I.T.Romania

SEO și Social Media – fuziunea online

Sinergie:
asociere a mai multor organe, sisteme, factori care desfășoară activități simultane; sinergism. 2. coordonarea mai multor acțiuni în vederea obținerii unui rezultat comun cu economie de mijloace.

Cu toții știm că publicitatea online s-a segmentat în 2 părți din punctul de vedere al comunicării online – Google și rețelele sociale.
Acum, cu intensificarea domeniului publicității online, s-a ajuns la confruntarea acestor două segmente ale publicității online SEO și Social Media, de multe ori apărând nesincronizări, dezechilibre și chiar conflicte între acestea două.

Tehnologia evoluează rapid și odată cu ea și felul în care comunicăm și ne raportăm la cei din jur, iar pentru acesta trebuie creată o strategie comună de dezvoltare, o sinergie între Social Media și SEO.
Cele două concepte de SEO și Social Media ar trebui să  graviteze în jurul brandului, mesajului de brand.

De fapt cele două segmente nu ar trebui să se concureze deloc, sub nici o formă ci dimpotrivă, să se sprijine reciproc, ”mariajul” poate fi asemănat cu un soț și o soție, sau doi frați, sau: Rațiune și Emotie, Introvertit și Extrovertit, Calculat și Entuziast, Stan și Bran, Mihaela și Azorel, Soarele și Luna, Yin și Yang cu alte cuvinte SEO si Social Media nu se concurează sau se exclud ci se completează!

Puteți să închipuiți un vehicul care arată bine dar nu funcționează corect, în siguranță și rapid, sau invers același vehicul care funcționează foarte bine, precis și rapid dar a cărui estetică nu stârnește nici o pasiune ci dimpotrivă, repulsie.

Printre argumentele frecvente Social Media se aud:
– Social Media este noul SEO
– Social Media este viitorul
– Social Media este peste tot
– Un specialist Social Media talentat face cât 1000 de programatori …

și alte răutăți de genul acesta…

Cu ce este BENEFICĂ Social Media pentru SEO?

Dacă până acum 5 ani încă era neglijată importanța Social Media din punctul de vedere al rezultatelor Google în prima pagină, acum este unanim recunoscută importanța acesteia de către toată lumea.

Anul acesta, comform ZeList Monitor situația Social Media este clară – este peste tot permanent, mai ales pe device-urile mobile

 

În mod evident, o firmă care face numai SEO (optimizare Google) va nega sau în cele mai multe cazuri va trece sub tăcere importanța Social Media, dar, culmea este că însăși șeful echipei care coordonează rezultatele în Google recunoaște de aproape 10 ani că ”semnalele social media” sunt luate în calcul în privința pozitionarii rezultatelor în Social Media.

De regulă o firmă de SEO din România știe decât 3 chestii, nici vorbă de social media!

 • Codul website-ului trebuie optimizat (asta fiind treaba de la bun început a webdesignerului dar pe care nu e dispus sa o facă gratis)
 • Research pe cuvinte cheie (lucru pe care orice om cu bun simț știe sa il faca fara Google Keyword Research tool)
 • Backlink-uri, cât mai multe, care de fapt sunt cumetriile lor pe bani cu diferite site-uri si publicatii, ei fiind doar niste intermediari si reusind să cumpere la un pret mult mai mic aceste advertoriale sau articole cu link către site

Pe de altă parte, o agenție de Social Media va spune că bugetele de publicitate cheltuite în rețelele sociale aduc rezultate mult mai bune în comparație cu campaniile de publicitate pe Google fiind mult mai ieftine, venind cu un spor de creativitate și emoție care pot face mai atractiv un brand mai puțin dinamic care dorește să fie ”fun”.

La întrebarea ce alegem între SEO și Social Media răspunsul diferă de la caz la caz, dar în toate cazurile presupunând acțiuni în ambele secțiuni, mai ales că informația / conținutul generat de către departamentul de marketing (text, imagini, video) poate fi folosit cu succes în ambele locuri.

Cu alte cuvinte, pentru un website, pentru un business online, Social Media si SEO sunt egale ca importanță!

