Romania

Secretele humusului DELICIOS – humus GUSTOS

Motto:
Cine se servește singur, se servește de două ori!

decorare-humus

De ceva vreme în bucătăria modernă, humus-ul și-a ocupat un loc binemeritat.
Promovat de 15 ani în restaurantele libaneze, humus-ul este un fel de fasole bătută, numai că în loc de fasole se folosește năut și care cu susan-ul pisat (sau cremă de susan pisat ”tahini” îl face mai nobil, mai gustos, mai șic.
Evident că succesul s-a propagat și în rețeaua de supermarketuri, dar vai, este departe ca gust și savoare de cel de la restaurant sau cel preparat de ”tinerele gospodine”.

Evident, sunt 2 factori care contribuie la diferența dintre un humus de supermarket și unul de bucătar adevărat:
– Calitatea ingredientelor
– Răbdarea, înțelepciunea, experiența cu care este preparat.
Pentru că peste tot pe Internet găsim rețete de humus făcut cu năut la conserve, fără ulei de măsline și rețetă în 5 minute, este de la sine înțeles că humus-ul nu va fi cine știe ce.

decorare-humus-frumos

INGREDIENTELE
– Boabe de năut uscate, de calitate, nu de la supermarket care costă 8 lei – 400 grame
Cost – 15 RON 400 grame, boabe de năut de calitate
La prima vedere e mai rentabil să cumperi la conservă cu 3 lei, dar din 300 grame de năut la conservă, ajungi la exact aceiași valoare a celui uscat DE CALITATE

Cele mai ieftine boabe de năut uscate, fierte si proaspete sunt cu mult mai gustoase decât cele mai scumpe boabe de năut la conservă!
– Ulei de măsline de calitate – nu ulei de măsline ieftin sau mai rău, humus fără ulei de măsline, oribil!
– Usturoi românesc de grădină, personal folosesc usturoi verde de grădină bio
– Tahini de calitate. Poți cumpăra unul de 20 lei sau unul de 30 de lei BIO. Tahini îl folosesti de 10 ori cel puțin și e o prostie să te zgârcești la aroma principală!
– Lămâi de calitate, parfumate, care miros frumos
– Apa în care fierbeți boabele, apă plată de calitate sau de izvor și nu apă cu clor sau cu rugină de la robinet
(Majoritatea problemelor de sănătate din România sunt cauzate de apă de la robinet cu care sunt preparate mâncărurile)

PREPARAREA
– Fierberea boabelor
Am observat că majoritatea indică 3-4 ore în apă, vă recomand 10 ore în apă, adică peste seară. Apa se aruncă dimineața și se dă un singur clocot la foc mediu după care se aruncă iar apa.
Apoi se fierbe la foc cât mai mic 1 oră și nu 10 minute pentru ca boabele de năut să nu îți piardă aroma.
Sarea se adaugă la boabe în timp ce fierb la foc mic boabele și apa rezultată nu se aruncă
– În blender se adaugă usturoiul, boabele călduțe (dar nu fierbinți), un pic de mentă, tahini, uleiul de măsline și un pic de zeama mai groasă ce a rămas de la fierberea legumelor.
Se toacă prelung humus-ul la început pe viteză normală și apoi pe turbo. Insistați cât mai mult cu tocarea în blender pentru a se obține o pastă consistentă

Greșeala frecventă pe care o fac majoritatea ”bucătarilor” este că nu adaugă deloc ulei de măsline fapt care îi ia și din pufoșenie dar și din aromă.
De asemenea, adăugarea sării în blender la prepararea humus-ului și nu în timpul fieberii boabelor de năut nu îi definește gustul caracteristic, orice bucătar cât de cât experimentat știe că la orice mâncare este bine să adaugi sarea în timpul fierberii legumelor / cărnii și nu la sfârșit.

humus-frumos-gustos

Sfaturi suplimentare despre servirea HUMUS-ului
————————–
– Este cu mult mai rentabil financiar, sănătos și gustos să îți prepari singur un humus de calitate decât să achiziționezi unul din supermarket
– Dacă se dorește păstrarea lui pe o perioadă mai lungă, la humus trebuie să i se adauge mai puțină zeamă de boabe de năut și mai mult ulei, să fie mai uscat/solid
– Dacă se dorește consumarea sa la o singură masă, în aceiași zi, se poate adăuga mai multă zeamă de lămâie
– Gustul humus-ului este mult mai bun dacă se consumă la 3-4-5 ore de când a fost preparat și nu imediat,
– Temperatura optimă de consumare a humus-ului este la temperatura camerei, nu rece de la frigider și nici fierbinte!
– Îndrăzniți să adăugați/experimentați mai multe arome în humus și în blender – mango, kiwi, busuioc, condimente, nu doar decor – după gusturi, unii spun că cel cu AVOCADO e cel mai bun!
– Acordați o mult mai mare atenție decorului humus-ului – omul spre deosebire de celelalte vietăți mănâncă și cu ochii – folosiți pătrunjel sau boiaua de ardei
– Serviți humus-ul într-o farfurie tradițional românească sau cel puțin înflorată
– Serviți humus-ul cu lipie caldă sau cu o pâine de calitate, de preferat mai puțină pâine!
– Păstrați lângă voi uleiul de măsline
– Un pahar de vin alb, demisec este o companie plăcută
– Merge foarte bine cu carne, în special pește și fructe de mare

 

Iulian

15 ani experienta in industria online

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close