microsoft office outlook 2007 free for windows 8 free garmin mapinstall windows 10 microsoft office 2010 activator reddit free movie maker 2019 windows 10 windows 10 enterprise e3 vs e5 pricing free
Econ

Downshifting cu stil

Considerat de unii un fenomen urban, iar de altii o tendinta de igienizare a vietii, downshifting-ul a influentat deja 23% dintre australienii si 25 % dintre britanicii cu varste cuprinse intre 30 si 59 de ani, dintre care 30% sunt antreprenori. Raspandirea sa cea mai mare se manifesta in SUA. La nivelul tarii noastre, fenomenul este mai degraba sporadic, foarte puțin prezent spre deloc

DOWNSHIFTING = Simple living

(or voluntary simplicity) is a lifestyle individuals choose to minimize the ‘more-is-better’ pursuit of wealth and consumption. Adherents may choose simple living for a variety of reasons, such as spirituality, health, increase in ‘quality time’ for family and friends, stress reduction, personal taste or frugality. Others cite socio-political goals aligned with the anti-consumerist movement, including conservation, social justice and sustainable development.

Un cuvant care inseamna atat de putin in Romania si atat de mult in afara, downshifting.
Foarte multi cand le spun ca Romania este in urma la capitolul civilizatie cu cel putin 20 de ani imi spun ca exagerez, ca sunt prea dramatic sau snob ca stau mult in West, dar realitatea este clara, oamenii in lumea civilizata au inteles de multa vreme ca risipa si consumismul sunt trasaturile oamenilor needucati si necivilizati, consumismul de doi lei si fuga dupa bani transforma oamenii in niste animale care vor sa se imbuibe cu cat mai mult si care vor sa arate ca sunt mai superiori fata de ceilalti semeni prin consumismul lor.

Trecut intr-un plan sociologic, termenul se refera la incetinirea ritmului, a intensitatii, vitezei cu care traim si, mai ales, muncim; inseamna reducerea standardului de viata pentru o calitate crescuta a vietii, parasirea unui job foarte bine platit pentru unul in care castigam bani mai putini dar avem timp de lucrurile care conteaza cu adevarat (sanatate, familie, spiritualitate).

Desi in limba romana nu exista o traducere a acestui termen, as propune o traducere tot din domeniul auto, si anume “incetinirea motoarelor” care inseamna practic debransarea de la un ritm nebunesc de viata, al carui sens uneori nici nu il mai stim, in favoarea unei vieti cu sens. Inseamna practic renuntarea la materialism si consumerism in favoarea spiritualitatii, trecerea de la “a avea” la “a fi”.In Romania te costa foarte putin sa fi bogat, impozitele si taxele sunt mici si neglijabile, chiar eludabile, prostii si necioplitii sunt pe val si isi permit grosolanii aberante, cei care au cat de cat “rafinament” incearca un lux prostesc si ieftin, nu este vorba doar de branduri ci mai mult de lifestyle sfarsind intr-o plictiseala si intr-un sentiment al inutilitatii anost si trist.

