AnticDaciaEconI.T.PsihoUmor

Puterea de a surprinde si a fi surprins

Orice om are in el dorinta de a explora, de a cunoaste, unii aleg calatoria, altii studiul, altii incearca experimente mai mult sau mai putin conventionale, avem un creier care ne furnizeaza placere descoperind si explorand, pare a suna dramatic dar un om nu este niciodata multumit, cel putin in sinea sa, mereu isi doreste mai mult, as spune mai repede, mai nou, o experienta ce ii va imbogati amintirile si il va face sa zambeasca amintindu-si.
Multi dintre noi se declara atat de openminded incat spun ca nimic ii mai uimeste sau nu ii mai poate uimi, altii mai putini conventionali urasc rutina si incearca tot felul de chestii noi de la moda, calatorii, hrana, socializare, muzica, filme, carti si asa mai departe cu disperare ceva nou, ceva special.
Meditand la asta am ajuns la concluzia ca ceva nou si special se intampla intodeauna cand nu te astepti, cand circumstantele te aduc intr-o situatie sau in preajma unor persoane care iti pot rasturna sistemul de valori radical, in cateva ore, in cateva minute, uneori in niste detalii care nu ai putea crede ca ar putea sa te schimbe in mod normal.
Am cunoscut niste oameni interesanti la un anumit moment dat, unii au renuntat la slujbe anoste pentru riscul de a incepe altceva si anul urmator au fost complet diferiti, am intalnit oameni obsedati de anumite trupe de muzica, anumite filme, anumiti actori, anumite carti, dar parca la un moment dat cea mai bulversanta emotie este cand intalnesti privirea cuiva care ai crezut ca nu va mai fi, care nu se poate sa fie.
Aceasta pulsiune de viata pornita dincolo de sistemele vegetative complexe ale omului si instantele superioare ale constiintei multi le-au numit pasiune, dragoste, fidelitate, atasament, si asa mai departe.
La fel cum mushchii corpului nostru sunt capabili ca la anumite momente sa genereze de 3 ori mai multa energie decat in momentele normale, la fel si in creierul omului se pot intampla furtuni de ganduri, amintiri vechi si situatii delicate crezute odata uitate sa reapara iar la suprafata, retraite la fel de intens sau mai diferit intr-o forma superior rafinata si mai putin bruta decat in trecut.
Te declari surprins cand intalnesti sau ti se intampla acea experienta formidabila care nu esti capabil sa o anticipezi, surprizele pot fi bruste, retrospective, placute sau neplacute, de lunga durata sau cu o discontinuitate browniana, elementul forte al surprizei insa ramane temporalitatea, acea secunda sau minut imposibil de a fi prezis.
Cand eram student un coleg mi-a spus ca maturitatea este capacitatea de a fi sigur pe tine, privind insa prin prisma “surprizei” cred ca maturitatea este trairea si luciditatea cu care abordezi momentul, calmult si decizia ferma de a te conforma realitatii, fara excese si teribilism, fara graba sau frica, simplu si fluent ca si cum acea curba gausiana ce descrie evenimentul s-ar incadra perfect ca o acuarela intr-un peisaj.
In fond, capacitatea noastra de a fi surprinsi ramane strans corelata cu puterea noastra de a ne adapta si de a aborda respectivul moment, cu mai mult succes.
O intrebare insa ramane vie in mintea mea: Oare cand ne pierdem capacitatea de a mai fi surprinsi si acceptam surpriza mai mult cu stoicism decat curajos, nu cumva suntem mai putin noi insisi?
In seara asta am fost surprins, cum de mult nu am mai fost surprins, cred totusi ca nu este un halo al imaginatiei mele. cred ca este un drum care s-a intalnit cu alt drum la o rascruce unde trebuia sa ajung candva, un loc unde sa las in urma o durere care nu o mai vreau si care nu mai imi apartine de mult.

Related Articles

3 Comments

  1. “atunci cand inca te minunezi (sau esti surprins, cum ai zis tu), inseamna ca inca esti copil” din pacate, nu-mi aduc aminte cine a spus chestia asta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close