și

De fapt, Matt Cutts dă răspunsuri POLITICE și din această cauză trebuie să studiați LIMBAJUL NONVERBAL pentru a înțelege ce vrea să spună de fapt printre rânduri.

Din această cauză, a trebuit ca să citesc mai multe cărți despre limbajul nonverbal pentru a înșțelege de fapt care este adevărul din clipurile unde acesta răspunde:
Joe Navarro – Limbajul Nonverbal
Paul Ekman – Nonverbal messages: Cracking the Code

Din păcate, din cauză că este o secretomanie evidentă la Google despre cum se face ordonarea rezultatelor, Matt Cutts nu mai oferă răspunsuri nici oficiale, nici semioficiale si nici personale despre ce presupune SEO.

Chiar și știința SEO nu este tocmai o știință pentru că cele peste 2500 reguli de respectat nu sunt prea oficiale / clare de către google, este mai mult un fel de cabală (știință ezoterică) aceasta atrăgând (în România cel puțin) un procentaj masiv de escroci care promit ”luna de pe cer” și oferă in 90% din cazuri, dezamăgire.

Datele colectate de către Google despre fiecare utilizator sunt de zece ori mai multe decât datele colectate de către Facebook despre fiecare utilizator deoarece Google detine accesul la date prin sistemul de operare Android, browserul Chrome, Youtube, Google Analytics, Google Maps și chiar Waze, care aparține Google.

O simplă analiză a informațiilor din Google Analytics a unui website sunt doar vârful icebergului despre datele stocate de către acesta.
Scopul colectării datelor despre utilizatori de către retele sociale si Google sunt următoarele:
– Targetarea eficientă a reclamelor/anunturilor difuzate de către acestea
– Retenția utilizatorilor în aceste rețele sociale / servicii online
– Vinderea serviciilor (spatiu stocare, reclame, pozitionarea anunturilor in cautari)

Date colectate de Facebook despre utilizator:
– Nume Prenume
– Vârstă, sex, data nașterii, afinități, cerc social, prieteni, cărți, muzică, locuri de unde foloseste Facebook, cercul de prieteni, pagini de fani apreciate, grupuri unde este membru
– Date tehnice: browser, sistem . de operare, device (telefon laptop), cookies, utilizator, parola, timpul de utilizare, conversatii, text postări, conversatii

La ora actuală, prin implementarea Inteligenței artificiale, nu doar Facebook dar și Google sunt capabile să facă estimări exacte despre viitor pentru fiecare utilizator:
– Locul unde se va afla utilizatorul
– Ce produse sau servicii va achizitiona sau își va dori
– Cu cine se va întâlni si unde va petrece timp
– Unde cheltuiește banii și pe ce cheltuieste banii

În contextul actual în care mai mult de 70% din timpul petrecut online este consumat pe rețele sociale, semnalele sociale (număr de fani. număr de like-uri la postări, continutul postat, rating review-uri, afinități) sunt captate de Google din toate rețelele sociale pentru a stabili NOTORIETATEA și REPUTAȚIA unui brand, iar REPUTAȚIA este prioritară NOTORIETĂȚII în ordonarea rezultatelor în căutările Google.

Am avut de multe ori remarci cu privire la cele 70% procente din Internet petrecute pe Social Media (că ar fi cam prea mult, că lumea mai face si altceva pe internet în afară de Social Media), unul dintre cei care au obiectat asta a spus că petrece timpul pe Youtube in majoritate si nu pe Social Media. A fost foarte nedumerit, chiar neîncrezător când i-am spus că Youtube este o rețea Social Media și că timpul petrecut pe Youtube se pune tot în contul Social Media….

Pentru ca lucrurile să fie chiar și mai complexe, includeți la rețele sociale și bloggurile, Tinderul, Waze, Uber, Booking.com, AirBNB, TripAdvisor, BlaBla sau componente din Google Maps cum ar fi ratingurile

Conform ultimelor studii din România realizate de către iSense Solutions jumătate din români imediat ce deschid ochii dimineața accesează rețelele sociale, deci importanța Social Media este foarte mare și.. în creștere rapidă în ultimii ani.

