RomaniaVin rose / Vin roze

VIN Rosé Terra Romana 2013 v.s. Rosé de MERLOT, 2013 Ceptura Rotenberg

Joi seara la restaurantul cu specific asiatic Wok Away din Floreasca este organizată seară de degustare vinuri.
Și pentru că nu am vrut să limitez experiența la un singur vin, am zis să încerc doar 2 vinuri după o masă sățioasă.
Se știe că în aproape toate topurile de vinuri rosé românești, Terra Romana și Rontenberg ocupă locuri fruntașe în top 10, de multe ori pe podiumul top 3 al vinurilor Rosé,
De data aceasta, spre ușurarea celor care îmi urăsc paharul de brandy/coniac, am degustat vinurile din pahare înalte, generoase.
Faptul că au piciorul așa de subțire și înalt îi asigură o păstrare la temperatură scăzută mai mult timp, frapiera a completat peisajul.

Rose-Rotemberg-Ceptura-Merlot

Am început cu  examinarea sticlei, pe stil vintage, cu aspect nobil artistic, fără multe detalii. am citit cu plăcere ce scria pe ea:
”Oprește-ți limba de la rău și buzele tale să nu grăiască vicleșuguri, Ferește-te de rău și fă bine, caută pacea și o urmează pe ea ”
Fără îndoială expresia ”in vino veritas” este reflectată cu mult stil.

Vinificarea s-a făcut în “alb” după metoda “saignee” fără ca mustul să stea în pieliță. Fermentarea s-a efectuat timp de 6 săptămâni la 11,5 grade, în condiții reductive (fără contact cu oxigenul din aer)

Pot să zic că de la prima degustare, acest vin m-a fermecat. Este un vin cu arome de vechime, de antic, de os de daci, strugurii din care este făcut acest vin sunt Merlot din Jugarus comuna Ceptura.
Mi-a plăcut mult faptul că nu miroase a alcool (etilic), culoarea, nu sunt un fan al culorii ”foaie de ceapă” sau spălăcit, mai ales că nu are strălucire, cum are Basilescu Rosé.

Aromele nu mi s-au părut foarte evidente, dar discreția și delicatețea lor m-a cucerit cu desăvârșire.
Ce mai pot spune despre acest rosé este că ”curge”, este într-adevăr un ”vin de sete”, iar la 13,5% alcool, te va duce ușor pe tărâmuri inițiatice. Ca la orice vin de calitate, chiar am simțit că este un vin inițiatic, un vin de la care înveți de la fiecare sorbitură, pur și simplu un vin discret, fin, elegant, viță nobilă veche.

Ce mi-a mai plăcut la vin în mod deosebit este senzația de prospețime completă, de vioiciune, chiar dacă era foarte rece era cu atât mai bun!

Pot să spun fără să ezit că personalitatea vinului, deși puțin marcată de postgust / postaromă prelungă este memorabilă, un vin pe care l-am găsit adorabil în aceiași măsură de la prima sorbitură la ultimul strop din pahar

Cu un ușor regret am trecut la mult prea popularul Terra Romana, prea cunoscutul și cred că cel mai consumat vin ROZE / vin rose din România, Dealul Mare, evident că și prețul mai mic cu 30-40% are un cuvânt greu de spus, într-un fel este cam aiurea să compari un vin de 60 lei cu unul de 35 lei, sau pe acolo, aproximativ

Rose-Tera-Romana

Terra Romana Rose 2013 este făcut din struguri Merlot și Fetească Neagră, zona viilor este tot comuna Ceptura, acest Sillicon Valley al vinurilor roze 🙂

Dacă la Rotemberg avem arome de fructe roșii din plin, la Terra Romana avem arome de trandafir, piersică, pepene galben, intrăm în altă ligă a aromelor mult mai simplă, dar tot cu o mare ”curgere” fără aceiași expresivitate puternică.

Rezumând, pe lângă acest ”maraton” de 2 sticle de vin în 5 ore , pot să spun că am dormit foarte bine, fără să ”o iau pe 7 cărări” sau dureri de cap dimineața.

Într-adevăr, sunt vinuri foarte bune dar nu EXCELENTE dar ambele depind foarte mult de mâncăruri, înainte de degustare am mâncat o vită picantă la WOK cu legume, a mers bine, chiar foarte bine, în mod normal ar fi trebuit să servesc la cină un somon sau fructe de mare, caracatiță sau creveți, dar am preferat ceva mai consistent pentru că eram înfometat 🙂

Locația, Wok Away este premium la prețuri excelente, foarte șic și stilată, zona Floreasca style, joia următoare voi încerca un singur vin, nu mai intru în dispute grele.

Terra Romana este un vin bun, un vin curgător, dar care rămâne în zona vinurilor entry level bune, nu este un ”Rotenberg” care deja este consacrat sau ”Ceptura” care toată lumea știe scorurile încep de la 25 RON sticla, oricum puțini știu că Terra Romana se face cu struguri importați din Republica Moldova, probabil asta îi scade din ”linia” specifică Merlot-ului de Ceptura.

Tags

Related Articles

One Comment

  1. Salut Iulian,

    Terra Romana Rose se face ezclusiv cu struguri romanesti din regiunea Dealu Mare. Nu stiu cat de entry level este un vin la 38 Ron la raft 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close