RomaniaVin rose / Vin roze

DEALU MARE – Cabernet Sauvignon – Crama Ceptura – ROZE DOC-CMD – 2013 – degustare & review

Roze-Ceptura-Dealu-Mare

Spre disperarea somelierilor și oenologilor profesioniști, paharul de brandy și ”șosetuță” revin cu un nou review despre un nou roze.

Astăzi fiind sâmbăta seara (de fapt noapte, e 1 noaptea) am zis să mai testez un ROZE, cules la maturitate deplină.
Ca noutate, fotografiile le-am realizat cu un nou obiectiv, un 55mm EF 1/4 , adică o pocnitoare (un ciob) și fără timer

Este important ca oricine începe să exploreze vinurile să înțeleagă aceste acronime vinuri:
– D.O.C.
– C.M.D.
– C.T.
– C.I.B.
– V.S.

Orice consumator de vinuri, cât de cât experimentat știe că Ceptura și Dealul Mare sunt nume grele în industria vinului și că nu este un vin ”low budget”

Să trecem la treabă:
Am în față o sticlă cam transparentă, forma de Bordeaux este un pic mai ”amforă”, fundul sticlei are o adăncitură mai generoasă, probabil pentru a fi apucată de cur mai lejer de ospătar.

Cabernet-Sauvignon-ROZE-Ceptura

Eticheta față este ”în trei bucăți” tot cu accentuarea formei svelte de amforă a sticlei, făcând-o mai spectaculoasă și dreamatică,  această sticlă nu face compromis de calitate în materie de prezentare, chiar a investit în bun gust.

Eticheta / sigiliul dopului este cu negru cu umbre fine, îmi aduce aminte de ce spunea Socrate despre zonele șlefuite ale unei statui, că nu trebuie să fie lustruită ca o opincă să strălucească la lună, are zonele sale de mister.

Totuși parcă eticheta față este un pic cam mică și abstractă, pe partea de sus cea albă tronează expresia:
”NON VI SED ARTE” – Învins (cucerit) prin artă, nu prin forță. Vinul ăsta se ridică cu prenția să mă cucerească prin perfecțiune nu prin gramaj, un fel de Bruce Lee al vinurilor :))))

Vin-ROZE-Dealu-Mare-Ceptura

Cred că prezentarea a luat viteză un pic cam prea mare 🙂 este totuși eticheta frontală, la ce altceva m-aș putea aștepta?

Eticheta principală. adică ceva ce de pe spate a vinului nu mai este așa îngustată dar chiar arată a vin de specialiști.

Cramele-Ceptura-Cabernet-Sauvignon-Roze-2013

Prezintă harta județului Ploiești, care clar pe mine nu mă interesează dar pe ceilalți da (ah ce îmi place să batjocoresc cu opinia mea de nespecialist vinurile de ”specialiști), oricum harta e așa de mică și greu citibilă că e pusă mai mult de fițe, miroase a ipocriți.

Mergem mai departe. În fine una din fanteziile mele este îndeplinită – un vin de 13% alcool :))))
Conține sulfiți, deci neinteresant
Ceva nou, cică este ISO 22000 – 2005, adică are un certificat de siguranță a alimentului, mai multe detalii aici , pe lângă asta are și certificare AJA , de asta chiar că mai puțini au auzit

Pentru o sticlă de vin de 28 lei, prezentarea chiar e bună, cu tot scrisul ilizibil de pe eticheta principală,

Revenind la Cabernet Sauvignon, deja mă plictisește faptul că roze-ul românesc se bazează prea mult pe el la nivelele superioare, în același timp este măgulitor că poți bea un vin așa de bun cu numai 6 Euro la tine acasă.. păi nu?

Dealu-Mare-Vin-Roze-2013

Soiul de struguri Cabernet Sauvignon provine din Franța, a fost adus de fii boierilor de la Paris, acei pașoptiști pre-eminescieni la începutul secolului al XIX-lea și consacrat după al doilea război mondial în România.
Comunitatea franceză din România a susținut puternic asimilarea acestui soi de struguri Cabernet sauvignon în România.
În România, la capitolul vinuri roșii cred că acest soi Cabernet Sauvignon este cel mai importat,mai mult de 10,000 hectare în România sunt cultivate cu acest soi de struguri mai ales în partea de sud a României unde este mai cald , Ceptura – Dealu Mare, bineînțeles Sâmburesti, în Banat Recașul mai mișcă ceva, în Dobrogea pe primul loc este Murfatlar. Vinurile obținute din acest soi Cabernet Sauvignon sunt clar învingătoare, categorie grea, au multă vigoare, buchetul se dezvoltă susținut prin învechire.
De fapt Cabernetul Sauvignon este un fel de entry level în lumea specialiștilor în vin roșu, se merge la sigur cu el, vinurile merg pe o linie 12.5% alcool maxim 13.5.Â
Ce am observat la vinurile Cabernet Sauvignon este că dacă nu au o vechime de 2 ani minim , sunt un pic imature, ador postgustul și aroma lor sigură și deplină, dar urăsc previzibilitatea calității lor, suntem parcă prea francofoni la calitatea vinurilor românești.

Vin-Rose-Cabernet-Sauvignon-Crama-Ceptura

Trecem la deschiderea sticlei:
– Prezintă fir desigilare, desigilare ușoară plăcută
– Dopul a ieșit mediu ușor
– Dopul arată formidabil de bine, este dens, nu este fărâmicios, arată teribil de bine acest dop, este frumos frumos, îmi place că este de culoare mai închisă
– Forma dopului este inteligent tronconică, este superb potrivit pentru punere la loc

Miros (Nas) – fragi, ușor etilic, căpșuni, taninuri fine, caracter (nu foarte mult dar puțin are)

Prima înghițitură, postgust, post aromă prelungă – o plăcere, ușoară aciditate.
Prima senzație – cam țeapă, vin mediu roze, urmează calitate, dar, se simte forța Sauvignon-ului, îl plasez ușor în topul vinurilor roze, între Terra Romana și Rotemberg.

Concluzie – nota 8.2 , sub Purcari și sub Rotenberg dar în zona vinurilor OK.
Pe măsură ce testez vinurile Roze / Rose, îmi dau seama că prețul este EXACT cel potrivit, nici unul din vinurile roze/rose testate nu a fost subevaluat, supraapreciat, cât face, atâta costă.

Este un vin un pic bun, un pic peste medie, se simt taninurile fine, aromele, mă deranjează un pic sulfiții pe care îi simt, sau mi se pare?

Nu am găsit review-uri despre vinul acesta, mi se pare cumva aiurea, nu prea îl văd bine poziționat, oricum poziția de vin roze la 25-30 lei i se potrivește.

Cu această ocazie felicit somelierii români pentru echilibrul alegerilor lor!

 

 

Tags

Related Articles

3 Comments

  1. Bai Iulica, noi intelegem ca nu esti si nu ai pretentii de mare cunoscator in ale vinurilor, dar putem sa apreciem demersul tau, fara sa trecem cu vederea ca:
    1. “Republica de la Ploiesti” nu este un JUDET , WTF?
    2. Toate vinurile mai mult sau mai putin imbuteliate contin sulfiti (INDIFERENT ca scrie sau nu pe eticheta) si te lasam sa te documentezi ce rol au, cum, cat si de ce..
    Si apropos de judetul Prahova, iti recomandam spre testare inca un roze local de la Crama Basilescu (pe langa ROZE-ul incercat) – este vorba de Busuioaca de Bohotin Eclipse Selection (dulce); se gaseste mai ceva mai greu dar te descurci tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close