RomaniaVin rose / Vin roze

Somn PANE de Dunăre – rețetă ”pe bune”

Cred că toată lumea care intră pe Internet se uită după rețete de mâncare.
Bănuiesc că toți deschid mai multe site-uri de unde consultă mai multe rețete și extrag un numitor comun cu preferințe.
La fel am făcut și eu astăzi. Am în frigider o mulțime de file-uri de somn de Dunăre, chiar se merită să gătești așa bunătate cu mare atenție,
Cum locuiesc la bloc și nu am curte să îl fac la grătar, cum este cel mai sănătos și delicios, în nici un cal la gril sau cuptor, am spus totuși să îl gătesc atent ca un pane.
Aș vrea să atrag atenția asupra ingredientelor:
– Cel mai bun somn, este cel de captură, din Dunăre
– Folosiți sare marină grunjoasă
– Piper este de foarte multe feluri, nu vă limitați doar la cel negru și nu folositi niciodată piper deja măcinat
– Uleiul cel mai bun de prăjit este cel de semințe de struguri sau cel de măsline, extravirgin
– Ouăle de supermarket sunt un dezastru, folosiți un ou de casă

File-urile de somn trebuiesc decongelate în frigider, la temperatura mică sau la temperatura camerei, în nici un caz la microunde.

Veți observa că file-urile de somn sun ”băloase”, fapt care atrage antipatia frecventă a gospodinelor pentru acest pește

Apoi se lasă la frăgezit în sare marină și boabe de piper (1 oră)
Se marinează feliile în zeama de lămâi – 30 minute 0 veți observa că nu mai este bălos peștele)
După ce sunt marinate, se scutură de zeamă și se aruncă în făină, în multă făină și se tăvălesc bine să ia cât mai mult făină pe ele
Se scutură de făină și se dau prin ou, foarte bine
După ou se dau file-urile prin pesmet, din belșug și se scutură puțin

Somn pane gold
Somn prăjit în ulei de semințe de struguri

Uleiul trebuie să fie nou nu folosit și ”de un deget grosime” în tigaie bine încins dar nu afumat, după ce este aruncat file-ul intervine adevărata ARTĂ!
Trebuie să fie focul / plita bine încinsă pentru a se păstra crusta, după numai 20-30 secunde după ce s-a format crusta se întoarce pe partea cealaltă, apoi se dă focul (plita) mai încet cu 25% și se întoarcere pe partea cealaltă, apoi după 2 minute se întoarce din pe partea celaltă focul se dă la 25% din putere.

Cum se prăjește peștele
Cum se prăjește peștele

Arta crocantului somnului pane este delicată pentru că spre deosebire de celelalte pane-uri poți foarte ușor ori să arzi ori să lași crud peștele, credeți-mă, este nașpa somnul neprăjit iar prea prăjit nu are nici un gust bun.

File somn pane prăjit
File somn pane prăjit

Recomand (ca de obicei) un vin roze, la garnitură am mers pe cartofi prăjiți, pătrunjel mult și măsline, dar alegerea e a fiecăruia, orice este bun la garnitură.

Vin roze cu pește
Vin roze cu pește

somn-prajit-pane

somn-dunare-pane-vin vin-roze-ourcari-cu-somn-pane

Iulian

15 ani experienta in industria online

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close