Toate aceste interactiuni ale unui brand de pe retelele sociale sunt măsurate de către Google si bineînțeles că influentează numărul de accesari în Google ale unui brand puternic, prezent și influent pe rețelele sociale

 

Exemplu de criză:
Un clip viral cu o gheată de basket care s-a rupt în timpul unui meci din NBA unde era spectator și Obama a dus la pierderi de peste 2 miliarde de $ pentru Nike:

Sau, în cazul României, scandalul parcării Lidl unde un bătrân a fost amendat

Acesta a atras RATINGURI NEGATIVE pe Facebook si Google Maps si la scăderea vânzărilor

Pentru Turism toate acestea sunt investigate serios de către turiști:
– Review-uri
– Ratinguri
– Conturile de Social Media
– Canalul de Youtube
– Pagina de Fani Facebook
– Profilul de Facebook
– Articolele scrise de către bloggeri, influenceri, leaderi de opinie, trendsetteri, hateri, troli, răspândaci, microinfluenceri, brand ambasadori…

 

 

Cu toții știm ce s-a întâmplat cu FyRe Festival după nebunia online pe Social Media, petrecerea secolului, este un documentar chiar si pe Netflix despre asta.. mii de turisti au avut parte de coșmarul vacanțelor… mii de turisti au platit mii de euro fiecare pentru acest festival mediatizat excesiv pe instagram și a fost un fiasco total!!!

Topul problemelor întâlnite în ultimii 10 ani din cauza nesincronizării Social Media cu SEO (ordinea nu e obligatorie ca importanță) :

 1. Ratinguri negative pe retele sociale (în special Facebook și Google Maps) si lipsa ratingurilor
 2. Neglijarea parțială sau chiar completă a importanței SEO si Social Media
 3. Crize de brand (scandaluri cu clienții sau foștii angajați)
 4. Număr mic de postări  (1 pe lună)
 5. Conținut învechit (uneori 5 ani), inclusiv adrese sediu, numere de telefon, persoane de contact, produse sau servicii care nu mai există, prețuri neactualizate
 6. Identitatea de brand, atributele brandului și chiar valorile brandului sunt de multe ori foarte diferite pe cele două medii creând confuzie
  – Mesajele comunicate SEO diferă de cele din Social Media
  – Imaginile, videoclipurile și textul nu se regăsesc în ambele medii, de multe ori sunt transmise la intervale de timp diferite, prea mari între ele.
  – Felul în care este comunicat mesajul brandului nu este suficient de bine adaptat pentru mediul în care este comunicat nu este cel mai fericit
 7. Cele 2 departamente sunt complet separate, uneori externalizate la agenții diferite ajungându-se de multe ori la sabotaje mai mult sau mai puțin voluntare
 8. Neimplicarea sau implicarea greșită a factorului uman din jurul brandului în Social Media
  (angajații refuză să își aloce identitate de angajat al unui brand pe Facebook / LinkedIn, să dea like sau share la postările brandului unde sunt angajați)
 9. Lipsa parțială sau completă a: influencerilor, trendsetterilor, leaderilor de opinie, endorserilor, microinfluencerilor, fanilor activi care pot aduce backlink-uri valoroase
 10. Lipsa unui management de brand în Google Compania Mea (knowledge graph) și nerevendicarea brandului de la Google
 11. Nerevendicarea locatiilor pe Google Maps sau Facebook place
 12. Lipsa hashtagurilor
 13. Înregistrarea la OSIM a brandului
 14. Lipsa unui plan de comunicare, a unei politici editoriale
 15. Lipsa personalului specializat în comunicare online
 16. Lipsa pregătirii personalului în domeniul Social Media / SEO
 17. Alocarea greșită a task-urilor Social Media sau de SEO, avem nenumărate cazuri în care webdesignerului i se cere să facă SEO și chiar Social Media și cazuri in care personalului specializat în comunicare marketing PR i se dau sarcini care țin de webdesign
 18. Supraaglomerarea cu sarcini a personalului SEO / Social Media
 19. Salariile mult prea mici oferite personalului care are responsabilități foarte mari SEO / Social Media
 20. Carenșțe mari de comunicare (uneori conflicte deschise) între personalul SEO/Social Media și management
 21. Fluctuațiile mult prea mari de personal pe posturile Social Media și SEO
 22. Bugetele mici alocate pentru campaniile de publicitate Social Media, Google Ads
 23. Bugetele prea mici în generarea de conținut: text (copywriting), imagini (fotografii), video editare video
 24. Exprimări agramate, text fără diacritice, fotografii si clipuri realizate foarte slab calitativ și chiar fără dreptul de autor (ciordite),