Azi m-am hotarat sa fac cateva poze in locuri unde ma simt ca acasa desi sunt departe in inima Europei, oamenilor le place istoria chiar daca de multe ori nu a fost de partea lor, adevarata Europa este in plin razboi impotriva consumismului, poluarii, rasismului, fumatului, mai bine zis a exceselor inutile, am stat cu cativa din ei la o bere (la propriu) de care am tras 2 ore de ea, fara sa simt nevoia sa mă îndop sau cheltuiesc mult peste normal pentru a atinge acea beat-atitudine pe care multi o jinduiesc in cluburile din Ro. Am putut sa constat ca le este dor de anii in care erau mai umani si ca au inceput sa lupte pentru acea umanitate, multi din ei au bicicleta si majoritatea au aproape tot timpul dupa ei o carte din care le place sa recite celorlalti prieteni pasajele care li s-au parut interesante, pe strada, in magazin sau la o bautura daca se poate cat mai ieftina.
Am fost uimit sa vad ca oamenii isi cauta din nou ceea ce este uman dincolo de acest consumism al anilor 60-70 in America si 70-80 in Europa, multi romani nu ma cred ca 90% din olandezi nu consuma droguri si ca 90% din tarfele lor din Red Light si din West in general nu sunt din West ci din tarile sarace ale Est`ului.
Demnitatea sprijinita pe placerea lucrului bine facut si corectitudinii este un confort si o siguranta a zilei de maine putin banuite de romani in West, de multe ori renunt sa incerc sa ii conving pe westici ca romanii ar fi destepti si culti pentru a ii aproba ca sunt lenesi, stricati, egoisti, deloc patrioti si mai ales hoti.
Poate ca scarba mea in timp se va estompa cand voi vedea ca in Romania lucrurile vor incepe sa intre pe fagasul lor si ca toti oamenii isi platesc taxele si impozitele lor, cand nu vor mai fi adusi muncitori din China cu zecile de mii sa umple locul ramas liber de romanii goniti de foame in West pentru ca acele lichele care ii aduc la noi in tara prefera sa nu dea un salariu bun romanilor si sa strice stirpea romana cu chinezi turci africani.
Dumnezeu paleste in Romania, fruntile batranilor sunt umile pentru ca tinerii care vin in urma lor sunt doar niste sarmane jigodii consumiste, ooo.. da… banii si cheltuiala sunt noul lor Dumnezeu, munca este pentru prostii mintiti de cei care fac pe oamenii buni.
O sa ma intrebati poate pe ce isi cheltuiesc agoniseala vesticii, pentru ce traiesc daca nu isi iau masini scumpe sau potai exclusiviste, ei calatoresc mult, fac mult sport, isi imbunatatesc eul pur uman, au multe monumente si muzee frumoase, cartile sunt peste tot, cultura clasica teatrul sau muzica clasica sunt in frunte…
Manelele in Ro sunt o specie ce nu vor disparea prea curand, am renuntat sa mai cred ca vor mai aparea romane romanesti sau poeti prea curand, artistii romani? niste vaci care alearga de la un stapan sau altul pentru un shtiulete in plus…
Pana la urma downshiftingul ca specie, abandonare a consumismului pare a fi un stoicism inutil, o visaraie pentru prosti si nu un semn de inalta educatie si bun simt.

Update 2021
Câteva feluri proprii prin care fac downshifting:
– Prefer să merg la muzee, teatru sau pe munte decât în cluburi sau vacanțe exotice în afara României
– Reciclez foarte mult și arunc la gunoi foarte puțin
– Cumpăr cam tot ce se poate de la seccond hand
– Am multe zile la rând în care nu fac absolut nimic, doar citesc și ascult muzică
– Mănânc numai acasă și nu comand niciodată mâncare acasă, gătesc tot ce mănânc
– Beau numai apă de la izvbor și foarte rar de la supermarket
– Consumul de dulciuri l-am redus aproape la 0
– Nu fac foarte cald în casă iarna, mentin la 17-18 grade celsius
– Când fac duș nu stau o jumate de oră ci maxim 5 minute
– Nu fac exces de cosmetice, de exemplu când pun pastă de dinti pe periuță pun doar cât un bob de mazăre
– Rar îmi cumpăr haine și încălțăminte și acelea sunt pentru drumeții, practic le folosesc până se distrug
– Nu alerg după clienți și accept să lucrez doar cu cei cu care rezonez bine, chiar dacă câștig mai puțin, foarte puțin sau deloc
– Pot ușor ca să stau o săptămână întreagă fără ca să cheltuiesc un singur leu
– Nu arunc pâinea uscată, o păstrez până găsesc ceva cu care să o mănânc înmuiată sau o fac pesmet
– Oasele le folosesc la ciorbe, nu le arunc, practivc nu sunt deloc mofturos la mâncare

Daca v-a placut, poate dati o vizita pe Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Downshifting , sper sa va placa pentru ca daca o sa va placa o sa traiti cu 10 ani mai multi, si inca mult mai bine decat in mizeria unui cancer provocat de fumat sau alte e-uri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close