scris viața ”vedetei”

Să ne înțelegem, oricine poate scrie o carte, dar puțini o pot scrie cu stil. Iar la o ”vedetă” care apare pe sticlă ar da foarte prost să fie scrisă cartea fără pic de talent scriitoricesc, pentru că cititul nu este hobby-ul real al persoanei de pe copertă!
Persoana de pe copertă merge la serate, călătorii exotice, în general la cheltuit banii ”agonisiți” mai mult sau mai puțin MORAL, dar în 90% din cazuri, IMORAL!

Și uite așa apar toți proștii pe coperta cărților, mai trist mi se par cei care ”votează cu portofelul” aceste dejecții literare.

Totuși, să nu uităm că și Shakespeare pare să nu fi fost autorul operelor sale, ci un tainic ”shadow writer”.

Recomandarea mea filmul: The Ghost writer (Marioneta)

da

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close