Cum ar trebui să procedăm?
– Realizarea unui AUDIT SEO și Social Media de către un specialist (costuri minimale)
– Analiza prezenței concurenței (SEO și Social Media)
– Descoperirea oportunităților de piață (SEO și Social Media) și poziționarea corectă a brandului online
– Externalizarea parțială sau completă a serviciilor de SEO/Social media pentru brandurile mari
– Desemnarea unei persoane din cadrul companiei sau angajarea uneia noi pentru monitorizarea permanenta a Social Media și a comunicării online
– Setarea unor alarme pe Google pentru subiecte de interes: numele brandului, unor anumite persoane, produse sau servicii, concurența
– Monitorizarea permanentă a traficului pe website și rețele sociale
– Comunicarea rapidă, promptă, eficientă, corect pozitionată din punct de vedere al brandului în timp real cu clientii, partenerii, colaboratorii, ș.a.m.d.
– Traininguri periodice cu specialiști în domeniu
– Stabilirea unui buget lunar pentru SEO și Social Media pe termen scurt, mediu și lung

Cum nu ar trebui să procedăm?
– Nu cumpărați fani / followeri falși! Va avea efect dezastruos pentru respectivul cont!
– Nu cumpărați backlink-uri de slabă calitate sau articole pentru backlink de pe site-uri ”ciudate”
– Nu faceți nici un fel de achiziții sau agajări pentru Social Media și SEO fără ca să consultați un specialist în domeniu
– Nu trimiteți SPAM!
– Nu cumpărati review-uri fake pe rețelele sociale și Google Maps!
– Nu furați Text / Imagini / Clipuri pentru a  le posta pe rețelele sociale sau website-uri!

 

Alte întrebări care se mai pun:

 1. Unde găsim un om de Social Media sau unul de SEO? (firme mici si mijlocii)
  – Calitățile pe care trebuie să le aibe un specialist SEO / Social Media sunt: loilalitatea urmate de sinceritate si onestitate, restul se învață.
  În cazul în care aveți deja în companie pe cineva care are studii de marketing, public relation puteți să îl trimiteți la specializări, în 2-3 luni maxim ar trebui să fie capabil să facă totul singur.
 2. Cât ne costă un audit SEO / Social Media?
  – În funcție de mărimea companiei și cât de bine făcut este auditul acesta poate fi gratuit iar în cazul unui business foarte mare si foarte important care depinde tot business-ul poate fi o cifră cu 3 zerouri în euro
 3. Să angajăm doi oameni diferiti, unul pe SEO si altul pe Social Media?
  – Dacă este firmă mică sau medie, un singur om este de ajuns.
 4. Ce salarii sunt în piață?
  – Între 300 E si 3000 Euro, in funcție de calificare, experiență, talent, dedicare și seriozitate.
 5. Când vor apărea rezultatele?
  – În funcție de susținere și competența celui/celor care se ocupă de asta, din prima zi sau dupa 3 luni.
 6. Ar fi mai bine să externalizez?
  – Doar în cazul în care este un brand mare. Sunt preturi atractive la externalizare dar rezultatele sunt slabe, adică au o eficiență mică.
 7. Cum îmi dau seama dacă am nevoie de SEO și Social Media?
  – Dacă firma Dvs nu ar mai fi deloc pe Internet, ar mai fi profitabilă? Dacă ”Da”, atunci nu aveți nevoie.
 8. Este costisitor să facem Social Media și SEO?
  – Investitia se amortizează 100% dacă mentineti responsabilul social media / SEO cel putin 2 ani în firmă și este loial.

Dacă toate acestea sunt mult prea mult, cel puțin alocați-vă 10 minute pentru gestionarea brandului Dvs pe Google Compania Mea, este locul unde are loc cel mai bine această fuziune între social media și SEO, mână în mână cu Youtube care este si ea rețea socială!

 

 

 

Related Articles

Check Also

Close
Back to top button
Close