Econ

Superficialitate

Intr-un nou mileniu in care aproape totul este mult mai usor decat alta data incepe sa se vorbeasca din nou de un nou “ev mediu” in care omenirea regreseaza dincolo de aparentele din spatele progresului tehnologic, moralitatea intra totusi intr-un usor declin.
Se stie ca istoria este ciclica, evenimentele se succed si evolueaza in valuri, la fel si mentalitatile, atitudinile, valorile. Blestemul istoriei este acela ca atunci cand uitam istoria greselile din trecut sa se repete, iar despre evul mediu intunecat putini stiu cate ceva la fel cum si mai putini stiu ca aproape jumate din populatia Europei a murit din cauza ciumei (200 milioane victime) in secolul al VI-lea sau Ciuma Neagra dintre 1348 si 1350 datorata inmultirii sobolanilor pentru ca pisicile din Europa au fost ucise de Inchizitie pentru ca erau “unealta diavolului”.
Prostia isi va spune cuvantul mai devreme sau mai tarziu cand generalizarea inculturii si nesimtirii va depasi cotele acceptabile si cred ca actuala criza economica este clar datorata cresterii acestui val care inca il estimez, in crestere.
Ne intrebam de multe ori cum a fost / este posibil sa existe criza cand exista atatea instrumente de cercetare a economiei, atatea milioane de experti, atatea supercomputere sau institutii specializate in asa ceva, toate acestea sunt posibile pe fondul ignorantei si superficialitatii generale.
Observatia ca oamenii nu mai studiaza serios, ca nu mai citesc, ca nu se mai cufunda in lecturi si intelesuri adanci deoarece majoritatea timpului este consumat in masina, la tv, la computer, navigand pe internet, este o observatie pertinenta.
Din ce in ce mai mult se manifesta sindromul ADHD, dincolo de incapacitatea de a imagina, sustine proiecte, a da o consistenta si relevanta situatiilor sau aspectelor vietii de zi cu zi, indivizii umani sunt din ce in ce mai superficiali si mai de suprafata.
Scena din filmele beverlihiste in care eroul pozitiv merge la biblioteca si se inconjoara cu cel putin 10 carti groase este absolut odioasa, orice student serios are maxim 2 carti langa el, spun asta pentru ca am invatat ani de zile in biblioteca serios, nu am vazut pe nimeni cu 20 de carti groase cat DEX-ul sa invete langa el, in fine, viata de zi cu se tabloidizeaza, nu mai este deloc intamplator ca un ziar sa il citesti in 5 minute pentru ca 90% din suprafata sa este acoperita cu poze cu dezbracate iar scrisul este la fel ca in cartile de clasa a 3-a care le citeam cand eram mic in cartile cu basme.
Ideea la care vroiam sa ajung este foarte simpla, nu ai cum sa ai incredere in cineva care nu munceste si nu studiaza asiduu, nu ai cum sa ai incredere in cineva ca va duce o treaba la bun sfarsit daca auzi ca “se plictiseste”, nu ai cum sa iti pui sperante in oameni fara vointa si fara dorinta de a vedea dincolo de aparente si care nu inteleg esenta lumii sau omul existenta in general.
Dincolo de aceste superficialitati usor vizibile sunt superficialitatile din droguri, fumat, alcool, consum, confort inutil, distractii superficiale din belsug, lene excesiva, flecareli fara consistenta, un erou nu s-ar lasa niciodata ademenit de un drum usor sau o distractie accesibila, poate tocmai de aceea sunt asa de izolati si asa de rari.
De asemenea nu poti sa ai pretentia la calitate de la cineva care umbla cu masina murdara de luni de zile, telefonul sau computerul jegos, haine de la Zara sau de la chinezii care vand in “Europa”, a facut scoala in facultati la care orice prost daca plateste o suma oarecare are diploma de absolvire, sau asculta manele, asa ceva este de regula clar ca nu poti sa te bazezi desi, exista exceptii, rare insa.
Orice om inteligent se simte nemultumit in sinea lui sa aleaga victorii usoare, situatii in care a mai fost, noul este o perspectiva minunata si placerea de a se inconjura de oameni si lucruri de calitate vine ca o normala completare a starii generale de fapt.
Ca trasatura de top, fidelitatea ca atitudine de viata dincolo de necesitatea aparentei sau apartenentei este ca o foame, o necesitate caruia oamenii de calitate se dedica, unii dintre ei colectioneaza, daca vrei sa cunosti un om fidel, intreaba-l ce colectioneaza.
Un om de calitate are intodeauna planuri pe termen scurt, mediu si lung, ceilalti, traiesc de azi pe maine si poate ce va fi la anul.
Si totusi fidelitatea si sinceritatea sunt specii in declin in anii acestia de criza, pana cand caracterele se vor mai primeni, un pic, poate pana cand voi fi si eu in stare sa scriu o carte de la cap la coada si voi renunta la blog, chiar daca post-urile sunt lungi.

Related Articles

3 Comments

  1. ma simt aiurea in fiecare dimineata din 2008 incoace cand imi vad motorul nespalat, dar uit repede pentru ca obisnuiesc sa merg pe el si el de obicei merge inainte. asa zicea mos Ion(un cunoscut)”ce domne’, daca-l speli merge mai repede?” eu unul recunosc ca sunt un dobitoc si un om rau si nu recomand nimanui sa faca ca mine, in schimb recomand calduros tuturor celor care detin o chestie sa o foloseasca cat mai des si cat mai cu folos.
    din brasov cu dragoste

  2. deci care’i faza cu sobolanii si pisicile din evu intunecat? vrei sa zici ca tot absenta pisicilor ne’a adus pe cap Criza actuala? da’ e PLIN de pisici omule, toate fetitele au minim una-doua bucati, pana si’n ro

    my 2 cents

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close